perjantai 4. marraskuuta 2011

03.11.2011 agilityä ja edellisen viikon tokon pohdintoja


Torstaina pääsin agilityntehiksen järjestämään viikkokoulutukseen, kouluttajana Taneli Ikäheimo, joka viime ja tänävuonna pärjäsi loistavasti medien SM-kisoissa ollen kumpanakin vuonna mitalleilla. Rata oli taas meidän tasolle aika vaikea ja kyllä meikäläisen ohjauskuviot ilman Tanelin ohjeita olisi ollut yhtä pirueettia ja en minä osaa valita edes oikeita linjoja tai käyttää vastaista kättä tarvittaessa. Saimme erittäin hyviä neuvoja ja hyvin minullekkin selvisi minkä vuoksi se Inka meni minne meni ja mitä pitäisi harjoitella lisää (tai olisi jo pitänyt aikoja sitten ) !


Aloitetaan sitten niistä tärkeistä harjoituskohteista:



  • KEPIT => sisäänmeno harjoituksia, kasvattaa välimatkaa asteittain ja muutella kulmaa niin, että koira on mun vasemmalla puolella ja mennään keppejä sieltä oikealta ja sen jälkeen kanssa lähetys keppien vasemmalta puolen sekä  harjoittele myös niin, että lähetän koiran kepeille keppien oikealta puolelta niin, että koira jää mun oikealle puolelle, pieni kaarros ja oikealla kädellä lähtys (katso myös missä jalat on eli sama jalka eteen, kuin lähetys)

  • KEINU => sano "ota" käsky myöhemmin = tarkoittanee mun tapauksessa, että jätä odota käsky pois ja sano ota -käsky hieman aikaisemmin kun yleensä eli hieman ennenkuin tulee siihen kontakti alueelle

  • PUOMIN kontakti meni hyvin, hienosti pysähtyi

  • A-ESTE => targeti häivytettävä ja ruvettava esim. naksauttamaan kun etutassut koskee maata ja takapää pysyy kontakteilla eli pysäytys, koira tulee täysiä kontaktia alas ja pysähtyy => naksautus ja pallon heitto maahan ja tosiaan koira vapautetaan sinne pallolle, draivia draivia katsos !

  • PUSSISTA TIUKKA KURVI HYPYLLE, JOKA MENNÄÄN TAKAA => älä jatka omaa matkaa sinne suoraan vaan oma juoksulinja sinne siivekkeen taakse ja kun tulee putkesta niin haltuunotto

  • PUTKESTA HYPYLLE NIIN, ETTÄ VEDÄN SEN TOISEN ESTEEN OHI, ETTÄ EI HYPPÄÄ SITÄ, rintamasuunta sinne putkelle ja vastainen käski (oikea) ja vedän sen hypyn ohi ja käännän rintamasuunnan hypylle ja siitä sitten tyrkkäys toisen hypyn taakse, sama käsi ja sama jalka siivekkeen kohdalla, sisäkämmen ylöspäin lähettäen lentoon , voi elämä.... ymmärränköhän itsekkään mitä kirjoitan ja sitten pitää kääntää koira jo omalla rintamasuunnalla siihen suuntaan mistä äsken tuli (lelu käyttöön avuksi omissa treeneissä)

  • VASTAINEN KÄSI VOISI OLLA MONESSA ASIASSA MULLE RATKAISU => tumpelo olen.... nyt kahdessa putkelle lähteyksessä toimi hyvin ja viimeksi Anniinakin tästä meitiä opetti........ milloinkohan menee mun selkärankaan, auts !


No palataan sitten viime viikon tokotreeneihin ja mikä on mennyt hyvin ja mikä mättää. Itseasiassa viime perjantain jälkeisen sekavan treenin jälkeen hommat ovat sujuneet oikin kivasti ja varsinkin Rommi on tuntunut edistyneen valtavasti, kunnes eilen sitten onnistuttiin tekemään aika mielenkiintoista työtä, en oikeastaan edes voinut panikoida niin mäkkylään menneistä treeneistä kuin pitäisi, olipas oma-aloitteinen Rommeliini. Mä lopulta tirskuin ja pärskähtelin ja niin taisi tehdä kyllä liikkurikin.


Rommi on sisäistänyt ruudun alustan tässä muutaman päivän aikana niin,  että se hieman häirii treenaamista..... se tuntuu olevan sen verran kivaa, että voi unohtaa mitä oli tekemässä. Lisäksi kun ohjaaja hiukan huomauttelee haukunnasta niin tehtävä unohtuu ja ratkaisu on, että juostaan ruutuun alustalle ja kun kutsutaan etsimään omaa niin koirapa kierähtelee ruudussa alustalle. Taisi jopa kolmeen kertaan pyrähtää ruutuun, ekalla hieman jouduin auttamaan tulemaan kapuloille, toisella sitten vain odotin, että ratkaisee itse ja hetken siellä ruudussa pyöriessään sitten toi oman ja vielä kolmannella juoksi ruudun alustalle innoissaan ja välittömästi ruutuun alustalle tullessaan juoksi tunnareille, jep jep.... otettiin toiseen suuntaan ja mitä keksii koira, kun ohjaaja otti hieman puhutteluun haukkumisesta, päätti sitten olla hiljaa, mutta ei palauttanut mulle vaan liikkurina toimivalle Mariannelle, kun sanoin Rommille, että "hei mä olen täällä" niin se vaan tiivisti ja katsoi Mariannea odottavasti ja kapulan pitokin oli erinomainen, no tulihan se sitten tuomaan mulle ja taas vaihdettiin rintamasuuntaa.......... NO NYT SE VIITSI TEHDÄ NIIN KUIN PITIKIN JA HILJAA !


Ohjatun teki kyllä hienosti ja meni merkille hyvin ja pysähtyi käskystä merkin taakse, palkkasin merkin kun oli niin hieno ja 10 metristä vasemmalle, tosi siisti ja avuilla eteen. Ei uusittu........ mutta sitten ruudun uusiminen (olin ottanut ruutua ennen tunnaria alkuun ja muuten ok, mutta tarvitsi apua ekalla kerralla suuntaan, luuleeko mun käsimerkkiä ohjatun käsimerkiksi, voi olla niin, mutta merkin teki silloin hyvin. No nyt päätin, että loppuun en ota merkkiä vaan vien sinne ja lähteän siitä edestä parin metrin päästä, mutta mitä tekee Rommi........... se tekee kait sitten ohjattua, kun sanon Ruutu niin se sinkoo merkille, mutta mun selän taakse sinne mistä ohjattu otettiin, ei voi olla totta......... ei vaan pystynyt enää olla vakavana, ei kun lähettään siitä sivusta. Pienen pojan aivot ei nyt kestä ymmärtämään, että nämä kolme liikettä ei kuulu yhteen !


No onneksi sillä kuitenkin oli hauskaa ja ei menettänyt toimintakykyään  , odotellaan lampun syttymistä  !


*****************


ROMMI


Muuten viime lauantain hallitreeni Rommilla meni ihan mukavasti, hieman häiriökontaktia, ruudun paikkaa, kaukoja läheltä ja kauempaa. Ja viikolla treenit meni niin kotikentällä yksinään treenatessa kuin Mariannen kanssa tiistai iltana tosi lupaavasti niin ruudun kuin ohajtunkin kanssa. Merkille on mennyt kivasti ja myöskin sieltä olen päässyt lähettämään jo välillä ilman palkkaa ruutuun.


Ongelmia kuitenkin tuottaa ainakin seuraavat seikat, joihin tulee kiinnittää huomiota:



  • Haukahtelee tunnaria viedessä ja liikkurin kapulaa luovuttaessa, eli alkurauhaa haettava

  • Tunnarin pito, pyörittelee

  • Tunnareilla toimii kyllä ihan hyvin ja kapula nousee, vaikka onkin vähän vähemmän aikaa kapula minulla kädessä

  • Ohjatun noudon kapuloiden arvonta, treeniä treeniä.... paikallaan pysymistä ja hiljaisuus, haukahtelee ohjatun kapuloiden viennin aikana

  • Ohjatun kapulat laitettu alaspäin, jotta ei menisi liian suoraan ja tottuu keksikapulaan / Täytyy harjoitella Sanna M. ohjeiden mukaan niin, että roipetta merkin taakse, kasvatetaan merkin arvoa

  • Ruudun käsimerkin testausta, eikö erota......... itsellä hieman ajatuskatkoa käsimerkissä, suuntautuu liikaa kohti ruutua, jolloin alkaa muistuttaa ohjatun käsimerkkiä, vaikka heilahdus erilainen


INKA


Inkan kanssa lauantaina treenailtiin Kivikossa omalla kentällä ennen Rommin treenejä hallilla. Maanantaina oli HSKH:n voi/evl treenit Inkan agility treenien jälkeen. Harjoittelimme tokossa kaksi liikettä peräkanaan eli tunnarin ja ohjatun nodon suuntia ihan kivasti sekä testailtiin Inkan kiinnostusta erilaisiin palkkoihin (namirasioita kentällä, leluja kentällä), joista Inka valitsi oman patukkansa.


Keskiviikkona Inkalla oli tehoryhmän treenit Ojangossa, mutta valitettavasti paikalla oli vain Carita ja Onni meidän lisäksi. Saimme kyllä ihan kivat treenit Caritankin kanssa aikaiseksi ja Pia kävi luoksetuloja hieman avustamassa, mutta kovin oli kutistunut tehoryhmä sairauksien yms. takia.


Inkalla keskityttiin luoksetulon seisomiseen takapalkalla (namikupit kummassakin päässä ja niillä apparit valvomassa/täyttämässä) ja Pialta sain hyvän vinkin, että kokeilisin pysäyttää hieman alaviistosta kädellä ja siinä samalla kädellä antaisin sen luvan lähteä sinne palkalle. Alkuun matkana pidän sitä AVO matkaa ja ehkä kerran pari otan sitten EVL:n matkalla. Mullahan on suullinen käsky........ eli nyt käytän tällähetkellä taas uudelleen kaksoiskäskyä, vähitellen se käsimerkki häivytetään niin, että ensin tulee suullinen ja sitten käsimerkki, vähitellen se käsimerkki pienenee ja häipyy lopulta. Inkalla kun on tapana olla vähän liian kiinnostunut myös muustakin kuin minusta niin käsimerkki voi jäädä huomaamatta, jos poseeraa kameralle  !


Ohjatun kanssa on alkanut syntyä ongelmaa nyt kun merkki on tullut mukaan ja keskikapula siirretty suoraan linjaan, ei auta vaikka pilkon niin, että kutsun merkille tai vien merkille. Taas palattava takapakkia ja treenattava suuntia erikseen namikupeilla, joihin laitettu pallo... alkuun taidan siirtää ihan sivuille ne kupit ja siitä sitten taakse, että ne palautuisivat sekä mun pitäisi saada treenattua myös Inkan kanssa sitä, että merkille mennään, vaikka koko leluvarasto seisois siinä merkin takana. Lisäksi treeniohjelmassa on se hiljaisuus kapuloiden viennin aikana, ollaan ensin rauhoitettu namilla ja sitten, jos liikkuri vie kapuloita ja Inka inahtaa niin liikkuri pysähtyy ja palaa taaksepäin, kapulat viedään vaan, jos akkeli on hiljaa. Patukalla sitten olen palkannut hiljaa olosta !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti