tiistai 27. syyskuuta 2016

21.09.2016 jälkitreeniä ja paimennusta

Aamulla kävin Toivon kanssa Landbossa tekemässä janoja. Janoja tein kolme kappaletta, ensimmäinen oikealle ja seuraavat vasemmalle. Maasto oli tällä hetkellä todella hyvää sammaleista !

Janat oli 15 - 30 metriä ja jälki noin 75 - 150 metriä, jos karkeasti arvioin. Ensimmäinen jana ei oikein onnistunut, kun otti takajäljen, mutta siihen oli syynä se, että olin käynyt katsomassa jälkikäteen, että mihin hitsin paikkaan laitoin sen merkin metsän puolella, joten se takajäljen osuus vahvistui ja oli tuoreempi kuin minne jälki lähti ja se oli lopulta niin lähellä sitä kohtaa, josta koira nosti jäljen ja minne lähetin. Toisekseen hyvä onkin opetella Toivon kääntämistä janalla, koska se on kovasti sitä mieltä, että ei välitä minun kääntämisyrityksistä ja jos tuomari janalla sanookin, että takajälki niin tuo ei niin vaan kehotuksista huolimatta käänny.

Pienet jäljet janojen päätteeksi olivat jäljestyksen osalta erinomaisia, mutta kepit ei meinanneet nousta vaan olisi posottanut menemään ylitse. Onneksi minulla oli varakepit jätettynä, joten jos ensimmäiseen ei reagoinut niin annoin mennä toiselle. Ekalla hieman jarrutin menoa kepillä, joten eka nousi lopulta sen takia, mutta toisella mentiin tokalle kepille ja viimeisellä janalla nosti sitten sen ensimmäisen.

Toisella janalla oli sitten aikalailla haastetta sienestäjien muodossa. Kun palasin janoja tekemästä niin pariskunta tuli sinestämään juuri tietysti siihen kohtaan missä minulla oli janaa ja metsää olisi ollut tien kummallakin puolella vapaan, vaikka kuinka paljon. Tämän vuoksi en ehtinyt janoja pahemmin antamaan vanhentua vaan jouduin lähtemään heti nostamaan jäljet ylös, jotta niitä ei täysin tallottaisi. Ekalla janalla olivat juuri toisella puolen polkua, joten se oli vielä puhdas, mutta toisella janalla olivat sitten ihan siinä janalla ja onneksi tallasivat sitä puolta minne jälki ei lähtenyt.

Päätin tästäkin huolimatta lähettää Toivon janalle, vaikka nämä ihmiset oli noin 10 - 15 metrin päässä janasta ja minusta ehkä toinen 20 metrin päässä pituus suunnassa. Toivo katseli lähetyksessä ihmisiä ja ilmoitin Toivolle, että ei etsitä ihmisiä. Lähetin Toivon eteenpäin ja lähti vauhdilla huomioimatta lähempänä olevaa miestä, joka siirtyikin kauemmaksi. Rouva kuitenkin oli siellä noin 20 metrissä hyvin lähellä janaa ja ensin Toivo lähti täysin suoraa, mutta naisen kohdalla lähti naista kohden, jolloin pysäytin Toivon ja osoitin suoraan eteenpäin eteen ja komensin eteen -käskyllä vaihtamaan suuntaa sekä kielsin taas "ei ihmisiä". Toivopa otti reippaasti linjan takaisin osoittamaani suuntaan ja vauhdilla otti jäljen ylös oikeaan suuntaan ja jälkeä mentiin todella hyvin eteenpäin.

Viimeisellä janalla otti liikaa suunnan jäljen lähtösuuntaan ja puu tuli vastaan, joten pyysin palaamaan ja lähetin uudelleen enemmän viistoon toiseen suuntaan ja siitä sai hyvin jäljen ylös ja itse jälki sekä kepin ilmaisu oli hyviä.

**********

Kävin tekemässä myös esineruutua toisella puolen tietä ja taas sama juttu. Toivo hakee kovalla vauhdilla yhden esineen ja sen jälkeen on sitä mieltä, että ei enää innosta. Kävi kyllä takana muutaman kerran, mutta ei nostanut esineitä (käsine ja koiran tossu), kun ne ei miellyttänyt herraa. Oli vaan siirtänyt paikasta toiseen hanskan. Vähän tahkottiin sitten, että sinne mennään, eikä vaan tehdä kieppejä lähellä. Kolme esinettä Toivo lopulta toi ruudusta, mutta taas jouduin käymään sen kanssa ruudun perällä yhdessä näyttämässä, että pirskatti näitä haetaan !

Inka kävi hakemassa yhden esineen ja lopulta myös sen viimeisen, kun en jaksanut lähteä enää itse harppomaan sitä hakemaan.

***********

Illalla Toivo pääsi vielä paimentamaan kahden vuoden tauon jälkeen, kun edellisen kerran ollaan käyty kaksi kertaa Somerolla, jossa ensimmäisellä kerralla oltiin ensimmäinen kierros liinassa pienessä aitauksessa ja toinen vapaana samassa aitauksessa. Toisella paimennuskerralla Toivo olikin liinassa samassa pienessä aitauksessa, mutta ilmeisesti ihan hyvä juttu, koska nyt, kun Kristiina oli sitä mieltä, että Toivo menee laitumella oleville lampaille vapaana niin se käyttäytyi todella nätisti, eikä yrittänyt mitään syöksyjä tai muutakaan tyhmää !

Hyvin energinen se oli ja alkoi heti kiertää lauman ympärillä, mutta lähinnä vaan suuntana kokoajan sama suunta. Kristiina opetti minua kääntämään laumaa Toivon eteen, jotta saadaan Toivo kääntymään ja myöskin nyt keppiä piti pitää lähinnä pystyssä, ei vaakatasossa ja vain osoitin sillä suuntaa, jotta Toivo kääntyisi kiertämään laumaa toiseen suuntaan, mutta taisin olla kokoajan vähän myöhässä.

Meillä oli aikaa 15 minuuttia kahteen otteeseen, mutta en tiedä menikö se kokonaan koska aika väsyttävää tuo on koiralle, joka ei ole tottunut tuohon. Ekalla kierroksella Toivo kävi alkuun myös hieman vikittelemässä koiraa (Bordercollie uros, heh), joka oli varalta siinä ottamassa lauman haltuun, jos tarve vaatii. Aika äkkiä se kuitenkin tajusi jättää koiran rauhaan ja ruveta hommiin lampaiden kanssa, mutta taisi kuitenkin ottaa tuon paimenkoiran idolikseen, koska laitumelta palatessa oli aikalailla toisen uroksen lumoissa :) !

Toisella kierroksella Toivo oli jo vähän juonessa paremmin mukana ja ei kiinnittänyt paimenkoiraan enää huomiota ja toimi lampailla todella hyvin ja alkoi jo vaihtaa välillä suuntaa ihan oma-aloitteisesti. Vieläkin minulla oli vaikeauksia kääntää laumaa Toivon eteen ajoissa, mutta ehkä hiukan paremmin kuitenkin. Nytkin kyllä alkoi näkymään väsymys Toivossa ja vähän Kristiinalle sanoinkin siitä, että paras varmaan lopettaa ennen kuin Toivo väsyy liikaa ja tulee sitten takapakkia. Olipas illalla kyllä todella väsynyt koira !

Oli kyllä hauskaa ja oli kiva, että Mervi ja Eija pyysivät meidät kanssa mukaan. Oli kiva iltapäivä aussieporukan mukana ja oli kiva nähdä Toivon tyttöystävän Kayan veli ja omistajansa Jennan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti