torstai 25. lokakuuta 2012

24.10.2012 Tehistreeni / kouluttajana Heidi Pesonen

Tokotehiksen A-ryhmä kokoontui keskiviikkona koko poppoon voimin hallille B-ryhmän treenien jälkeen eli ensimmäistä kertaa olivat kaikki kuusi koirakkoa paikalla. Keskiviikko oli myös hieman erilainen viikkotreeni, kun paikalla oli myös A- ja B-ryhmän valmentajana toimiva Heidi Pesonen, joka itse kisaa EVL:ssä bordercollie Fanin kanssa.

Oli hienoa, että Heidi suostui tulemaan vähän katsomaan välillä meidän peräämme. Heidin olin jo tavannut aikaisemmin seuran koulutuksissa, joten hieman oli näkemystä jo Heidin omasta tavasta treenata omaa koiraansa, joten oikein positiivisin odotuksin mentiin paikalle.

Etukäteen en aivan varma ollut, että mitä liikkeitä tänään katsottaisiin Inkan kanssa, kun en ollut varma kuinka Inka jaksaisi juoksun jälkeen hallissa keskittyä. Juoksu aiheuttaa meillä vireeseen epätoivottuja piirteitä, tulee ennen juoksua kiihtymistä ja varsinkin juoksun aikaan esiintyi koulutuksessa liikkeiden välissä oikein kunnon ininää ja vikinää, jos koiruus joutui odotteleemaan välillä sekä keskittyminen on kovin vaikeaa ja juoksun jälkeen sitten taas tulevat masennuskaudet ja niin edelleen.

Päädyin sitten ottamaan Z:taa eli jääviä liikkeitä (kuten pari muutakin koirakkoa meidän ryhmässä) ja lähinnä siinä vain koiran mukaanottoja seuraamaan maasta ja istumasta. Toiseksi aiheeksi valitsin noutojen eteentulon tiivistämisen ja suoran eteentulon vinosta, kun tiesin, että Heidin oma koira tulee noudoissa eteen ja siitä vasta sivulle. Näihin liikkeisiin saimme tarkennusta ajoitukseen palkkaamisessa ja myös vaihtelevuutta, jotta Inka ei tiedä mistä kohtaa ja milloin palkka tulee vaan pääsen välillä hieman yllättämään koiruuden.

Z:ssa päädyttiin siihen, että annan maasta mukaan ottoon käskyn hieman myöhemmin eli Inkan keskivartalon kohdalla. Nyt meinaan Inka ehti nousta jo seisomaan, ennenkuin lähdettiin liikkeelle. Uudella yrityksellä keskivartalon kohtaan homma sujui jo paremmin. Myöskin palkkaukseen uutta tuulta eli vasemmalle puolelle takataskuun lelu ja välittömästi mukaanoton jälkeen lelu ja voin antaa Inkan tavoitella sitä siitä suoraan esim. hypähtämällä lelua kohden. Istumisesta mukaanotto sujui ihan kivasti, seisomista ei nyt tehtykkään ollenkaan. Välillä voin kävellä Inkan ohitse ja kutsua vasta sieltä sen suoraan mukaan ja palkata välittömästi kun tulee sivulle. Tästä liikkeestä niin helposti muodostuu koiralle se tylsä kuva, että missä vaiheessa sitä palkkaa saattaa tulla.

Eteentulon tiivistyksessä oltiin aika samoilla linjoilla ja olinkin tehnyt jo etukäteen samoin kuin mitä Heidikin olisi neuvonut, mutta nyt lisättiin vielä kapulakin mukaan eli Inka oli ensin maassa kapula suussa ihan niin, että mun varpaat on kiinni Inkan etutassuissa ja sieltä käsiohjauksella ohjaan eteen. Tähän tuli sitten tarkennusta oikeaan palkkausajankohtaan eli voin hiukan aikaisemmin jo palkata, kun nyt harjoitellaan vain sitä istumiseen tuloa lähelle tiiviisti ja muistettava, ettei lähdetä nyt sitten samalla treenaamaan sitä pitoa, saa vaikka räkästä maahan luvalla, kunhan nousee maasta istumaan nopeasti eteeni aivan edestä eli alkuun voin palkata jo heti, kun peppu osuu maahan. Eteentuloa kapula suussa vinosta otettiin kiertämällä tolppaa, joka kylläkin Inkan ensimmäisessä kierrossa vaihtui Pian kiertämiseksi, mutta mitäpä tuosta :) ja tämäkin oli meille vanha harjoitus, mutta nyt hiukan muutettiin harjoituksen loppuosaa niin, että en ihan heti käänny kokonaan ja lähden kääntymään vasta, kun koira on ihan edessäni ja alkuun käännyn vain sivuttain ja palkkaan koiran jo siinä vaiheessa, kun Inka on vielä seisomassa eli rupeaa kääntämään itseään !

Inkan osalta täytyy sanoa, että olin oikein tyytyväinen pikkuiseen, kun toinen odotteli ihan maltilla meidän jutustelujen ajan ilman kitinää ja vinkunaa sekä muutenkaan Inka ei vaikuttanut nyt stressaantuvan ollenkaan ja kuunteli mitä mulla oli hänelle sanottavaa. Pieni ärähdys tuli ensimmäisen kerran, kun lähdettiin Z:n ekan suoran seuraamiseen. Lisäksi otti hieman häiriötä ylimääräisestä reissaajasta, juuri kun lähdettiin ekan kertaa seuraamaan Z:ssa.......... hmmmm eli meinasi taas lähteä ottamaan sivuttaissuunnassa etäisyyttä ja kontaktin heikkenemistä. Toisella kerralla oli jo hienosti mukana.

*****************
Ennen suoritusta hieman lämmittelin Inkaa hallin etuosassa ja sen jälkeen jätin Inkan odottamaan yksinään, jotta ei liikaa väsyisi ennen omaa vuoroamme. Treenisession jälkeen otin sitten hiukan kaukojen vaihtoja niin, että olin ihan edessä tai sivulla sekä peruuttamalla istumaan. Muutama pitkä peruutus aidan sivulla niin, että lähdettiin seisomasta ja palkattiin seisomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti