keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

27.06.2009 pk-leiri


Lauantaina aikaisin aamulla lähdin ajamaan Rommin kanssa Hauholle Aktiivicolliet Ry:n leirille jäljestämään. Kouluttajana ryhmällemme toimi Ninni Stenhäll, joka viimevuonnakin oli kouluttajani jäljellä samassa Hauhovin leirikeskuksessa Scy:n leirillä.


Aamupäivällä sää suosi meitä aurinkoisena ja tallasimme jokainen jäljet läheiselle nurmikentälle (tottiskenttä). Ryhmässämme oli 7:n koiraa ja jäljet tehtiin tässä järjestyksessä:


Kalle ja staffin urospentu Nelson
Katri Leikola ja lk. urospentu Viggo (+ pirkkis)
Nenna Härönoja ja lk. narttu Koiruuksien pimu on Peto
Maiju Leppänen ja lk. narttu
Maarit Saarto ja pk. collie narttu Rilla
Taija Huttunen ja pk. collie narttu Nuuskakairan Freija
Minä ja pk. collie uros Rommi


Muille tehtiin suorat, mutta Rommille tehtiin siksakkia eli kulmia, joista jotenkin onnistuin tekemään myös loppuakohden muutaman piikin. No tulipa sitäkin vähän treenattua. Rommin jäljellä oli jokaisella askelmalla namia, myös kulmissa. Erittäin tärkeää oli, että jälki ei katkennut kulmasta vaan seuraava askel toiseen suuntaan oli hyvin aseteltu niin, että ohjasi tavallaan seuraavalle askelmalle.


Ohjeita jäljen tekoon:



  • jäljelle johtaa 6:n askeleen suora ennen paalua, paalu vasemmalle ja paalun kohdalle paalusta ylöspäin tallataan kolmio kunnolla, joka johtaa jäljen ensimmäiselle askelmalle. Kolmioon laitetaan namia, jotka johtavat askelmalle, ei siis ihan miten tahansa viskota.

  • Jäljelle tuleminen täytyy tehdä harmoonisesti. Koira tuodaan askelmia pitkin jäljelle ja hieman ennen paalua laitetaan liina valjaisiin tai jos ajetaan pannasta niin asetellaan liina jalkojen väliin. Luvalla lähetetään koira paalulle, pyydetään sitä ennen "odottamaan" lupaa. Kolmiosta syödään kaikki namit.

  • Liina käytetään niin, että sen avulla opetetaan koira sietämään painetta, jotta se ei halvaannu jäljestyksen aikana siihen, että liina kiristyy tai löystyy. Kun koira haistaa askelmaa löysätään liinaa ja kun lähtee seuraavalle liina laitetaan tuntumalle ja taas askeleella löysätään. Kaikki tehdään joustavalla kädellä ja jos koira haahuilee niin liinakäsi laitetaan lukkoon.

  • Kulmissa kouluttaessa avustetaan koiraa kääntymällä ennen kulmaa koiran taakse sivullepäin ja tässä tosiaan tärkeää, että kulma on tässävaiheessa pyöristetty, jotta ohjaa seuraavalle askeleelle tai siksakissa varpaat kulmassa ei sojota toiseen suuntaan vaan ohjaa sille seuraavalle kääntyneelle askelmalle

  • Siksakki jälki aloitetaan paalulta välittömästi jo menemään vinoon ja liike etenee kokoajan ylöspäin eli ole tarkkana jälkeä tehdessä, että kulmista ei tule piikkejä

  • Koiraa opetetaan myös sietämään ohjaajan paineistusta niin, että opetetaan se tulemaan esim. "väli" käskyllä jalkojen väliin ja siitä edetään eteenpäin pitäen käsiä vatsan korkeudella ja tanssitetaan koiraa eteenpäin, välillä askel taaksepäin tai enemmän, jos koira osaa. Koiralle voi toistaa iloisesti "tanssitaan, tanssitaan". Koiran kaula harjoituksessa on voimakkaasti kohti ohjaajaa eli oppii pitämään samalla kaulaa jo ylöspäin.


Rommin jälki:



  • 6 askelparia lähti paalulta vinosti oikealle ja sitten taas vasemmalle 6 askel paria ja niin edelleen

  • Tein liian lyhyitä askelmia, joten minun on opeteltava tekemään vähän pidempiä askelia, jotta Rommin on helpompi työskennellä jokaisella askelmalla

  • Namit olisi saaneet olla pienemmät ja nami laitetaan kantapään kohdalle, jotta koira ei toimi tässä tapauksessa silmillään, jollekkin koiralle saatetaan laittaa useampikin nami askelmalle

  • Jälki päättyy askelmaan, jonka käännän hiukan vinoon ja laitan namia stoppariksi eli vaikka rivi namia jalan sisäsyrjään


Huom !


Kaikki kuvat Rommista on kuvannut Nenna Härönoja minun kamerallani !




Jäljen jälkeen Rommilla näytettiin ilmaisun opettelua (FH-jälki esineet). Rommihan ilmaisee kepit metsäjäljellä tuomalla ne minulle ja nyt sitten harjoiteltiin pienellä nahkaläpyskällä, jonne oli piilotettu nami. Namia ei annettu läpyskästä vaan koira ohjattiin läpyskälle (Rommille sana "näytä") ja ohjataan koira menemään maahan niin, että se läpyskä jää jalkojen väliin, ei saa jäädä rinnan alle. Rauhallisesti kaivetaan ruokaa taskusta ja vasen käsi pidetään koiran selän tai lähinnä sään päällä ja kun koira makaa niin nostetaan kättä hieman, jotta se ei koske koiraan, jos nousee niin käsi taas sään päälle ja käsky maahan.


Heitetään koiran jalkojenväliin mättöä ja otetaan esine ja taas koiran jalkojen väliin mättöä. Rommille sopi paremmin, että esine viedään eteenpäin kuin, että se olisi heitetty harjoituksessa.



****


Iltapäivällä Rommille jatkettiin taas samanlainen siksakki jälki, mutta nyt oli esineet kanssa mukana eli kaksi nahkaläpyskää, joissa oli namit stoppareina sisällä. Lisäksi sää muuttui sateiseksi ja sain värjötellä läpimärissä housuissa, sadetakki sentään löytyi autosta.



  • Ennen esinettä kaksi tyhjää ja esineen jälkeen kaksi tyhjää, muuten aivan samoin jälki

  • Kun koira tulee esineelle käsketään se maahan niin, että esine jää jalkojen väliin, koira on suorana ja koiran jalat on kokonaan alla, ei kellahda ja niin edelleen. Ohjaaja menee koiran sivulle kun koira lähestyy esinettä, mutta on varottava rynnimästä. Käsi koiran sään päälle ja kun maassa niin kohotetaan käsi hieman irti koirasta, mättöä heti jalkojen väliin ja sen jälkeen esine pois ja heti mättöä jalkojen väliin lisää, kiirettä ei saa olla, voidaan vieläkin laittaa namppaa, sitten otetaan yksi nami ja heitetään se tokalle tyhjälle askeleelle koiran eteen ja käsketään koira jatkamaan jäljestystä, tavoite on, että koira katsoo askelmaa, ei ohjaajaa


Olin erittäin tyytyväinen Rommin kumpaankin jälkeen. Rommi lähti innokkaasti autosta jäljelle ja muutenkin se työskenteli aktiivisesti.


Jälkien jälkeen otimme vielä tottista, mutta siinä ei oikein tänään sujunut. Rommilla ei tietty enää ollut nälkä, koska sen aterian suuruus ei arkena ole kuin noin 1 dl verran tai maksimissaan 1,5 dl, joten kokonainen pedigree lammas-riisi makkara ja saman verran nakkeja popsineena ei voida kyllä yhtään ajatella, että koira olisi todella nälkäinen.


Seuraaminen meni ihan persiilleen ja kouluttaja tarjosi apua seuraamisen paikan ja perusasennon korjaamiseen (edistää) ohutta liinaa ja samalla myös kontaktin parantamiseen. Kokeilin liinaa, vaikka siitä en kovin innostunut ollut, sitä käytetään vaan koiran häirintään, ei sen kummempaan, mutta juuri torstaina saatiin Jessicalta vähän toisenlaisia ohjeita ja apuja. Myöskin kouluttaja ei pitänyt tokoleiriltä saamistani ohjeista alkuunkaan eli Ansun ohjeiden mukaan käännöksissä sanoin "seuraa" uudelleen ja se ärsytti ilmeisesti suunnattomasti.


Toisekseen minä tyhmästi kutsuin kokoajan koiran sivulle, joten kaavamaisista treeneistä saimme sapiskaa. Joten loppupuheessa sunnuntaina kouluttaja muistutti, että aloitan välillä sitten ilman sivulletuloja lennosta tai käskemällä istumaan ja menemällä sivulle itse. No näitähän sitä on tehty, mutta voi vaan arvailla miten käy tälläisessä tilanteessa eli siinähän vaan menee kuin patsas koiran kanssa tylsään treenitapaan tukeutuen.



Lisäksi otimme luoksetulon, jonka vauhti ei ollut parasta Rommia ja kouluttaja ilmeisesti haluaisi, että se tulisi vielä lähemmäs eli aivan liki, mutta tokossa en halua sitä iholle, joten siinä on ristiriita. Myöskään meidän noutoharjoitus ei oikein miellyttänyt, koska olisi halunut, että pysyn paikoillaan. Mölsän Susannan neuvomalla harjoituksella ei siis hänen mielestään olisi pitänyt jatkaa ja samaa mieltä tuntui olevan myös jotkut ryhmäläisemme.


Sain sunnuntaina ohjeeksi noutoon, että Rommia kuljetetaan liinassa kapulan kanssa ja siitä otetaan sitten eteen ja niin edelleen. Tämä jäi vähän multa ilmeisesti ohi korvien, joten en ole täysin varma miten se piti tehdä.


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti