tiistai 15. marraskuuta 2011

12.11.2011 Jessicalla opissa


Inka ja Rommi autoon aamulla ja kohti Sipoota Mariannen kanssa. Rommi ja Lumo osallistuivat Jessicalla hallissa koulutukseen. Halli oli teollisuusrakennuksessa, jossa oli aika kivasti melua ja kuulemma siellä liikkuu välillä trukkikin ja porukkaa. Metalliputkia yms. hallin reunamilla. Tila kuitenkin osottautui oikein kivaksi ja Rommi oli yllättävän reno, ehkäpä se johtui Jessicasta !


Ensin oli Lumon vuoro ja taidan siitäkin hiukan kirjoittaa kunhan ehdin. Eli Lumo on 11 kuukautin flatti uros, jolla perusteet on aikalailla hyvin rakennettu ja erittäin osaava, joten jos joku lukee näitä ohjeita niin kannattaa huomioida, että Lumppari osaa jo EVL ruudun, tunnarin, osaa noutaa ja niin edelleen eli ihan osaamattomasta koirasta ei todellakaan ole kysymys , joten tältä pohjalta on katsottava näitä ohjeita !



  • SIVULLETULO, koira törmää polveen kääntyessä => jätetään koira istumaan lähelle ja kutsutaan, juuri noin puolenmetrin päässä pikaisesti vasen jalka käy sivulla ja palaa takaisin / hyvin korjasi sivulle istumaan, muutama toisto ja kokeilu ilman ja toimi todella hyvin / aivan samoin kun on kapula suussa

  • LUOKSETULO, pysäytyksiä voi treenata niin, että apuohjaaja pitää koiraa pannasta ja kutsu.... siitä sitten pysäytys / harjoitellaan erikseen paikalla pysyminen alkuun, paloja voidaan yhdistää myöhemmin

  • SEURAAMINEN, täytyy etsiä koiralle ja ohjaajalle yhteinen sopiva askellaji / esim. suoralla seurautetaan ja välillä kokeillaan hitaampaa, välillä nopeampaa tempoa ja katsotaan milloin se koira pääsee kokoamaan itsensä kunnolla, jotta ei pompi tai steppaa...... nuoren ISON koiran kanssa, jonka kroppa ei ole vielä kehittynyt, ei kannata vielä olla niin huolissaan siitä holtittomuudesta, jos se tietty jatkuu KUN KOIRA KEHITTYY FYYSISESTI täytyy siihen puuttua / esim. jos koiran etujalat kauhoo niin sen pitää olla tasaista kokoajan

  • NOUTO => paljon vauhtinoutoja, pannasta kiinni ja vapautus lennosta

  • PAIKALLAOLO JA KOIRAN KELLAHTAMINEN (takapää), ohjaaja lähellä / ollaan lähellä ja heti kun alkaa ajattelemaan kellahtamista niin nopeasti vedetään suoraksi käsin ja suullinen viesti tietty myös / yksinkertainen apu esim. kun katselee sivulle/haistelee...... komennus "MAAHAN", joten voin täysin unohtaa ne "Inka nätisti", "Inka ei noin" ja niin edelleen

  • PAIKALLAOLO JA KOIRAN KELLAHTAMINEN, ohjaaja piilossa / oltava lähellä piilossa ja tarkkailtava koiraa ja KUN SE AIKOO KELLAHTAA, tultava piilosta oikaisemaan HETI koira suoraksi / koiraa voi myös opettaa vastustamaan sitä takapään kellahtamista eli työnnät hellästi sitä takapäätä sivuun lonkasta ja kehut kun vastustaa !


Mitäpä vielä, nyt juuri ei tule mieleen, mutta paljon taisi olla muutakin !


 


Paltaan kuitenkin Rommiin nyt ekaksi:



  • MERKKI + RUUTU / ongelma....... koira ei tahdo hahmottaa enää ruutua ja merkkiä, kun niitä alettiin yhdistää. Ruudun näyttö toimii, mutta jää kiinni siihen näyttöön ja ei pidemmän päälle toimi. Ongelma syntyy kun ei enää käydä merkkiä aina palkkaamassa ennen ruutuun lähetystä.


Tälläkertaa laitetiin vaan merkki ja ruutu, ei lähetysmerkkiä, ekalla kerralla Jessica näytti merkin ja ruudun. Minä lähetin sitten käskystä merkille ja pysäytin ja siitä lähetys ruutuun (en kylläkään muista otinko ekalla kierron, taisi olla sen verran epävarma, että toisella vasta sitten lupa lähteä ruutuun kun meni laukalla merkille) ja ihan kivasti lähti siitä, ehkei nyt ihan suoraan, mutta kuitenkin. Kun kävin nappaamassa Rommin ruudusta niin lähestyttiin merkkin lähetyspaikkaa ja lähetin sitten lennossa ja taas lennosta ruutuun, ei mitään palkkausta tässä vaiheessa merkiltä (siis tässä treenissä juuri tänään, ei saa unohtaa aina välillä merkkiä palkata).


Tämän jälkeen menin hallin toiseen päätyyn ja hieman siinä Rommin kanssa otin jotain pientä, jottei se huomaisi, että Marianne ja Jessica siirtää ruudun. Tämän jälkeen käyttöön uudet viritellyt vanhojan "merkki ruutu, merkki ruutu" hokemisen sijaan, Rommi kun saattaa niistä vaan ennemminkin vaivaantua. Nyt kysyin "missä ruutu" ja sen jälkeen "missä merkki" ja  tämän jälkeen lähetys merkille, no Rompsu lähti hieman kohti ruutua, jolloin pysäytin ja ohjasin merkille.......... merkiltä lähdössä näkyi sitten se ongelma, että ei oikein lähde vaan siellä merkillä seilaa, kunnes lähti ruutua kohden, suunnaten kylläkin kohti sitä paikkaa missä ruutu aikaisemmin oli, itse kuitenkin omatoimisesti kääntyi ja etsi ruudun ja meni pätevänä sinne. Minä sitten iloisena palkkaamaan........ jolloin sain ohjeet "VOIT KEHUA, MUTTA EI OLE SAMANARVOINEN KUIN HYVÄ RUUTU, EI TULE SAMANARVOISTA PALKKAA", joten kehuin iloisesti ja läpsytin käsiä ja mentiin takaisin lähetyspaikkaan noilla samoilla virittelyillä ja lähetin merkille, sinne meni  ja hyvin lähti ruutuun oikeaan kohtaan, Jes  bileet pystyyn !



  • ALKUVIRITYS SEURAAMISELLE => pohdittiin mistä johtuu se, että Rommin viritys seuraamiseen on niin vaikeaa tai kehään menoon. Jessica ehdotti, että unohdan kaikki "yhdessä, tässä, sivu" hokemat, koska Rommi todennäköisesti rauhoittelee mua ja pitää mua ihan omituisena kun käyttäydyn niin, joten kokeiltiin ensin niin, että jätin Rommin maahan ja sieltä kutsuin sivulle, annoin namin ja reippaasti komensin sen mukaani ja kehään sekä siitä liikkeelle lähtö, jep jep !


Tämän jälkeen kokeiltiin vielä niin, että Marianne piti Rommia ja otin sen siitä taas kehään lennossa. Tomi vielä paremmin, joten ei muuta kuin, "sivulle... mennään" ja varmoilla ja määrätietoisilla askeleilla aloituskohtaan. Näin näin, mistä vaan sais aina jonkun pitämään Rommi pompulaa !


 



  • SEURAAMINEN / KONTAKTI => seuraamisen ongelmia meillä riittää eli tuo viritys, sitten kontakti takkuilee tällähetkellä, edistäminen  ja niin edelleen, eipä askeleetkaan ole nyt ihan kohdallaan. Päätin kuitenkin ottaa tuon kontaktin nyt työnalle, kun kaikkea ei samalla pysty korjaamaan, kuten Jessica tähdensi.


Ensin paikalla muutama seuraamisen käsky ja palkka.......... kokoajan liikkuri toimii käskyttäjänä. Sitten yhden askeleen ja seis =>palkka ja kolmen askeleen ja seis => palkka jne. / tämän jälkeen lyhyt pätkä ja täyskäännös ja palkka, sitten pidempää ja niin edelleen / Jos kontakti tippuu niin ä-ä-äähh / TÄSSÄ EN VAAN MUISTA PITÄÄKÖ TOISTAA SEURAA KÄSKYÄ, EI MUISTAAKSENI....... EI KUULOSTAISI AINAKAAN LOOGISELTA, taisi olla niin, että kun koira korjaa ja on hetken tehnyt oikein.......... voin kehaista esim. hyvä (tai mun tapauksessa hiljaa suhahtaa Jes) !



  • KAUKOKÄSKYT JA ETENEMINEN / kummassakin seisomisessa etenee ja siihen Jessica ehdotti, että saa palkan nopeasti apuohjaajalta takaa, toimi hyvin, paljon paremmin kuin takapalkalla alustalla......... no meinas se Rommi sitten juuttuu sinne Jessican kanssa


Oli todella antoisaa ja koulutus kultaakin kalliimpaa, ai vitsi, että olimme kumpikin tyytyväisiä. Oli kiva kun Mariannekin tykkäs, että sai rahoilleen vastinetta !


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti