tiistai 22. marraskuuta 2011

20.11.2011 kisamainen treeni maneesissa


Sunnuntaina aamulla suuntasin kohti Vantaata ja maneesiin Katin ja Geena belgin kanssa. Aikataulutus ei meillä ihan mennyt nappiin kun Katin bussi tuli huomattavasti myöhässä pysäkille ja meidän hallivuoroa oli jo tovin mennyt kun vasta päästiin paikalle. Nyt jälkeenpäin harmittaa, ettei tullut kuitenkin otettua sitten tunnin sijaan puolitoistatuntia sitä aikaa, kun se maneesinvuokra ei ole niin kallis.


Aloitimme paikallaoloilla, jotka sujuivat ihan kivasti. Geena on Rommille niin tuttu ja varma paikallaolija, että Rommikin on huomattavasti keskittyneempi. Paikallaolojen jälkeen laitoimme sitten EVL:n kehän pystyyn ja Rommi pääsi tekemään kisamaista suoritustaan. Maneesin pohjaan oli lisätty uutta hiekkaa ja voi hitsi, että mun oli vaikea kävellä, lisäksi mietin, että kuinka Rommin selkä kestää tälläistä rämpimistä, mutta ihan reipas se jätkä oli.


Erityisesti nyt keskityin jokaiseen kehääntuloon erityisesti. Laitoin Rommin istumaan muutaman metrin päähän itsestäni ja sijoittauduin ihan siihen sisääntulon aidan viereen, kutsuin Rommin sivulle ja komensin "mennään"..... no sehän sinkos suoraan kentälle, eikun takaisin ja sama uudelleen, mutta nyt kun se tuli sivulle niin annoin sille namin ja sitten vasta "mennään". Pyrin olemaan erittäin määrätietoinen, ei vilkaisua edes koiraan päin vaan kävelen suoraan aloituspaikalle ja vasta siellä sitten "valmis" ja odottamaan liikkeenohjaajan "liike alkaa" komennusta. Toimi suhteellisen kivasti.


ROMMI / EVL


1. ERÄ



  • SEURAAMINEN / oma kävelyni oli vähän epävarmaa kun tuntui, että olen aivan liian raskas kävelemään siinä irtonaisessa hiekassa. Rommi seurasi ihan oikealla paikalla ja ei edistänyt, mutta kontakti ei mielestäni ollut alkuunkaan tarpeeksi korkealle. Perusasennot hiukan liian vinoja lähestulkoon kaikki. Olin kuitenkin suhteellisen tyytyväinen, kun se ei lähteynyt pahemmin irtoamaan minusta vaan tosiaan paikka pysyi kohtuullisesti. Olisi ollut kyllä hyvä, jos seuraamisesta olisi saanut videokuvaa, mutta ehkä se ei kuitenkaan ihan karseeta ollut, kun pysyi kohdillaan. => palkkana sosiaalinen kehu (ei liikaa riehumista minulta)

  • Z:ta / ei oikein lähtenyt innolla, asennot ihan teki ok, mutta seuraamisen laatu kärsi kun koira selvästi ei ollut mukana hommassa kunnon innolla. Viimeisellä suoralla vielä jätättämistä... johtuiko sitten käskytyksestä vai siitä, että juuri pysäytyskohdalla oli noin 15 cm pituinen saniaisen muovioksa merkkaamassa sivulla ruudun lähetysmerkin paikkaa (ei tullut sitä laittaessa meileen, että on liian lähellä kävelylinjaa). Jouduin ottamaan viimeisen välin uudelleen.


=> Palkka kentän ulkopuolella (NP) ja sama viritys kehäänmenoon kuin aikaisemminkin ja marssin päättäväisesti luoksetulon aloitukseen.



  • LUOKSETULO / odotti käskytystä hyvin ja seisominen taas erinomainen, aivan kuin seinään, mutta maahanmenoon vaadittiin kaksi käskyä, ekalla vain istumaan (oletettavasti pysähtyi niin nopeasti, että maahanmeno hankalaa, selkä ?). Vauhti tasaista laukkaa kokoajan.

  • RUUTU / "missä ruutu", "missä merkki, merkille" ja lähetyspaikkaan. Rommi tuntui hyvin hahmottavan merkin ja ruudunkin oli mielestäni aikaisemmin hahmottanut. Erinomaiseti lähti merkille ja sieltä hyvin ruutuun, jossa oli alusta. Loppuosa ihan kiva, mutta vähän lähemmäs voisi tulla seuraamaan. Kokeillaan seuraavaksi sitä Jessican Onnille ja Caritalle neuvomaa harjoitusta.


=> Palkka kentän ulkopuolella (kissanruokapurkki) ja taas viritys seuraavaan kehäänmenoon,



  • OHJATTUNOUTO / hmmmmm......... yritti suoraan oikealle kapulalle, joten tässä tuli sitten tarpeen pienet avut, jotta saatiin onnistuminen. Kapulat oli vaakatasossa 8 metrin päässä merkistä ja keskikapula takana. Lähetyspaikan takana namikippo (tyhjä)..... kannattaa näyttää Rommille, että on tyhä... meinaan tahtoo lähteä merkiltä kupille, eikä hakemaan kapuloita.


=> Tästä palkka (kissanruokaa)



  • TUNNARI / taas jouduin ojentamaan haukkumisesta, kapuloille menoon tulee siitä ongelmaa, joko ei lähde ekalla tai sitten ravaa kapuloille. Itse työ on kapuloilla suhteellisen kunnossa ja tuo laukalla iloisesti.

  • KAUKOT / namikipot sivuille.......... hohoijaa........ Rommi meni ihan sekaisin, ehkäpä treenataan ensin kotona namikipoilla. Ekalla nousulla lähti jo kipolle ja sitten tajus tehneen virheen. Alkuun vaikea nousta edes kippojen kanssa ylös. Sarja: S - I - M - I - S - M


Seuraavaksi oli Geenan vuoro, joka keskeytyi kun maneesiin tuli hevosia odottamaan sisäänpääsyä, vaikka tunnin piti alkaa vasta puolentunnin kuluttua. Olimme vähän ajatelleet, että jos olisimme voineet sen bussin hidastelun takia tapahtuneen myöhästelyn ottamaan sieltä toisesta päästä ennenkuin hevoset tulisivat ja olisimme olleet valmiit, vaikka maksamaan sitten ylimääräistä, jotta oltaisiin saatu homma vedettyä loppuun asti. Epäilen, että tulivat tarkoituksella tuomaan hevoset paikalle ja tietysti on ymmärettävää, että ei heitä kiinnosta se, että jokin bussi ei tule aikataulun mukaisesti paikalle. Olisivat varmaan käskeneet lähteä aikaisemmin kotoa, no tiedämme seuraavaa kertaa varten, että kannattaa varata halli samaan aikaan kuin ennen, jolloin bussin aikataulu ei jää niin tiukoille, jos sattuu kuski olemaan köröttelijä tyyppiä.


Siirryimme Katin kanssa sitten läheiselle Vantaan Palveluskoiraharrastajien kentälle ottamaan lisää treeniä. Ensin otin vielä Rommin, jotta Geena saisi  hieman autossa rauhoittua.



  • Ohjatun kapuloiden vientiä / palkkaus takaa namikipolta kapuloiden viennin eri kohdissa

  • Ohjatun kapulat merkin ympärille puolikuun muotoon noin puolen - yhden metrin päähän ja lähettämistä merkille. Alkuun hieman siitä läheltä. Jonkun kerran otti kapulan, mutta laitoin sen vaan takaisin. Sen jälkeen aika äkkiä itse lähettämään 10 metristä. Kerran taisi Kati käydä merkkiä hieman ravistamassa.


Lopuksi sitten avustin Katia Geenan ohjatun noudon palautuksissa ja Kati otti vielä ruudusta sivulletuloja ja siinä annoin merkkiä, kun koira on tulossa sivulle, että Kati ehtii pysähtyä. Haettiin siis Geenalle hieman tarkkaavaisuutta siihen ruudun loppuosaan. Paikalle oli myös ilmestyi lennokkiharrastajia ja selvisi, että kenttä on nykyään heidän vuokramansa ja Vantaan Palveluskoiraharrastajat ovat joutuneet luopumaan epäselvyyksien takia kentästä. Olivat kyllä niin ystävällisiä, että olisivat antaneet meidän vielä olla kentällä, mutta toivoivat, että olisimme siirtyneet kentän toiseen laitaan, mutta olimme jo lopettaneet, joten tarvetta ei ollut enää kentälle. Todella asiallisesti ja hyvin käyttäytyivät, täytyy itsekkin ottaa heistä mallia  !


*************************


Kotona otin vielä portaikossa Inkalle ja Rommille kaukokäskyjä sekä seuraamista etupihalla, lähinnä käännöksiä ja askeleita. Kaukokäskyissä laitoin koiran sivulle purkinkannet alustoiksi.


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti