tiistai 13. toukokuuta 2008

11.05.2008 Leiri jatkuu


Aamulla taas matkasimme heinäpellolle tekemään jälkiä. Rommin jälki tehtiin sitten viimeisenä ja se oli muotoa laatikko eli kaksi kulmaa. Nyt sitten laitoin nakkeja Natural Menun sijaan, yritin muistaa askeltaa oikein ja namia laitoin satunnaisesti, ei siis jokaiselle askeleelle. Toki oltiin jo multapellolle laitettu satunnaisesti evästä edellisenä päivänä.


Rommi jäljesti oikein kivasti, muutamassa kohdassa oli melkoisen syviä uria ja niissä tarkisti hieman enemmän. Jouduin pariin kertaan sulkemaan käden, kun Rommin kuono hieman irtosi jäljestä sivuun, jolloin vain rauhassa en päästänyt ja korjasi sitten itse. Ensimmäisessä kulmassa päästin yli, jolloin se jouduttiin korjaamaan, toisessa kulmassa olinkin sitten tarkempi ja se meni oikein hyvin. Varsinkin tämän jäljen aikana tuli opittua paljonkin liinan käytöstä ja mieleen jäikin Ninnin sanonta "mopo karkaa käsistä" :o). Jälki meni kaikesta huolimatta oikein mukavasti ja seuraavaan jälkeen sainkin ohjeeksi, että ensimmäiselle suoralle yksi keppi (vähän tyhjää ennen keppiä) ja jäljen päähän toinen. Kumissa oltava tarkkana, hieman joudun itse silloin irtoamaan jäljestä, jotta pystyn liinalla pitämään tuntumaa.



Ennen ruokailua kävimme vielä läpi kuinka opettaa ilmaisemaan esineet (kepit meidän kohdalla). Ninni käyttää sellaista mokkaista taskua, jossa alkuun on ns. apunami. Mallikoirana meillä oli Ninnin ns. mummokoira. Koiralle tulee jättää tilaa ilmaisuun ja maahanmenosta ei tehdä niinkään mitään tottisliikettä vaan rauhallinen ja mahdollisemman paineeton opetustilanne, jossa alkuun voi hieman auttaa koiraa.


Kaikki koirat olivat kovasti edistyneet eilisestä. Mieleen jäi myös toisenlainen jäljentekotapa aloittelevalla koiralla, joka on turhan innokas. Tallotaan ensin omalle koiralle sopivalla levydellä jälkeä sivuttain, vaikea selittää, homma on sellainen, että se pitäisi nähdä. Tällätavalla saatiin kuitenkin hyvääkin tulosta aikaiseksi. Siitä sitten vähitellen käännetään askellus normaaliksi.


Ruokailun jälkeen olimme päätyneet ottamaan tottista ja siitäkin lähinnä leikkimisen harjoittelua. Alkuun näytimme kuinka leikimme koiran kanssa. Itse leikin Rommin kanssa nahkarätillä. Rommi leikki mielestäni ihan kohtuullisesti, kun verrataan siihen mitä aikaisemmin päivällä ollaan askarreltu.



 



 


Ninni kuitenkin puuttui peliin rätin käytössä ja lopulta vaihdettiin rätin tilalle pieni jalkapallo. Kuulemma koiran ilme ihan muuttui eli silmiin tuli sellainen loisto. Harjoittelin pallolla oikean jännitteen aikaansaamista. Pallolla hieman jännitettä aikaan ja sitten istu käsky, peruutan pallo edessäni niin, että samalla luon jännitettä. Kutsun koiran eteen ja siitä sitten vapautus ja palkaksi pallo. Vähän samaan tapaan myös siirryn istuvan koiran sivulle ja siitä muutaman askeleen seuraaminen.


Ninni näytti myös toisella uroksellaan hieman mallia koiran opettamisessa, perusasennon harjoittamisessa ja seuraamisen aloittamisessa. Samalla eteentulon harjoitteleminen käsiteltiin.




Ihan lopuksi otin Rommin vielä toisen kerran hypyn harjoittelemiseen. No se meni aivan pipariksi, esteen sivuilla olisi pitänyt olla avustajat ja väsynyt koira sitten yritti sivusta ja onnistui. Treeni ei oikein ollut onnistunut. Apua halusin lähinnä siihen kun Rommi talvella epäonnistui metrisen hypyssä ja on saanut rimakauhun esteeseen kun korkeus on yli 80 cm. Ninnin mielestä pitäisi aloittaa matalamalla, ei voida pennullakaan aloittaa 300 mertin jäljestä alkuun. No tässä vaan on se takana, että vielä viime kesänä meni yli metrinen, joten ei ole kyse ihan ns. "pennusta".


Ennen lopettamista otimme Rommille patukan, koira liinaan ja siitä sitten patukka maahan ja pienellä potkulla se liikkeelle, pientä vastustusta liinasta ja annetaan koiran saada patukka ja pyydetään koira tuomaan patukka eteen ja pitämään sitä. Ei mennyt kaaliin ihan heti (eikä edes oltu ekaa kertaa liikkeellä). Tämän vuoksi sain sitten uuden koiran eli Ninni sitoi liinan kaulaansa ja harjoitus tehtiin uuden koiran kanssa. Oli ryhmäläisillä hauskaa ja pyysivät sitten toistoa :o) !


Täytyy sanoa ihan rehellisesti, että oli erinomainen leiri, oppia tuli paljon ja myöskin toivottavasti sitä jäi myös mieleenkin :o). Leiriltä ajoinkin suoraan mökille rentoutumaan ja Rommikin pääsi viettämään loppuillan vapaana mökin pihalle.


Tarjaltakin sain viestin, että Inka oli sijoittunut luokassan (avo) 2. sijalle pk-tapahtuman näyttelyssä ja saanut erinomaisen. Valitettavasti oli viimeisenä pudonnut neljän parhaan nartun joukosta, mutta tuomarin linja näytti olevan aika tiukka, joten saa olla ihan tyytyväinen tuohon erinomaiseen.


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti