torstai 18. toukokuuta 2017

13.05.2017 Maija Eerikäisen koulutuksessa Lempäälässä

Lauantai aamuna kohti Lempäälää Toivon ja Inkan kanssa. Toivo osallistui Aktiivicollieyhdistyksen järjestämään PK-tottelevaisuuskoulutukseen, jossa kouluttajana oli viime vuoden suojelun Suomenmestari Maija Eerikäinen.

Inka pääsi mukaan, kun kotona se olisi joutunut olemaan pitkän päivän aivan yksin, joten parempi sen oli mukana niin sai seurata tapahtumia ja pääsi hieman ulkoilemaan muutamaan kertaan metsään Toivon kanssa.

Paikalla meitä oli kahdeksan koirakkoa, joista kaksi pitkäkarvaista collieta ja kaksi lyhytkarvaista. Collieiden lisäksi oli karkeakarvainen Hollaninpaimenkoira, Malinois ja kaksi Boxeria, jotenkin harmittavaa, ettei collieita ollut enempää, mutta toisaalta oli kiva seurata muun rotuisten koirien koulutusta myös ja ilmapiiri oli todella kiva ja rento koko joukon kesken. Itse en tuntenut ennestään kuin yhden osallistujan ja sitten Pian, joka oli järjestäjän puolelta sekä Hannan, joka oli kuutelemassa koulutusta !

Toivo oli toisena koirakkona ja ensimmäisellä kierroksella otettiin Toivon kanssa noutoa.

Ongelma, johon apua haettiin oli noudossa kapulalle ärähtäminen, jos saisi vielä uusia vinkkejä. Ensin näytin minkälainen Toivon normi kisamainen suoritus olisi ja niinhän se lähti haukahduksen siivittämänä hakemaan ja nosti ärähtäen sekä eteen tuli ihan vinoon oikealle. Eipä koskaan noin huonoa luovutusta tosiaan ole tehnyt, että sitten sattuikin juuri tälle kertaa, että otti pattiin :) !

Tehtiin sitten pari kertaa nosto Toivon ja minun välistä lyhyellä matkalla, jolloin nostot oli hiljaisia ja toi eteen ihan nätisti. Katsottiin myös Toivon pito ja se oli suhteellisen kiva ja rauhallinen, ihan ei tosin ole niin ryhdissä ja itsevarmana kuin haluaisin.

No se siitä, lähdettiin sitten korjaamaan suoritusta. Maija halusi, että Toivo lähtee kääntymään aikaisemmin, eikä vasta kapulan kohdalla, jolloin jo hieman meni ohi ja sitten nappasi vaan niin, että lähestyy ja kääntää itseään kapulan suuntaan jo lähestyttäessä, jolloin nosto on nopea ja siisti. Lähtöhaukkuun annoin Toivolle ratkaisuksi itse vähän namia ja sitä kuulemma tulee jatkossakin käyttää apuna.

Laitettiin heittomatkan kantamiin kaksi lautaa määrättyyn asentoon ja heitin kapulan lähelle niitä, jolloin Maija korjasi kapulan lähelle lautoja niin, että huomioitiin suunta millä tavalla Toivo kääntyy. Tavoitteena oli tosiaan saada Toivo aloittamaan kääntymisen jo ennen kuin saapuu kapulalle, kun ensimmäisellä kerralla meni silloin ohi. Toivolle tehtiin muutama toisto ja aika kivasti ne onnistuivat. Maija kehoitti nyt palkkaamaan usein lennosta ja kehumaan Toivoa palautuksessa.



Kuva: Pia Veikkolainen

Kuva: Pia Veikkolainen
 

Kuva: Pia Veikkolainen


TOINEN KIERROS

Seuraamisen edistäminen / hakee kontaktia liikaa ohjaajan silmiin / vaikeuttaa käännöksiä vasemmalle ja täyskäännöksiä

 Korjaus "vadelmakeppiä" käyttämällä (siis emme löytäneet muuta vaihtoehtoa kepiksi, kuin tuon vadelmapuskan oksan, mutta se toimi tässä erinomaisesti), ensin perusasennossa totuttamista keppiin, keppi ei saa koskea koiraan ja koiralle opetettava, että keppiin ei kosketa tai nojata  !

Palkataan paljon perusasennosta !!!!!!

Aloitetaan vaan yhden askeleen seuraamisella ja tällä kertaa tehtiin tosin myös kahden askeleen seuraaminen ja palkataan koira sekä vapautetaan, jokaisen onnistuneen suorituksen jälkeen tässä vaiheessa / Toivo keskittyi hyvin ja haki kontaktia kivasti / tällä harjoitus kerralla tuntui toimivan !

Näissä treeneissä nami hyvä / lisäksi paikallaan käännöksiä vasemmalle lisättävä  !

Kuva: Pia Veikkolainen
 Muutama video toisesta setissä, jossa hyvin näkyy ongelma kääntymisissä, kun Toivo edistää ja pienet pätkät näkyy tämän tavan korjaamisesta, ihan kokonaisuudessaan ei tainut tulla nuo korjaustreenit, jos oikein muistan toistojen määrän.

Puhuimme myös noista antamistani pakotteista yleisesti ja siinä tuli puheeksi, että voi käyttää vain osaavalle koiralle. Toivon kohdalla Maija kehoitti mieluiten antamaan pakotteen ja jatkamaan matkaa, eikä peruuttaa ja palata aloittamaan uudelleen. Toivo kuulemma pakotteen jälkeen pisti heti seuraaville askelille lisää voimaa, mutta videolta saan kyllä todeta, että käytin myös toisen kerran huomautusta, kun en päässyt kääntymään vasemmalle kovinkaan helposti tuon silmiin tuijottamisen vuoksi.

Myös palloa kainalossa näytin Maijan pyynnöstä, mutta todettiin, että se ei toimi, kuten jo etukäteen sanoin, joten päädyttiin sitten testaamaan tuota keppiä, mutta tässäkin tarvitaan varmaan aika pitkä sessio ennenkuin tuloksia tulisi niin, että se pysyisi vakiona. Ehkä hieman vielä odottelen kesäkuuhun, että katsotaan mihin suuntaan lähdetään, mutta tämä kyllä näytti aika hyvin toimivan Toivolla. Nyt sitten riippuisi toistojen määrästä ja siitä kuinka Toivo sen paikan sisäistää, kun este edestä poistetaan.

Aktiivinen pakote pitäisi tehdä varmaankin remmissä ja kontaktin katketessa ottaa ennemminkin askel oikealle ja terävä nyppäsy liinasta ja heti, kun koira vastaa siihen ottamalla voimaa tekemiseen niin palkataan koira kunnolla ! 

Joka tapauksessa lauantai päivä meni hujahduksessa hyvässä seurassa ja pidin kovasti Maijan tavasta kouluttaa ja myös persoonana oli mielyttävä kouluttaja !




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti