torstai 30. kesäkuuta 2011

27.06.2011 agilityä ja tokoa


Juhannus oltiin lähestulkoon treenaamatta, ainoastaan lauantaina ennen kotiin lähtöä otin Inkalle merkkiä muutaman toiston ja samoin Rommille, mutta siinä se sitten olikin. Omalla hiekkakentällä kävin edellisellä viikolla jokusen kerran ottamassa kummallekkin koiralle merkkiä ja luoksetuloa. Inkan kanssa harjoitellaan hiljaa olemista ja nopeita pysähdyksiä uuden käskyn kera ja Rommin kanssa enemmikseen aika menee luoksetulon aloituksen korjaamiseen ja laukan nostamisen rohkaisuun. Pysähdykset kyllä toimivat, mutta nyt pitäisi saada vauhti vakioksi.


Ruudun paikkaa ja motivointi ruutua olen tehnyt ainakin kerran kummallekkin koiralle hiekkakentällä, mutta en muista ollenkaan milloin, koska omalle kentälle tulee lähdettyä heti duunin jälkeisen lenkin jälkeen tai samalla reissulla niin extemporee, että aina en edes muista siellä käyneeni.


Juhannuksen olimme tosiaan Hämeenlinnassa mökillä ja Juhannusaattona pääsi Rommi järvelle mukaan souteleen pelastusliiveissään. Aivan rauhallinen poika oli, mutta kun sen pitää kitsistä ja haukkua välillä. Jukka hermostuu siihen, kun se karkoittaa kalat. Käytiin myös yhdellä saarella oikeasemassa jalkojamme. Kotirantaan palattuamme heitin Rommin veneestä uimaan ja ei se ollut moksiskaan, ui ihan tyytyväisenä rantaan  !


***********


Ennen Ojankoon lähtöä kävin ottamassa Rommilla treenit omalla kentällä.


ROMMI



  • Luoksetuloa / paikalla maassa pysymistä

  • kaukoja

  • Seuraamista / täyskäännöksiä, pysähtymisiä käännöksissä, peruuttamista yms.

  • Merkkiä / narupalloilla

  • Ohjatun suuntia


No palataanpa sitten Ojankoon ja ohjattuihin agilitytreeneihin. Inka oli vuorossa toisena koirakkona ja en siis pahemmin ehtinyt nähdä Katin ja Annoukan suoritusta. Olimme käyneet jo läpi rataan tutustuessa, kuinka kannattaisi mahdollisesti lähteä rataa tekemään. Sen perusteella muutin kolmen ensimmäisen esteen ohjausta, mutta kokeilin kyllä alkuperäistä suunnitelmaa ja sekin toimi. Eli rata alkoi niin, että puomin toisella puolella oli kaksi hyppyä ja sen jälkeen alitetaan puomi menemällä putken läpi. Lähdin siis kutsumaan Inkaa sieltä puomin takaa vasta ja hyvin se likka ohjautui.


Inka kulkee oikein kivasti kun tehdään ensimmäistä kertaa, irtoaa hyvin, mutta toistot ja jankkaukset, niitä Inka ei kestä ja myöskin minussa alkaa näkymään se, että kuntoni ei todellakaan ole parikymppisten tasoa. Monessa kohtaa ei ole ongelmana, että Inka ei menisi ohjauksen mukaan vaan saatan pyllistää, kuten Anniina sitä nimittää, siitä ei ole mitään apua vaan peitän Inkan näkyvistä sen oikean välin kepeillä ja toinen vastaava oli kun ensin mentiin A-este ja siitä hyppy oikealle ja takaisin A:lle, mutta siinä on putki U:lla A:n ylösnousun alla ja tarkoitus oli ohittaa ensimmäinen putken suu, A:n ylösnousu ja siitä sitten kauimpaan putken päähän. Inka meni sitten useimmiten A:lle, koska kontaktit vetää sitä puoleensa, koska käytän niiden alastulossa targettia.


Inka ei radalla kun tsemppaan hae niitä kontaktiesteitä, mutta heti kun aloitetaan jankkaaminen ja toistot, niin se valitsee helposti kontaktiesteen, kun tietää siellä olevan palkkaa. Anniina kehoittikin käyttämään välillä lelun sijaan muuallakin nameja, jottei ehdollistuis niin siihen, että on palkan perään. Mulla on myös tapana tehdä liian pitkiä ja valuvia valsseja, voisin tehdä paljon pienempiä ja aikaisemmin lähteä etenemään.


**********


Inkan agilityn jälkeen hain tokovermeet ja lähdin Rommin kanssa kentälle. Tein Rommille ihan kunnon treenit about 15 - 20 minuuttia. Olin kyllä jo aikaisemmin käynty Rommin kanssa kentällä ottamassa muutaman askeleen seuraamisen ja kahdeksikkoa hyppyesteellä, joka oli aivan matala, kaikki tämä ilman palkkaa vain laumavietillä kehuen.


ROMMI



  • Ruudun paikkaa (siniset kipot, oranssi nauha)

  • Hyppy matala

  • Luoksetuloa / tahtoi pysähdyksissä seisomisen istua "seis" käskyllä, joten ei ainakaan heti miellä sitä korjaamaan "seiso" käskyä / yhden kerran lähti talssimaan mun perään luoksetulossa / epävarmuutta näkyvillä

  • Z:ta eli uusittu idari / harjoittelin pelkkää seuraamista alkuun ja sitten ihan koko hommaa pysähdyksillä / kävelin ensin suoraan käännökseen ja palasin palkkaamaan ja sitten kiersin sen lenkin ja otin koiran mukaan / Rommi otti asennot oikein ja seuraaminen hyvää, kontaktissa ja reipas / toki käännöksiä täytyy terävöittää ja peräpään käyttöä harjoittaa

  • Kaukot / Rommi on kovin epävarma, joten jouduin ottamaan niitä lähempää ja vahvistamaan liikkeitä. Istumaan nouseminen tökkii ja seisomisesta istumaan tekee nyt väärinpäin, vaikka koko talven/kevään on kaukot olleet täysin puhtaat ja hienot


INKA


Seuraavaksi aloitimme Inkan ohjatut tokotreenit, jotka alkoivat paikallaoloilla. Ensin istuminen ja sitten paikalla makaaminen.



  • Paikalla istuminen / menin piiloon, Inka oli ihan kivasti

  • Paikalla makaaminen / Inka oli ihan hyvin, mutta alkoi vaihtamaan lonkkaa ja kun kävin korjaamassa niin teki sitä muutaman kertaa lisää, muuten oli ihan rauhallinen, toisella sivulla Roki ja toisella sivulla Emppu


Seuraavaksi sitten treenattiin luoksetuloa ja merkkiä.



  • Luoksetulo / oijooiii voiiii, ääni on kadonnut, jos voi jostakin iloita, mutta........... vauhti selvästi hieman hitaampaa kuin normaalisti ja "seis" käskystä menee istumaan. Ennakoi ja muutenkin ei täpäkkä. No kun annoin "seiso" käskyn niin meinasi nytkähtää istumaan, mutta "seiso" -käsky seis- käskyn sijaan sai sen palauttamaan itsensä seisomaan.

  • Merkki / Inka oli jo aika puhki ja ei tykkää yhtään kun käydään yhdessä viemässä se pallo merkin taakse, juttu on sen mielestä kiva, mutta ei tykkää, että otan pannasta kiinni................... joten seuraksena haluton ravi (lisäksi olin ottanut jo merkkiä hetki aikaisemmin, koska en ollut ajatellut ottaa sitä ohjatuissa treeneissä vaan olin aikonut ottaa tunnarin), mutta päädyin sitten kuitenkin esittelemään meidän merkkiprojektin / onneksi sentään näyttämällä se aktivoitui niin, että laukkas merkille ja vapautin tulemaan kohti toisella pallolla, tällä yritän luoda sitä, että myös noutojen palautus toimisi laukalla ja voin vaihdella palkkausta heittämällä sen merkille tai tulemaan hakemaan toisen pallon multa JA SAMALLA VARON ÄÄNTÄ, EI HAUKKUMISTA JA AINA KIELLÄN SIITÄ, JOS HAUKKUU, TAISTELU PITÄÄ PITÄÄ RENTONA JA MYÖS KÄYTTÄÄ KOPITTELUA


Tosiaan tuossa liikkeiden suoritusten välillä harjoittelin Inkalla vielä luoksetulon ottamisen jälkeen pysähdyksiä ja läpijuoksuja luoksetulossa sekä merkkiä Jessican tyyliin. Jessican ohejeissa ei ollut tuota, että vapautan toiselle pallolle, se on mun oma variaatio, jonka taas olen ottanut Mariannelta meille kanssa käyttöön.


Vielä lopuksi otin Inkalla treenien päätteeksi tunnarin, jossa Sanna M toimi liikkurina.



  • Tunnari / Inka sivulla ihan hyvin ja meni vähän vetämättömällä laukalla kapuloille, lopussa hiukan peräti taisi ravata, haisteli ihan rauhassa, mutta ei ottanut omaa ihan heti, merkkas sen, mutta mulle jäi epäselväksi miksi ei ottanut heti. Oli kuitenkin sen verran väsynyt, että olin ihan tyytyväinen. Liike tehtiin käskytyksellä ihan loppuun asti, palautti tyypillisesti ravilla.


Ennen kotiin lähtöä Rommi pääsi vielä Sannan Alman kanssa paikallaoloihin, joissa ei ollut huomauttamista. Toki Rommilla täytyy harjoitella alas menoa ja ylös nousua, koska se on niin vähän päässyt tekemään, että on välillä liian innoissaan ja ennakoi.


ROMMI



  • Paikalla istuminen / ok

  • Paikalla makaaminen / ok


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti