perjantai 7. lokakuuta 2016

30.09.2016 lomapäivä, aamulla jälkeä, tokoa ja rallya sekä illalla tokon kisaharjoitus Lahdessa

Perjantaina oli lomapäivä töistä ja lähdin heti aamulla tekemään janoja Sipooseen eli jäljestämään. Inka oli mukana seuraneitinä ja lähdettiin sitten janojen jälkeen lenkille metsään, jotta Inkakin saa vähän jaloitella.

TOIVON JÄLJET

1. jana / noin 15 metriä oikealle / lähti takajäljelle, jossa olin käynyt kyllä ihan viimeksi vielä varmistamassa, että missä jälki menee => haju saattoi olla voimakas, kun jouduin ajamaan sienestäjien takia heti / vähän jarrutin kepin kohdalla, että ilmaisee sen

2. jana / vasemmalle noin 20 - 30 metriä / sienestäjiä janan lähettyvillä noin 10 - 15 metrin päässä oikealla / kielsin katsomasta sienestäjiä ja lähetin eteen, meni hyvin noin 25 - 20 metriä, kunnes kaartoi kohti naista, pysäytin ja kehotin eteen ja osoitin linjaa ja jätkäpä palasi linjalle ja eteni hyvää vauhtia jäljen kohdalle ja hyvin jälki oikeaan suuntaan ja vauhti oli aika kova jäljellä / ohitti kepin, mutta jäljellä oli varakeppi 10 metrin päässä rinteessä ja ilmaisi sen iloisesti

3. jana / vasemmalle noin 15 - 20 metriä / meni linjaa vähän liikaa vasemmalle (saiko hajun ?) ja havupuut tuli eteen, joten otin takaisin ja lähetin uudelleen, lähti oikeaan suuntaan ja jäljesti hyvin ja keppi nousi

Seuraavaksi hallille Ojankoon treenaamaan rally-tokoa, mutta ensimmäiseksi tuli kuitenkin treenattua Toivon kanssa tokoa.

TOIVO TOKO

  • Seuraaminen / palkkaus takaa namilla tai osaksi tein myös luopumisen kautta niin, että nami oli koiran puoleisessa kädessä ja palkka tuli suoraan alas koiran kuonon vasemmalle puolen
  • Ohjattu nouto / oikein hyvin kummatkin puolet, ensin pelkkää tuontia, sitten lähtö taaksepäin ja lopulta myös seuraaminen ja sen jälkeen lähetys
  • Metallinouto / kovasti väittää, että ei voi nostaa, mutta olen ihan hiljaa ja odotan rauhassa niin kyllä se sieltä nousee / onnistuu paremmin, jos otan vaan paluu hypyn ja kapula on suussa ja samoin nosto edestä tai kääntymällä esteen takana, mutta heitetyn kapulan kanssa vetkuilee
  • Tunnistusnouto / ensimmäistä kertaa hallissa, otin useamman kerran, joista suurin osa onnistui, mutta sitten tuli ongelmia, jotka sain korjattua ja viimeinen harjoitus onnistui, menin kyllä lähelle kapuloita itse
TOIVO RALLY-TOKO

Kyhäsin Inkalle ja Toivolle AVO -luokan radan, jota treenattiin. Inkan treenin tarkoituksena oli lähinnä palkata Inkaa niistä seuraamisen pätkistä, ei kylteillä tapahtuvista liikkeistä niinkään. Tämä sen vuoksi, että sille muodostuisi kannattavaksi myös kylttien välit.

Toivon kanssa painiskelin lähinnä sen keskittymisen kanssa kylteillä ja yritin myös sen kanssa huomioida kylttien välit, jotta ne ei lässähtäisi. Aika paljon saan varmaan tsekata, että koiralle jää kylteillä tilaa, koska yhä edelleen tungen liian lähelle.

Inka lisäksi teki vähän myös VOI -luokan liikkeitä, ei paljoa, mutta jotain pientä !

***************

KISAHARJOITUS LAHDESSA

Illalla matkattiin Toivon kanssa vielä Lahteen kisaharkkaan, joka kyllä alkoi kauhistuttaa viime metreillä, koska Toivolla ei ollut mitään mahdollisuutta selviä osasta liikkeitä, kuten kauko-ohjauksesta, tunnarista tai metallista.

Tunnarin päätin kuitenkin vieraassa hallissa tehdä, mutta auttaa Toivoa ja kauko-ohjauksessa päätin ottaa vain noin 8 metrin paikkeilla istumaan nousemisen ja ei niin väliä miten nousee, kuhan nousee ylös ja reagoi.

Toivo oli hallissa ihan väärässä vireessä ja sekosi muista koirista. Tilaa oli kovin vähän ja kaikki koirat vähän niin kuin iholla. Jopa nuori uros sai Toivon aivan sekaisin ja tuntui, kun se olisi ollut juoksuinen narttu, eikä uros. Jouduin tekemään paikallaolojen kanssa sellaisen päätöksen, että en laittanut Toivoa riviin ja vein remmissä sen paikallaoloon, vaikka ne tehtiin yksilösuorituksien jälkeen. Vein Toivon ensimmäisenä kauemmas muista, ehkä noin 5 - 8 metriä ja nyt rauhoittui hyvin ja meni alas hyvin käskystä sekä makasi rauhallisesti, vaikka olin aidan takana piilossa seuraamassa Toivon edesottamuksia. Ylös tuli myös hyvin ja oli mielestäni vapautukseen asti asiallinen, mutta heti sen jälkeen tuntui, että meillä ei ollut yhteyttä vaan se oli liitämässä katsomaan muita.

Hassua, kun nyt on kauan tuntunut, että se on todella hyvin hanskassa ja vaikka kiihtyy rivissä niin ei ole mitään tunnetta, että se karkaisi hyppysistä niin nyt ei tunne ollut kyllä kovin positiivinen. Ei se minnekään lähtenyt, mutta jouduin kieltämään sen sijaan, että se olisi pomppinut ennemminkin minun ympärillä ja nameilla/leluilla ei ollut mitään merkitystä. En toki tiedä, että olisiko jonkun juoksu juuri päättynyt tai alkamassa siellä, joka olisi niin sekoittanut pään, mutta tuntui, että suurin ihastus koski tuota toista urosta !

1. Seuraaminen / aivan kamalaa haahuilua alku normaalissa käynnissä, kontakti pätki ja ihmetteli ruutua ja merkkejä, aivan kun ei olisi niitä ennen hallissa nähnyt. Juoksussa paransi radikaalisti ja mielestäni askeleet, pysäytykset olivat suhteellisen ok sekä myös peruutus, jos ei oteta huomioon haukahdus kommentteja, joita tuli peruutuksen aikana. Hidaskäynti ei ollut niin huonoa kuin odotin, mutta kontakti pätki vähän, mutta sen jälkeinen normaali käynti oli taas jo parempaa.

2. L eli jäävät / seuraaminen oli hyvää ja itse asentojen ottaminen hyviä ja nopeita (seiso, maahan), mutta ensimmäistä kertaa pitkään aikaan liikahti kääntymään seisomisessa, kun ohitin Toivon => nappasin käsin takaisin suoraksi ja jatkettiin / lähti hyvin seuraamaan mukaan ja maahan meni tosiaan hyvin, mutta siinäkin oli liikahtanut tassu hieman

3. Luoksetulo / meni alas käskystä, mutta en muista miksi otin Toivon siitä pois ja laitoin uudelleen maahan, jokin syy oli, mutta kun ei ole videota niin en pysty tarkistamaan miksi tein näin / en tiedä miten oli paikallaan, kun ei Oili ollut maininnut mitään / malttoi odottaa käskyä ja tuli vähän normaalia rauhallisempaa laukkaa, käsimerkillä tosi napakka pysähdys, tykkäsin kovin, koska Toivon ilme oli selvästi heti reagoiva ja odotti kivasti, että annoin loppuun käskyn / ei suurempaa ongelmaa loppuun, mutta tuli suoraan sivulle ja vaikka vauhti oli kelvollinen niin tuo loppuosa tarvitsee paljon vahvistusta ja on todella kesken vielä

4. Ruutu / hyvin näki, kun merkkasi ruudun / ruutuun hyvää vauhtia, mutta käskytin hieman liian aikaisin, kun ajattelin vauhtia olevan sen verran enemmän. Kääntyi minua kohden, mutta samalla oikealle ja ajautui aika reunalle, käskin maahan ja ihan kivasti meni ja oli ruudun sisällä koko koira. / Pysyi hyvin paikallaan ruudussa, mutta ei vastannut ensimmäiseen luoksetulon kutsuun, joten jouduin kutsumaan toisen kerran, jolloin tuli vauhdilla ajautuen hieman ohi eli tätä on vähän harjoiteltava lisää (en ole ruudusta kutsunut kuin pari kertaa, mutta harjoiteltu vähän kierron kautta), mutta todella hyvin haki sivulle takaisin ilman, että sen kummemmin olisi joutunut kääntymään.

Ruudun jälkeen Toivo sai palkan eli palkkasin pallolla. Tähän oikeastaan päättyi meidän kisamainen harjoitus ja siirryttiin ihan treenaamisen puolelle !

5. Ohjattu nouto / no niin, tämä niin hyvä liike kaatui sitten siihen kokemattomuuteen ja kisaharjoitusten olemattomaan määrään eli lähti tekemään juuri tehtyä tehtävää. / Rauhoitin lähtöä hieman sillä luopumisella namista, kun Oili oli kapulat vienyt / Seuraaminen oli ihan kelvollista, mutta vielä vähän intensiivisempi on normaalisti, seisomaan hyvin, mutta sitten käskystä poika parka lähtikin oikealla sivullani olevaan ruutuun. Toisaalta hyvä, että näin tapahtui niin päästiin sitten treenaamaan korjausta ja myöskin Toivolle saatiin harjoituksissa tähän oikeaa kaavaa !

Vein takaisin lähetyspaikalle ja siitä ylös kapulalle. Vieläkin oli menossa väärään suuntaan, mutta pysäytin ja käsin lähtemään ylöspäin noutamaan ja nyt sain sen toimimaan oikein ja kävi noutamassa kapulan, jonka toi eteeni aika kivasti. Sivulle siirtymään käytin taas luopumista namista, jotta ei haukahda.

6. Tunnistusnouto, 2 kerta hallilla / Oili vei kapulat, minä en kääntynyt vaan jäin itse myös naama kohti kapuloita ja käskytyksen jälkeen menin kapuloiden lähelle ja sieltä vasta lähetin Toivon kapuloille / Toivo teki haistelutyön todella hyvin ja maltilla, merkkasi oman ja otti sen suuhun, mutta sitten iski epävarmuus / Oilin kehotuksesta kehuin Toivoa, jotta uskaltaa tuoda / ihan positiivien suoritus = palkkasin tästä kana chipsillä, extraherkku !

7. Kauko-ohjaus, vain istumaan nousu / tämä on ihan kesken, joten otin istumaan nousun pelkästään noin 8 metrin päästä / oli hieman nihkeä ja ei noussut napakasti, mutta pystyi nousemaan kuitenkin, joten palkkasin tästä kana chipsillä !

8. Metallinouto, ei olla harjoiteltu hallilla kuin kerran, ei ole ollut vielä yleisöä tai muuta häiriötä / tapana on ollut, että tuo ja hyppää esteen, jos laitan kapulan valmiiksi suuhun tai nostaa sen meidän välistä, mutta heiton jälkeen hyppää kyllä ja menee kapulalle, mutta sitten vaan seisahtuu ja katsoo minua ja odottaa, en yleensä sano mitään vaan tuijotan kapulaa, kunnes nostaa ja tuo tai sitten tehdään lelulla iskunoutoja niin, että olen kyykyssä ja ne taas toimii ihan kivasti / Tämä oli aika tyypillinen tämän hetken suoritus eli hypyn jälkeen jäi seisomaan tai yritti tulla ilman kapulaa hypylle ja aika pitkään siinä käytiin tahtojen taistelu tuodaanko se vai ei, no tuotiin sitten ja siitä pääsi Toivo leikkimään narupallolla.

Kokonaisuudessaan siellä oli kyllä aika paljon kivaa ja toisaalta myös harjoituksena onnistunut, vaikka virheitä tulikin. Oili kehotti vaan nyt tekemään lisää kisaharkkoja paljon ja tietysti myös kisamaisia harjoituksia. Etukäteen tiesin jo, että Toivolla on paljon alueita voittajan liikkeissä, jotka ovat kesken ja osaa ei olla pahemmin harjoiteltu. Luoksetuloa on tehty niin vähän, että siinä on odotettavissa epävarmuutta, joten siihen olen erityisen tyytyväinen. Tunnaria ja metallinoutoa on kanssa tehty todella vähän, joten niissäkin saatiin onnistuneita harjoituksia, vaikka niissä ongelmansa onkin.

Käytännössä tunnaria on tehty viime vuonna 1 - 2 viikkoa noin kerran päivässä ja tämän vuoden aikana vain muutamia kertoja ja nekin on laskettavissa varmaan yhden käden sormilla. Metallinoutoa aloitettiin vasta elokuussa harjoittelemaan ja niitäkin treenejä on vain muutama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti