maanantai 6. kesäkuuta 2011

05.06.2011 ampumista, uimista ja tokoa


Aamupäivällä nähtiin Pian kanssa Sahaajankadulla ja totuttelimme Inkaa ampumiseen. Inkalle kun ei ole ammuttu pitkään aikaan, en edes muista milloin viimeksi, varmaan siitä on yli vuosi.


Harmittaa kovasti, että Inka reakoi ampumiseen nykyään, alkujaanhan Inkalla ei ollut mitään ongelmaa, leikki iloisesti patukalla tai pallolla. Pentujen jälkeen Inka sai tulehduksen, jota hoidettiin antibiooteilla, sen jälkeen vielä puolen vuoden kuluttua Inkalta murtui varpaan kynsi, johon taas tuli antibioottikuuri, jonka seurauksena hiiva alkoi jyllätä, aiheuttaen etutassujen märkivän ihottuman. Hiivatulehduksen takia Inka sitten pelkäsi ääniä ihan hirveästi, pelkästään jääkiekon osuminen kaukaloon sai sen tärisemään kauttaaltan ja hampaat tärisivät toisiaan vasten sekä uuden vuoden paukut saivat sen aivan tolaltaan. Kun hiivatulehdus saatiin hoidettua tai oikeastaan ensin diagnosoitua, johon meni lähes kaksivuotta, meinaan kyllähän oireita tutkittiin ja mahdollista ruoka-allergiaa yritettiin etsiä eliminointidieteillä, mutta lääkärit sitten antoivat täysin vääriä rasvoja ja hoitoa, kunnes sitten kiikutin Inkan Saijonmaalle.


Kun hiiva saatiin hoidettua pois ja syy selvitettyä (varastopunkkiallergia) niin Inka alkoi toipumaan hyvin, ääniin ei enää reagoinut ja rauhoittui muutenkin ihan silmissä. Seuraavan uutena vuotena nukkui paukkujen rätisessä ihan rauhallisena, ei mitään ongelmaa. Kuitenkin ampumiseen reagointi on jäänyt, koska Inka ottaa myös minusta sen paineen eli en pysty omaa käytöstäni muuttamaan niin, että Inka ei huomaisi minusta, että nyt tapahtuu jotain. Toisekseen Inkalle olemme onnistuneet opettamaan ei toivotun kaavan ampumiseen, joka vaikuttaa niin, että kun Inka kuulee paukun niin se haluaisi aivan välttämättä mennä ampujan luokse, onko se sitten ampujan lepyttämistä vai mitä ?


Tänään sitten Rommi oli vapaana ja Inka minulla pitkässä liinassa. Istuin maassa ja olin ripotellut namia, koirat siinä söivät namia kun paukku tuli. Rommi ahmi nameja ja ei tainut edes tajuta, että ammuttiin, mutta Inka heti reagoi, otti vielä namin maasta, mutta sitten bongasi ampujan ja oli lähdössä sinne. Alkuun ei ollut pahemmin paineistunut, mutta kun ei päässyt lähtemään ampujan luokse niin hermostui siitä hiukan lisää. Ei kuitenkaan sinkoillut mitenkään, mutta ei pystynyt enää etsimään nameja maasta. Seuraavaa paukkua ennen vähän taukoa ja ampujan paikkaa vaihdettiin, toisen paukun tullessa haki minusta enemmän tukea ja kun Pia tuli paikalle Sulon ja Tessan kanssa niin kovasti olisi halunut mennä sinne, en päästänyt. Odotimme, että alkaa rauhoittua ja sen jälkeen päästin Inkan vapaaksi muiden kanssa ja jatkoimme lenkille. Pysähdyimme myös kuvaamaan koiria ja koirat pääsi uimaan tai kahlaamaan, aivan kuin itse halusivat. Inkakin tässä ajassa oli jo täysin rentoutunut.


Illalla kävimme vielä Inkan ja Rommin kanssa tokoilemassa Hakunilassa Marian ja Vickyn kanssa. Maria toimi meille liikkurina.


Inka



  • Kaukokäskyt / vain ensimäinen nousu seisomaan ja toinen istumaan

  • Tunnari kisamaisesti / lähti moikkaamaan Mariaa kesken kaiken, vähän enemmän vaati tänään haistelua, ennenkuin nosti oman (kapuloissa kahden ihmisen hajut Mariannen ja Marian) / peruutin kun lähti tuomaan, jotta olisi nostanut laukan, mutta eipä nostanut

  • Ruutu / Maria näytti Inkalle ruudun paikan ja heitti pallon sinne

  • Ruudun paikka

  • Liikkeestä istuminen / seisoo seisoo ja vielä kerran seisoo, tökkii

  • Luoksetulo / odotti hiljaa ja pysäytykset kohtalaisia, loppuun otin vähän peruutusaskelia, jottei ravaisi loppua / annoin taas seis -käskyn liian aikaisin

  • Ohjattu nouto / Maria vei kapulat, kävin vielä itse näyttämässä ja sitten kutusuin merkille, sen jälkeen peruutin hieman viistosti taaksepäin ja viritykset sekä lähetys, oikein hyvä suoritus Inkalta


Rommi



  • Ruutu

  • Ruudun loppuosa / nousee siinäkin seisomaan, nyt ei tahdo millään malttaa, otettiin uudelleen, jo alkoi toimimaan, ekalla kävin palkkaamassa ja toisella kutsuin (en ottanut ruutuun kutsuna vaan jätin maahan suoraan)

  • Kaukojen nousuja ja vähän sarjaa / vahvistin naksulla ja hyvin sanalla

  • Tunnari / oikein hyvä, mutta sivulla metelöi

  • Luoksetulon jättöjä / tahtoo vaan nousta, jouduin torumaan, käskemään maahan ja niin edelleen, lopulta itse luoksetuloon tarvittiin taas kannustusta, tahtoo siis lähteä ravilla, jos ei varasta / kokeilin yhtä seisomista ja hyvin tekee (kylläkin oli ravilla) / Rommin tapauksessa ravikin hyväksytään, ei tarvi nostaa laukkaa, kunhan ravaa kovaa, meinaan saa suorittaa liikkeitä ravilla, jos laukan nosto tuntuu ikävältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti