perjantai 7. toukokuuta 2010

05.05.2010 tokoa Hyvinkäällä


Marian kanssa taas Virven koulutuksessa Hyvinkäällä. Koulutukseen tälläkertaa osallistuivat vain Rommi ja Vicky. Alueella oli paljon koulutuksia meneillään, agilityä, tokoa, arkitottelevaisuutta, pk-koulutusta ja jopa sitten vielä BH-koekkin viereisellä palveluskoirakentällä. Autoa suhahteli ohi ja niin edelleen eli häiriötä riitti. Rommi oli alkuun kovin levoton, mutta se on jännä, että vaikka se on sen näköinen, että kuppi menee nurin niin se kuitenkin tekee.


Koulutusten jälkeen käytiin sitten kaikkien viiden koiran kanssa lyhyellä lenkillä läheisessä metsässä (ihan kävelyteitä pitkin) !


Rommi



  • Tunnari kisamaisesti / inisi ja haukkui sivulla ja napsas heti ekan rivin päästä suuhun, mutta etsi sitten oman ja toi sen / pureskeli voimakkaasti

  • Tunnari kisamaisesti, mutta paljon kapuloita sikin sokin / Rommi painui taas innolla kapuloille, järkyttyi niiden paljoudesta ja rauhoittui tekemään oikein ajan kanssa töitä, kävi kaikki läpi ja etsi, yhden kapulan kohdalla lopussa vähän napsi ilmaa kapulan päällä, mutta malttoi mielensä ja jatkoi etsintää ja toi oman / Virve kehui, että sen hermorakenne kesti tämän häiriön alla ja jaksoi etsiä


Tunnarin ääntelyyn ei kehoitettu puututtavan fyysisesti tai suullisesti mientkään, kiellot yms. eivät tässä tapauksessa tehoa, joten mielentila pitää saada oikeaksi. Liikeen kanssa ei saa olla mitään kiirettä, ei haittaa, vaikka hiukan pistäisi tässä koulutusvaiheessa raviksi, kunhan sillä on tunne, että ei tarvi kiirehtiä, kun itsevarmuus kasvaa niin vauhti palaa. Alkukiljunta/haukunta vähenee varmasti kun tunnetila muuttuu. Jo alkukoulutusvaiheessa tähän kannattaa kiinnittää huomiota, että koiralla on tunnetila rauhallinen ja sillä on aikaa suorittaa, ei ole noutoliike.



  • Ruutu / en seurauttanut ruudun lähetyspaikalle vaan ihan vapaasti / lähetysrutiinit, Rommi meni ihan hyvin ruutuun, mutta sitten yli ja sain sen sieltä ohjattua ruutuun


Ruutuun ehdotettiin kujaharjoitusta, esim. neljä ruutua peräkkäin ja ruudun perällä esim. apuohjaaja pallon kanssa. Tätä kutsutaan tavallaan sisäänmenoharjoitukseksi. Virve korosti, että missään tapauksessa ei saisi sallia tulla kohti ohjaajaa.


Yleisiä neuvoja:


Tunnari


Koiran ei tarvitse vielä osaa noutaa (pentu), laitetaan liinaan ja apuohjaaja pitää, ohjaaja piilottaa heinikkoon kapulan ja sen jälkeen lähestytään koiran kanssa tunnarikapulaa ja voidaan koiralle hieman sanoa, että "etsi missä oma". Jos ei luontaisesti ala nuuskia,voidaan sitä kädellä hieman neuvoa laskemaan päätä alas. Remmistä pidetään vaan päästä kiinni, se on vain sen takia, ettei koira ala kirmata pitkin kenttää. Panostetaan siihen, että tunnetila on rauhallinen ja mitään kiirettä ei ole. Koiran ei tarvitse tuoda kapulaa, riittää kun se merkkaa sen, ottaa ehkä suuhun, ei haittaa vaikka pudottaa.


Vähitellen sitten taputellaan maata ja peitetään hajustettu kapula. Koira etsii yhdistelmää ohjaaja + puu, ei pelkkää ohjaajan hajua. Sitten tulee, että koira etsii siis ohjaajan ja puun yhdistelmää, ei pelkän puun ja lopuksi sitten yhdistelmät  ohjaaja + puu, mutta ei etsi vieraan haju + puu.


Vieraita kapuloita ei koskaan peitetä, alkuun peittämättömät kapulat eivät ole kiinnostavia, vain se peitetty, joka etsitään hajulla.


Ruutu


Apuohjaaja voi pitää koiraa, ohjaaja käy näyttämässä ruutua. Sen jälkeen voi lähettää ruutuun ja käy joko itse palkkaamssa, naksulla voi vahvistaa kun menee ruutuun. Seuraavassa vaiheessa apuohjaaja voi viedä esim. narupallon sinne ruutuun valmiisksi, sitten seuraavassa vaiheessa palkka voi tulla vähitellen apuohjaajalta eli siirrytään siihen, että omistaja ei menekkään ruutuun, vaan apuohjaaja heittää esim. pallon ruutuun !


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti