keskiviikko 16. marraskuuta 2011

15.11.2011 Jessicalla opeissa Inkan kanssa


Töiden jälkeen kävin koirien kanssa omalla kentällä ottamassa lyhyet treenit ennen lenkkiä.


Rommi



  • Seuraaminen / kontakti ja täyskäännökset, sivuaskeleet yms. / ihan kivan tuntuista

  • Jäävät / vapaamuotoisesti asentoja ja heti peruutin palkkaamaan, pelkkää asennossa pysymistä kun kiersin ympäri => naminheitto eteen ja vapautus palkalle /  mukaan ottoja erikseen

  • Luoksetulo / pysyminen paikallaan, sanoin itse käsky, käsky ja vasta sitten "tänne" ja läpijuoksu / hyvin kesti, laukalla 

  • Luoksetulo kisamainen / ei moitittavaa, viimeiseen väliin annoin hieman hetsiä, jotta laukka varmasti pysyy

  • Luoksetulo läpijuoksu / laukalla ja ei ennakointia

  • Kaukot / siirtymiä ihan edestä / nami kummallakin sivulla tassujen sivustalla noin puolen metrin päässä


Inka



  • Seuraaminen / täyskäännökset ja kontakti

  • Luoksetulon pysyminen / hiljaaolo

  • Luoksetulon pysäytys / käsi apu alhaalta, ihan ok


Illalla sitten ajelin Sipooseen Jessican yksityistunnille, jossa portilla tavattiin Carita ja Juuso Onni partiksen kanssa. Hetken päästä Jessicakin ajeli paikalle ja jatkoimme matkaa Jessican hallille. Oli hienoa kun pääsin juuri nyt heidän kanssaan hallille, koska Inka tarvitsi juuri tähän väliin kipeästi ohjattuun apua ja olin tosi iloinen, että tuli tilaisuus päästä Inkan kanssa tuuraamaan Maria, joka oli estynyt pääsemään. Samalla sitten joulukuun Jessican yksityistunti vapautui Rommin käyttöön, joka kanssa tulee kipeästi tarpeen.


Inka pääsi halliin ensimmäisenä, koska Carita halusi alkuun tutustuttaa Onnia halliin. Hallissa oli hieman enemmän aksöniä kuin viimeksi lauantaina, meinaan nyt ne trukit siellä pyyhälsivät pitkin käytävää, mutta ne ei paljoa häirinneet, eikä myöskään hallin tuulettemien kohina. Annoin ensiksi Inkan tutustua halliin, kävelimme sen läpi. Hieman Inkalle tuotti häiriötä kesken treenin tullut metallimelu, mutta emme antaneet sen juuttua siihen. Itse olisin kieltänyt Inkaa kääntämästä päätä ja kiinnittämättä huomiota siihen kolinaan ja kirskeeseen, mutta Jessica sanoin, että anna vaan sen katsoa. Hieman se Inkaa häiritsi, mutta taisi todeta sen sitten merkityksettömäksi. Aloitimme ohjatulla noudolla, sen jälkeen kun olin kertonut ongelmistamme, jotka tulivat keskikapulan keskelle siirtymisen jälkeen samoin kuin merkin ohittaminen.



  • MERKKI + OHJATTU NOUTO


Otin ensin merkin kiertona kahteen kertaan. Inka ei alkuun meinannut erottaa edes merkkiä matosta vaan sinkos ohi (en tiedä minne oli matkalla, kun kapuloitakaan ei vielä ollut paikoillaan) ja myöskin kierto käskyllä lähti suorittamaan kiertoa ennen merkkiä. No saatiin sieltä sitten onnistuminenkin, mutta taisi merkkiä joutua koputtaan. Sen jälkeen Jessica vei kapulat, haettavan noin 8 metriä sivuun ja 5 metriä syvälle, ei muuta kuin Inka merkille............ no joo, ei mennyt merkille vaan kapuloille tietty. Tänään se ei millään meinannut totella..... ihan sama mitä huudan, se vaan ottaa kapulan ja täts it.... argh !


Jessica antoi ohjeen, että kun olen lähettänyt merkille niin sen jälkeen astun sivusuunnassa kaksi askelta haettavan kapulan suuntaan, en siis sivuun ja eteen vaan aivan suoraan sivulle.


No nyt mä vaan otan sen kapulan pois ja palkkaa ei tipu. Otettiin toistoja niin, että Jessica näytti sen merkin ja välillä täytyi näyttää myös kapulakin. Päästiin sitten tulokseen, että Inka meni merkille ja siitä kapulalle........... JEEEEE, ihan oikeasti se onnistui, vaikka merkkiäkään ei välillä sitten näytetty. Kapuloita kylläkin päätettiin siirtää niin, että ne ovat noin 8 metrissä sivulla nyt alkuun ja keskikapula paikallaan. Jatkossa sitten siirtelen niitä vähitellen taaksepäin, mutta alkuun siis tässä sivulla. Tässä alkuvaiheessa palkkaan paljon merkiltä eli juoksen palkkaamaan sinne heti, enkä mieti nanosekunttia siinä, että "ai niin palkka", peruutan sitten siitä lähetyspaikalle suoraan taakse 10 metriin.


Otettiin kumpaakin suuntaa eli ei vain pelkkää vasenta, oikea suunta oli selvästi Inkalle helpompi.



  • OHJATUN NOUDON KAPULAT SIKIN SOKIN MERKIN TAKANA NOIN PUOLENMETRIN PÄÄSSÄ


Sitten karseen vaikeeseen merkki treeniin, jossa kapulat merkin takana ihan siinä ympärillä ja Jessica vielä jalalla sitä oikeata kapulaa hieman heilutteli, joten kun käskin merkille niin voitte vaan kuvitella, että minkä otti........ ei tietoakaan merkistä tai mun tottelemisesta. Ei uskoisi, että sillä narupallotreenillä se uskoi mun seis käskyä mukisematta. Tulihan sieltä yksi hyvä kiertokin merkillä, mutta taisi olla ihan sattuman kauppaa se. Otti sitten sen keksikapulankin ja ei muuta kun otettiin pois. Jessica näytti merkin ja sen jälkeen saatiin pari onnistumista.


Jatkotreenin saimme sitten suullisesti, koska Inka ei vielä ole valmis tähän treeniin, olisi ollut sille liian vaikea. Eli kun osaa tämän merkille menon, vaikka kapulat on siinä sen jaloissa niin tehdään niin, että heitän kapulan merkin ohitse ja käsken noutamaan......... saa noutaa, HUOM. SIIS KÄSKEN "HAE" TAI "TUO" !


Seuraavaksi sitten teen samoin, mutta "HAE" sanan sijaan sanon "MERKKI" ja testataan, että kuunteleeko se mitä sanon. Tässä vaiheessa sen siis pitäisi mennä merkille. No joo.......... taitaa ekat kerrat mennä huutamiseksi, että "seis" !


Näiden treenien jälkeen Inkalla selvästi heräsi hieman ajatus, että kesken matkan kääntyi kohti merkkiä, vaikka alkuun suunta olikin kapuloille, joten tästä hyvä jatkaa.


Näiden treenien jälkeen vielä otimme uudelleen merkin ja ohjatun noudon ensin vasemmalle ja sitten oikealle. Kapulat siis ihan siellä vaakatasossa. Hyvin onnistui, meni merkille ja kapuloille kanssa, vaikka nyt en siirtynyt sivusuunnassa itse lähettämään lähempää. Okei... kapuloille meno hieman epävarmaa ja hitaampaa, mutta oikein hyvin Jessican mielestä.



  • LUOKSETULO takapalkalla


Otettiin lähinnä sen takia, että halusin mielipiteen, että onko uusi harjoitus metodi ok. Laitoin Inkalle takapalkan sen alustalle ja sitten menin kentän toiseen päähän. Voi oijoiiii, sain käskeä varmaan 5 -6 LIKI -käskyä ennenkuin sieltä lähti. Meinaan nousi seisomaan ja odotti odotti, että pääseekö taakse. Sekoittaako kaukoihin nyt vai jumittaako se takapalkka pelkästään. Voi olla pienen tyttösen pää hieman sekaisin. Otettiin niin, että jätin taas maahan ja kävelin puoleen väliin ja käännyin kutsumaan ja juoksin karkuun........ Inka sieltä tuli vähän ihmeissään. En tässä vaiheessa pysäyttänyt vaan sai kiriä mut kiinni ja ottaa suoraan namin kädestä.


Uusi yritys ja sieltä se likka nyt lähti hyvin ja pysäytys seis -käskyllä ja käsimerkillä pysähtyi todella hienosti EVL:n matkalta, joten tällä mennään.



  • SEURAAMINEN täyskäännös leviää


Otettiin pieni pätkä seuraamista, käännöksessä vasemmalle väistää...... astunutko päälle, kaadun päälle (oma päätelmä). Jessican mielestä ei pahemmin edistänyt ja täyskäännöksetkään ei niin pahoilta näyttäneet eli ei kauheen voimakasta kuplintaa. Mutta kun otettiin pysähdys käännöksen jälkeen niin siinä tuli hyvin ilmi kuinka irtoaa.


Ohjeeksi tuli, että nyt otan paljon niin, että täyskäännöksen jälkeen pysähdyn heti ja alkuun annan käskyavun juuri kun olen alkanut kääntyä. Jos menee ohi ja jää päälistelee seisomaan niin komennus "sivu" !



  • KAUKOT tassuttelee takajaloilla


Inkan kaukot oli todella hukassa, eteni ihan hirveästi.......... no se ei kuitenkaan ole suurin ongelma, kunhan ensin treenataan, kun aika hyvin pitää ne etutassut paikoillaan, mutta peräpää elää. Ohjeeksi saatiin, että laitetaan kummallekkin sivulle tarpeeksi kauas namit....... mun kannattaa katsoa kokeilemalla se oikea paikka, ihan koiran sivuilla, hieman taaempana tai sitten hieman edessä. Toimi ihan ok !


Caritan ja Onnin osuus oli enemmänkin kisamainen, joten en niin paljoa ehtinyt/kuullut mitä ohjeita saivat. Lähinnä jäi mieleen ruudun loppuosan harjoitus. Carita aika läheltä ruutua lähetti Onnin ruutuun alustalle (vapaamuotoisesti) ja käski maahan, Jessica käskytti ja Carita kutsui Onnin sivulleen ja kun koira tuli niin pysähtyi heti. Seuraavalla kerralla kun koira tuli ruudusta ohjaaja teki täyskäännöksen oikealle ja pysähtyi. Tämän jälkeen vielä kerran homma ja nyt jatkettiinkin seurauttamalla koiraa ja hyvin se seuraskin  !


Juteltiin myös lopussa haukkumisesta eli kun Inka lähtee ruutuun mun pitäisi pysäyttää se, jos se haukkuu.... esim. "ä-ää- äh... hiljaa" ja ottaa sitten uudelleen. Sama juttu esim. jos koira haukahtaa lähtiessään kapuloille... "oijhoih... hiljaa" ja uusinta yritys. Jatkossa kun Inka kerta osaa haukkua käskystä niin mä käsken sen haukkuun ja sitten opetan olee hiljaa. Esim. "Hiljaa.. ä-ää-ähhh.. hiljaa"  !


 


 


 


 


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti