perjantai 7. lokakuuta 2016

05.10.2016 Talin tottistreenit

Keskiviikkona Taliin tottistreeneihin palelemaan, kun oli todella kolea ja tuulinen sää. Kovin tuntui tiukalta vaatteet, kun oli aluskerrastoa, fleeceä ja kalsareita alla. Eipä olisi ollut toppatakki tai -housut pahitteeksi, mutta ihan vielä ei viitsinyt niitä laittaa päälle !

Toivo oli taas kierroksilla ja kiihtymisen vuoksi tuli ääntelyä. Silloin, kun paikalla on vain muutama koira viikonloppuisin niin ei yhtään ole tällaisessa tilassa, mutta se nostaa itseään autossa nähdessään minne tullaan ja muut treenaajat eli sama paikka eri aika, eri fiilis !

Näissä tilanteissa tulee mieleen, että miten on hermorakenteen kanssa, mutta se kuinka suhtautuu asioihin, erilaisiin äänin ja laukauksiin niin ei se hermorakenne kovin huono ole ja kun miettii myös sen käytöstä ennen 8 kuukautta (eli koiven nostoa) niin se oli todella pätevä koirapojan alku, joka ei oikein ihmetellyt mitään. Eikä se vieläkään suhtaudu asioihin mitenkään ihmetellen vaan todella pätevästi. Toivo on kyllä aika vilkas, mutta en haluaisi sen kyllä olevan yhtään rauhallisempi tapaus ja sen treenaaminen on todella mukaansa tempaavaa ja nautittavaa, mutta omaa käytöstä pitäisi pystyä muuttamaan rauhallisempaan suuntaan ja eleettömämmäksi, turhia käskyjä välttää ja pystyä hallitsemaan äänensävyä, kun tahdon itse Toivolle puhua liian "iloisesti" !

Oilin kanssa oli puhetta tästä Collieilla tapaamastaan (eli Toivo ei ole ainoa) yliseksuaalisuudesta tai no ei sitä tuolla sanalla juuri sanottu, mutta tätä kiihtymystä en osaa kuvata oikein muuten. Sen on tosi vaikea hallita itseään välillä ja taas toisinaan saan siihen erittäin hyvin yhteyden ja hallinnan. En tiedä pitäisikö sen antaa kasvaa vielä ennen kuin jatkamme tokossa kisaamista ja keskittyä tähän pk-puoleen ensivuosi !

1. kierros / henkilöryhmä

Seuraamista henkilöryhmässä, palkkana frolic takaa hakien / ääntelyä ja kiihtymystä, joten liikkeelle lennosta alkuun / ensin henkilöryhmää kohden ja palkka / sitten läpi henkilöryhmän / sen jälkeen kiersin henkilöryhmää, läheltä henkilöitä, äkkipysähdyksiä ja vasemmalle käännöksiä terävästi + pysähdys.

Terhi naksautti välillä naksulla oikean palkka-ajan ja muutamia kertoja palkkasin itse jo ennen sitä, kun halusin palkata parista askeleesta tai liikkeelle lähdöstä tai vaan kontaktin otosta.

Paikallaolo häirittynä / jäin lähelle / kaksi henkilöä pelkästään käveli ja kielsin heidän katsomisesta. Tein Oilin ohjeiden mukaan, mutta Terhi sanoi samaa kuin mitä itse sanoin Oilille siitä, kun Toivo katseella väisti ohi kävelevää häiriöhenkilöä. Terhi kyllä perusteli kantansa eli hänen mielestään Toivon olisi pitänyt pystyä katsomaan minua, eikä kääntää päätään ja en voi tietää katsooko Toivo sivulla olevia muita henkilöitä, mutta väittäisin kuitenkin, että tiedän miksi Toivo teki niin kuin teki ja ei katsonut näitä muita henkilöitä, jotka seisoivat kauempana sivulla. Tunnistan sen Toivon ilmeestä, koska se selvästi väisti ohi kulkevaa ilmeensä perusteella samoin kuin Oililla silloin Megiä, mutta ymmärrän kyllä Terhin kannan, kun itsekin samaa ajattelin ja koiraa tuntematta voisin päätellä samoin. Tämä on vähän hankala asia, kun itsekin juuri ja juuri sen ymmärrän ja en oikein 100 % voi perustella tätä vieraalle.

Tämä on muuten aika jännä asia, kun muistaakseni jollekulle toiselle kouluttajalle tästä puhuin ja hän oli taas sitä mieltä, että se on aivan selvää tämä käytös ja taas toinen sitä mieltä, että sen pitäisi katsoa minua siinä tilanteessa eli yritän nyt vaan tulkita Toivon ilmeistä kumpaa se on ja pysyä omassa kannassani ja tulosten mukaan toimia, kuinka se tuottaa tuloksia. Kenellekään muulle en lähde tätä kauppaamaan tässä vaiheessa, kun ymmärrän kummankin katsantokannan, mutta mun on vaan nyt saatava tämä asia vietyä läpi ja kaikkia keinoja täytyy yrittää ja tämä on tuottanut tulosta niin se viedään nyt läpi.

Loppuun luoksetulo niin, että suoraan maasta lähtö ja palkkaus jalkojen välistä lelulla !


2. kierros / paikallaolo toisen koiran tehdessä ja kapulan pito

Seurasin peilistä kuinka Toivo oli paikalla olossa ja ihan kivasti, mutta vähän kyllä käänteli päätään, mutta en nyt kovin radikaalisti siihen puuttunut. Vapautin Toivon suoraan ja Terhi muistutti, että en aina vapauta vaan välillä muistan tulla seuraamisen kautta pois, kuten kisoissa.

Kapulan pitoa tehtiin sitten ja keskusteltiin kuinka edetään. Toivon kanssa ei kannata nyt kovin ruveta vaatimaan tiukempaa pitoa, jotta ei tule takapakkia ja turhia konflikteja. Nyt vaan siirrän pitoharjoituksia myös enemmän ulos ja julkisiin tiloihin sekä pelkkää eteentuloa muutaman metrin päästä kapulan kanssa.

Itseäni häiritsee se, että en ole saanut Toivolle vietyä takaraivoon oikeaa kapulan pitopaikkaa edes naksuttamalla, mutta ehkä syynä on se, että teen sitä niin harvoin, kun taas Rommi treenasi melkein joka päivä kotona kapulan pitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti