sunnuntai 4. marraskuuta 2007

04.11.2007 tottistelua koko päivä


Aamulla heti kun oli valoisaa suuntasin Viilarin kentälle koirien kanssa, esteet ohjelmassa. Oli kylläkin pieni yllätys tuo kuinka kylmää oli.


Rommin kanssa aloitettiin ja vietiin jalkapallo ensin kentän reunalle, seuraavat harjoitukset:



  • Seuraamista, aivan lyhyt pätkä, kontakti pysyi, mutta parempikin se olisi saanut olla
  • Hyppynouto, 80 cm korkeus, ihan kelvollinen suoritus, vauhtia ja voimaa puuttuu, mutta otti kapulan varmasti, hyppäsi varmasti takaisin ja luovutus hyvä (palkka namilla) ok
  • Tokohyppy namialustalla x 3, vapatus, odottaa luvan pitäen kontaktia, hyvä hyppy
  • Vinoeste patukalla samoin kuin eilen, mutta yritti väistää esteen, toinen yritys ja kelvollinen suoritus, mutta en yhtään tyytyväinen, Rommilla näkyvillä haluttomuutta (liukkaus ?), pidetään pieni tauko, kunnes on sulaa ja tehdään jossain muualla kuin Viilarissa ja otetaan vain vinoeste, ei hyppyestettä silloin (Täytyy miettiä tuleeko ongelma tuosta uudesta harjoitustyylistä, meinaan ei ole pitkään ollut mitään kiipeämisongelmia vai onko fyysisiä ongelmia, no ainakaan eilen ei ollut)
  • HYPPYESTE, 1 m vanerieste, minkäliä älynväläyksen sainkin ja nyt harmittaa oikein tosissaan, olisi pitänyt jättää homma tuohon yhteen noutoon kapulalla, joka onnistui niin hyvin. Ei suoriudu, yritti väistää/kiertää/pysähtyä, yritin patukalla ja namilla, heittämällä ja itse esteen taakse menemällä ja patukalla ohjaamalla, mutta vain kerran sain yli, kun laitoin remmiin. Varsinkin esteen edessä kannustaminen lamauttaa, joten sitä en saa tehdä. Kesällä hypännyt yli 1 m 15 cm koskematta esteeseen, joten pitäisi onnistua fysiikan puolelta. No lopulta luovutin ja siirryin takaisin hyppyesteelle ja siellä taas sain matalammasta ylityksen puhtaasti (tällä kertaa vaan juoksin sivulla mukana). (Ei paljon lohduttanut)
  • Eteenmeno pallolle valmistelevalla osuudella,, erinomainen (Nyt pitäisi keksiä jokin virittävä juttu eteenmenoon, jotta koira tietäisi mitä seuraavaksi tulee), loppuun leikki jalkapallolla ja autoon

Inka harjoitteli seuraavaksi ja vietiin myös pallo ensin kentän reunalle:



  • Seuraamista, ympyrää jne. (hieman väljää, kontakti hyvä)
  • Hyppyeste patukalla, 80 cm, (ok)
  • Tokohyppy namialustalle, (ok)
  • Korkea vinoeste, (harmi, harmi, likka yritti pariin otteeseen sisukkaasti ja liukui esteestä alas, olin kyllä kokeillut estettä, mutta ei se noin liukkaalta tuntunut, varsinkaan kun todellisuudessa Rommin meno siitä yli oli kuitenkin ihan kepeän näköistä ja oletan, ettei sen haluttomuus johdu esteen liukkaudesta, vaan että siinä oli jotain muuta, no se nähdään muutaman päivän tai viikon kuluttua, jos kelit antaa mahdollisuuden kokeilla esteitä uudelleen)
  • Muutama kokeilu täyskäännöstä, parantamisen varaa vielä on
  • Takapääharjoitus oikealla jalalla vasemmalle kääntyen, oikein hyvä
  • Eteenmeno pallolle, pieni valmisteleva osuus, ensimmäinen yritys oli liian kaukaa, mutta en käynyt näyttämässä vaan lähetin lähempää ja nyt onnistui, lyhyt leikki jalkapallolla

Vielä hieman närästi tuo vinoeste, joten vein Inkan matalalle vinoesteelle, joka oli lumen peitossa. No siitä mentiin yli pariin otteeseen sisukkaasti, joten annoin Inkan kantaa autolle patukan.


En ollut yhtään tyytyväinen Rommin ja Inkan harjoitukseen. Seuraavaksi täytyy malttaa oma mieli ja lyhentää treeniä, vain joko hyppyeste tai vinoeste. Ei kumpaakin samalla kertaa vielä. Rommin pelkkää noutoa saatava petrattua, lähinnä vauhtia ja voimaa, motivaatiota lisättävä. Noutohan oli vielä jokin aika sitten niitä Rommin iloisimpia suorituksia, mutta vieläkin maksetaan oppirahoja siitä yhdestä artikkelista, jossa kehoitettiin koiraa vetämään pää pois kapulasta, eikä niin, että ohjaaja vetää kapulan pois. Juuri tänään juttelin tästä kouluttajan kanssa ja hänkin sanoi, että tämä ehkä sopii juuri jollekkin suojelua harrastavalle koiralle. No minä poloinen uskoin kun tuomari kirjoittaa ja tästä maksan nyt sitten kipeästi.


Pablo sitten tarjosikin parhaan annin:



  • Luoksetulo uudella käskyllä, jalkojen takana piilossa kuppi, jossa lihapulla (ok)
  • vein Pablon kanssa juomakupin kentän laidalle täytettynä peräti yhdellä lihapullalla. No sitten lähdin kohti esteitä ja Pablo tarjosi itse kontaktia ja siitä palkka. Meinasi varastaa lihapullakupille, lähti täydellä vauhdilla kohden ja minä pysäytin. Jatkoin kohti esteitä ja aina kontaktin tarjoamisesta namia, ei mitään käskyä
  • Tokohyppy namialustalle, ok
  • Eteenmeno, pieni valmisteleva osuus, erinomainen suoritus, suora eteneminen ja erinomainen vauhti

Palasin autolle vähän pitempää kautta, ensin vapautin ja annoin käydä pissalla. Sen jälkeen mentiin autolle taas niin, että aina tippui namia, kun otti kontaktia. Voi kuinka lämmitti mieltä, erinomainen Pablo.


Treenien jälkeen ajoin Sipooseen lenkille ja koirat sai juosta vapaana. Inka ja Rommi välillä juoksivatkin oikein reippaasti, tänner vaan tömisi. Kotiin palattuani en vieläkään malttanut rauhoittua, annoin koirien levätä ja hauskuutin naapureita, tallustelemalla pihalla edestakaisin, harjoitellen käännöksiä oikealle ja vasemmalle sekä täyskäännöstä kumpaankin suuntaan. Lopulta hain Rommin ja sama juttu koiran kanssa. No kun Inkakin oli tyrkyllä niin muutamia takapääharjoituksia sen kanssa ja täyskäännöstä hidastettuna ja muuta pientä puuhastelua.


Päivällä innostuin sitten vielä ohjattuihin koulutuksiin menosta ja niin sitten Inkan ja Rommin kanssa suunnattiin harjoittelemaan. Ensimmäisenä oli Inka, joka piti häiriöstä huolimatta kontaktia ihan kivasti ja otin sen kanssa muutaman askeleen seuraamista. Koulutuksen alussa otettiin ampumista ja kouluttaja valitettavasti jäi siihen meidän keskelle ampumaan ja pyysi meitä puuhaamaan seuraamista koirien kanssa, yritin viedä Inkan vähän syrjemmälle. Yleensä sama kouluttaja on ampunut huomattavasti kauempaa ja Inkakin on tainut kerran tai kaksi olla paikalla ja ei ole ollut mitään ongelmia, laukaus tälläkertaa kuulosti siinä "montussa" normaalia ikävämmältä ja paljon kovemmalta. Inka selvästi odotti seuraavaa laukausta, yritin leikkiä, mutta ei innostunut ja laukauksia taisi tulla neljä tai viisi eli meille se kaksi siinä kerralla olisi riittänyt. Aika nopeasti kuitenkin sain sen jatkamaan seuraamista, mutta kesti vähän turhan kauan ennenkuin leikki vapautuneesti. Seuraaminen oli ainakin muutaman paikalla oleen kaverini mielestä oikein mukavan näköistä ja paikallaolossa yllätti mut positiivisesti, niin paljon häiriötä ja pysyi kuin liima maassa, vaikka käänsin selkäni kun jätin sen eli pyörähtelin mennessäni. Olemma jonkin verran noita ampumisia ottaneet kahdella eri kentällä ja ne ovat sujuneet hyvin, vaikka ei Paulakaan kovin kaukana ole ollut, kun on ampunut, mutta tämä ei ollut kovin onnistunut harjoitus, seuraava ampuminen tehdään kuten ennenkin. Paulan kanssa jutellessa illalla, Paula ihmettelikin, kun ei Inka yleensä ole reagoinnut laukauksiin mitenkään. No joka tapauksessa ei mene lukkoon tai paniikkiin, joten ei tässä mitään hätää.


Kävin sitten välillä vaihtamassa koiraa, Rommi toimi tänään häiriöstä huolimatta aivan mahtavasti, tuosta aamusesta huolimatta, kyllähän se koira huomaa, vaikka kuinka peittelet harmistustasi niillä esteillä, onneksi kuitenkin oli loppuun heittää Rommin lemppari eli eteenmeno tai paremminkin se "jalkapallo". Jätin paikallaoloon kuten tokossa ja jätkä piti katseen herkeämättä mussa, vaikka vieressä ohjaaja leikki koiransa kanssa ja kentällä samaan aikaan sen edessä eli mun takana harjoiteltiin kouluttajan kanssa noutoa ja muut puuhasivat odotellessa omiaan. Istumaan nousi varmasti ekalla käskyllä ja seuraaminen oli erittäin hyvää ja piti kontaktin hyvin. Olin niin tyytyväinen kuin vain voi olla. Tasamaa nouto sujui kuten odotin, palauttaa ravilla. Toisen kerran hetsasin ja kun Rommi palautti niin peruutin, jolloin palautti kapulan laukalla, tälläkertaa panostettiin siihen, että muistan sanoa "irti" käskyn ennen kuin otan kapulan :o). Myöskin kehoitti hieman tönimään kapulaa, jotta ei tiputa sitä, no hieman olen kapulaa välillä sisällä kotona töninyt. Kyselin kouluttajalta neuvoa hypyssä oleviin ongelmiin ja ohjeena oli, että haetaan tasamaanoutoon sitä motivaatiota lisää ja en ota sitä korkeaa estettä ennenkuin koiran motivaatio on kohdallaan, vauhti kovempi ja korvat koholla matalamalla korkeudella.


Pohdittiin myös sen hyppytekniikkaa ja todennäköisesti se ei pysty siitä esteestä menmään, jos hyppy on linjaltaan pitkä eli nyt harjoitellaan matalalla esteellä ylös suuntautuvaa hyppyä, niin että nami esteen taakse ja hyppy lähtee ilman vauhtia ihan esteen edestä ilman vauhtia suoraan ylös. Rommin kanssa siinä vaan tulee ongelmaksi, että yrittää ottaa tukea esteestä, joten saas nähdä minkälainen este täytyy kehittää. Koko kesähän me harjoiteltiin juuri sitä ylössuuntautuvaa hyppyä ja silloinhan se suoritti sen esteen, nää ongelmat oikeastaan on tullut siitä Viilarin kentän vaneri esteestä, joka meinasi kerran lähteä Rommin matkaan kun hyppäsi, samalla ylitti sen toisen säädettävän tokotyyppisen esteen aivan yhtä korkeana, mutta nyt ei mene sitäkään tuosta metrin korkeudelta, joten vaneri estettä en edes hetkeen yritä.


Noudon jälkeen otin sitten sitä hyppyä ihan esteen edestä, ei vaan onnistunut, ottaa tukea esteestä. Pätkä seuraamista ympyrää ja rytminvaihdoksia. Loppuun jätin kentän toiseen päähän maahan ja luoksetulon suoraan eteen ja siitä sivulle, erinomainen suoritus, vauhti hyvä, eteen aivan suoraan ja tiivisti oikeaan kohtaan sivulle. Hetki paikallaoloa ja sitten vielä toinen luoksetulo, niin että kouluttaja piti, heitin patukan, mutta ei olisi voinut vähempää kiinnostaa, voin vain kuvitella Rommin tokaisevan "namia tänne ja sassiin, hae patukka itse, mä haluun sapuskaa" !


Nytpä sitten kotona on hyvin väsyneitä oppilaita, tämä ei kyllä tule tavaksi, vaikka näytti vaan Rommilla olevan viimeinen harjoituskerta häiriöistä huolimatta aivan mahtavalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti