torstai 8. syyskuuta 2016

07.09.2016 Talissa tottistreenit ja ampuminen

Toivolla keskiviikon tottistreenit Talissa. Terhin ryhmästä oli neljä koirakkoa paikalla, joten tällä kertaa oltiin aika nopeita. Toivo oli ensimmäisen kierroksen ajan ihan väärässä vireessä, kun oli niin kiihdyksissään, vinkui, haukkui, sekä rähisi kapulalle ja pallolle minkä ehti !

Alueella oli autoja ihan sairaasti ja porukkaa myös frisbeegolfia treenaamassa ja heitäkin istui siellä  parkkipaikan laitamilla pöydän ympärillä ja meidän koiratyyppien autot oli sitten parkkeerattu sinne sun tänne, joten odottelen innolla, että kun illat pimenee niin vähenee nuo golfaajatkin niin ei ole näin tiivis tunnelma parkkipaikalla.

TOIVO

1. kierros

  • NOUTO (aitaa kohden, pitkä matka), vein kapulan (ei heittoa) => väärä vire, ekalla kerralla haukahti lähdössä ja ihan pieni rähähdys nostossa, mutta aitaa vasten nosto on parempi ja nappaa sen siistimmin, paluu vauhti laukalla, mutta ei kunnon vauhdilla / toisella kertaa kanssa haukahdus lähdössä ja nosto kyllä siisti, mutta rähähti kovemmin, mutta nyt tuli kovaa takaisinpäin

  • KAPULAN OTTO JA PITO hiljaa ja rauhallisesti  => Koska tätä ääntä tuli niin Terhi kehotti, että otetaan pelkkää pitoa nyt ja sitä tehtiinkin sitten ihan niin vaan, että laskin kapulaa kohti koiraa ja Terhi naksutteli, kun Toivo oli hiljaa. Aluksi se oli tosi vaikeaa, kun Toivo vinkui, sen jälkeen oli hiljaa, mutta kun yritin päästä siihen, että annetaan kapula niin vingahti............. tavoite oli, että Toivo ottaa itse kapulan, enkä minä sitä ns. anna sille, muuten kuin, että annan luvan. Piti olla tosi kärsivällinen ja tarkka, mutta samalla huomioida, että ei viedä tilannetta siihen pisteeseen, että Toivo luulee, että mun "EI" tarkoittaa, että kapulaa ei saa ottaa.

  • HYPPY 1 M => käytin patukkaa, koska kapulaan oli tuo liian kova kiihko tänään. Tämä sen vuoksi, ettei tule rähähdystä, kun edellinen harjoitus onnistui niin hyvin lopulta, ettei nyt pilata sitä saavutusta. Hyppy menosuuntaan hieno, mutta Toivopa päätti kiertää esteen takaisinpäin, joten kävin viemässä esteen taakse ja vaadin pitämään patukan suussa ja ohjasin esteen takaa hyppäämään. Sitten uusittiin koko juttu ja tällä kertaa kävin varmistamassa esteen sivulla, että hyppää takaisinpäin ja juoksin vastaanottamaan Toivon esteen taakse. Nyt täytyy muistuttaa, että takaisinpäin hypätään kanssa.

  • LIIKKEESTÄ ISTUMINEN / tätä tarkoitus treenata, kun viimeksi tökki, mutta tällä kertaa Toivo oli loistava, siis todella kuulemma nopea ja napakka, enkä mä edes mitään apua antanut
2. kierros

  • SEURAAMINEN => Vielä vinkui kentälle tullessa, mutta keskittyi seuraamaan ilman ääntelyjä. Narupallolle kyllä piti meteliä, mutta tällä kertaa lähinnä puututtiin siihen edistämiseen  ja painamiseen. Keskusteltiin myös raipan tai kepin sijoittamista koiran rinnan eteen, jotta tajuaisi milloin tulee liian eteen. Siis koiraahan en koskisi sillä ollenkaan vaan se estäisi sen liian eteen puskemisen. Myös jalalla pieni huomautus on yksi keino jota käytin aikaisemmin, mutta Toivo ei siitä oikein välitä. Nyt päädyttiin huomauttamaan oikealla jalalla, että tuli liian eteen ja tämä toimi Toivolle hyvin, korjasi paikkaa ja lähinnä se vaan nosti sen asennetta, ei mitenkään laskenut sen intoa ja tuntui tekevän tosi innokkaasti huomautuksesta huolimatta. Kontaktin tippumiseen oli puhetta (käännöksissä), että voisin livahtaa karkuun, jos tipahtaa kontakti, mutta toisaalta, kun edistäminen saadaan kuriin niin kontaktin putoaminen vasemmalle käännöksissä ja täyskäännöksissä voi kadota sen seurauksena !

  • LUOKSETULO => Ensin liikkeestä maahanmenon kautta ja meni maahan kuulemma nopeasti sekä luoksetulo oli ihan hyvä, mutta vieläkin aprikoi hieman, että minne pitää tulla, kun se suoraan sivulle tulo on vieläkin vahvasti mielessä ja lisäksi treeneihin on tullut mukaan ne seisomaan pysäyttämiset. Toisella kerralla otettiin toiseen suuntaan niin, että laitoin maahan ja siitä sitten luoksetulo, ennakoi sitä lähtöä ja nousi seisomaan, käskin kaukaa maahan, mutta Terhi käski mennä viemään takaisin ja sitten uudelleen. NYT PITÄÄ PANOSTAA SIIHEN, ETTÄ ON APPARI, JOKA KÄSKEE SEN MAAHAN JA KIELTÄÄ SIELLÄ NYKIMISET JA NOUSEMISET. JOS NOUSEE NIIN EI KAUKONA MAAHAN VAAN KÄYN LAITTAMASSA MAAHAN. PALJON PELKKIÄ HARJOITUKSIA, JOISSA KÄYN VAAN PALKKAAMASSA PYSYMISTÄ, EI SIIS SILLOIN LUOKSETULOA JA TIETYSTI NIITÄ HÄMYKÄSKYJÄ !
Lisäksi mietintään tuo, että kuinka annetaan kapula koiralle niin, että se ottaa sen itse. Voin pitää annettaessa kapulan keskiosasta kiinni vasemmalla kädellä ja oikea on se varsinainen tukikäsi. Kun vapautan keskiosan nostamalla käden pois ja antamalla käskyn niin koiran tulee itse ottaa kapula, ei niin, että työnnämme sen koiraa kohden. Myös kapulan pois ottamisessa sama huomio, koira vetää pään poispäin !

3. kierros

Johannalla oli ase mukana, joten kävin hakemassa Toivon kentälle. Toivo oli jo aika väsynyt ja vire ei ollut kovin korkea, kuten edellisessä ampumisen treeneissä kesällä. Terhi treenasi vieressä Pepillä, jolla oli juuri päättynyt juoksut, joten Toivo ei oikein keskittynyt leikkimään kunnolla. Kyllä se huomasi laukaukset ja joka kerta niitä hieman kääntyi katsomaan, kun oltiin ensimmäistä kertaa näin lähellä, mutta mitään pelko reagointia ei ollut vaan lähinnä kiinnosti.

Tohotti menemään häntä pystyssä heiluen ja lähinnä sitten tein kontakti treeniä tai saalisti palloa, vaikka ei tällä kertaa lähtenyt taistelemaan kunnolla. Keskittymisen vaikeus johtui ihanasta Peppi tytöstä, joten kyllä näistä omaehtoisista kontaktin otoista oli hyötyä ja lopulta kyllä tein selväksi, ettei sitä Peppiä kokoajan ihailla, joten ensimmäisiä kertoja taisin Toivolle käyttää pakotetta ja ihan remmin avulla nyppäisyllä vaatia keskittymisen katsomalla minuun.

Taisi olla kerran myös ampumisen ajan maassa ja annoin namia heti kehuen paukkuen jälkeen. Nyt ammuttiin aika läheltä 3 - 4 kertaa ehkä 30 metriä vai olikohan useampikin laukaus, en muista !

Toivon käytös oli sellaista, että nyt sen pitäisi mielestäni kuulla niitä laukauksia, jotta tottuu niihin ja Terhi kehotti alkamaan tekemään ampumisen aikana seuraamista. Itse mietin myös sitä paikallamakaamista. Kovassa vireessä ja kunnon leikin aikana ei reagoi mitenkään aikaisemmin, joten ei sitäkään kannata jatkaa kovin kauaa, koska pitää saada tilanne niin, että ääni ei kiinnosta mitenkään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti