keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

KISAHARJOITUKSIA, TREENIÄ JA POHDINTOJA => TURHAUMAA

11.02.2015 OJANKO VANTAA, saldovapaa töistä

Mariannen kanssa aamulla treenaamassa Ojanko Areenalla tokoa ja päivällä käytiin vielä lenkillä kodin lähellä yhdessä niin, että Toivo sai taas kunnolla juosta poikien kanssa, kun Lahja jäi kotiin juoksun takia. Inkakin lenkillä juosta hölkytteli mukana omaa tahtiaan ja ihan kivasti se jaksoi tunnin lenkin mukana.

Treeneissä Toivon kanssa keskityttiin tuohon paikallaolon alun häröilyyn, kun tahtoo vinkua ja keskittyä kaikkeen muuhun kuin ohjaajaansa. Nyt sitten käskytettiin niitä haamukoiria ja liikkurina toiminut Marianne vähän kävi kumartelemassa ja käskyttelemässä. Itse keskityin siihen, että saisin ajettua sivu -käskyä läpi niin, että ollaan koko ajan kontaktissa. Myös käsikosketus kämmeneen tai jonkin muu olisi hyvä keino EHKÄ saada Toivolle tehtävä tähän odotteluun, jotta ei aloita vinkumista tai kitinää, kuikuile muita koiria tai liikkeenohjaajaa tai mitä muuta tahansa.

Kyllä me muutakin treenattiin, mutta tämä jäi päällimäisenä mieleen !

12.02.2015 JESSICALLA ALO -LUOKKA / uudet säännöt, kurssi 2. krt

Meitä oli kurssilla useampi, muut koirat Tollereita, yksi Howavartti ja yksi käyttölabbis sekä tietty Toivo.

Päätin tehdä uuden alokas luokan, mutta kauko-ohjauksen suoraan koiran edestä, en sen 2 metrin matkan päästä. Paikallaoloja ei vielä tällä kertaa tehty. Ensi kerralla on niiden vuoro myös.

Toivo yllätti taas minut mukavasti ja asenne oli niin kohdillaan. Tällä kertaa ei pahemmin haukahduksia tullut, palkkasin maltillisemmin kehuilla, joten se toimi paremmin. Tein muuten koko setin palkatta, paitsi seuraamisen aloitin patukka kainalossa siitä syystä, että seuraaminen vähän on mennyt takapakkia. Seuraamisessa sitten kävi kömmähdys ja Toivo sai palkan aivan suunnittelemattomassa kohdassa, kun liivin alla ollut takki oli niin liukas, että palkka tippui koiralle omia aikojaan, onneksi kuitenkin niin, että se tuli aika oikeassa paikassa, kun Toivo suoritti loistavaa seuraamista.

SEURAAMINEN / ihan kivan tuntuista, tykkäsin
LIIKKEESTÄ MAAHANMENO / erittäin hyvältä tuntui, tykkäsin
LUOKSETULO / hyvin pysyi lähdössä ja asenteella eteen, annoin eteen tuloon avun käskemällä koiran istumaan sen tullessa kohti, jotta jarruttaa eikä paukauta päälle, sivulle annoin hieman kädellä merkin, kuinka tulla, jotta ei haukahda / avut sen takia, että ei vahvisteta haukkumista
KAUKO-OHJAUS / no eipä ole tehty, eipä ole tehty rutiinejakaan, käytin Inkan rutiinit ja jäin itse ihan koiran eteen, kun ei olla vielä otettu matkaa, teki hyvin ja keskittyi hyvin minuun, kiva
KAPULAN PITO / ihan hyvä, itse ottaa suuhun, mutta annan tuo käskyn lisäksi pidä -käskyn, en tiedä onko sallittua, täytyy tarkistaa / oikein kiva varsinkin näin ensimmäistä kertaa, hyvä
ESTEHYPPY ALO -uusi / esteenä kuitenkin tämä nykyinen umpieste / vähän tuli ryminällä eteen ja siitä vähän taisi protestoida, jouduin kait muistaakseni sitä eteen tuloa hieman oikaisen ja olisiko tässä kohtaa vähän kommentoinutkin haukahtamalla

Meille jäi vielä aikaa ja tehtiin sitten merkin kiertoa, joka oli tällä kertaa yllättävän vaikeaa. Selvästi on nyt jäänyt hieman kiinni ruudun merkkeihin ja muutkin merkit kiinnostaa. Saatiin kuitenkin sieltä onnistumisiakin ja loppuun sitten ruutu ja sen lähestymiseen taas rutiinit, joita ollaan rakennettu. Lelu ruudussa.

Kokonaisuus erinomaisen tuntuinen, tykkäsin kovasti. Jessicakin minulle siinä tuumasi, että "No näetkö nyt miten osaava Toivo on" :), mun pikku-ukko !

14.02.2015 ATD-Halli aamutreeni Katin ja Trian kanssa

Todella tarpeeseen nämä treenit. Rauhaisa halli, ei agilityn aiheuttamaa kiihdykettä ja ohjaajalle rauha korjata seuraamista, jota Katin kassa työstettiin. Palattiin hieman taaksepäin treeneissä, kuten pitääkin. Paljon lyhyttä, paljon palkkaa ja keskittymisen harjoittelemista. Myös treenattiin ruutua erilaisin harjoituksin, kun tänne saa täysipitkän ruudun.

Tehtiin myös paikallaolot ja tästä suurta apua, saadaan mieleen koiralle vähän tasapainoa Trian avulla, vaikka sekin on nuori kiihkeä narttu.

Kaiken kaikkiaan tuntui tosi hyvältä ja treenien jälkeen mentiin vielä Katin kotikonnuilla lenkille ja koirat sai leikkiä oikein kunnolla keskenään. Niillä oli hirmusen kivaa ja hieman Toivo kyllä kävi tsekkailemassa Trian mahdollista juoksua ja sieltähän se taisi seuraavalla viikolla alkaa. Selkään ei kuitenkaan pahemmin pyrkinyt, mutta merkkasi kyllä selvästi. Leikkiminen tuntui kuitenkin maistuvan todella kovin paljon.

15.04.2015 PISKIPAJA VEIKKOLA, hallitreenit Raijan kanssa

Raijan kanssa oltiin varattu toisen kerran Veikkolasta hallivuoro, jotta saadaan vieras hallipaikka koirille ja muutenkin meidän omaan halliin on vaikea päästä, kun siellä on kokoajan viikonloput varattuna tapahtumille. Tällä kertaa meillä oli hallin toinen pääty varattuna ja toisella puolen oli toinen porukka

Harjoiteltiin Toivon ensin yhtä-aikaa seuraamista Raijan ja Rentun kanssa. Kumpikin pysytteli vähän omilla laidoillaan, mutta saatiin häiriötä toisistamme.

Toivon kanssa olin suunnitellut, että harjoitellaan taas sitä paikallaolojen erikseen maahanmenoa haamukoirilla ja kontaktin pitoa muiden käskytyksen ja liikkeenohjaajan häiriön aikana, mutta siitä ei tullut mitään, namit ja minä en mennyt yli sen naapurikentän yhtä-äkkisen häiriön kanssa, vaikka koko alkutreenien ajan Rentun kanssa meni tosi hyvin ja olihan naapurikentällä monta koiraa ennen kuin yhtä-äkkiä alkoi kuono väpättää ilmaa kohden. Naapurikentällä tuoksui, jokin vastustamattomalla ja saman koiran haukkuminen sekoitti keskittymisen, joten päätin, että en lähde nyt tätä jauhamaan vaan keskitytään sellaiseen millä se pysyy toimintakykyisenä eli lelut peliin ja ohjatun treenit pystyyn.

Toivo omalla yksityisosuudellaan treenasi ohjatun suuntia ensin ja myös merkin ohi seuraaminen ja täyskäännös sekä pysäyttäminen merkille seisomaan. Raija vei vain tällöin yhtä palloa, kun tehtiin se seuraaminen ja vahti, ettei pääse sitä varastamaan. Eihän tämä nyt ihan priima ollut, mutta huomattava parannus edelliseen kertaan.

09.02.2015 Ahkerat 1 kurssi Ojanko Areenalla / HSKH, kouluttaja: Jenni Sholberg

Ryhmät on jaettu kahteen osaan, ensimmäiseksi treenasi paikallaoloja häiriöllä ja kauko-ohjausta edistyneemmät koirat ja sitten nämä meidän junnut.

Omatoimitreeninä oli ohjatun suunnat, joita ei tainnut paljon muut  treenata kuin minä Toivon kanssa. Tein samalla, kun nuo evl - avo koirakot teki omaa osuuttaan kouluttajan kanssa. Tein kyllä niin, että otin sen pallon haun siihen toiseen suuntaan kuin missä ryhmä treenasi ja kun tein toisen suunnan niin käsin koirani mekin toiselle puolen. Vielähän en tee Toivolle merkille menoa, sitä kyllä opeteltiin aikaisemmin erikseen, mutta on tauolla, koska nyt siirryttiin tulevien uusien sääntöjen takia vahvistamaan ensin merkin kiertoa. Toivo oli pätevä ja keskittyi hyvin.

Kouluttajan kanssa kolmen ryhmässä treenattiin kauko-ohjausta ensin koirat ympyrällä niin, että kuonot poispäin muista koirista ja sitten niin, että kuonot samaan suuntaan.

Sitten treenattiin rivistä luokse tuloja eri aikaan, käytän näissä kutsuun Toivon nimeä luokse tulo käskyn lisäksi tai siis ainakin jatkossa käytän. Tehtiin tätä vielä niin, että koirat oli limittäin peräkkäin ja siitä luokse tulo. Tosi vaikeaa Toivolle siitä lähteä liikenteeseen, kun ei saanut muiden käskyllä lähteä ja tajusi sen itsekin ja vasta siinä vaiheessa tajusin käyttää sen nimeä lisänä.

Myös viereisen Perron ohittamiseen tuli banaania, kun vähän karsasti mennä lähelle, kun ne meinasi kerran intoutua saman pallon perään, kun Toivo kävi noukkimassa oman pallonsa aika läheltä tätä koiraa ja siitä meinasi tulla leikki tai muu kontakti koirien väliin. Karjasin sen kertaheitosta katki, joten nyt Toivo muistaa sen ja väistää hieman. Tästä huomaa, että kyllä siitä pehmeyttä löytyy myös, vaikka ei ole alkuunkaan niin pehmeä kuin muut koirani ovat olleet.

19.02.2015 INKALLA AKUPUNKTIOHOITO

Sanna kävi tekemässä meillä kotona Inkalle toisen kerran kolmen kerran aloitus satsista akupunktiota. Samalla Sanna hieman tsekkasi Inkan takaraajojen refleksejä taas uudelleen ja kyllä siinä palautumisessa on hitautta selvästi. Lihaskato takana ei myöskään selity sillä, että ei enää treenaa niin paljon ja on ollut haluttomampi liikkumaan. Kipeä ja kireä se on juuri niistä kohdista, jotka itsekin olin tulkinnut.

Jotain rappeutumaa sillä takaosassa on, vaikka tuskin se DM on, koska sen jälkeläisiä on tutkittu ja kantajaa pahempi ei pitäisi olla, täytyy itse vielä hieman tutkiskella asiaa. Myöskään se ylimääräinen nikama ei oikein selitä näitä oireita, ne kaikki nikamat on niin samanlaisia ja siistejä. Myöskään lähettämistäni röntgenkuvista tulee sähköpostilla sen verran huonompi laatuisia, että niistä Sanna ei pysty sanomaan sen tarkempaa mitään, kun ei voi katsoa kunnon laitteilla kuvia, jotka olisivat hyvä laatuisia. Ortopedin mukaan ei ollut siloittumia ja nikaman välit oli siistejä, mutta mitä on puolessatoista vuodessa sitten ehtinyt tapahtua on eri asia. Voihan siellä olla siloittumaa, joka olisi viime vuonna kehittynyt, mistä sitä tietää..... katsotaan mitä ensi kesä tuo tullessaan. En kuitenkaan lähde kokoajan kuvaamaan vaan hoidetaan konservatiivisesti parhaan mukaan. Nyt kuitenkin on pirteämpi ja iloisempi, leikkii ja jaksaa lenkillä paremmin varsinkin vapaana. Hermokipulääkettä en nyt anna, käytetään enemmän Bot-verkkoloimea ja haetaan sitten, vaikka tulehduskipulääkettä, jota annetaan silloin, kun tuntuu kipuja olevan selvemmin, jos siltä alkaa tuntua.

Nyt kuitenkin laitetaan lisäksi ruokaan E -vitamiinia. Ruokintaakin täytyy miettiä. Lähtisinkö uudelleen kokeilemaan kierrättää pakastimen kautta seniori ruokaa, kun Inkalla olisi noita erityistarpeita vai mitä tekisin. Olisiko vaihtoehtona apteekista/eläinlääkäristä saatavat purkkiruoat vai mitä. Raakaruokinta alkaa olla  tiedettä jo tässä tapauksessa, johon en ehkä itse pysty. Syö nyt raakapakasteiden lisäksi Multidogia + Cartivet msm + sekä öljyjä. Ehkä kanamunaa nyt laitan ainakin alkuun lisäksi. E-vitamiini liuoksen ostin, mutta seuraavaksi ehkä B + E vitamiini liuos olisi ehkä vielä parempi. Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on kanssa kuulemma e-vitamiinia. No mietitään, sillä vielä en taida uskaltaa turvautua pakastimen kautta kuivaruoan kierrättämiseen ja ne purkkiruoat on niin kalliita ja Inka ei monestakaan purkkiruoasta välttämättä syö. Kesällä ollaan kokeiltu ja nyrpistelee nenää osalle.

Inka vastaanotti hoidon maltillisesti ja Toivo hössökin seurasi taas hommaa rauhallisesti kevythäkistä.

21.02.2012 ATD:N HALLITREENIT Kati ja Tria

Katin kanssa Treenattiin ATD:n hallilla Katin kanssa ja Toivo sai taas olla ensimmäisenä, koska Trialla oli yhä juoksu. Tria oli kyllä häkissä hallissa kokoajan Toivon suorittamisen aikana.

Treenattiin taas ruutua kun matkaa oli tarpeeksi ja palkattiin vähän eri tavoin. Seuraamista niin, että sai paljon palkkaa ja lyhyitä pätkiä.

Nyt harjoiteltiin myös niitä paikallaolon haamukoirien kanssa sivulla kontaktia pitoa ja omalla vuorolla maahan menoa ja niin edelleen.

Noutoa otettiin vähän eri tavoin, Kati vei kapulaa hieman kauemmas ja toimi niin kauan hyvin, kunnes veimme kapulan liian kauas. Siirtyi saaliille ja vauhti nousi. Niin kauan kuin ravasi kapulalle ja nosti hyvin ja  tuli lujaa takaisin päin kohti minua niin kaikki hyvin, mutta auta armias, jos heittäisin niin meno kapulalle olisi tuhatta ja sataa sekä kapula saisi kyytiä.


22.2.2015 KISAHARKKA OJANKO AREENALLA / TEHIS

Toivo oli aika kivassa vireessä ja laitoin sen heti omaan häkkiin. Siellä hetki rauhoittumista ja sitten odottamaan omaa vuoroaan Rentun suorittaessa. Viereisellä kentällä oli yksi tokoa treenaava koirakko ja toisella kentällä agilityn valmennusryhmä teki rataan tutustumista. Siinä kyllä sanoin muutamalle muulle, että nyt en muuta toivo kuin, että eivät aloittaisi sitä agilityä ennen kuin ollaan suoritettu tai Toivon keskittyminen prakaa.

No Toivo tuntui tosi hyvältä ja kuunteli/keskittyi sekä laitoin odottamaan myös maahan. Ei ininää, ei vikinää ja vähän tasaisemman tuntuinen. Hyvin kehään, vaikka Renttu tuli kehästä ulos, ihan parasta ei kyllä antanut sivulla kehään siirtyessä, mutta oli jo mukana, eikä toisella jalalla iskemässä narttuja kehän reunalta.

Olin tehnyt vähän toisenlaisen suunnitelman eli ei normi alokasluokka. Vähän uutta ja vanhaa sekaan. Aloitettiin seuraamisella vapaana ja se tuntui todella hyvältä ja sopivalta vireeltäkin. En suunnitellut etukäteen palkkaavani kuin kehään ulon, jos se on todella hyvä tai siltä tuntuu, että olisi hyvä hetki palkata ja muutenkin ilmoitin, että palkkaan, jos siltä alkaa tuntua, että mitään en nyt etukäteen sen suhteen päätä.

SEURAAMINEN / oikein kiva, perusasennoissa vielä hakua
LIIKKEESTÄ MAAHAN / ihan ok
LUOKSETULO / oikein kiva, mutta tarkoituksella eteen istumiseen käsky ja sivulle käsiapu
KAPULAN PITO / ihan kohtuullinen, vähän siinä olisi voinut olla parempi ote
KAUKO-OHJAUS / jäin ihan lähelle, eteen => naapurikentällä alkoi agilityn treenaaminen, koirat alkoivat haukkua ja ohjaajien kannustus huudot kovia, Toivo alkoi herpaantua, katseli taakse ja kuulosti, kun kaukot oli vielä juuri sen aidan takana missä agility alkoi ja Toivon selkä lähellä aitaa / totteli mun käskyt, mutta keskittyminen alkoi rakoilemaan
LIIKKEESTÄ SEISOMINEN / siirtymässä hankaluutta, ajatus koiralla agilitykentällä ja perusasennon ottaminen suoraksi mahdotonta, kääntyi kohti agilitykenttää ja hieman alkoi myös haukahtelemaan samaan, jouduin menemään eteen hakemaan kontaktin ja huomion itseeni, siitäkin huolimatta valmistelevaan osuuteen lähettiin vinosta perusasennosta ja ihme ja kumma, että edes seurasi jotenkin, pysähtyminen huono ja asteli perässä samalla pälyillen sitä agilityä. Kun käännyin niin annoin uuden pysähdys käskyn ja menin sivulle, mutta vapautin suoraan, ei siis loppu perusasentoa
HYPPY ALO nykyinen / lähestyminen kohti agilitykenttää, koira repeää liitoksistaan ja haukkuu, kun agilitykentällä haukutaan, jolloin tein samoin kuin Korrin Pekka, että sanoin Toivolle, "höpö höpö, menehän siitä" ja käsillä vähän osoitin, että taaksepäin, uudelleen sitten käsky sivulle ja uusi siirtymän yritys ja lopulta jouduin myöntymään liikkurin ehdotukseen, että yritetään toisesta suunnasta, mutta ei sekään ollut helppoa, kun häiriö oli nyt takana ja sitä piti kurkkia, itse hypyn suoritus oli kuitenkin ihan kelvollinen

Tällainen kisaharjoitus tällä kertaa. Todella upeaa tekemistä siihen asti, kunnes se agility alkoi ja siirtymät pitkiä, niistä suoriuduttiin mallikkaasti, mutta sitten tuo valmennusryhmän treenien alkaminen sai pakan hajoamaan totaalisesti. Siis mehän treenataan agilityn vieressä tokoa kokoajan ja välillä se tuottaa ongelmaa ja välillä ei, suuremmaksi osaksi ei tuota. Koirien jatkuva haukkuminen häiritsee Toivoa ja samoin sitten, joidenkin ohjaajien kannustushuudot saavat sen vähän "sekoamaan" ja edes kaikkien koirien haukku ei sitä häiritse, siinä varmaan on jokin niin kiihkeä sävy, joillakin koirilla, että Toivokin alkaa ottamaan kierroksia ja haukahtelee itse myös silloin !

Toivohan ei ole kauheasti haukkunut yleisesti, mutta kisaharkoissa sitä on alkanut tulemaan ja osa syy on mun palkkauksessa, kun lähdetään alkuperäiseen kisapalkkaukseen, jota ollaan rakennettu niin tulee haukahdus, mutta maltillisemmalla palkkauskehulla toimii paremmin.

23.02.2015 KISAHARKKA AHKERAT 1 kurssilla

Vähän oli odotustilassa säätöä omatoimitreenin kanssa. Vuorossa oli noutokapulan pitäminen ja Toivohan tuntui lähinnä pelleilevän, mutisi jotain ja protestoi, mutta lopulta ihan kelvollisia pitoja ja sain ääntelyn pois.

Kehään meni ihan hyvin ja suunniteltu kisaharkka treeni meni kohtuullisen kivasti. Hieman seuraamisessa häröilyä, kun ei ollut alussa. Alkoi aika kivasti kyllä sitten parantaa ja siitä palkattiin. Noutokapulan pito oli 10 +, aivan sika hyvä.

Jäävät toimi nyt ihan kohtuullisesti, jopa seisominen, vaikka oli kohti agility knttää, jossa taas oli niin kivaa toimintaa Toivon mielestä, että hieman keskittyminen ei ollut parhaimmillaan nytkään. Vähän seisomisessa taas sitä tepastelua, joka saatiin jo pois. Tähän treeniä jatkossa nyt lisää.

Loppuun ruutu ja ruudun päätavoitteena ruudun omatoiminen etsiminen, kun hetsaan. Vähän ehkä varasti, mutta sillä ei nyt ole niin väliä, koska nämä treenit on nimenomaan motivaatiota ja ruudun etsimistä omatoimisesti niin tuollaisella ei vielä ole suurta väliä, lähti siinä vaiheessa, kun avasin suun antamaan käskyä. Hetsasin kuitenkin koko kropalla ja äänellä, pallo löytyi ruudusta !

Olin hyvin tyytyväinen meihin kumpaankin :) !

24.02.2015 UUDET SÄÄNNÖT ALO KURSSI JESSICALLA

Olipa Toivolla vaikeaa, kehään sen ihanan koiralauman kanssa paikallaoloihin. Ei ollut häkkiä antamassa alku rauhaa, joten vähän taas vinkumista ja kuumeni kokoajan lisää, kun oltiin menossa kuuden koiran joukosta viimeisenä kehään. Siinä vaiheessa Jessicakin kysyi, että tätäkö olen tarkoittanut, että tällaiseksiko menee. No minun piti sitten vähän sille lukea lakia ja sitten kehään ohi koko paikallaolon ryhmän sinne viimeiseksi koirakoksi. Huh heijaa, ei muuten helppoa, kun piti pitää myös vähän niin kuin kontaktissa.

Itse paikallaolo meni ihan kivasti ja laitoin namit sivuille ja etujalkojen väliin. Vähän ilman halki kuikuili vieruskaveria, mutta muuten aika maltillinen. Jessica käski minut kauemmas koirasta. Tosi hyvää treeniä meille.

Omassa osuudessa puhuin Jessicalle meidän seuraamisongelmasta kisaharjoituksessa, kun keskittyminen välillä prakaa kokonaan ja myös siitä seisomisesta, tassuttelu ja liikkuminen, kun alla on palkkaamattomia liikkeitä.

Näitä nyt sitten katsottiin ja tehtiin muutama liike palkatta ja sitten se seisominen. Toivo oli aivan toisenlaisessa vireessä kuin viimeksi ja vähän kävi kuumana. Koko setti oli vähän sellaista kaahottamista, ei keskittynyt, kontakti pätki ja puski seuraamisessa eteen, kapulan vähän tipautti varpaille ja otin uudelleen vähän tiukemmalla asenteella. Hypyssä tuli kait ryminällä päälle.

En enää tarkalleen edes muista meidän liikkeiden suoritusta, mutta olisiko ollut seuraava tai ainakin jotain tuonne päin ja kaikki seisomista edeltävät liikkeet siis TAAS palkatta, jotta saatiin se virhe kaivettua:

- alo hyppy uusi
- Liikkeestä maahan
- Luoksetulo
- Kapulan pito
- Liikkeestä seisominen

Seisomiseen tehtiin sitten lopuksi häiriötreeniä. Jessica häiritsi ja minä vahvistin pysymistä siinä lähellä. Ekaksi meni halpaan, mutta sitten alkoi tsemppaamaan todella hyvin.

Merkin kiertoa tehtiin myös loppuun ja se sujui jo aika kivasti, mutta vielä ollaan ekalla kerralla näytetty merkki. Hetsaan vielä yhä paljon, ennen lähetystä. EI KÄSIMERKKIÄ !

Merkin kierrossa tahtoisi helposti tarjoilla myös nyt ruutua ja kyttäilee muitakin merkkejä, kun ollaan vähän sitä ruudun etsimistä tehty.

26.02.2015 JESSICALLA KOULUTUS

Aiheena seuraavat:

- Nouto
- Seuraaminen ja kontakti / häiriöt ja häröilyyn puuttuminen
- Merkin kierto

Noudossa hieman edistyttiin ja siirryin myös kokeilemaan painavaa kapulaa 650 gr !

Vähän matkaa pidennettiin, mutta kapulaa ei vielä heitetty. Yritettiin saada sitä lelua kapulaa voimakkaammaksi ja mietittiin sopisiko, jokin palkkaustapa paremmin, kuten lelun heitto taaksepäin. Mä siinä lelun taaksepäin heitoissa vähän mokailin. Aluksi tehtiin ohjatun kapulalla ja sitten sillä painavammalla.

Seuraaminen, tänään se ei ollut ollenkaan hyvää. Toivo näytti kerrankin nyt myös Jessicalla, että miten voidaan olla ihan omissa omituisissa ajatuksissaan. Joten tähän paljon kontaktitreeniä häiriöllä ja liikkeessä sama juttu. Häiriöt ei saa olla nyt liian kovia.

Myös käskytystä mietittiin, että onko mun sekamelska järkevä. Kun verrataan Jessican omiin käskyihin niin Sidan on sivulle tuloon ja ei tarvita mitään kontaktia ja Titta -seuraamiseen. No multa löytyy sitten sivu = sivulle tuloon normisti sekä eteen tulon jälkeen ja liikkeiden väliin, vaatii kontaktin, seuraaminen = seuraamiseen, kun pelkään muuten, että jos käytän muualla niin käsky kokee inflaation, sitten mulla on vielä mukana (tai yhdessä) sellaiseen kentältä poistumiseen tai vieressä kävelyyn, kun ei tarvita kontaktia vaan etsitään ruutua ja merkkiä jne. !

Sitten vielä ne vapaamuotoiset mennään, kun ollaan treenattu jääviä peruuttamalla sillain vapaa muotoisesti, se vaan jäi kummittelen, kun käännyin toiste päin tekemään jääviä. Se vaan toimi niin hyvin ja on niin iloinen käsky. Aikaisemmin mietittiin tätä Jessican kanssa, että kun toimii niin hyvin niin sitten Z:n siirryttäessä ehkä viimeistään vaihtaisin käskyn seuraa käskyyn, jos tarpeellista.

No näitä sitten miettimään !

 28.02.2015 ATD:N HALLILLA AAMUTREENIT


Katin kanssa aamutreenit hallilla Malminkartanossa. Harjoiteltiin sitä seuraamisen kontaktia, ensin perusasennossa ja sitten liikkeessä. Vähitellen toimi paremmin ja paremmin, mutta alkuun oli tosi herkkä Katin paikallaolosta pelkästään.

Noutoa, mutta nyt ongelmia sen painavan kapulan kanssa ja tuntui, että etsi lähinnä ruutua tai mitä muuta mikä ei mulle selvinnyt eli jonkinlaista sijaistoimintaa ja tarjoamista sitten ruudun kautta. Lopulta otin pari pitoa sillä painavalla kapulalla ja ne oli ihan hyviä. Sitten tehtiin tutulla ohjatun kapulalla samaa mitä painavalla ja homma pelasi taas oikein hyvin, joten nyt täytyy keskittyä tekemään niitä pito ja nostotreenejä samalla tavalla kuin tuolla ohjatun kapulalla niin homma varmaan pelaa paremmin.

Ruutu treeniä, vähän erilaista, kun eka ruudun etsimis hetsi ja lähetys lelulle. Loput kaksi  niin, että jätin 25 metrin päähän ja itse ruudun lähellä ensin ruudun vasemmalla suoralla ja sitten ruudun oikealla suoralla, kädellä lähetys, kuten evl:ssä, mutta katse ruudussa. Pysäytin ruutuun sillä merkkaussingnaalilla ja Kati heitti palkan. Vielä en käytä seiso käskyä, älytköön itse ensin mitä paikkaa haen !

Loppuun sitä merkki treeniä isolla punaisella merkillä ja pyysin ensimmäiseen kertaan, että Kati vie sen Toivon nähden !

Oikein kivat treenit ja Malminkartanon maastoon vähän koirien kanssa vielä lenkille !

01.03.2015 TREENIT HAKUNILASSA

Näistä treeneistä ei oikein jaksa edes kirjoittaa. Niin hirveä vitutus ja turhauma ohjaajalla, joka ei todellakaan johtunut koirasta tai no ehkä ihan vähän myös koirasta sen suhteen, että pitkästä aikaa ulkona treenaamassa ja on enemmän mielenkiinnon kohteita, jotka saattaa varastaa huomion.

Vitutus ja turhauma tuli lähinnä käskytyksistä ja siitä, kun yritin miettiä muiden kanssa sitä seuraamis- ja kontaktin käskytyksen eroja, liikkeiden välien käskytyksiä ja kaikkea siihen liittyvää.

Alussa treenattiin kontaktin pitoa sivulla ja seuraamisessa pienellä häiriöllä. Toivo otti voimakkaasti taas häiriötä, mutta saatiin kuitenkin ihan kivaa treeniä ja mielikin oli ihan positiivinen.

Tähän vaan sitten aloin muille kertomaan niitä helvetin parin päivän pohdintojani niistä minun käskyistä eli "SIVU" (tämä on meidän sivulletulo käsky edestä ja ihan mistä suunnasta tahansa ja vaatii kontaktin) ja "SEURAA" itse seuraamiseen (en uskalla käyttää muuten, kun pelkään tämän käskyn kokevan inflaation liikkeiden välien yms. tekemisissä) sekä "MUKANA", johon ei tarvita kontaktia vaan samalla hetsaan samalla etsimään ruudun tai merkin/kiertomerkin. Liikkeiden välit olen tehnyt nyt sivu -käskyllä, lukuunottamatta silloin, kun annan koiralle vapauden etsiä katsella seuraavan liikkeen ruutua/merkkiä.

Liitetään siihen vielä "YHDESSÄ" kehästä poistumisessa lipsahtava käsky, joka tulee, jostain Rommin tai Inkan käskytyksestä mukaan, "MENNÄÄN" -käsky, joka oli vain jäävien peruuttamisvaihe käsky, jonka ei pitänyt seurata meitä itse liikkeestä jäävien käskyjen valmistelevaan osaan, mutta kun on toiminut niin helkkarin hyvin niin on ollut mukana ja ""VIEREEN" -lenkkikäsky, jonka olen nyt joutunut ottamaan käyttöön, kun Toivo on välillä ihan mahdoton lenkillä ja tämä käsky on aika ehdoton ja ei vaadi kontaktia, mutta vaatii hiljaisuutta ja sivulla pysymistä, enkä ole halunut käyttää noista aikaisemmista mitään ja tämäkin tulee vanhana perintönä, meinaan mä olen aina käskenyt koirat lenkillä viereen !

Nyt sitten ollaan treenattu kontaktia seuraa -käskyllä ja liikkeessä samoin, mutta kyllähän tuohon lipsahti paikallaolojen keskittymistreeniin tämä samantyyppinen treeni "sivu" - käskyllä. No toisaalta oliko silläkään väliä, koska sivu -käsky meillä on kontaktia vaativa käsky. Mua vaan nyt sekoittaa kovasti myös se, kun tokossa osa ei tarvitse aivan samalla tavalla ns. sivulletuloa edestä, kun koirat tulee suoraan sivulle !

Sitten kaikki vielä kulminoitui meidän luoketulo treeneihin, joissa on tullut niin upeaa edistystä viime aikoina niin tämä tökki ja urakalla. Toivo meinasi koko ajan lähteä mukaan tai nousi seisomaan, minä sitten jätin sitä paikka, odota ja istu käskyillä vaihdellen, kun oma pää petti. Mullahan on aina ollut koirilla luoksetulon odotuskäksy "odota" ja paikallaoloon "paikka", lukuun ottamatta Inkalle aikanaan vaihdoin paikalla istumiseen jättöön "istu" -käskyn, joka toimi sillä paremmin. Sitten minulla on vielä ollut kaukoihin virityssanana "kaukot" ja jättösanana "pysyy" !

Tästä sitten päästäänkin itse ongelmaan. Nyt oli Toivolle tarkoitus nämä vähän niin kuin yksinkertaistaa "istu", "maahan" ja "kaukot" eli samat jättökäskyt myös paikallaoloihin kuin esim. luoksetuloon. Nyt jos sitten hermostun tai olen tilanteessa, että mua vähän epäilyttää pysyykö niin sinnehän mä viljelen sitten muitakin käskyjä, kuten tässätilanteessa "PAIKKA", "ODOTA" ja "ISTU" !

En myöskään tuossa vitutustilassa jaksanut edes ottaa rakentavaa kommenttia vastaan vaan sekin nosti niitä vitutuskäyriä korkealle. Lisäksi, kun Toivo teki luoksetulon suoraan sivulle tai ponkasi eteen miten sattui avuistakin huolimatta. Ärsytti myös se, että piti sitten auttaa koira eteen, kun meillä periaatteessa on ollut kuuri, jossa sitä ei auteta niin selvästi käsiavulla, kuten pentua.

Lopulta tuntui, että mikään ei toimi. Mietittiin, että jos käyttäisin Seuraa -käskyä siirtymiin ja sitten mukana -käskyä, kun ei tarvita kontaktia. No johan se heti tökki ja ei tuntunut hyvältä, joten homma alkoi olla jo siinä tilassa, että koiraa alkoi kiinnostaa kaikki muu ja tuijotteli minne tuijotteli, joten kävin viemässä autoon, koska omakaan keskittyminen ei enää ollut järkevällä tasolla.

Koiran vietyäni autoon ja myöhemmin muiden treenien välissä siirryin sitten ajattelemaan, että jospa tiputan seuraa -käskyn pois ja jatketaan pelkällä sivu -käskyllä ja mukana -käskyllä.

Muiden treenien jälkeen, kun olin hiukan rauhoittunut sen jälkeen, kun ensin ajattelin jo lopettaa koko saatanan harrastuksen. Otin Toivon uudelleen kentälle, jotta saadaan treenikerta sille päättymään mukavasti, ettei jäänyt siihen, että vein kesken treenin autolle.

Tehtiin seuraamista sivu -käskyllä ja treenattiin vähän peruuttaen jääviä ja jääviä sitten ihan oikein päin avuilla sekä loppuun luokse tuloa pitkällä matkalla niin, että koirakin pysyi paikallaan. Meinaan kerran sieltä taas tuli perään. Tällaista ilmenee vasta tässä vaiheessa, aikaisemmin pysymisessä ja mun perään karkaamisia ei ole ollut. Pääsin kuitenkin lopettamaan hyvillä mielin (tai miten sen nyt ottaa), ainakin koira oli hyvillä mielin.

POHDINNAT JATKUU................ seuraavassa osassa. Ei kannata luulla, että se jäi tähän, huoh !














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti