tiistai 9. toukokuuta 2017

29.04.2017 Toivo paimentamassa Pukkilassa

Lauantaina aamulla suuntasin Toivon ja Inkan kanssa Pukkilaan paimentamaan Mervin ja parin muun Australianpaimenkoiran harrastajan kanssa. Inka lähti seuraneidiksi ja ei sitä kyllä lampaat yhtään edes kiinnostanut, kävi laitumen vieressä ja tuijotti tiukasti vaan minua kerjäten namia ja sitähän se leidi sitten saikin.

Toivon kanssa jatkettiin siitä mihin viimeksi jäätiin eli tämä oli kaiken kaikkiaan Toivon neljäs kerta lampailla ja täytyy sanoa, että tämä laji on itselle aika raskas, kun pitää yrittää muistaa mitä kouluttaja sanoo, eikä vaan kävellä minne sattuu niiden lampaiden kanssa.

Tällä kertaa Toivoa ei kiinnostanut mukana oleva bordercollie uros, kuten viimeksi vaan teki töitä ilman, että olisi yrittänyt ohessa tehdä tuttavuutta tähän toiseen urokseen, vaikka se välillä oli tosi lähelläkin. Toivo toimii aika kivasti ja on kiltti, ei pyri liian lähelle laumaa tai tee mitään ylimääräisiä pyrähdyksiä, jotka säikyttäisi laumaa, olin tähän tyytyväinen.

Tosin se vielä kiertää laumaa kokoajan laukaten, mutta kouluttaja sanoi, että antaa sen juosta. Harjoiteltiin lähinnä kääntymistä ja Toivo on kyllä välillä aika jääräpää ja tässä näkyy, ettei se ihan pehmeä ole. Vähän toisen kierroksen lopussa kommentoi minulle, kun käännytin sitä vaihtamaan suuntaa. Välillä se alkoi kuitenkin jo itse vaihtaa suuntaa oma-aloitteisesti, joten edistytään tässä vähitellen.

Opin edes itse vähän milloin aloitan lauman kääntämisen koiran eteen eli kun Toivo on lauman takana, eikä niin, että olen kokoajan myöhässä. Lisäksi piti yrittää muistaa pitää sitä paimen"keppiä" niin, että kun käännän rintamasuunnan koiraa kohden niin keppi on jo valmiina kädessä millä puolen se pitää olla eli jos Toivo tulee oikealta niin keppi on vasemmassa kädessä ja sillä kopautan maahan, jotta kääntyy ja sitten toisesta suunnasta vastaavasti. Jotenkin tuntuu todella vaikealta käyttää vasenta kättä oikeakätisenä ;) !

Myöskin minun tulee muistaa, että kävelen hetken siihen suuntaan, johon koira kääntyi ja tavallaan palkaksi se sai juosta, etten heti lähde taas vaatimaan sitä kääntymään.

Toivo sai tauon aikana leikkiä Skipperin ja Kayan kanssa. Siinä Merville hätäilin, että Toivon energia menee leikkimiseen, että se ei jaksa enää juosta laitumella, mutta Mervi sanoikin, että ei sen tarvitse lampailla edes juosta, joten Toivo sai sitten vielä juosta tyttöjenkin kanssa ja hyvin sillä riitti virtaa vielä laitumellekin !

Nyt myös sain läksyksi miettiä Toivolle käskyn, jolla annan sille luvan aloittaa työn ja Toivo myös tällä kertaa laitettiin maahan ihan treenin aloituksessa ja siitä sitten annoin sille luvan lähteä liikenteeseen (töihin) !

Lupasin nyt kouluttajalle aktivoitua tänä kesänä tämän kanssa ja varsinkin sen takia, että tässä Toivo oikeasti väsyy ja henkisesti vahvistuu sekä tämä tekee hyvää meidän suhteelle, näin olettaisin, joten ehkäpä käydään nyt lampailla vähän useammin. Ei mitenkään kisamielessä vaan lähinnä sen takia, että tämä poikkeaa täysin meidän normi harrastuksista ja nytkin Toivo ei pahemmin tosia koiria nähdessään vinkunut tai hosunut innosta muiden koirien takia, vaikka Veeran nartulla oli juoksu !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti