sunnuntai 21. lokakuuta 2007

21.10.2007 Scy Ry:n pk-toimikunnan järjestämä tottis Hyvinkäällä


Sunnuntai vietettiinkin sitten Hyvinkäällä tottelevaisuuskoulutuksen merkeissä. Koulutuksen järjesti Suomen Collieyhdistyksen pk-toimikunta ja kouluttajana oli Varpu Siivonen. Keli suosi meitä, aurinko paistoi ja kerrankin olin pukeutunut niin, ettei tarvinut jäätyä kokonaan. Termoskannu teetäkin oli tullut mukaan lämmikkeeksi.


Olimme päässeet koulutukseen Inkan kanssa ja Rommi tuli sitten Inkan seuraksi mukaan, vähän sillä tähtäimellä, jos voisin sen kanssa, jossain välissä myös hieman harjoitella vieraalla kentällä. Koulutuksesta sai ihan pelkällä katselulla ja kuuntelulla niin paljon irti, että edes lenkille tai esineruutua tekemään ei viitsinyt lähteä vaan imettiin sitten kaikki oppi minkä irti saatiin. Vain ensimmäisellä kierroksella maltoin käydä Rommin kanssa hieman harjoittelemassa kentän toisessa päässä.


Rommin kanssa otin seuraamista, kaksi luoksetuloa, niin että vapautin sen leikkimään heittämällä patukan jalkojeni välistä, saimme myös pienen taisteluleikin aikaiseksi patukalla. Yhden maahanmenon ja lopuksi eteenmenon lyhyeltä matkalta pallolle (pallo jätetty kentän laidalle treenin aluksi). Lopuksi Rommi sai kantaa jalkapallon kentän laidalle oikein juoksujalkaa. Oikein kivasti meni, eikä ottanut pahasti häiriötä.


Inkan vuoro oli toisena ja ensimmäisellä kerralla hain Inkan vähän turhan aikaisin autosta, mutta tyttö kuitenkin jaksoi ihan kivasti odotella. Ensimmäiseksi hieman omasta-aloitteestani kävimme läpi omaa liikettäni käännöksissä. Sen jälkeen tein pätkän seuraamista Inkan kanssa, jonka tuloksena saimme uuden harjoitteen tuolle takapäänkäytölle käännöksiin ja neuvosta tulee todennäköisesti olemaan paljonkin meille hyötyä. Eli tavallaan lähden oikealla jalalla pyörimään käännöstä vasemmalle eli ympyrää oikean kautta, olipas helposti selitetty :-), mutta muutaman kokeilun jälkeen Inkan peppu heilu aika kivasti, joten eikun harjoittelemaan.


Ensimmäisen kierroksen jälkeen pidimme pienen ruokatauon syöden eväitä ja rupatellen tietysti koirista :-) !



 


Toisella kierroksella harjoittelimme Inkan kanssa liikkeestä maahanmenoa ja tälläkertaa saimme myös uuden ohjeen, josta myöskin sain vähän uudenlaista puhtia jätättävien liikkeiden opettamiseen. Eli lähden peruuttamaan ja käsken siitä Inkan maahan, kehu + palkka ja vapautus ja sama juttu uudelleen. Ensimmäisillä kerroilla käytin kättä hieman apuna, mutta vähitellen se onnistui jo ilman käsi avustusta. Sen jälkeen yritimme samaa sivulta, joka muutaman kerran onnistuikin, mutta sen jälkeen neiti oli hieman hämillään ja piti vaan hienoa kontaktia yllä ja tuli mukaan, jos en anna käsimerkkiä. Näin aluksi pidän koiraan kontaktia kun annan käskyn ja myöskin yritän antaa käskyn vähän napakammin, kuten "maahan" eikä "maahaaan". Seuraamista ei tässäkään vaiheessa vaadittu, vaikka Inka kylläkin käytännössä seurasi.Ohjeeksi saimme, että teemme jonkin aikaa peruuttaen tuota harjoitusta ilman käsiavustusta. Lopuksi otimme luoksetulon, niin että Varpu piti kiinni Inkaa ja etenin hieman patukalla nostattaen, mutta kääntyessäni koiraa kohden asetin patukan ojennetuin käsin eteeni ja otin Inkan vastaan patukalla ohjaten istumaan eteeni. Pieni leikki ja Inka sai voittaa patukan ja kantaa sen autoon.


En tarkalleen nyt väsyneenä muista mitä kaikkea muut tekivät, mutta kirjailen nyt joitan sellaisia ylös, joista meille voisi olla hyötyä.


Kontakti:


Koira sivulle, apuohjaaja häirii lelulla, koira saa katsoa apuohjaajaa/lelua, odotetaan, että koira ottaa kontaktin ja palkataan ensin kehulla "hyvä" ja sitten nami (samaa juttua tehtiin myös namipussia rapistellen). Tätä samaa voi käyttää sitten myöhemminkin seuraamisessa eli seuraamisen aikana apuohjaaja kävelee vieressä, välillä heiluttaen patukkaa (tässä tapauksessa narulelua), koira oppii olemaan välittämättä, kun tietää palkan kuitenkin tulevan ohjaajalta.


Seuraaminen:


Lajaa kahdeksikkoa, ympyrää, pienennetään ympyrää tai kahdeksikkoa, välillä pitempiä seuraamisia.


Haukkuminen/vinkuminen:


Viedään koira autoon, puututaan asiaan jo heti alussa. Pitkä tie, mutta tuottaa tulosta parhaiten.


Yksi vaihtoehto on myös, jos koira käy kierroksilla laitetaan kentän laidalle ja haetaan sieltä, jos on hiljaa, jos taas aloittaa huudon niin viedään takaisin. Koira voidaan ottaa kentän laidalta tavallaan kuin pissalenkille ja tuodakkin suoraan kentälle, ei mitään perusasentoja vaan esim. hieman peruuttaa ja sieltä sitten lähteä seurauttamaan. Erittäin tärkeää muistaa käyttää ennen palkkausta "hyvä" sanaa, joka sitten viedään kisaan palkaksi mukaan.


Nouto:


Koira jätetään paikalleen, noin metrin päähän koirasta jätetään kapula ja ohjaaja menee suunilleen saman matkan päähän kapulasta kapulan sivulle laittaen koiran puoleisen jalan hieman eteen. (Itse laitoin kapulan niin, että se oli käännetty minuun päin). Sama juttu myös toiseen suuntaan. Tällä saatiin ohjattua koiraa tulemaan lähemmäksi ohjaajaa. Toimi mielestäni ihan näppärästi. Myöskin hyvä harjoitus on laittaa kapula koiran suuhun ja peruuttaa hieman itse ja pyytää koiraa tuomaan kapula.


Luoksetulo:


Jos koiralla on ongelmaa lähteä maasta tulemaan ohjaajan luokse, voidaan sen edessä hieman kävellä ja "kiepsahdella", jossain vaiheessa kaadutaan "vahingossa" samalla antamalla koiralle luoksetulossa käytettävä käsky. Aika varmasti koira lähtee yllättävästi käyttäytyvän ohjaajansa luokse.


Hyppyharjoitukset:


Ne olivat kaikilla koirilla lähestulkoon samoin kuin olen aikaisemminkin tehnyt.



 


Kisamaiset harjoitukset:


Möllikisoissa tai kisamaisessa harjoituksessa käytetään aina palkkaa. Pääsääntöisesti luodaan koiralle kuva, että kehänauhojen sisällä saadaan aina palkka. Kannattaa myös harjoituksiin luoda tilanteitä, jolloin koira joutuu tavallaan myös käymään läpi kisojen rutiinit, kuten tuomarin puheet kokeen alussa ja toisen koiran tuomarin tervehtiminen tai liikkeenohjaaja tokossa.


Ennen kotiin menoa kävin vielä Rommin kanssa harjoittelemassa noutoa, seuraamista ja maahanmenoa tuolla samalla tyylillä kuin Inkan kanssa, mutta Rommi ei oikein hommaa tajunnut vielä vaan luuli, että harjoitellaan luoksetuloa :o). Loppuun otin luoksetulon istumisesta eteen ja siitä sivulle ja oikein kunnon palkka, kokonainen lohipulla !


Päivän anti oli erittäin antoisa ja tunnelma oli erittäin mukava !


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti