maanantai 31. lokakuuta 2016

28.10.2016 Maaritin koulutus

Perjantaina illalla Maarit Hellmanin pitämä koulutus Hskh:n ulkokentällä Ojangossa. Sää ei tällä kertaa suosinut, mutta kyllähän sitä täytyy vesisateessakin treenailla, että ei kun sadevaatetta päälle.

Ensimmäisenä vuorossa oli Pia Speedyn kanssa ja heillä oli samoja aiheita kuin  mitä itse olin ajatellut eli merkin kiertoa ohjureilla, eteenmenon nenäkosketusta ja tunnaria. Ihan kokoaikaa en Speedyn treeniä ehtinyt seuraamaan, mutta merkin kiertoa ohjureiden avulla ja nenäkosketusta aitaan. Speedy oli Pian jalkojenvälissä, mutta Toivolle se osoittui liian haastavaksi, joten ensin opetettava Toivo tulemaan ja olemaan siellä jalkojen välissä.

TOIVO

Merkin kierto ohjureiden avustamana

Olen muutaman kerran tätä yrittänyt treenata, kun Maarit ohjeisti toista koirakkoa tähän, mutta meidän harjoitukset on menneet vähän vaihtelevasti ja Toivo ajoittain kiertää ohjurin ja olen välillä ollut menettää uskoni tähän, kun en saanut ihan toimimaan, kuten olisin halunnut.

Nyt oli hyvä, kun tehtiin treeni Toivolle soveltuvaksi Maaritin valvonnassa ja alkuun tarpeeksi läheltä. Aika useaan kertaan nytkin Toivo kiersi jompaa kumpaa ohjuria ulkokautta, mutta sitten alkoi raksuttamaan, kun Maarit tosiaan siirsi ohjureita kauemmaksi ja nähtiin kuinka Toivo ihan katseella merkkasi ohjurin.

Maaritin mielestä Toivon kiertoa ei tarvitse enää tuosta tiivistää ja se on hyvä, mutta en tiedä mitä oikein itse haen, jotain näyttävää merkin kierto lähes nuollen merkkiä vai, no täytyy miettiä mihin iso koira pystyy. Aika kivasti saatiin matkaakin kasvatettua ja Maarit ohjeisti, että en aina ota Toivoa sivulle ja virittele vaan ihan, kun tulee luokse niin palkkaan ja sen jälkeen pyörähdän ympäri ja lennosta lähetän uudelleen. Sillä alkoi muuten toimia paremmin !

Maaritilla ohjurit on siinä etualalla, kun meillä taas tällä hetkellä merkin sivuilla ja väliä merkkiin ihan reippaasti ja taas yhtenä kokeiluna voisi laittaa myös merkin linjasta taaksepäin.

Tässä nyt tulikin mieleen, että ohjureiden sijaan olen joskus tiivistykseen käyttänyt myös kapuloita puolikuun muodossa takana ja sekin toimi hyvin Toivolle.

 Eteenmenon nenäkosketus (nyt käytössä aita)

Sitten tehtiin sitä nenäkosketusta aitaan, joka ei ollut Toivon kanssa mitenkään helppoa. Toivo täytyy ensin opettaa tulemaan jalkojen väliin ja pysymään siellä. Ei meinannut alkuun millään tajua mitä haluttiin ja turhautuneena alkoi haukkuakin. No se loppui siihen, kun ymmärsi mitä yritämme saada hänet tekemään ja sitten tarjosikin nenäkosketusta aika lailla innokkaasti. Minä sormella näytin aitaa ja Maarit naksutti, kun Toivo alkuun vaan lähestyi nenällä aitaa ja mitä lähemmäksi nenä meni ja sitten vähitellen se nenä alkoi osumaan.

Tehtiin kylläkin niin, että Toivo oli minun ja Maaritin välissä, koska Toivo ei osannut olla minun jalkojen välissä.

Sitten otettiin vähän väliä aitaan ja käännettiin Toivo sekä lähestyttiin aitaa ja aika nopeasti Toivo menikin nenällään aitaa koskemaan.

Vähitellen sitten opetetaan Toivolle, että se nenäkosketus pitäisi kestää kauemmin eli tehdä siihen kestoa.

Tunnistusnouto

Tehtiin pari kertaa niin, että Maarit vei kapulat aika lähelle ja siitä lähetin Toivon (toista kertaa hiekalla, kun tein aikaisemmin viikolla omalla kentällä tunnaria ensimmäisen hiekalle ja toisen nurmelle ja kolmannen taas hiekalle) ja nämä toimi hyvin, mutta sen jälkeen alkoi vähän epäröimään ja nostelemaan muita.

Nyt Maarit ohjeisti, että meninkin itse siihen kapuloiden lähelle kyykkyyn ja kun toi oikean niin sen jälkeen palkkasin ja samalla heitin sen oman eri paikkaan sinne muiden kapuloiden joukkoon. Itse sai pysyä tosi rauhallisena ja palkkaaminenkin rauhallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti