sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

04.05. - 14.05.2015 MENNYT VIIKKO

No pohdinnat on pohdittu ja ehkä päätöksetkin tehty. Sekavaa tai ei..... niillä mennään mitkä toimii edes jotenkin. Ehkä seuraavan koiran kanssa sitten teen sen käsikirjaan ajoissa tai ainakin vähän selkeytän ennen pennun tuloa ja pidän homman aika paljon sen varassa miten itse toimin (tosin luulin nytkin niin tehneeni, mutta käytäntö sanelee vähän toisenlaisen käsikirjan ja sieltä ne muistissa olleet samat huonot ominaisuudet kulkee mukana ja niistä on vaikea päästä eroon). On nuo edellisetkin koirat toimineet, vaikka vähän liian sekava olenkin.

Siis mikä on lopputulos....... hmmmmm. No ketäpä se kiinnostaa, antaa olla, mutta kiitos Kati, kun jaksoit kuunnella mun loputonta vuodatusta. Päätös mun pitää tehdä itse, mutta kun vähän saa edes pahaa oloa purettua niin se auttaa !

Pari viikkoa sitten keskiviikkona kävin kuuntelemassa kouluttajan ominaisuudessa Carina Savander-Rannetta luonnon muodossa toisen osan uusista tokosäännöistä. Oli HSKH:n järjestämä luento kouluttajille ja myös seuran harrastajille, jos paikkoja jäi yli. Samalla sitten taisi tulla tehtyä päätös myös liikkeenohjaajan hommissa jatkamisesta, kun Pia sai ylipuhuttua kesällä Piikkiöön kurssille, vaikka jo vähän mietin, että jatkanko enää uusilla säännöillä. Sen päätöksen kuitenkin jo olin tehnyt aikaisemmin, että en laittanut niemeäni julkaistavaksi piirin sivuille, koska pääsääntöisesti liikkuroin vain oman seuran kisoja. Mä olen kuitenkin niin helposti stressaantuva, että tutut ja turvalliset puitteet ja organisaatiot luo sen helpon ja mukavan duunin tästä. No joskus tuosta voi toki poiketa, mutta näillä mennään !

05.03.2015 AGILITYÄ SPORTTIKOIRAHALLILLA / KOULUTTAJA SEPPO SAVIKKO

Ai, kun oli kiva päästä vähän tekemään pitkästä aikaa agilityä ja Toivokin oli samaa mieltä. Tehtiin kahdessa erässä. Ensin A-estettä, oli vähän korkeampi kuin viimeksi, mutta ei vielä täysi korkeus ja Toivosta tämä oli tosi kivaa. Sitten tehtiin A:ta putkeen menoa...... nyt, kun juoksen mukana niin tahtoo jäädä imuun kiinni minuun, mutta Sepon avulla sitten putkeen menot alkoi onnistua.

Toinen kerta oli sitten kolmen hypyn suorittamista, kun ne ei enää ihan suorassa olleetkaan. Ensin kaksi hyppyä ja sitten se kolme. Lähdettiin liikkeelle yhtäaikaa ja Seppo oli lelun kanssa "maalissa". No mä jäin kuin nalli kalliolle, vauhtia riitti :) !

06.03.2015 KOULUTTAJIEN VUOROLLA TUURAAMASSA SANNAA

Olin Sannalta ostanut vuoron kouluttajien vuorolle perjantaille. Alku menikin siihen, että harjoiteltiin kontaktin pitoa ja keskittymistä minuun, kun muut koirat kiinnostivat niin kovasti.

Sitten mentiin vielä peilin eteen jatkamaan harjoitusta ja häiriönä toimi hyvin toisen Sannan Tilda bortsu, joka teki luoksetuloa meidän takana poikittain. Ei liian kova häiriö, mutta sen verran, että saatiin oikeasti onnistumisia. Noutoa tein myös ensin ihan siihen isompaan kapulaan niitä nosto ja pitotreeniä ja nostoja heiton kautta, itse kokoajan kyykyssä maassa. Myöhemmin tehtiin myös ihan nostoa hieman kauempaa ja vapautus lennosta. Luovutusta ei olla nyt tehty pahemmin.

Tuossa välissä tehtii myös paikallaoloja ja Toivo oli rivin viimeisenä. Sanna tarjoutui vaihtamaan meidän kanssa paikkaa, kun ruutu oli niin lähellä (Toivo ihan ruudun toisen kulman vasemmalla puolen), mutta sillä hetkellä en tajunnut mitä tarkoitti. No se selvisi myöhemmin, kun Mirjami harjoitteli samaan aikaan Kengulla ruutuun lähetystä. Ihme ja kumma Toivo pysyi paikallaan, vaikka Kengu ruutuun juoksikin ihan siihen Toivon viereen. Ai, että olin pojasta ylpeä, vaikka se vähän ihanaa belgi tyttöä katselikin turhan kiinnostuneena.

Viikonloppuna ei sitten pahemmin treenailtu vaan Toivo vietti treenivapaata ja vähän täytyy kyllä myöntää, että oli aika lenkkivapaakin viikonloppu. Meillä oli muuta ohjelmaa ja ilmat oli tosi surkeita, joten lenkkeiltiin sen verran, että vähän tuli ulkoiltua, mutta eipä tuosta kauheasti tullut nautittua. Sunnuntain treenitkin Kivikossa skippasin, kun ei vaan tullut inspistä päälle.

09.03.2015 AHKERAT 1 KURSSI TOIVOLLA

Ei mitenkään hyvä päivä. Jäi paskat fiilikset koko illasta. Koirassa ei mitään vikaa ja se teki työtä iloisena hönönä, kuten ennenkin. Iloinen otus, joka pisti koko sydämmensä peliin :) !

Kouluttaja vaan tänään ei tainut olla ihan parhaimalla tuulellaan ja sain siitä pariin otteeseen osani ja täytyy sanoa, että jos jotain opin niin sen, että toivottavasti osaan itse välttää tuollaisen käytöksen. 

Mulla on tällä hetkellä projekti, joka on merkin kierto ja se tarkoittaa, että me ei harjoitella itse merkkiä ja siihen pysähtymistä, ei edes koiraa kutsumalla tai mitään muutakaan. Toivo harjoitteli merkkiä tuossa aikaisemmin ja nyt on ollut ongelmana, että se meinaa merkille pysähtyä ja sitä en halua, kun saan kierron toimimaan niin sitten palataan taas merkki treeneihin. Meillä on niihin erilaiset virittelyt. En viitsi sanoa, että miten kävi......

Sitten minä tyhmä menin antamaan kapulat käyttöön ja en antanut ohjeita. Taisin vaan kertoa, että on ekaa kertaa käytössä ja en ohjeistanut tarkempaa. Tyhmä minä....... en olisi niitä vielä toivonut hilattavaksi lähes 10 metriin. Hihkasin vaan, että ei keskikapulaa. Miten vitun tyhmä mä olen, kun kaikki koirani olen tähän liikkeeseen opettanut tarkkaan askel askeleelta ja sentti sentiltä, enkä niin, että viskataan 10 metriin ja kokeillaan, varsinkin kun toi kuumuu tuosta kapulasta heti, kun se lähtee kauemmas ja tässä on tätä muutakin osaa, jotka sitä nostattaa ja juuri, kun ollaan saatu tuo kapulan nostaminen kauempaa siistimmäksi, ettei tule jalat edellä. Mun olisi pitänyt tiukkaan kertoa, että Toivon suuntaharjoitteluja on tehty vasta todella pieni määrä. Miksi mä annoin tämän tapahtua. Ensin kutsun merkille, kun kerta kouluttaja käskee lähetyspaikkaan eli marssin sitten merkille viemään koiran kiltisti, vaikka omasta mielestäni minun olisi pitänyt pistää koira merkille heti tai olisin vain vienyt sen sinne sen käsky -sanan jälkeen. Miksi mä menin kutsumaan, ME EI HARJOITELLA MERKKIÄ. Sitten tottakai se kuumui ja nosti huonosti ja sitä en voi hyväksyä..... toisto uudelleen pallolla ja siihen olin tyytyväinen !

Sen jälkeen ruutu ja mulla on tällähetkellä projekti, että opetan Toivoa etsimään ruutua itse hetsaamalla sitä ja en ole ehkä tarpeeksi kiinnittänyt huomiota siihen, että lähetyspaikkaan tullessa käsken sen sivulle ja se on niin lukkiutunut ruutuun ja ei pysty vastaanottamaan enää mitään sivu -käskyä. Myöskään en vielä ole kiinnittänyt hallintaan niin paljon huomiota kuin ehkä tarvitsisi, mutta tiedän kyllä, että enemmän mä tarvitsen koiralle sitä motivaatiota ja hallinnan saa kyllä tuolle jälkikäteenkin rakennettua. Motivaation puute on sitten paljon hankalampi asia kuin hallinta näin pehmeillä koirilla mitä mun koirat on olleet. Siitä toki voi tulla kausia, kun sitä joutuu työstämään vähän vahvemmin, mutta tällähetkellä mä haluan sen mielummin varastavan, kun haihattelevan pitkin kenttää löytämättä sitä pirun ruutua tai merkkiä.

No ensimmäinen ruutuun meno oli oikein kiva ja paikka hyvä sekä kouluttajan heittämä pallo tuli yllärinä, mutta toisella toistolla sitten ennakoi siihen suuntaan mistä pallo viimeksi tuli. Olishan sitä kaavaa pitänyt muuttaa, olishan mun pitänyt tietää, että näin tulee käymään. Viimeksi Katin kanssa vaihdettiin Katin heittopaikkaa tai pallo olisi voinut lentää multa. Sitä kouluttaja juuri miettikin, että kuinka hyvä olen itse heittämään pitkältä matkalta ja oikeasti voisin väittää, että aika hyvä eli toi jätkä osaa kyllä ajatella eli aina pitää miettiä seuraava siirto tarkkaan.

No mulla on paljon myös sellaisia hallitsemattomia liikkeitä kropalla ja varmaan videot on parhaita niissä eli pitäisi kuvata enemmän, jotta niitä tajuaisi. Laitan toisen jalan eteenpäin ja käsken sivulle ja sitten korjaan toista jalkaa tai myös käsken koiran sivulle ja asettaudun sivulle itse paremmin. Toivo tulee hieman välillä liian eteen ja seuraamispaikkakin on vähän edessä. Tähän Katin kanssa mietittiin tuossa myöhemmin lauantaina, että aika hyvin korjaa, kun palkkaan perusasentohäiriökontaktitreeneissä takaa ja samoin seuraamiskontakti treeneissä.

Voisin myös kiinnittää huomiota, että toisissa tilanteissa käsken vaan istumaan ja silloin menen itse sivulle tai korjailen sitä asentoa, mutta huolehtisin tarkempaan siitä, että sivu -käskyllä on sitten oikeasti kunnolla sivulla.

Itse sivulletulon harjoituksissa Toivo suorittaa oikein kivasti, joten omasta mielestäni ei voi sanoa, että Toivo ei osaa sivulletuloa, mutta kuten kouluttaja sanoi että teen itselle hallaa, kun en kaikissa tilanteissa pidä sivu -käskystä kiinni. Toivo vaan ei joissain tilanteissa pysty vastaanottamaan käskyä, kun lukkiutuu, johonkin muuhun ja välillä pysähdyn liian nopeasti ja se puskee ohi. Myös välillä huomaan, että kun autan sitä esim. luoksetulon loppuosassa sivulletulossa niin autan sen käsimerkillä väärään kohtaan, kun olen pyrkinyt antamaan vain normaalia pienemmän avun. Palkkaa on nyt tullut liikaa edestä eli en ole pitänyt tarpeeksi huolta, että palkka tulee oikeasta paikasta housun sivusauman kohdalta vaan Toivo näköjään kurottautuu palkkauksen aikana eteen (peili kertoo kaiken, mitä ei aina huomaa) ja liian usein namit on oikeassa taskussa. Myös kainalossa oleva lelu on nyt vähän saanut sen vaihtamaan paikkaa eteenpäin seuruussa, vaikka tähän asti on toiminut hyvin, joten täytyy laittaa se välillä takataskuun ja palkata takaa ja tehdään lyhyempää matkaa.

12.03.2015 AGILITYÄ SPORTTIKOIRAHALLILLA / KOULUTTAJA SEPPO SAVIKKO

Tiistaina ja keskiviikkona ei tullut treenattua. Tiistaina piti mennä Taliin pk-tottistreeneihin, mutta kun satuin nukahtaan niin en enää jaksanut millään nousta ylös. Torstaina sitten olikin agilitytreenit ja täytyy sanoa, että ihan hyvä oli pitää breikkiä tokoiluista maanantain jälkifiilisten takia.

Toivo harjoitteli yhtä pikkupätkää lähinnä koko ajan ja olipas se hankalaa. Putkiin se yleensä sujahtaa niin helposti, mutta nyt muutaman hyvän putkeen sujahduksen jälkeen alkoi tökkiä ja Seppo lopulta videoi sen minulle, jotta näin, että miksi. Mun käsi tavallaan toisissa videoissa ohjasi koiran putkeen ja toisissa tuli koiran eteen näyttää stoppi -merkkiä. Huhheijaa..... niinmpä niin.

Sitten tehtiin valssia ja aika vaikeaa kuviota ja siinä mun omaa linjaa mietittiin ja kuinka paljon laitan takajalkaa liikenteeseen, aikapaljon siinä selittyi miksi Inkan ja Pablon kanssa on niitä turhia kaarteita tullut. Juupa juu, on se hyvä nyt tajua, kun kummatkin viettää eläkepäiviään :) !

Toivo ensin luuli harjoituksen osaa siivekkeen kierroksi, kun ollaan tokon kohteen kiertämistä harjoiteltu siivekkeellä ja voi, kun se oli Toivosta kivaa. Seppo joutui menee seisomaan siihen esteeksi, jotta saatiin poika kuuntelemaan/katsomaan ohjausta. Olin jo odottelualueella saanut tehtäväkseni harjoitella sitä valssia ja koiran siirtoa kädestä toiseen niin, että kädet on suorana. Kyllä se siellä sermin takana toimi, mutta kentällä Toivo keksi tämän kiertotreenin hauskuuden.

Saatiin kyllä oikein kivojakin onnistumisia ja heti tuli muutenkin tuohon ihan toisenlainen ohjauskuvio kuin mitä olisin lähtenyt tekemään ennenvanhaan.

13.03.2015 TOKOA RACINEL AREENALLA JA KURSSIN VETO

Meillä alkoi Marian kanssa MT1 -kurssin veto ja sitä ennen kävin Toivon kanssa vähän treenailemassa. Tehtiin muutama nouto ja seuraamista suoralla sekä siksak seuraamista, jossa paikka parani paljon sekä s-mutka seuraamista, joissa kanssa paikka pysyy paremmin heti.

Luoksetulot oli aikas kivoja, olin oikein tyytyväinen ja palkkailin vähän myös pelkkää pysymistä odottamassa. Jäävien kanssa vähän kokeilin, että jos jo nyt jättäisin mennään sanan pois ja ottaisin seuraamis -käskyllä, mutta maahanmeno tuntui vaativan pari käskyä eli on jotenkin jäänyt kaava päälle, että seuraa -käskyn kanssa ei tule jääviä. Hmmmm........ ehkä työstän tämän vasta talvella ja mennään ekat kisat vielä mennään -käskyllä, joka sitten aikanaan poistuu. Eihän sen koskaan edes mukana pitänyt tulla, sehän on vaan meidän lenkkikäsky ja jäävien vapaamuotoinen kehotus lähteä mukaan, kun peruutan. Jessican kanssa tästä aiemmin oli puhetta, että kun toimii niin hyvin niin antaa olla, että mietin sitten viimeistään evl:n Z:ssa, että ottaisinko sen seuraa käskyn tähän.

Loppuun vielä tehtiin vähän ensimmäistä kertaa agilityn keppejä........ ja taas tyyliin, näin en halunut tehdä. Mutta kun ne siinä keskellä kenttää yksinään seisoi ja kutsuivat. Namilla tehtiin ja aika hyvää vauhtia se tulee, siis käytännössä liian kovaa. Täytyy ulkokentillä käydä treenaamassa niitä vinokeppejä, kun mulla ei ole tuollaisia hienoja muovihärpäkkeitä tai aitoja, jotka keppeihin voisi kiinnittää. Sitten kokeilin täysikorkeaa A-estettä ja kivaa oli Toivon mielestä. Sitten kun pitää vähän olla taas tyhmä niin puomille ja en sitten puomin toisesta päästä sitä putkea alta poistanut niin kiipesi puomille ja juoksi puomin läpi ja sitten hyppäsi alastulon sivulta putken kohdalta alas....... hirvitti siis vähän vieläkin ja sen jälkeen ei sitten puomille menty vaan tehtiin vaan puomin kontaktia naksulla.

Mariakin ilmestyi sitten paikalle ja vähitellen ryhmäläiset myös ja alkuun kerrottiin vähän sääntömuutoksista ja Inka näytti suurimmat muutokset mitä alokasluokkaan on tullut. Inka siis näytti kapulan pidon, kauko-ohjauksen ja uuden hypyn. Toinen oli niin tohkeissaan saadessaan huomiota ja BOT-verkkoloimi päällä otti hyvin tosissaan näytöksensä. Oli se vaan niin suloinen !

Tuntui olevan aika kiva ja tasapainnoinen ryhmä meillä, mutta tälläkertaa vielä kaksi koirakkoa oli poissa, joten katsotaan ensi kerralla miteen ne kaksi muuta sitten sulautuu joukkoon. Hyvin nämä ainakin keskittyivät ja eivät toisistaan ottaneet häiriötä.

14.3.2015 TOKOA ATD:N HALLILLA

Aamutreenit kutsuivat Malminkartanoon ja kyllä se on luksusta, kun välillä pääsee treenaamaan rauhalliseen ympäristöön. Ei muuta kuin me ja omat koirat !

Toivo harjoitteli ensin ja sen jälkeen Tria sekä loppuun vielä paikallaolot:

  • Kehääntuloja x 2 / oikein kiva ja kontakti piti (sivu -käskyllä kehään tulo)
  • Siirtyminen peilin eteen sivu -käskyllä kontaktissa ja perusasento / perusasento treeniä, ei pahemmin häiriötä, mutta palkkaa hyvästä kontaktista seuraa -käskyn jälkeen ja siitä Kati merkkas naksulla / palkkaus ensin navan kautta edestä, mutta Toivo aina hypähti palkkaa kohden, joten vaihdettiin palkkaus takakautta ja toimi hyvin, ei enää hypähdellyt
  • Seuraaminen peiliä kohden ja pelkästään Katin liike häiriönä / Kati naksutteli ja yritin muistaa palkata takakautta namilla
  • Noutoa / painavaan kapulaan totuttelua / kapulan vienti kauemmas ja siitä nosto / ekalla taas jaloilla säätämistä, joten tehtiin niin, että vein kapulan itse alkuun ja sitten vasta kati / jännästi kiertää nappaa kapulan takaa, juuri kuten tokossa olisi toive, mutta kun mä haluaisin niin päin, että nappaa heti ja kääntyy heti, ei niin, että nappaa heti ja liitää eteenpäin ja sitten kääntyy, enkä myöskään noin, että tulee kapulalle ja nappaa takakautta / käännettiin kapula niin, että se ei ole laippa muhun päin ja samoin se nappaa takaa / no napatkoon sitten takaa, jos niin haluaa, kun ei kerta kaarra ensin taakse vaan ottaa heti
  • Ruutu / noin 25 metriä / hetsaus ja pyyntö etsimään ruutu / aivan super suoritus ja pysähdys oikeaan kohtaan ja pysyi seisomassa, kunnes menin palkkaamaan ruutuun / ruudun merkkeinä ne matalat ruotsalaiset jalkapallonpuolikkaat, ei ongelmaa / Oltiin kokonaan unohdettu palkka ruudusta ja myös se, että sinne voisi heittää palkan / onneksi en mennyt paniikkiin, kun Toivon juostessa kohti ruutuun tajusin, että se on tyhjä ja Katikin on ilman heitettävää palkkaa
  • Merkin kierto x 2, 10 m vähintään / ilman apuja, punainen iso merkki vihreällä alustalla / todella hieno suoritus, tykkäsin ihan sikana, palkkaus lennosta, ei vielä mitään eteentuloja, kun eteentulo ei vielä kunnnossa ja tarvii vahvistusta sen merkin kiertoon
Todella tuntui hyvältä ja keskittyi oikein kivasti. Jäi hyvä tunne ja koira teki parhaansa koko ajan iloisesti ja motivoituneesti.

Loppuun vielä Trian kanssa paikallaolot istuminen ensin ja sitten paikalla makuu.

  • Paikalla istuminen / namit jalkojen väliin, jottei liikuta tassuja, kolme namia, yksi sivulle, yksi keskelle ja yksi toiselle sivulle => hyvä suoritus ja hyvä ryhti sekä ilme
  • Paikalla makuu / ensin hyvin maahan, mutta sitten alkoi pelleily, ei meinannut millään suostua makaamaan, kun yritin laittaa namit jalkojen viereen ja rinnan alla, ahdisti ja pomppi taaksepäin, lopulta annoin periksi ja vein namikeon Toivon eteen noin 5 metrin päähän meidän väliin, välimatka koiralla ja minulla normaalia pidempi / vapautettiin välillä ja otettiin uudelleen ja sama temppuilu jatkui, jolloin sitten pistin Toivolle selväksi, että namit tulee sinne jalkojen sivulle ja rinnan alle sekä se venkulointi loppuu ja loppuihan se, ensin se maksasi korvat luimussa, mutta sitten ilme muuttui ja korvat sojotti eteen ja alkoi vaikuttaa taas kivalta


Tämän jälkeen koirat autoon ja kohti Talia lenkille ja ensin vähän remmileikkiä ja sitten nuoripari pääsi pitämään kunnolla hauskaa ja kyllähän ne pitikin :) !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti