sunnuntai 14. joulukuuta 2014

28.11. - 14.12.2014 treenit etenee

Kovin hiljaiselta taas blogin pito näyttää, mutta treenattu on välillä tiheäänkin ja välillä vähän vähemmän. Inka on avustanut paikallaoloja ja niitä ollaan lähikentällä työstetty. Niin istumista kuin seisomista. Olen vielä aika lähellä, mutta olen tehnyt häiriötä itselläni. Lähinnä pompin ja hyppelehdin, laukkailen koirien edessä, hypin päältä ja niin edelleen. Seuraavaksi sitten lähellä kestoa, häiriöiden vaikeutusta ja sen jälkeen matkaa tai no katellaan.

En tiedä oliko järkevää, mutta ilmoitin Toivon tammikuun alkuu tokon kisaharkkaan. Vähän aikaista ehkä, kun ei olla harjoiteltu vielä pahemmin liikkeenohjaajan kanssa eikä myöskään palkkaamattomuutta. Tänään kokeiltiin palkkaamattomuutta pikkasen ja myöskin siirtymiä. Toki olen jo pitkittänyt palkan tuloa välillä eli sosiaalinen palkka kunnolla ja sen jälkeen vasta lelu. En kylläkään aijo koko settiä vetää ilman palkkaa, mutta kuitenkin pelkkää alokasluokkaa varmaan tehdään silloin.

28.11.2014 käytiin kouluttajien vuorolla tuuraamassa. Jännityksellä odotin, että kuinka meidän käy, pysyykö  Toivo mun hyppysissä. Varulta alkuun pidin liinassa ja palkkauksessa pidin huolen, ettei pääse mihinkään häiritseen. Tosi hyvin poika selvisi ja jopa uskalsin ruutuun lähettää, vaikka muita oli kentällä. Kyllä luotto koiraan nousi. Tehtiin seuraamista, jääviä peiliä kohden, alokasluokan hyppyä palasina ja ruutua. Lopuksi vielä paikallaoloa siinä laidalla. Paikalla oli kolme meidän lisäksi, sheltti, kelpie ja bortsu. Inka pääsi tekemään paikallaoloja isojen koirien kaveriksi.

Seuraava viikko lähinnä levättiin, mutta lähikentän paikallaoloja jatkettiin samaan tapaan. Seuraava viikonloppu menikin messukeskuksen näyttelyssä turismona.

30.11.2014 Treenailin sitten vaan lähikentällä. Kaikkea sellaista pientä alokasluokkaan tähtäävää hommelia. Vähän selvempiä seuraamisen kokonaisuuksia ja niin edelleen. 

08.12.2014 oli Toivon tokokurssipäivä ja käytiin lähinnä kehääntuloja läpi ja ensin tehtiin Toivon kanssa remmissä ja muiden tehtyä välissä tultiin vielä vapaana kentälle samalla tavoin. Leluista toisen jätin kentän ulkopuolelle. Sen jälkeen tehtiin kaukoja. Hyvä vinkki tuli kaukojen istumiseen, jatketaan puputreeniä, mutta naksautan nyt siitä, ku  tassut koskee maata. Hyvä huomio ja myöskin se, että mun täytyy olla selkeämpi, sillä Toivo yrittää kovasti ja tarjoaa. Nyt ei namia missään tapauksessa ohjaavaan käteen seisomisessa. Mietittävä jo niitä käsimerkkejä ja paras ehkä läyttää samoja, kun Inkan ja Rommin kanssa. Kiertämisen kautta hieman luoksetulon pysäytystä sekä läheltä eteentuloa. Loppuun paikallaolot, joissaselvästi esiintyy, että pitäisi tehdä näitä liikkuroituna.

10.12.2014 tehtiin taas lähikentällä vähän kisamaisempaa settiä Toivon kanssa ja liikkeiden lopussa palkkasin Toivoa namipalkalla tai no taisin välillä toki palkata myös, jonkun liikkeen palasenkin. Aika hyvin meni, jos saa itse sanoa. Siihen päälle vielä paikallaolot Inkan kanssa, jolloin tein aika voimakkaita häiriöitä omalla liikkeellä.

12.12.2014 kouluttajien vuorolla tuurasmassa Jenniä. Nyt oli koiria peräti yhteensä ainakin kuusi ja osa Toivolle töysin vieraita. Alkuun hieman keskittymisvaikeuksia eli lähinnä kontakti tippui, kun yritin tehdä seuraamista, itse seuraaminen meni ihan hyvin, mutta lähdöissä kuikuili, kun koiraa meni ruutuun sivulta, teki seuraamista sivulla, teki luoksetuloa vierestä, kaukoja siinä lähellä tai murras omien lelujensa kanssa, varsinkin toisten oman koiransa kehumiset kiinnostaa. Pariin otteeseen, jouduin vähän kieltämään ylimääräisen kuikuilun. Vähitellen sain Toivon kuitenkin työ moodiin ja sekin teki hommia vapaana muiden joukossa. Itselle huomioitavaa on se, että jos itse tuskastun tai vähänkin hermostun niin homma karkaa käsistä. Heti kun olen itsevarma ja rento niin on koiranikin rento ja itsevarma. Tehtiin niin hyppyä osissa kuin jääviä taas peiliä kohden, ruutua ihan kunnon matkalta, noutokapulan nostoa maasta ja siihen pitoa päälle, josta vapautus esillä olevaan leluun. Luoksetuloa eteen melko lyhyeltä matkalta ja kun kokeneet koirat otti paikallaolot niin Toivo teki oman paikallaolon samassa rivistösdä, mutta kauempana muista. Ihanaa..... tosin olisin liikkurointia kaivannut, mutta tämäkin on ihan superia.

14.12.2014 hallille aamusella ja Inkan otin mukaan kanssa. Tokokentät oli jo varattu, mutta Satulle sopi, että Toivo tulisi treenaan samalle kentälle ja se sopi meille erinomaisesti. Kentällä kun oli toinen aikuinen uros ohjaajansa kanssa ja heillä vielä liikkeenohjaaja, joten Toivolle taas uusi häiriötreeni. Toivo keskittyi ihan kivasti, toki Nappi sprinkku kiinnosti, mutta enemmän Satun Napin kehuminen oli aika vastustamatonta. Sain Toivon pidettyä kuitenkin hyvin työmoodissa ja en saa antaa sen haparoida. Pieni moite tai ennemminkin komennus töihin, toimii hyvin ainakin tänään.

Ekaa kertaa jätin myös lelun Toivon nähden remmin viereen ja kehästä pois tullessa sillä leikittiin. Ei se sitä vielä mitenkään yhdistä, mutta vähän ajattelin tätä kaavaa kokeilla, johan sitä niissä kehääntuloharkoissa kurssilla vähän testailin. Nyt ekassa Toivon setissä unohdin namit takin taskuun ja tämä oli ihan hyvä, koska en voinut missään vaiheessa turvautua nameihin.

1. osa Toivo

Alkuun seuraamista, josta vain sosiaalinen palkka ja suoraan seuraavan liikkeen alkuun ja siirtymästä palkka. Seuraavaksi seuraaminen, josta sosiaalinen palkka ja toisesta seuraamisesta muutaman askeleen jälkeen palkka lennosta. Sitten liikkeestä maahan, josta palkka maahanmenosta. Toinen samanlainen, mutta sen jälkeen Toivo maahan ja loppuosa sosiaalisella palkalla ja sen jälkeen siirtymä luoksetulon alkuun, josta siirtymästä palkka. Sitten taas jatkettiin luoksetulolla, josta sosiaalinen palkka ja siirtymä seisomiseen ja siirtymästä palkka. Samaa tahtia seisominen ihan loppuosaan asti ja siitä sosiaalinen palkka ja siirtymä hypyn alkuun, josta palkka.  Loppuun sitten siirtymä hypyn toiselle puolelle ja lähes kisamainen hyppy, lukuunottamatta puuttuvaa liikkuria. Ihan sika hyvä vire ja into....... alkuun toki ihan ekoissa seuraamisissa sosiaalinen palkka toi vähän ärähdyksiä ja kirosanoja, mutta sitten se loppui ja keskittyi hyvin. Siirtymissä pysyy hyvin mennään ja viereen sanoilla mukana tai no siis imussa ja painaa.

Mä olen ton painamisen kanssa kohta vähän hukassa, kun selvästi sitä vahvistan, kun ei pitäisi, mutta kun tuntuu niin perskutin hyvältä, kun se tulee imussa. Vähän mä vauhdissa polvella tökkäsin, jotta sain liiallisen painamisen pois. Nyt kuitenkin on tärkeää, että liikutaan yhdessä ja hallitusti, tulee hyvin mukana, ei yhtään haahuile ja tähän on pyrittävä. Edellisillä koirilla, kun ei näihin osattu alussa keskittyä niin vaikea oli saada enää jälkikäteen niitä kunnolla tekemään liikkeiden välejä.

Välillä Toivo kyllä kiihtyy sosiaalisesta palkasta niin paljon, että mun täytyy komentaa se maahan ottamaan vähän malttia. Mutta ihana katsoa, kun se pompahtelee ja jopa kieppas kerran aivan pienellä avulla.

Tämän jälkeen paikallaolotreeni Inkan avustuksella, ensin istuminen ja sitten paikalla makuu. Häiriönä meillä oli todella suuri häiriö, meinaan Satu ja Nappi tekivät liikkuroituna ohjattua meidän ohitse, ensin merkille ja sitten Nappi haki kapulan. Toivolla, kun on aikamoinen into kapulaan, joten ei mikään helppo treeni. Kumpikin koira kesti häiriön hyvin, itse olin lähellä. Kerran häiriö tuli liian voimakkaaksi Toivolle ja nousi, mutta palautin takaisin ja sen jälkeen jatketiin. Tavoite tietty, ettei ehdi koskaan nousemaan, mutta toisaalta pääsinpä huomauttaan, ettei sieltä nousta. Napin lopetettua häiriköin ihan vähän itse.

Satu olisi meitä mielellään liikkuroinut, mutta en enää uskaltanut ottaa mitään noista alon liikkeistä liikkuroituna. Toivo teki aika kovan setin ja se meni hyvin ja pääpaino oli tänään siirtymissä ja sosiaalisessa palkassa eli ihan pikkasen palkkaamattomuutta ekaa kertaa, joten siinä pysyttiin.



1. osa Inka

Inka teki tässä välissä vähän seuraamista ja luoksetuloa. Tyttönen teki tosi hienosti kaikki mitä pyysin ja samalla pääsin komentamaan Toivoa olemaan kentän laidalla hiljaa ja jippiaiiieeee, sain sen olemaan hiljaa ekaa kertaa, kerrankin !

2. osa Toivo

Tämän jälkeen toinen satsi treeniä ja aloitettiin kapulan nostolla yhdistettynä pitoon ja vapautus suoraan näkyvillä olevalle patukalle. Tämä Jessican kanssa läpikäyty treeni puree nyt tosi hyvin. Sen jälkeen Toivo istumaan, kapula aika lähelle ja siitä nosto...... onnistui hyvin. Saman toisto, mutta kapula vähän kauemmas koirasta ja taas onnistui hyvin, ei yhtään jalat edellä syöksyä.


Kotona ollaan vähän tehty kapulan pitoa, viimeksi käytin siihen pientä metallikapulaa ja myös nostoja tehtiin sisällä metallilla. Ihan kiva, ei yhtään enää karsastanut metallia. Pentuna nosti metallia ihan ilolla, mutta jokin vaihe oli, ettei se niin kiva ollutkaan. Kapulan luovutusta ei olla tehty ollenkaan ja se voisi olla seuraava aihe Jessicalla käydessä.

Tämän jälkeen sitten merkkiä, sellainen valkoinen ruotsalainen merkki. Toivo on treenannut merkkiä vain kerran tai kaksi, mutta sillä oli selvä focus merkkiin. Jätin istumaan 10 metrin päähän ja vein pallon. Yksi tehtiin niin, että en jättänyt palloa ja pysäytin "yes" -merkkisignaalilla, hyvin kääntyi. Loppuun vielä ohjatun suuntia, jätin tässäkin ensin 10 metrin päähän, kävelin merkille ja vein patukan oikealle. Sen jälkeen olin kutsua Toivon merkille....... tyhmä minä, eihän se osaa vielä, mitä ihmettä mä ajattelin, patukallehan se oli menossa ja juuri ennen patukkaa sain käännettyä Toivon pois. Se tuotti tietty epävarmuutta, mutta mä en siitä välittänyt. Nyt vein tai siis mentiin yhdessä ensin merkille, mutta siinä Toivo meinasi itse mennä merkille, alkuun tämä toimi kuitenkin ihan ok ja Toivo toi patukan, tehtiin toiseen suuntaan, mutta sitten alkoi tökkiä epävarmuuden takia. Toivo alkoi epäröimään ja ei ensin ottanut patukkaa, sen jälkeen lähetyksestä syöksyi pariin otteeseen mun syliin.

Sain tämän onneksi korjattua heti aika helposti. Palattiin taaksepäin ja vein Toivon merkille ja vasta sen jälkeen vein patukan. Nyt toimi hyvin, mutta patukkaan alkoi näkyä syöksymistä tassut edellä, joten kun en halunut tätä tapaa ruokkia lisää niin vaihdoin patukat palloon. Nyt pelitti ihan kympillä ja huolehdin, että pallon otettua suunta oli minua kohden hakemaan toinen pallo ja sitten riekuttiin. Tänään tehtiin vaan ihan suuntia ja patukka/pallo oli vain yhdessä suunnassa ja sitten vaihdettiin suuntaa eli ei samaan aikaan kummallakin puolella. Muutama tälläinen toisto ja sitten voisi kokeilla, että vien pallot kummatkin ja sen jälkeen lähetys sille puolen, jonne vetovoima on heikompi. Vielä en siirrä palloja ylöspäin, vaikka ne siellä ovat jo aikaisemmin käyneet. No olikohan tämä kolmas vai neljäs harjoitus, joten eipä hätiä. Siihen nähden tuntuu hyvältä.

Loppuun vielä pari luoksetuloa noin 10 metrin matkalta suoraan eteen........ ei jukupliut, kun hienosti. Nyt Toivo käyttää jo älynystyröitään hyvin. Aivan sika hyvät treenit !

2. osa Inka

Toivo unohti pallon kentälle, kun tuli niin kiire juomaan. Jano iski, joten Inka pääsi kentälle uudelleen. Inka teki eteenmenon Toivon pallolle ja sen jälkeen Inka laukkas ja laukkas pitkin kenttää riemukkaasti Toivon pallo suussa. Oli sitten ilo katsoa kuinka Inkaan tulee eloa, pari kertaa pallon heittoa ja ihan minimaalinen taisteluleikki, jossa oikeasti en edes oikein itse tehnyt muuta kuin pidin pallosta ja joustin, ettei tule edes nykimistä. No jos tulee kipeeksi niin ei auta kuin lääkitä sitten, mutta kyllä tämä teki Inkan tyytyväiseksi.

Sen jälkeen kamat autoon ja lyhyelle jäähdyttely lenkille ja ihanaa valoisaan aikaan kerrankin. Inka sai olla vapaana ja sillain se lenkki sujuu kohtalaisesti. Toivon päästin aukealla vähän spurttaamaan ja sitten koirat autoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti