tiistai 13. toukokuuta 2008

10.05.2008 Scy:n pk-leiri Hauhovissa


Lauantai aamuna suuntasin Hauholle leireilemään. Mukana tälläkertaa oli leirikaverina Rommi ja olimme ilmoittautuneet "edistyneiden" jälkiryhmään. Kouluttajana piti olla Risto Nieminen, mutta kouluttajat olivat päättäneet vaihtaa ryhmiä keskenään, joten saimme sitten kouluttjaksi Ninnin Tuusulasta. Ninnillä itsellään oli leirillä mukana kolme saksanpaimenkoiraa. Näistä yhtä saimmekin nähdä mallikoirana niin esineruudussa kuin tottistreeneissä.


Aloitimme aivan lyhyellä esittelykierroksella ja samalla Ninni kertoi omista tavoitteistaan ja näkemyksistään jäljestyksestä. Ninnin oma laji on suojelu, joten hän halusi, että vietämme jälkiharjoitukset pellolla, joten esittelyjen jälkeen kokosimme tavaramme (paalut, namit yms.) ja marsimme läheiselle heinäpellolle. Alkuun teimme lyhet suorat, joiden avulla Ninni arvioi koirakkojen tason.


Olimme Rommin kanssa vuorossa kolmantena ja tein Rommille 100 askeleen suoran, jonne laitoin namia jokaiselle askeleelle, mutta jätin noin 15 askeleen pätkän ilman namia. Jännittyneenä kävin hakemassa Rommin. Kaikista peloistani huolimatta :o) Rommi jäljesti ihan kelvollisesti ja lähti jo paalulta innolla. Olin jo aikaisemmin puhunut, että meillä on ongelmana, että Rommi välillä jäljestää ihan hyvin kumpaakin jalkaa, mutta välillä jättää toisen jalan tarkistamatta.


Tähän ongelmaan löytyikin sitten syy meikäläisen jäljentekemisestä eli ns. "perslevydestä" ja askeleiden pituudesta. Täytyy löytää koiralle sopiva askeleenpituus ja "persleveys", jotta koira pystyy oppimaan oikeanlaisen tekniikan. Toinen ongelma mikä esiintyi kaikilla oli tuo liinan käyttö, siinä on vielä paljon opittavaa.


Olin erittäin tyytyväinen Rommin keskittymiseen jäljestämiseen, ei ottanut häiriötä ja suhtautui jälkiryhmän ihmisiin erittäin positiivisesti. Muutenkin käyttäytyi hyvin koko leirin ajan niin toisia koiria kuin ihmisiä kohtaan. Mieltä lämmitti myös Ninnin kehoitus miettimään myös sitä FH-jälkeä ja sanoi, että ihan hyvää työtä ollaan tehty.


Ruokailun jälkeen suuntasimme taas pellolle, mutta tälläkertaa erinomaiselle multapellolle. Jäljenteko ei todellakaan ole helppoa, ensimmäiset metrit tein taas "persleveyttäni" ja tytöt huusivat sitten takaa, että tee se jälki yhteen vakoon eikä kahteen ;o), onnistuin sitten lopulta :-) tekemään kohtalaisen jäljen. Ilokseni Rommi toimi myös mullalla hyvin ja opin Ninnin tiukassa opissa hieman käyttämään sitä liinaakin oikein ja kun "joustin" sopivasti, niin Rommi oma-aloitteisesti korjasi työtään eli oli yllättävän tarkka. Seuraavalle kerralle Ninni halusi minun laittavan Natural Menun sijaan nakkeja ja tarjoamaan lopussa sitten Natural Menuta.



Pidimme toisen jäljen jälkeen tauon ja hieman myöhemmin siirryimme ottamaan esineruutua maastoon, jossa aamulla oli jengi ulkoiluttanut koiriaan ja siellä oli ennen meitä ollut vielä hakutreenitkin. Aloitimme Rommin kanssa. Ruutuun vietiin etukäteen kolme esinettä. Ongelmat olivat yhä samat kuin ennenkin eli kyllähän ne kaksi esinettä löytyivät, mutta kolmatta en edes alkanut nostamaan. Meillä on tällähetkellä ongelmana jäljestäminen ruudussa ja toinen ongelma on esinekiinnostuksen hiipuminen. Ruutuun lähtee aika innottomasti. Tälläkertaa oli suurena ongelmana merkkaus, mutta siitä ei kannata vielä olla huolissaan, ruudussa oli kuulemma hakutreeneissä jo merkattu sama pusikko useaan otteeseen. Positiivista oli, että uskoi käskyä millä lähetin kauempaa syvemmälle ruutuun.


Ninni neuvoi meitä harjoittelemaan seuraavalla kaavalla:


Viemme koiran nähden ruutuun (kapea tallattu kaistale) neljä esinettä suoraan riviin ja yritetään tehdä esineet samalla kiinnostavaksi, palataan koiran luo muuttuen passiiviseksi. Voidaan tehdä myös niin, että jätetään toiselle esineelle paikka ja kun otetaan koira viereen pitäen sitä kaulapannasta, heitetään neljäs esine ohi ensimmäisestä esineestä. Koira laitetaan sitten hakemaan kaikki neljä esinettä. Sen verran pitää bilettää, että koira ei vaihda esinettä. Koiran tuodessa viimeisen esineen pidetään kunnon bileet !


Kävimme Rommin kanssa vielä toistamiseen ruudussa kokeilemassa tällä tyylillä, mutta Rommi ei kauheasti innostunut. Tarkoitus olisi tehdä homma uusiksi kun Rommi on virkeimillään.


Treenien jälkeen käytiin iltapalalla ja käytiin Liisan kanssa petaamassa sängyt ja vietiin samalla huoneeseen koiren häkit. Sitten vaan odoteltiin saunaan pääsyä ja grillattiin makkaraa hyvässä seurassa hieman yli puolenyön. Uni maittoi hyvin ja Rommikin majoittui häkkiinsä ihan levollisesti tai ainakaan ei metelöinyt.


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti