tiistai 27. syyskuuta 2016

26.09.2016 Oili Huotarin koulutus Lahdessa

Viimeinen kurssikerta Lahdessa Oilin koulutuksessa Siljan kanssa ja täytyy sanoa, että tämä kurssi on kyllä ollut hintansa arvoinen.

Tänään Siljan aiheena oli seuraaminen ja maahanmeno, mutta ehdin vaan katsoa seuraamista. Maahanmenon palkkaus kuitenkin tehtiin luopumisen kautta, kun tällä tavoin Käpy ei sitten venyttänyt itseään niin paljon eteenpäin ja saadaan pieni ryömiminen pois (tämä siis Siljan kertomana, jos ymmärsin oikein) !

Pieni koira niin helposti alkaa edistämään, kun se yrittää katsoa ohjaajaa silmiin, joten nyt aloitettiin perusasennon vahvistamisella oikeaan paikkaan. Silja pyysi Käpyä perusasentoon ja palkkasi, jos oli hyvin ja jos ei tullut oikeaan paikkaan niin pyysi korjaamaan. Korjauksesta sanotaan vaan, että "se on sivu", eikä mitään hyvä höpötyksiä !

Käpy saatiin aina pois paikalta heittämällä nami, joko eteen, taakse, oikealle ja vasemmalle eri suuntiin ja sieltä sitten pyydettiin sivulle. Palkka ja kehut, kun tuli oikeaan asentoon. Vähitellen muutettiin myös namin heiton jälkeen Siljan suuntaa koiraan nähden, mutta aivan pienillä muutoksilla.

Samoin sitten opetetaan käännöksiä paikallaan niin, että perusasento on oikea ja eteenpäin lähdetään sitten askel kerrallaan !

TOIVO

  • NOUTO ääntely, murina, mielentila, opetetaan olemaan avoinna ohjaajaan päin, luopumaan kapulasta, ei omista kapulaa, on minun kapula => nyt Toivon mielestä se on hänen / on kyllä sivulla nätisti, mutta sen ajatukset eivät ole avoinna minua kohden vaan se on kapulan lumoissa, sama näkyy myös luovutuksessa, se haluaisi pitää kapulan
Aita tai seinä auttaa niin kauan kuin se siinä on eli nyt pitää vaikuttaa sen mielentilaan ja Toivon tulee keskittyä minuun.

Heitetään kapula, mutta heiton jälkeen odotetaan, että katsoo minua ja sen jälkeen Toivo sai kehut ja palkkaa minuun katsomisesta, jos ääntelee turhaumaa niin kielletään. Tämän jälkeen käsketään Toivo vuorotelleen maahan ja istumaan sekä tehdään seuraamista ja niin edelleen. Toivo pitää saada aukeamaan minuun päin ja luopumaan kapulasta sekä KUUNTELEMAAN mitä mamma sanoo !

Heitetiin kapulaa myös ihan lähelle ja jatketiin samalla teemalla. Lopulta Toivo sai hakea kapulan ja hiljaahan se sieltä tuli ylös !

Jos noista alun parista noudosta jotain hyvää hakee niin palautus oli laukalla loppuun asti, mutta luovutuksessakin tuli mutinaa ja sivulle siirryttäessä haukahti.

  •  SIVULLE SIIRTYMINEN EDESTÄ ilman kapulaa ensin / luopumisen kautta / Toivo istumaan perusasentoon ja siirryin Toivon eteen. Edessä ollessa laitoin oikean käden lähelle Toivon vasenta puolta ja odotin, että luopuu siitä ja sitten käsky sivulle ja vielä luopuminen niin, että pidin kättä Toivon vasemmalla puolella kuonon sivulla ja kun luopui siitä niin annoin namin eli kun pystyi katsomaan minua. / Tätä vaikeutettiin niin, että taas siirryin Toivon eteen ja heitin namin Toivon sivulle vasemmalle (käytännössä minun oikealle puolen Toivon sivulle) ja siitä käsky tulla sivulle ja luopumisen kautta annoin luvan hakea namin maasta (ihan tarkalleen en enää muista, että pitikö tehdä vielä luopuminen tuossa namikädestä vai riittikö, että otti kontaktin ja sai sitten hakea namin maasta. Siis miten mä onnistun tämän unohtamaan yhden yön aikana, no mutta toisaalta toimii varmaan kummallakin tapaa, ei se nyt ihan mäkeen mene kuitenkaan !!!!!)

  • LUOPUMINEN KAPULASTA, HÄIRIÖTREENI (olipa vaikea ja Oili teki tarkoituksella vaikeimman kautta, jotta ymmärrän idean ja seuraavat treenit tulee olla helpommat, jossa appari ei tule tekemään häiriötä niin lähelle) / Toivo sivulla ja apuohjaaja tulee kapulan kanssa lähelle, heittää maahan ja potkii kapulaa maassa sekä häiritsee sillä kapulalla selvästi ja samaan aikaan minä käsken Toivon vuoroin maahan ja istumaan. Olipas muuten vaikeaa Toivon kuunnella ja välillä ei millään kyennyt irrottamaan ajatuksia kapulasta.  Jos ei tottele ensimmäistä käskyä niin autan maahan tai istumaan (pannasta istumaan) ja sanon, "se on maa, tämä on maa", mutta ei mitään hyvä tai taitava, kun ei kerta ole sitä ja jos alkaa jumittaan niin sitten ei niistä istumisistakaan tai huonoista maahanmenoista palkkaa VAAN VASTA, kun menee kunnolla.
Toivo osaa kyllä maahan mennä, joten on vaan kyse siitä, että se ei pysty kuuntelemaan, kun ei ole avoinna minuun päin vaan kapulassa kiinni.

Vähitellen tätä treeniä sitten voidaan vaikeuttaa eli Toivo lähetetään kapulalle ja jossain puolessa välissä tai parin metrin jälkeen pysäytän Toivon ja sen pitää kyetä siitä tekemään maahan ja istumaan menoa saaden palkan siitä. Ihan kapulalle asti ei kannata päästää, menee vähän liian vaikeaksi tässä vaiheessa.

Oili kehotti myös käyttämään vauhtinoutoihin ohjatun kapulaa, jotta ei tule vahinkoa kapulan pudotessa koiran jalkoihin ja tosiaan ei aina ottaa Toivoa eteen vaan osa tosiaan niitä vauhtinoutoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti