maanantai 6. maaliskuuta 2017

05.03.2017 Toivon ensimmäinen voittajan tokokoe, VOI 212 pistettä, sijoitus 2/5

Sunnuntaina Toivon kanssa suunnattiin aamulla kohti Loviisaa tai tarkemmin Strömforsin ruukkia ja Porskin tokokisoja ja ensimmäistä voittajaluokan koetta.

Fiilis oli aika rauhallinen ja hyvä, eikä pahemmin jännittänyt, kun tiesin, että Toivo kyllä toimii, mutta on keskeneräinen. Ainoa jännitystä aiheuttava asia oli, että kuinka saan Toivon hiljaiseksi yksilösuoritukseen ja paikallaoloon. Yksilösuorituksessa siinä onnistuin ja ainoa vingahdus tuli ohjatun odottelussa ja liikkeelle lähdössä, mutta nekin oli odotettua pienempiä inahduksia.

Paikallaolo olikin sitten oma lukunsa ja en onnistunut tavoitteessa ollenkaan. Ikinä ei ole noin paha ollut. Sain sen kyllä kertaalleen rauhoittumaan, kun kisan piti alkaa aikaisemmin, mutta sitten odotettiin peruutuspaikalta tulevaa koirakkoa ja jouduin laittamaan Toivon hetkeksi häkkiin, jossa on kyllä kokoajan todella esimerkillisen hienosti ja rennosti, mutta heti sieltä otettaessa alkaa olemaan levoton.

Ei ole koskaan niin sanotusti vinkunut tuolla tavalla huutamalla koko odottelun rivissä, mutta nyt teki niin. Omalle paikalle kyllä päästiin kunnialla, mutta sitten se huuto alkoi. Alas meni ensimmäisestä käskystä ihan kivasti ja myös istumaan nousi reippaasti, mutta hieman nytkähti ensimmäisen koiran käskystä (oltiin kolmas rivissä ja toinen sitten sieltä istumaan nousemisen suunnasta).

Videolta näen, että oli levoton ja turvautui haisteluun sekä vähän kohensi asentoaan pariin otteeseen sekä pää kääntyili taakse. Valitettavasti videota kuvannut henkilö ei kuvaa läheskään kokonaan Toivoa vaan enemmikseen viereistä isoa villakoiraa, mutta näen kyllä tuostakin kuinka levoton se oli (Lisäys 7.3.2017... näin videon tietokoneelta vasta myöhemmin ja ihanaa, näkyi vaan kännykällä niin, ettei Toivo näkyisi kokonaan, joten näenkin hyvin koko session ja tämä on hyvä juttu). Tuttujen koirien kanssa on ollut nätisti treeneissä, mutta vieraat koirat saavat levottomuuden aikaiseksi. Onneksi sentään voin luottaa siihen, että se pysyy paikallaan eikä lähde muita katsomaan.

Hieman harmittaa, että en ohjeistanut kuvaajaa paremmin, koska hän jätti kokonaan minulle tärkeät osat kuvaamatta eli liikkeiden välit ja joistain kohtaa myös liikkeiden alut, joista olisin nähnyt kuinka Toivo vastaa kehuihini ja miten se kestää pakkautumattomuutta, mutta Toivoa oli kyllä helppo liikuttaa liikkeiden välissä ja sen ilme oli mielestäni hyvin positiivinen !

1) PAIKALLAMAKUU / 6 pistettä / syy: vinkui



Toivo selvästi purki jännitystään muutenkin tässä kisassa haistelemalla maata, koska ei sitä yleensä treeneissä tee. Pää sillä kylläkin kääntyilee kovasti, mutta haistelu ei ole tyypillistä Toivoa !

2) SEURAAMINEN / 7 pistettä

Toivo lähti erinomaisesti liikkeelle seuraamisessa, mutta sitten alussa herpaantui juuri ennen pysäytystä, liian häiriöherkkä, kun kontakti katosi pienestä kolahduksesta, jonka aiheutti aidan sivulla ollut apuliikkuri, jota Toivo hämmästeli sen jälkeen ja samalla tuli pysähdys, jonka vuoksi Toivo sitten ajautui ohi ja meni hämillään sijaistoiminnolle haistelemaan ja pystyi toimimaan vasta annettuani korjaavan käskyn, matka siitä jatkoi vielä aika pitkälti huonolla asenteella ja otti häiriö toisesta apuliikkurista, en tiedä miksi heitä oli vielä kaksi siellä aidan takana. Seuraaminen alkoi parantua loppua kohden, mutta vähän siinä oli jossain kohtaa normaalissa kävelyssä pientä puskemista eteen minun linjalle ja käännökset vasemmalle eivät sujuneet toivotulla tavalla. Postitiivista kuitenkin se kuinka Toivo kokosi itsensä ja mikä parasta peruutukset Toivo teki todella hienosti, varsinkin kun peruuttaminen ei ole ollut mitenkään helppo asia Toivolle eli hyvä mieli tästä jäi, vaikka alku takkuinen olikin.



3) LUOKSETULO / 6

Toivolla on ollut vaikeuksia mennä alas hyvin luoksetulon alussa ja samoin helposti minun poistuessa on yrittänyt nousta istumaan ja näitä on työstetty jonkin verran nyt treeneissä. Sivulta alasmenon ongelma on lähinnä ollut kisamaisissa tilanteissa eli hieman jähmettyy, mutta nyt meni reippaasti alas, tosin vähän haisteli eli siinä hieman taas ei tyypillistä toimintaa Toivolla. Siirtymiseni aikana oli hyvin skarppi, eikä katsellut sivulle ja pysyi maltilla alhaalla, todella hienoa. Liikkeelle lähti käskystäni reippaasti, mutta sitten sille tuli jokin aivopieru ja pysähtyi kesken matkan eli olen varmaan pysäyttänyt lähiaikoina liikaa ja ehkä se luki mun aivotuksia liian tarkkaa, kun mietin missä kohtaa lähden käsimerkkiä antamaan. Jouduin sitten kutsumaan uudelleen ja pysäyttämään merkin kohdalla ja sen jälkeen Toivo sitten ei kyennyt enää eteen tulemaan vaan suoraan sivulle. No tämäkin nuoren koiran kokemattomuudesta johtuvaa, joten kyllä tämä tästä saadaan kuntoon, kun tulee rutiinia !


4) TUNNARI / 6

Olen tähän todella tyytyväinen, vaikka pisteet on mitä on. Toivo kykeni tekemään tunnarin kisatilanteessa ja palkkaamattomuuden jälkeen. Tätä ei olla kertaakaan päästy vielä testaamaan ja aikamoinen voitto tämä. Pisteitä tuli näin vähän sen takia, että Toivo kapuloita viedessä katseli kovasti taaksepäin yleisöä ja kerran nosti pyllyänsä hieman maasta, mutta asetti sitten sen takaisin paikalleen sekä lähti vasta toisella käskyllä kapuloille laukalla, mutta haistelu työ sekä palautus laukalle erinomaisia näin vaikeassa tilanteessa, harmillista, että se alku puuttui videosta, kun se olisi kiinnostanut myös minua. Eteen tuli vinosti ja varasti sivulle, joten ymmärrän pisteet kyllä täysin, mutta olin todella ylpeä Toivosta.


5) RUUTU / 9,5

Vein Toivon lähetyspaikalle niin, että se sai suoran linjan ja pyysin sen etsimään ruudun, jonka se ilmeisesti rekisteröi todella nopeaan, kun sivulle istumisen jälkeen otti kontaktin omatoimisesti. Ruutuun suoraan ja vauhdilla, pyäytys käskyyn hyvä reagointi ja maahan ensimmäisellä käskyllä ihan nopeasti Toivon mittapuussa. Tämän liikkeen aikana Toivon epävarmuus ja kokemattomuus taas näkyi haisteluna ruudussa, mutta muutin malttoi odottaa hyvin ja sivulle todella hienosti. Taas olin kyllä ylpeä poikasesta !



6) JÄÄVÄT SEISO - ISTU / 7

Seuraaminen oli ihan kelvollista ja lähti kivasti mukaan ennakoimatta asennoista ja pysyi seisomisen jalat paikallaan, mutta istuminen jäi seisomiseksi, vaikka nytkähti siihen tyyliin, että menisi istumaan. Tämä on hankala liike, joten tarvitaan vaan treeniä treenin jälkeen. Asenteeseen kuitenkin tyytyväinen ja kehut sai poika, vaikka ei ihan putkeen mennytkään.






7) OHJATTU NOUTO / 5

Kapuloiden viennin aikana piipahti kerran ja seuraamaan liikkeelle lähdössä toisen kerran, mutta nämä olikin ainoat ääntelyt koko yksilösuorituksen aikana. Seuraaminen oli ihan kelvollista, tosin vähän taisi vaikuttaa tässä myös yleisöön päin meno, kun ei ihan niin skarppi ollut. Seisominen taas ihan kelvollinen Toivon tasoa, ei mitenkään kauhean terävä, mutta ihan hyvä. Kapulalle käännähti liikaa keskelle, mutta korjasi hyvin itse kapulalle ja mikä hienointa otti sen nätisti ja palautti hyvällä vauhdilla, mutta sitten katse herpaantui liikkeenohjaajaan ja siitä sitten eksyi matkalla ohi minun kohti tuomaria ja yritti sitten hämillään korjata virheensä, mutta tuli suoraan sivulle kapulan kanssa, jolloin myös kokemattomuus koitui kohtaloksi, ei pystynyt sivulla pitämään kapulaa vaan se tippu maahan mistä sen jouduin noukkimaan itse. En voi tähänkään kuitenkaan olla tyytymätön, koska ongelma ei ole ollut palautus vaan kapulan nosto ja sen Toivo teki todella maltilla.




8) KAUKO-OHJAUS / 6,5

Tämä oli kaikkein heikoin lenkki meillä ja helposti olisi voinut tulla nolla, joten tämäkin suoritus oli meille aikamoinen voitto. Ei koskaan tehty kisamaisesti usean liikkeen sarjassa, eikä palkatta sekä ainakaan tällaisessa vieraassa paikassa. Lisäksi kuukausi sitten olin ihan koiran edessä vielä tekemässä liikettä ja nyt viimeisen kahden viikon aikana kasvatettu matka ensin 5 metriin ja sitten 10 metriin, joten tiesin kyllä ongelmat.

Toivo ei kunnolla reagoinut maahan käskyyn sivulta ja olin juuri aikeissa antaa uuden, kun toteutti ensimmäisen käskyn. Eka istumaan nousu ihan hyvä, mutta siitä seisomaan tarvitsi toisen käskyn ja nousi sen näköisenä, että "minä en uskalla yhtään liikahtaa, keskityn keskityn" ja maahan ihan kivasti, seuraavan seisomaan nousun aikaan Toivo jäi kiinni kehä aidan toisella puolella tai siinä kohtaa oli aukko kapuloille yms., en muista liikkuiko siellä apuliikkuri tai jäikö muuten vaan ihmettelemään, mutta jouduin antamaan poissaolevalle koiralle kaksi käskyä, joista taas pystyi onneksi toisen toteuttamaan. Siitä pakittaminen istumaan sujui kohtuullisesti ja myös maahan, mutta sivulta istumaan jäi puolitiehen. Mutta aika uskomatonta, että suoriutui kuitenkin koko sarjasta, vaikka useammalla käskyllä, mutta ei lamaantunut kokonaan. Hieno poika !


9) METALLIHYPPYNOUTO / 5

Tässä oli jo aikamoista vääntöä ja täytyy sanoa, että osaksi pelkäsin, että tämä liike tulee olemaan kompastuskivi meillä niin kuin se olikin. Viimeisissä treeneissä on tehnyt tämän todella nätisti ja kotona pitää kapulaa ja nostaa maasta ihan hyvin, mutta tässä on takana aikamoinen virhe itseltäni, jonka vuoksi Toivolla on tämän kanssa epävarmuutta aika paljon. Yritin saada Toivolta karsittua murahtelun kapulalle ja suusta sitten pääsi vähän väärää tekstiä, joten Toivo nykyään kysyy useimmiten minulta lupaa kapulan nostoon. Nyt kuitenkin tämä oli liikaa Toivolle ja meni sitten sijaistoiminnolle katselemaan maisemia, mutta en antanut periksi. Ajattelin, että ohjaan sitä vielä eteenpäin ja yritän saada tuomaan kapulan, kun liike kerta piloilla jo oli ja sain, kun sainkin sen lopulta tuomaan kapulan.

Osaksi sitä varmaan jännitti yleisö ja sen oli vaikea mennä sinne päin noutamaan kapula, kun se on vähän epämiellyttävä Toivolle näissä treeneissä, kun ei palkkaa tule. Palkan odotuksessa kyllä nostaa kapulan, mutta nyt oli kovin vaikea tilanne Toivolla. Kapulalla vielä katsoi minua ja sitten yleisöä, mutta lopulta päätti nostaa kapulan ja palautti sen ravaten kylläkin ja hieman vinoon, sekä aavistuksen ennakoi sivulle tuloa.


10) KOKONAISVAIKUTUS / 8

Tuomari sanoi, että "täytyy kyllä sanoa, että on sulla rautaiset hermot", mutta tosiaan olin niin hyvillä mielillä kokoajan ja katsoin kokonaisuutta sen mukaan kuinka Toivo selviytyi liikkeistä ja sain hyvän kuvan missä mennään eli mitä pitää treenata. Toivon asenne oli kuitenkin kokoajan hyvä ja se yritti kovasti keskittyä ja teki parhaansa sortuen nuoren koiran tekemiin kokemattomuus virheisiin ja treenejä kuitenkin on niin vähän ollut, kun en kotonakaan oikein pysty treenaamaan.

Tavoitteena meillä oli kolmostulos ja siihen me päästiin, tosin Toivolla olisi ollut ihan mahdollisuus ykköstulokseenkin, mutta vielä ei poikasen rahkeet siihen ihan riittäneet. Tiesin, että on vielä keskeneräinen, mutta tiesin myös, että kisaaminen ei tee sen itsetunnolle mitään tepposia, että on tarpeeksi vahva selviytymään ongelmista ja ei menetä toimintakykyään ja se tuli nyt tässä hyvin esille eli tuohon paikallaolon levottomuuteen vieraiden koirien vuoksi on saatava varmaan ulkopuolista apua ja tämä kisa taas muuten kertoi mihin meidän täytyy keskittyä tai siirtää treenien painotusta !

Kolmos tulos voittajasta oli tavoitteena sen takia, että halusin saada mahdollisuuden ilmoittaa sen SM-kisojen joukkueeseen, jos mieli sinne tekisi ja avoimeen ei enää minulla ollut menohaluja. Nyt on kuitenkin aikaa ennen toukokuuta ihan tarpeeksi ja samoin koko vuosi on nyt tarkoitus keskittyä voittajaan, vaikka saisimme sieltä, jossain vaiheessa ykköstuloksen. Yhtään en katso sitä mahdottomaksi tämän kisan perusteella, kun saadaan kisaharjoituksia alle ja palkkaamattomuutta treenattua voittajan osalta. Sitä en vielä osaa sanoa yritänkö päästä joukkueeseen ja riittääkö kolmostulos joukkueeseen pääsyyn tai tuleeko edes joukkuetta, kun viime vuonna sitä ei kokoon saatu. Oman seuran joukkueeseen ei ole mahdollista päästä, koska joukkue on niin kovatasoinen, että sinne ylempiin luokkiin löytyy kyllä Suomen huipulla kisaavia koirakkoja.

Kotiin palattaessa mieli oli yhtä aurinkoinen kuin kelikin ja viikonlopusta jäi hyvä fiilis ja täytyy sanoa, että tämä sunnuntain kilpailu tuntui kyllä paremmalta kuin rally-toko kisa lauantaina. Toivo oli alun kankeuden jälkeen todella iloinen ja yritti kovasti suoriutua tehtävistään !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti