keskiviikko 24. toukokuuta 2017

20.5. - 21.5.2017 Scy:n tokoleiri Inkoossa

Lauantaina lähdettiin Toivon kanssa Västankvarn Gård Inkooseen ja Inka pääsi mukaan seuraneidiksi, kun meillä kerta oli omat huoneet niin oli hyvin tilaa kummallekin koiralle majoituksessa.

Kouluttajana oli meille ennestään tuttu Heidi Pesonen, joka aikoinaan Hskh:n tehiksen aikaan oli meidän vakiokouluttajana ja myös Toivon ollessa pentu, käytiin Heidin opissa, mutta Heidin jäädessä äitiyslomalle niin ei sen jälkeen ole tullut Heidillä käytyä kuin vain muutaman kerran Hskh:n järjestämissä koulutuksissa. Tykkään kyllä kovasti Heidistä kouluttajana, koska hän aika kivasti haastaa vähän ohjaajaa ja myöskin jo pentuna keskityttiin Toivolla sen voiman käyttöön eli esim. jääviin liikkeisiin haettiin sitä voimaa ja terävyyttä.

LAUANTAIN TREENIT

1. KIERROS

Toivo oli lauantaina ensimmäinen koirakko ja sunnuntaina sitten viimeinen. Ihan ehkä paras paikka Toivon tyyppiselle koiralle ei ole ottaa suoraan autosta kentälle, mutta tällä kertaa olimme ensimmäisenä niin tultiin sitten vähän valmistamattomana kentälle, mutta toisaalta ei muita koiria ollut ja valitsin aiheeksi luoksetulon pysäytyksen takapalkalla ja suullisella käskyllä, josta mielestäni puuttuu tarvittava voima, joka siinä vielä oli, kun käsimerkillä pysäytin ja palkkasin heittämällä.

Samaa mieltä Heidikin oli, että terävyys puuttuu pysähdyksestä ja veto minua kohtaan on kovempi kuin se takana oleva palkka, joka kaiken lisäksi on Toivon lempilelu. Kokeiltiin aika monta kertaa ja takapalkan jätettyä en ottanut perusasentoa vaan laitoin Toivon alas ja siitä sitten paljon lyhemmällä matkalla tehtiin tätä. Oli niin ennakoimista kuin jumittumista paikalleenkin, kun toinen ei oikein tiennyt mitä haettiin. Kokeiltiin myös sitä, että Heidi heitti palkan sille taakse ja tätä voisi käyttää välillä vaihtoehtona.

Lopulta sitten kuitenkin kokeiltiin sitä käsimerkkiä ja pallon heittoa palkaksi, jolloin kyllä heti huomattiin ero, vaikka Toivo väsynyt juoksemiseen oli. Jos käsimerkkiä käyttäisi niin silloin tulisi vahvistaa sitä Toivon keskittymistä minuun, kun loittonen, ettei se ehdi siinä matkalla katsella ja keskittyä muuta kuin oleelliseen !

Heidi oli vähän sitä mieltä, että toimivaa ratkaisua ei nyt yhden epäonnistuneen kisan vuoksi kannata muuttaa, kun Toivon reagointi käsimerkkiin ja heittopalkkaan on kerta ollut niin hyvä ja se on vastannut siihen. Ymmärsi kyllä kuitenkin hyvin sen huolen mikä minulla käsimerkin kanssa on, että Toivon tyyppinen vilkas kaveri ehtii siinä juostessaankin ehkä vilkaisemaan ratkaisevalla hetkellä muualle ja käsimerkki ei mene tajuntaan ajoissa.




 
PAIKALLAOLOT
 
Lounaan jälkeen tehtiin ensimmäisenä paikallaoloja, joihin osallistui Inka vähän kaikkiin luokkiin ja kyllähän tytölle nami kelpasi.
 

 
*******
 
YHTEISTREENIT
 
 Toivo sai osallistua myöhemmin yhteistreeniin, jossa oltiin ihan lähekkäin ympyrällä ja tehtiin sivulla ylös ja alas menoja sekä kauko-ohjausta niin, että olin ihan lähellä Toivon edessä ja loppupuolella Heidi kävi komentamassa Toivoa maahan minun sivulta, mutta Toivo ei mennyt lankaan vaan keskittyi hyvin.
 
Aika hyvin se kuunteli minua, mutta sain aika paljon sitä komentaa, kun mentiin riviin mukaan, että se olisi hiljaa. Rauhoittui aika pitkäksi aikaa kyllä siihen rinkiin, mutta sen pää kyllä pyöri aika lailla levottomana alkuun, kun käskyjä sateli sieltä ja täältä sekä tietysti ne muut koirat siinä vieressä oli sille kova häiriö.
 
Jossain vaiheessa treeni osoittautui liian pitkäksi Toivolle ja levottomuus lisääntyi ja mukaan tuli vinkunaa niin katsoin, että Toivo oli aika ottaa rivistä pois ja sitten jatkettiin muutaman metrin päässä hengaillen, jotta päästiin tasapainoon taas, mutta samalla oli muutkin jo lopettaneet ja siinä oltiin vaan lähettyvillä. Toisaalta Toivo oli kyllä edistynyt ja ei vinkunut aika pitkään aikaan ringissä, mutta tuolla ympyrällä tapahtumia oli niin paljon, että se oli sille hieman liikaa lopulta eli olisin saanut ottaa sen pois hieman aikaisemmin, kun se oli vielä paremmin hanskassa.
 
******* 
 
 
Iltapäivällä Toivon aiheena sitten olikin ohjatun noudon kävely ja liikkeelle lähtö, johon toivoin parempaa ryhtiä heti liikkeelle lähtiessä, kun Toivo lähtee välillä vähän omaan makuuni liian keskittymättömästi ja kontakti ei ole suoraan ylös vaan vähän alempana. Siis jonkun makuun se tekee aina ihan ok, mutta jos huomautan niin sen seuraamiseen siinä tulee enemmän voimaa ja kontakti on reippaammin ylös. Aluksihan tämä oli tosi vaikea liike, kun Toivo jäi kiinni kapuloihin ja seuraaminen näytti siltä kuin olen joskus katsonut suojelun kuljetuksia, jossa jotkut koirat on kiinni maalimiehessä aika voimakkaasti silmillään. Sitä treenattiin aika lailla ja olenkin ollut Toivon kehittymiseen tosi tyytyväinen, mutta aina välillä se seuraaminen käännökseen asti ei ole sellaista lennokasta ja keskittynyttä.

Ensin Heidi laittoi meidät tekemään seuraamista, ei siinä ohjatun alussa vaan ihan muualla ja eipä ole pikkunen mies ollut pitkään aikaan kyllä näin huonosti keskittynyt. Pyörähti eteen pysäytyksissä, poikitti ja painoi, oli liian edessä ja niin edelleen. Homma tosin parani vasta, kun itse keskityin paremmin ja pidin katseen paremmin ylhäällä. Heidi kommentoikin tuota parannusta ennen, että mitä mä olen sen seuraamiselle tehnyt, auts !

Tosin kyllä nyt käskettiin sitten olla auttamatta Toivoa niissä pysähdyksissä ja käännöksissä eli Toivon tulee huolehtia itse näistä. Eli taas mukaan näitä teräviä pysähdyksiä niin, että joku muu käskyttää ja reagoin niihin heti, enkä auta Toivoa. Perusasentoon pysäytyksissä on myös vaadittava, että Toivo korjaa itse.

Nyt sitten panostettiin siihen liikkeelle lähtöön. Tosin olin itse tehnyt jo pari viimeistä treeniä hieman tämän tyyppistä treeniä, joten jatketaan näillä. Itse kapulalle lähettäminen ei ensin onnistunut vaan Toivo kiepsahti yli ja lähti oikealle kapulalle, johon pysäytin, kehuin käskyyn reagoinnista ja lähetin sitten Toivon korjaamaan toiseen suuntaa. Korjattiin sitten tämä niin, että vein Toivon merkille ja tein kaarikävelyn ja laitoin Toivon hakemaan uudelleen. Noudon palkkasin sitten ihan lennosta !



 
Lauantaina treenien jälkeen käytiin sitten saunassa ja grillaamassa sekä höpötettiin porukan kanssa ainakin vähän yli puolen yön ja sitten nukkumaan.
 
SUNNUNTAIN TREENIT
 
1. KIERROS
 
Sunnuntaina Toivon vuoro olikin sitten viimeisenä koirakkona ja itse olin aika väsynyt odottaen vuoroamme ja päätäkin särki, varmaan vähän liian paljon aurinkoa ja muutama siiderikin siinä nautittuna. No ei sentään kankkusta ;) !
 
RUUTU
 
Ruudun yleensä Toivo bongaa helposti, mutta tänään sitten onnistui ensimmäisellä toistolla hakemaan kierron merkin ja sen jälkeen selvästi ruutuun mennessä väisteli Heidiä, joka oli ruudun takana ja ei ihan heti suostunut alustalle menemään ja näin ollen Heidi jäikin tahallaan sinne ruudun taakse. Kovin pätevä Toivo kuitenkin mielestään oli ja kieli roikkui aika lailla treenin lopuksi, mutta aika hyvin siltä oli kadonnut vauhti.
 
Vaikka nyt ensimmäinen kerta menikin vähän kiertoon niin kyllä se Toivo sen ruudun hahmoittaa ja täytyy vaan vaikeuttaa niitä treenejä.
 


 

 
 
 
METALLINOUTO
 
Toivo teki ensin pari kertaa putkea ilman kapulaa ja sitten heitettiin metallikapula ja Toivo olisi saanut sen noukkia ja siitä lähetys putkeen ja vapautus putkesta tultua lelulle.
 
Toivon ongelma on ollut, että se saattaa ajoittain pysähtyä kapulalle ja ottaa sen vasta hetken tuijotuksen jälkeen. Metalli ei alkujaan ollut yhtään näin epämiellyttävä, mutta Toivo yleensä ärähti kapulaa nostaessaan, joten puutuin siihen ja jossain vaiheessa hieman itsellä meni hermo ja kielsin sitä ns. ärähdyksestä, mutta loogisesti Toivo käsitti, että kiellän nostamasta. Paha virhe minulta ja sitä olen yrittänyt korjata, mutta välillä se ottaa metallin ihan nätisti ja nopeasti ja toisinaan me sitten tuijotellaan. Pito on ajoittain todella löysä ja toisinaan sitten paljon parempi ja Inkan kanssa yhdessä kotona tehtävä pitoharjoitus taas on mitä parhain, hyvä rauhallinen ote ja pitää kunnolla.
 
Vähitellen kuitenkin metallista on alkanut tulla ns. paljon enemmän sellainen "en pidä" juttu kuin mitä se alkujaan oli. Hyvin suunnitelluissa treeneissä Toivo ottaa kapulan hyvin, mutta aina palataan tähän ns. epämiellyttävään tilaan.
 
No ihan suunnitelmien mukaan ei mennyt nytkään, kun ei Toivo oikein halunnut kapulaa pitää putkessa eli tiputti sen viimeistään. Jouduin sitten laittamaan kapulan suuhun noston sijaan ja lähdettiin vähän maltillisemmin liikkeelle. Muutama jotenkuten onnistunut siihen tuli, mutta tiputti kapulan putkesta tullessa ennen lupaa. Sitä sitten jouduttiin jauhamaan muutaman otteeseen ja lopulta se sitten onnistui. Heidi sanoi, että saan tällä tapaa tehdä paljon toistoja ja Toivo ei kauheasti metallista tykkää.
 
 

 


 
 
 
2. KIERROS
 
 
 
TUNNISTUSNOTUO
 
Toivo teki tunnistusnoutoa viimeisellä kierroksella. Tunnarin ongelmat on lähinnä palautuksessa, tulee kyllä laukalla, mutta siinä on epävarmuutta, haistelun hoitaa kyllä hyvin, mutta alku härdelli on kanssa kovin herkkä osa tässä liikkeessä ja liikkeelle lähtö ensimmäisellä käskyllä vaikea.
 
Toivolle tehtiin sitten muutama tunnari ensin piilottaen aidan viereen nurmelle, mutta tällä kertaa Toivo meni ensin aidalle pissalle, sitten haisteli nartun jättämät pissan hajut ja vasta avustuksella löytyi kapula. Seuraavat piilotukset tehtiin sitten muiden ohjaajien jalkoihin, kun istuivat tuolilla. Ensin Toivo vähän ei ollut kartalla ja etsi muualta, mutta sitten homma alkoi toimimaan ja lisättiin sitten toisen ohjaajan jalkojen väliin maahan kapulat ihan tiukkaan riviin, väliä ei paljon ollut ja Toivo teki tosi hyvää työtä ja sama tapahtui toistoilla, keskittyi hyvin haistamaan, eikä hutiloinut yhtään.
 
Luovutuksia treenaan sitten erikseen, en saa tumpeloida näitä hyviä suorituksia vaatimalla liikaa siinä lopussa, jota se ei vielä oikein osaa.
 


 
 
KIRTONOUTO HÄSSÄKKÄ
 
Treenattiin pelkkää kiertoa ja tuli oikein hyviä ohjeita jatkoa varten. Itse kierrot oli Toivolla hyviä eli tekee tiukasti itse kierron ja menee aina innokkaasti sinne merkille kiertämään, mutta meillä on ongelma päästä yli niistä esteistä kiertämään, kun esteet vetää niin voimakkaasti Toivoa.
 
Tehtiin ensin niin kuin olen tehnyt aikaisemmin eli lähetän läheltä ja pidennän matkaa siitä. Sitten Heidi toi matkalle myös toisen kapulan heittämällä sen esteen taakse ja sitten tulikin Toivolle jumi ja ei pystynyt lähtemään. Osin tähän vaikutti, että myös pariin otteeseen torppasin Toivon lähdöt, kun se suuntasi suoraan esteelle.
 
Tehtiin sitten niin, että jos ei ensimmäisellä käskyllä lähtenyt niin vein sen "seuraten" (lähinnä mentiin yhdessä, en käskenyt seuraamana) kiertotolpan lähelle ja laitoin kiertämään, mutta mitään palkkaa ja hihkumista "hyvä hyvä" en saanut tehdä, tosin rauhallisesti kehaisin, mutta en pistänyt bileitä pystyyn ja sitten uudelleen ja bileet pystyyn, kun lähtee kiertämään ensimmäisellä käskyllä.
 
En saanut tosiaan liian kaukaa pistää sitä uudelleen toisella käskyllä menemään, koska se palkkautuu siitä kierrosta, vaan se tehtiin lähinnä ihan ilman mitään kiihdytystä !
 
Välillä myös Heidi siirtyi toiselle esteelle ja sieltä heitti kapulan esteen taakse, mutta kapuloihin Toivo ei kiinnittänyt huomiota. Tähän vaikuttaa varmasti se, että olen käyttänyt kapuloita ohjureina ja ne on myöskin ollut kiertomerkin takana tiivistämässä kaarretta, joten Toivolla on jo pieni aavistus, että niitä ei oteta ilman, että pyydän nostamaan !
 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti