maanantai 27. maaliskuuta 2017

25.03.2017 VOI tokokisa Racinel Areenalla 168 pistettä, ei tulosta

Olin ilmoittanut Toivon omiin kisoihin, kun minulla oli niitä tokon liikkeenohjaamisen ilmaisia kisapaikkoja käyttämättä ja nyt kerrankin oli tilaisuus mennä omiin kisoihin. Aamulla kävin koirien kanssa lenkillä ja tehtiin vähän esineruutua sekä etsittiin namia pieneltä maapläntiltä. Nämä vaan sen takia, että saisin Toivon rauhallisemmaksi.

Aikaisemmin maaliskuussa olin käynyt Toivon kanssa kouluttajien vuorolla treenaamassa pariin otteeseen ja Toivo oli vaikuttanut oikein tasapainoiselta ja pystyi tekemään siellä ihan hyvin. Paikallaolossa on toki ollut vähän ääntelyä, mutta yleisesti ottaen on ollut niissäkin sen verran hyvin, että oletin, että nyt omassa hallissa se pysyisi kasassa, mutta olin totaalisen väärässä.

Oli aikamoinen virhearviointi, että ilmoitin Toivon kisaan, jossa on kaksi kenttää pyörimässä samaan aikaan ja sitten vielä hirveän paljon ihmisiä ja koiria, koska ennen meitä oli maajoukkueen karsintakokeet ja nämä koirat sekä ihmiset paikalla. Toisessa kehässä alkoi erikoisvoittajaluokka, jossa oli 10 koiraa kisaamassa sekä alokasluokan koiria treenasi jo alueen keksiosassa.

Toivon kanssa kävin rauhassa lenkillä ja siellä vähän leikittiinkin, mutta kun toin sen sisälle niin se vaan tempoi ja vinkui muiden koirien ja ihmisten perään. Häkkiin laitettaessa oli erittäin seesteisen ja rauhallisen oloinen, mutta heti, kun otin häkistä pois niin alkoi vinkuminen ja kiihtynyt käytös. Rauhoitteluyritykset meni ihan perseelleen, vaikka pysyinkin itse rauhallisena melko pitkään, mutta kyllähän se alkoi hermoja kiristää, kun mikään ei toiminut. Lisäksi omaa hermorakennetta kokeili myös se, että Toivon suuri ihastus oli paikalla evl:ssä ja Toivo kiihkoili myös rakkautensa perään ja haistoi kyseisen nartun, vaikka kuinka kaukaa.

Tähän pitäisi saada ratkaisu kyllä aika pikaisesti rakennettua, koska minun pitäisi saada Toivo hallintaan, vaikka toinen koira olisi Toivon mielestä kuinka ihana.

Luokse päästävyyden aikaan samassa paikassa oli hirveästi ihmisiä ja koiria, kun evl:n koirat tarkastettiin samalla ja sitä muutakin porukkaa oli totuttamassa pentujaan ja muita koiriaan halliin, joten valitettavasti en saanut mitenkään otetta Toivosta, että se olisi rauhoittunut. No tuomarin syliin pyrki innokkaasti ja tuomari vaan totesi, että "kyllä tämä ainakin luokse päästävä ja innokas on", jep jep !

Mene sitten siitä kehään, kun ei mitään rauhaa ollut koota koiraa, joka oli tuossa tilassa, ei mitään rauhallista nurkkaa, joten ihan katastrofi siitä tuli ja kun sain Toivon paikalleen kolmen koiran riviin niin se huusi, käytännöllisesti katsoen vinkui huutamalla. Eli sama tilanne toistui kuin viimeksi, mutta nyt se ei hiljentynyt piiloon menon ajaksi vaan vinkui tai siis huusi koko sen kaksi minuuttia ja oli noussut seisomaan kerran ja laskeutunut kuulemma heti alas takaisin, kuten tuomari kertoi paikallaolon arvostelussa, joka tietysti olisi tuon huutamisen takia jo arvosanaltaan huono, mutta tuo seisomassa käynti aiheutti sen, että liikkeen pistemäärä oli nolla.

Nyt ei ole mitään muuta tehtävissä, kun jäädyttää Toivon kisasuunnitelmat ja aloittaa työstämään paikallaoloa uudelleen ja mielentilaa. Ei tämä nyt mitenkään pelkästään minun piiloon menosta johdu vaan mielentilasta, johon se joutuu vieraiden koirien ja vähän myös ihmisten vuoksi.

On todella harmillista, että minulla ei ole koko kisasuorituksesta videota. Viimeksikään ei ollut kuvaajaa ja silloin pyysin ihan vierasta ottamaan videon siellä tai no pyysin henkilöä, jolta ostin remmin netin kautta kuvaamaan, mutta ei hän sinänsä tuttu ollut. Pyysin kyllä nytkin yhtä tuttua kuvaamaan, mutta hän ei ollut täysin varma onko vielä paikalla, jos hän olisi ollut niin lupasi kyllä kuvata ja muuten tutut olivat itse kisaamassa tai työskentelemässä, joten en oikein sitten Toivon mielentilan takia tullut etsineeksi oliko kukaan enää paikalla tai kysynyt ketään vierasta, kun piti keskittyä Toivoon.

Meitä oli vain kaksi voittajakoirakkoa ja Toivon suoritusvuoro oli ensimmäisenä. Käytännössä en oikeastaan ehtinyt Toivoa edes palkata tai valmistaa, kun käskettiin kehään. Onneksi kehään meno tapahtui toisesta päästä kenttää ja ei tarvinnut raivata tietään läpi sen ihmisjoukon koirineen.

Kehäänmeno oli kyllä täysin pois harmoniasta, mutta yritin muistaa Päivin ohjeen, että tuo kehään ja käske istumaan ja anna koiran vilkaista kehää rauhassa. Sain sen hieman kasattua, mutta ei sen mielentila ollut yhtään vielä valmis ottamaan vastaan käskyjä.

JÄRJESTYS:

PAIKALLA MAKUU 2 MIN HÄIRITTYNÄ

LUOKSETULO
TUNNARI
JÄÄVÄT eli L / istu - maahan
RUUTU
-------
OHJATTU
KAUKOT
SEURAAMINEN
METALLIHYPPYNOUTO

Luoksetulo oli kohti yleisöä ja kehäsihteereiden pöytää, joka tällä kertaa oli kehän sisäpuolella ja parin metrin päässä siitä mihin itse menin seisomaan ja sitten sihteereiden pöydän takana oli porukkaa vielä juttelemassa aidan takana ja pitivät kuulemma sen verran metakkaa siinä, että kehäsihteerit olivat käyneet kisan aikana pyytämässä, jos antaisivat hieman rauhaa kisaajille. Aika ikävää, että näin tapahtuu. Toki koirat tulee totuttaa häiriöihin, mutta kun tämä oli myös alokasluokan aikana ollut kuulemma ongelmana.

PAIKALLAOLO = 0 (vinkuminen, nousi seisomaan ja meni heti takaisin maahan, mutta positiivista, että pystyi taas menemään alas ja nousemaan ylös yhdellä käskyllä)

LUOKSETULO = 0 (toisella käskyllä vasta alas -2, ei reagoinut ensimmäiseen käsimerkkiin ja toisella kyllä pysähtyi -2, mutta oli jo muutaman metrin päässä minusta, ei enää ollut pisteitä jaettavaksi, kun alussa vinkui vielä vähän, vauhti oli myös aika kova, liikaa siis tehty läpijuoksua ennen kisaa, siirrän suulliseen käskyyn ja takapalkkaan, menee ehkä paremmin viesti läpi, jos on liian korkeassa vireessä)
TUNNISTUSNOUTO = 0 (tunnari aloitettiin paikasta, johon luoksetulo päättyi, joten Toivolle aivan liian vaikea paikka siinä heti kehäsihteereiden edessä ja se yleisöjoukko siinä takana, ei pojan rahkeet riittäneet. Sain Toivon kyllä siihen sivulle ja kapulakin luovutettiin liikkeenohjaajalle, mutta sitten hän unohti käännättää minut, toki olisin voinut kääntyä itse omatoimisesti, mutta huomautin sitten, että et kääntänyt minua, koska mitään ei saisi tehdä oma-aloitteisesti vaan liikkeenohjaajan luvalla. Hän käänsi minut vasta, kun oli kapuloilla ja tämä osaltaan rikkoi varmaan Toivon rutiinia, joka kovin heiveröinen muutenkin oli ja kääntymisen jälkeen Toivo ei pystynyt istua paikallaan vaan kääntyili kohti yleisöä ja sihteereitä, no kyllähän siitä tiesi jo, että liike oli nollilla, kun pyörittiin siinä ympyrää Toivon kanssa, kun yritin saada sen takaisin sivulle istumaan, lopulta päädyttiin kumpikin naama kohti sihteereitä ja yleisöä. Käännyttiin sitten vähemmän harmoonisesti kohti kapuloita ja samaan aikaan näen kentän matalan aidan takana Toivon ihastuksen vietävän juuri häkkiin, joten aavistelin vaikeuksia, koska Toivo kyllä sen huomasi. No kapuloille lähti ensimmäisellä käskyllä ja haistelun hoiti kyllä tuossakin tilassa ihan mallikkaasti ja nosti oman, lähti tuomaan, mutta parin metrin kuluttua kapula lensi suusta ja lähti aitaa kohden nuuskuttamaan ilmaa, no ei se pelkästään tuosta nartusta johtunut todellakaan vaan sille nousi liikaa painetta palauttaa kapula minulle sähläilyn jälkeen ja kohti levotonta taustaa, joka takanani oli, siinä vaan samalla oli sopivasti muutakin tekemistä, pyysin sitten Toivon tuomaan ja sieltä se kapulan kävi sitten noukkimassa ja palautti ihan kivasti eteen ja sivulle, joten pääsin kehumaan siitä, että pystyi voittamaan itsensä)
JÄÄVÄT = 6 (L:n sakara alkoi sitten siitä sihteerien pöydän vierestä, ei yhtään kiva juttu ja meni sitten seuraaminen sivuten pöytää ja olin aika varma, että istuminen ei tule onnistumaan varsinkaan, kun seuraaminen ei varmasti ollut parasta Toivoa, mutta vaikea sanoa, kun ei ole videota, niin kasassa se kuitenkin oli, että Toivo istui, tosin tuomari olisi toivonut nopeampaa istumista, mutta olen pelkästään tyytyväinen, että tuossa tilanteessa pystyi istumaan ja käännös vasemmalle onnistui ilman suurempia ongelmia, mutta sitten mokasin itse ja annoin käskyn maahan ihan väärällä äänensävyllä ja Toivo jäi seisomaan, käsky oli aivan liian matala ja painotus samoin kuin seis -käskyllä.)
RUUTU = 9 (nyt aloin saada Toivon pakettiin ja siirryttiin ihan yhdessä liikkeenväli lähetyspaikalle ja vaistoisin, että se on ruudun kyllä nyt huomannut ja sinne meni ihan suoraan ripeällä laukalla ja pysäytys käskyyn reagoi ihan omalla tasollaan eli tulevaisuudessa tulee keskittyä opettamaan se pysähtymään välittömästi kääntyen paikoillaan, ei niin kuin nyt, että kierähtää katsomaan minua pienellä J mutkalla, mutta ihan hyvin kyllä näinkin oli ruudun sisällä ja meni maahan käskystä hyvin ja kun menin kohti niin ei tällä kertaa haistellut maata ja loppuosassa tuli sivulle oikein hyvin oikeaan kohtaan ja kunnon kontaktilla, joten ei moitittavaa, olin erittäin tyytyväinen ja hyvä päättää tämä hankala alku näin onnistuneeseen liikkeeseen, tuomari toivoi ainoastaan napakampaa pysähdystä ja vaikka nyt olen tyytyväinen, niin olen samaa mieltä hänen kanssaan)

******
Toista kierrosta ennen ei aikaa pahemmin jäänyt, palkkasin Toivoa namilla ja olisin vähän leikkinyt, mutta kunnolla en saanut palkattua, ei tällä kertaa ihan vastannut muihin kuin kehuihin. Kehästä poistuminen oli jo aika vaikea juttu, kun sitä yleisöä ja porukkaa koirineen oli niin paljon ja jouduin vapaana tietysti Toivon luotsaa häkille asti ja lelupalkka ja remmi oli siellä mistä kehään mentiin sisälle eli enpä tuota suunnitellut kovin hyvin. Toivo oli taas aika kiihkeä, joten laitoin häkkiin muutamaksi minuutiksi ja vasta, kun toinen poistui kehästä niin vein Toivon sisääntulo aukolle ja kiitin mielessäni, että se sisäänmeno oli siellä kentän toisessa päässä, vaikka ei sekään rauhallinen ollut, kun ihmisiä lampsii ovesta sisään ja kahvioon sekä koiria siinäkin pyörii jokunen.

Kehään meno oli yhtä hankala ja ei kyllä menty tyypilliseen tapaan yhdessä, mutta nytkin sitten laitoin Toivon ensin sivulle istumaan, kun tultiin kehään ja siitä olisin mennyt sitten sinne minne ohjattiin, mutta meidät käskettiin nyt vuorostaan odottamaan, joten laskin Toivon maahan. Nyt kuitenkin mentiin yhdessä ohjatun lähetyspaikalle sen kummempia ongelmia.

OHJATTU NOUTO = 9, (vähän se vinkaisi liikkeelle lähdössä ja täysin rauhallinen ei ollut kapuloita viedessä, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että olisin alkanut itse reagoimaan siihen, seuraamisen osuus ja pysähdys seisomaan oli ihan hyvä ja kapulalle lähti hyvin, nosti rähisemättä ja toi mikä parasta suoraan eteen ja luovutti nätisti, vähän sivulle tulossa ihan pieni marmatus, mutta en tiedä kuuliko tuomari sitä, tuomarin kommentti: ihan pieni vinkuminen, kapulaa voisi pitää tiukemmin)
KAUKO-OHJAUS = 7 (meni vasta toisella käskyllä alas -2 eli näissä vähän jäätymistä Toivolla tänään, mutta muuten olen todella tyytyväinen Toivon suoritukseen, koska seisomisissa ei yhtään liikkunut, tosin ei ollut kauhean nopea, kun on vähän epävarma ja keskittyy pysymään paikallaan, maahanmeno oli siinä ja siinä oliko paikallaan ja veikkaisin, että siinä pieni siirtymä saattoi olla ja samoin seisomasta istumaan, kyllä se meni taaksepäin, mutta ei mielestäni ihan hirveän voimakkaasti, joten seisomasta istumaan ja seisomasta maahan on nyt ne osat tässä, joita vahvistettava paljon, mutta olihan nämä aikamoinen työvoitto / tuomarin kommentti: Kaukoissa pistemenetys siitä, että meni alas toisella käskyllä ja vaihdot vähän hitaita ja aivan pieni liikkuminen)
SEURAAMINEN = 7 (hitsit, että se oli hyvä, kontakti piti, seuraaminen alkoi parin askeleen peruutuksella ja todella hyvin lähti peruutus liikkeelle ja samoin seuraaminen, joka alkoi hitaalla, tosin ehdin itse kirota, että ekana hidas, mutta nyt Toivo piti kunnolla kontaktia ja mun askel pituus ja nopeus täsmäsi koiran rytmiin, tosin kävelin hitaan normaalia nopeammin, mutta siinä on selvä ero mun normaaliin kävelynopeuteen, joten ihan ok, juoksu oli taattua Toivoa ja normaalikäynnissä ei painanut, eikä myöskään edistänyt niin, että se olisi minua häirinnyt, peruutus oli ainoa kohta, jossa yksi haukahdus tuli, mutta vain yksi, seuraaminen oli aika pitkä mielestäni ja olisi taas ollut tämä kyllä niin kiva nähdä videolta, että miltä näytti, kun tuntui niin helkkarin hyvältä. Tuomarin kommentti: seuraaminen oli hienon näköistä, kontakti piti ja seuraaminen oli äänetöntä, lukuun ottamatta sitä yhtä älähdystä peruutuksessa, huono pistemäärä johtui kuulemma siitä, että Toivo oli liian tiivis ja yhdessä kohtaa oli näpsinyt mun reittä hampailla palkan odotuksessa, tosin en kyllä sitä itse tuntenut, että näin olisi tehnyt, mutta olihan se hieman viettikään oloinen, joten hyvin mahdollista)
METALLIHYPPYNOUTO = 8 (no joo, niin tyypillinen nouto Toivolle, mutta odotti maltilla, lähti hyvin ja reippaasti kapulalla ja taas toistui tuo metallin ongelma eli kääntyy katsomaan minua ennen kuin ottaa kapulan aivan kuin odottaisi lupaa/käskyä ja sitten ottaa sen itse ja palautti suoraan eteen ja sivulle siirtyi ihan hyvin ja nyt malttoi odottaa sivulle käskyä eli ollaan me jotain opittu tämän kolmen viikon aikana, taas kyllä ihan pieni mutina sivulle siirtymän lopussa)
KOKONAISVAIKUTUS = 7 (no mitäpä muuta olisi voinut antaakaan, kun se paikallaolo oli niin kamala ja alun luoksetulo/tunnari -sähellys järkyttävää, mutta onneksi oli tuomari, joka antoi minun hoitaa loppuun liikkeen niin, että sain koiran kasattua, olisihan siinä voinut toisinkin käydä ja olisi keskeyttänyt liikkeen. Tuomari kehui Toivoa, että olipa kyllä kiva nähdä tällainen collie, että kun saan sen vielä pakettiin niin on kyllä kiva katsoa ja käy kyllä kateeksi. Kyseli, että mitä mä tein sen ensimmäisen ja toisen satsin välissä, kun se oli aivan kuin eri koira. No enpä mä mitään tehnyt, se vaan alkoi olla oikeamassa mielentilassa, kun pääsi töihin)

Kokonaisuutena näin jälkikäteen täytyy sanoa, että ei tuo kisa niin huonosti mennytkään, mutta mielentilalle on tehtävä jotain ja rutiinia rakennettava. Paikallaolot ja rauhoittuminen on nyt ensimmäisenä listalla ja se vaatii kyllä aika pitkän korjausprosessin ja on haasteellisin osuus. Liikkeet Toivo osaa, mutta häiriönsietokykyä kasvatettava aika paljon ja treenejä voisi vaikeuttaa liikkeiden osalta, jotta kisassa tuntuu helpolta ja seuraavat kisat valittava huolella, että on vain yhden tuomarin koe paikassa, jossa ei ole näin paljon häiriötekijöitä.

Joka tapauksessa kisasuunnitelmia ei tehdä ennen kuin paikallaolo ja rauhoittuminen toimii vieraissa paikoissa ja vieraiden koirien kanssa. Agilitykisat on olleet liian kiihdyttäviä paikkoja, joten aloitetaan varovasti puistoissa ja sitten sieltä vähitellen myös esim. Match Show, mutta tarpeeksi kaukana ensin muista koirista. Katsotaan nyt vielä muitakin mahdollisuuksia ja miten tähän saisi harjoitusta. Toivohan kuitenkin treenaa kokoajan toisten koirien ollessa samalla kentällä, mutta jokin mättää nyt tosi pahasti tuon paikallaolon suhteen, vaikka oli koko talven helmikuuhun asti ihan rauhallinen tässä samaisessa hallissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti