keskiviikko 24. elokuuta 2016

17.08. - 23.08.2016 pikakelaus viime viikkoon, tokoa, rallya ja jälkeä

Viime viikon tiistaina piipahdettiin Jukan kanssa Tallinnassa, joten koirat lepäsivät totaalisesti ja keskiviikkona Inka pääsi käymään osteopaatti Jerry Ketolalla. Kovin oli vasenpuoli kireänä, niin vatsakalvo kuin takapää etupään lavoista puhumattakaan. Oikeassa olin ollut, kun epäilin, että hoidon tarve oli heinäkuussa jo aika kova. Varasin Inkalle sitten myös kuukauden päähän toisen kerran ja Toivokin pääsee ensimmäistä kertaa tsekkaukseen, vaikka mitään ongelmaa ei ole. On se kuitenkin hyvä välillä ammattilaisen tsekata, kun palveluskoirapuolen metristä hyppyä ja vinoestettä ollaan nyt aika paljon treenailtu. Täytyisi senkin ohjelmaan ottaa säännöllinen kropan huolto, joko fysioterapeutilla, osteopaatilla ja/tai hierojalla !

17.08.2016 TALIN TOTTISTREENIT

Keskiviikkona illalla Toivolla oli sitten vielä Talissa pk-treenit, joissa treenattiin lähinnä esteitä ja noutoa ensimmäisellä kierroksella. Noudon nostossa ollaan palattu vähän taaksepäin, kun nosto ei ollut kovin kaunis ja vähän niin kuin hyökkää sinne, kun sieltä pääsi ärräpäitä. Terhi ehdotti, että teen noutoa aitaa päin, jolloin se ei voi kiertää kapulan taakse ja joutuu näin ollen nostamaan heti.

Täytyy taas tehdä iskunoutoja muutamia kertoja, jotta nosto palautuu taas siistiksi ja äänettömäksi sekä pelkkiä pitkiä suoria palautuksia eteen, jotta tulee loppuun asti kovaa, kun nyt himmaa raville pari viimeistä askelta eteen tullessa.

Hyppy ja vinoeste menee aika kivasti, mutta täytyy vahvistaa takasintuloa esteen kautta. Terhi kehotti, että menen lähetyksen jälkeen esteen sivulle hieman esteen etupuolelle ja muistutan kiipeämään kapula suussa, mutta en nyt taputtele estettä tai mitään (en pysty enää kiipeämään itse harjalle muistuttamaan, kuten ennen, kun tuo nilkka ei kestä) !

Tuon suhteen olen itse varovainen, kun sivulla juoksemisesta tuli niitä tippumisia, kun imaisee niin minua kohden, mutta nyt lähdin juoksemaan takaisinpäin vasta, kun Toivo oli jo harjalla ja pinkaisin vastaanottamaan eteen. Lelu ei myöskään ollut näkyvillä, joten sekin auttoi siihen, että ei tule minua kohden.

Hyppyesteellä käytin myös jo ohjatun noudon kapulaa hyppyyn edestakaisin ja hyvin se toimii näinkin. Vieläkin hyppy on ilmavan ja helpon näköinen !

Toisella kierroksella testasin vaan Toivon rohkeutta hypätä keltaisen rättiesteen, mutta ei mitään ongelmaa sen suhteen. Iloisesti liiteli, eikä yhtään ihmetellyt lepattavaa estettä tai sen ulkonäköä. Hypyn jälkeen Virva kävi viemässä Toivon narupallon eteenmeno suoralle (jalkapallon olin unohtanut kotiin) ja nyt Toivo kiihtyi kyllä oikein tosissaan, alkoi huutaa. Virvan siirryttyä suojelupiiloa kohden syrjään, lähetin Toivon eteen muutaman seuraa askelen jälkeen ja jumakauta mikä vauhti, meni lujaa ja vihreä narupallokin löytyi ilman etsintöjä !

18.08.2016 TOKOTREENIT OJANGOSSA

Torstaina aamulla Mariannen kanssa Ojankoon treenaamaan. Inka pääsi myös hieman rally-tokoilemaan voittajaluokan juttuja !

1. kierros

Toivo treenaili voittajaluokan ohjattua noutoa ja meni ihan kivasti, ensin kapulat alempana ja siitä vähitellen ylöspäin. Ensimmäinen seuraamisosuus kapuloiden viennin jälkeen oli kohtuullinen, mutta toisella kertaa oikein hyvä. Muuten en sitten ottanut seuraamisen pätkää ollenkaan !

Liike alkaa selvästi palautumaan Toivon mieleen ihan kivasti !

Luoksetulo ja sen pysäytys oli todella hyvä pelkällä käsimerkillä, eikä myöskään istumaan nousua lähetyspaikalla ilmennyt tällä kertaa. Sivulta alas menot ovat yhä hitaita, mutta työstetään edessä sitä nyt ensin Oilin neuvoilla. Nyt odotetusti ennakoi luoksetulossa sitten sitä pysäytystä seuraavilla kerroilla, mutta sitä nyt sitten treenaillaan. Näin se on aina ollut, että alkuvaiheessa käy näin, mutta koskaan vielä ei ole ollut mun koirilla ongelmana, joten toivottavasti ei tule nytkään.

Kiertohässäkän kiertoa tehtiin hyppyjen ohitse, joka on vaikeaa. Eka meni pipariksi, kun tällä kertaa hyppäsi esteen jo menomatkalla, kun yleensä virhe on tullut siinä, että kiertää esteen taakse ja hyppää. No Marianne meni merkille ja kierron jälkeen heitti pallon menosuuntaan eli minua kohden. Seuraavalla lähetyksellä menikin paremmin ja kierto on aika tiivis jo nyt, mutta halusin tiivistää kiertoa ja käytin siihen aikoinaan Jessican kanssa käytettyä merkin takana olevia kapuloita, jotka oli U:n muodossa (silloin tarkoitus vaan, että jättää kapulat huomiotta ja suorittaa merkin) ja näin saan Toivon lihasmuistiin tiukkaa kaarretta merkillä.

2. kierros

Aloitettiin ensin jäävillä L:n muodossa olevalta Zetalta ;) !

Toivo oli kyllä hyvä, asennot hyviä ja pysyi paikallaan sekä seuraaminen oli kivaa, joten todella tyytyväinen. Ei häiriintynyt liikkuroinnista, joka tapahtui nyt ensimmäistä kertaa tähän liikkeeseen.

Tehtiin metalliesineen noutoa hypyn kautta ja oli vähän liian aikaista taas ottaa heitto mukaan. Tällä kertaa kapula tippui ennen hyppyä ja lopulta meni siihen, että laitoin kapulan suuhun ja käveltiin sen kanssa ja siitä hypylle, mutta taas vaan tahtoi tiputtaa. Käytiin sitten tahtojen taistelu ja saatiin tilanne siihen, että kapula pysyi suussa hypyn aikana.

Näin jälkikäteen ajateltuna olisi vielä pitänyt pysyä siinä suunnitelmassa, että kapula laitetaan suuhun ja kutsutaan eteen hypyn kautta, kuten viime kerralla !

Hypyn jälkeen treenattiin sitten tunnistusnoutoa nurmialueen puolella. Ensin Marianne vei yhden piiloon ja sitten tehtiin kasan kanssa. Toistoja taisi tulla liikaa, kun yhdessä vaiheessa Toivolle tuli ongelmia ja alkoi nostamaan kasasta, kun ei löytänyt omaa muualta. Vietiin kuitenkin homma loppuun siirtämällä kasa toiseen kohtaan ja Toivo onnistui, into ei ollut päätä huimaava, mutta kuhan epävarmuus saadaan poistettua niin sieltä tulee vauhtia ja ilme kyllä muuttuu iloisemmaksi !

19.08.2016 VIILARISSA TOTTISTA

Kävin Toivon ja Inkan kanssa Viilarissa päivällä. Inka pääsi taas vähän tekemään rally-tokoa kentälle ja Toivo vuorostaan puhtaasti vaan tottista !

1. kierros

Tehtiin vähän kokonaisuutta, mutta hyppyä ei voitu tehdä, kun ei sitä enää Viilarissa ole olemassa !

Seuraaminen, liikkeestä istuminen, liikkeestä maahan ja luoksetulo => palkka jalkapallolla

Etukäteen viety kaksi jalkapalloa kentän laitaan heinikkoon, ei ihan näkyville. Heitin kolmannen pallon Toivon nähden sinne kentän laitaan keskimmäiseksi ja juostiin toiseen päähän, josta haettiin tuolilta noutokapula.

Nouto, vinoeste nouto matalalla esteellä ja kapulan luovutus, eteenmeno x 3

Eipä jäänyt oikeastaan mitään valitettavaa vaan oikein tyytyväinen olin koko settiin kaikilta osuuksilta. Myös jalkapallot kolme tulivat sen suuremmitta valinta vaikeuksitta. Erittäin tyytyväinen koko settiin.

2. kierros

Iskunoutoja tehtiin ja ne oli oikein hyviä, nosti nätisti ja hiljaa, joten tuntui todella hyvältä !

Lisäksi tehtiin vinoeste nouto nyt kisakorkuisella esteellä ja kävin vielä varmistamassa esteen sivulla, että suorittaa myös takaisinpäin varmasti. Ei mitään mietintää edes miten tehdään ja luovutus onnistui myös hyvin, kunhan ensin kipaisin vastaanottamaan.

Älyttömän tyytyväinen näihin treeneihin !



20.08.2016 JÄLKEÄ JA ESINEITÄ SIPOOSSA

Toivo pääsi jäljelle lauantaina aamulla, kun suunnattiin Mervin kanssa Sipooseen Nikkilän lähettyville. Toivon jälki oli tasan 500 metriä pitkä, jonne jätin viisi keppiä ja kolme tennispalloa (pallot piilotan sammaleen alle). Selviä kulmia oli kaksi ja kolmas kulma oli enemmänkin kaarros kuin selvä kulma, mutta muutamaan kohtaan tuli kyllä hieman suunnan muutoksia eli kovin suoraan en kaikissa kohtaa posottanut. Puunrunkojen ylitystä tuli ainakin yhteen kertaan ja lopussa oli maaston muutos sammaleesta ryteikköön.

Itse kävin sitten vielä suossa pyörähtämässä, kun väistelin tekemääni jälkeä palatessani autoille. Vajosin puoleen reiteen toisella jalalla ja toisella polveen asti, joten housut olivat hieman märät. Onneksi oli maiharit tiukasti jaloissa ja vaellushousut tiukasti varrenpäällä, joten kenkään ei vesi päässyt ja kännykkäkin selvisi kuivana, vaikka Sport Trackeria siinä seurailin. Loppumatkan kuljin kuin heikoilla jäillä ja pitelin puista kiinni, kunnes pääsin kantavalle maalle. Tosin olisin voinut tuon suon aavistaa, jos en sitä puhelimen karttaa niin olisi tuijottanut, kun ylitin kuitenkin aikamoisen ojan, joka oli ääriä myöten täynnä. Suopursuja oli aika heikosti tuossa kohtaa, mutta nekin olisi pitänyt herättää huomioni !

No itse jäljen Toivo ajoi todella keskittyneesti ja tarkasti. Jana oli noin 10 - 15 metriä ja eteni sitä aika suoraan ja otti jäljen heti oikeaan suuntaan. Ensimmäinen kulma mentiin aika hyvin ja annoin siinä tilaa Toivolle ja sen jälkeen nousi kepit tasaiseen tahtiin ja reagoi heti keppiin. Kreppeihin ei kiinnittänyt mitään huomiota eli ei ottanut niistä hajua ollenkaan vaan nenä pysyi maassa. Puunrungon ylityskohdalla hieman tarkastusta, mutta reippaasti yli. Ensimmäisestä tennispallosta meni ohi ja alkuun ajateltiin, että ei enää motivoi pallo tarpeeksi, mutta ei vaan saanut siitä hajua, meinaan seuraavat pallot kyllä vastaanotti ilolla. Seuraavassa kulmassa joutui tarkastelemaan aika kauan ja yritin antaa tilaa, mutta jouduin menemään itse tallaamaan kulmaa, kun liina jäi niin kiinni puihin, että Toivo ei päässyt eteenpäin, vaikka yritti. Mervi kehotti vaan odottamaan rauhassa, että Toivo itse ratkaisee tilanteen ja niinhän se teki ja ryteikössäkin mentiin ihan kivaa vauhtia.

Tämä oli Toivon pisin jälki ja toinen tälle vuodelle, joten täytyy sanoa, että kyllä tuo koira on ihan luonnonlahjakkuus, kun ei olla edes keppejä treenailtu. Olen kyllä niin tyytyväinen Toivon suoritukseen, aivan upeaa !

Skipperin jäljen jälkeen tehtiin vielä esineruutu, jonne Toivo pääsi Kayan jälkeen eli ruudussa oli nyt toisen koiran haju. Ruutuun laitettiin pari kenkää, yksi lelu, mutta kengät osoittautuivat liian vaikeiksi tai ei miellyttäväksi, joten täytyy treenata esineiden nostoa ihan kotona ensin. Ensimmäinen pisto oli törkeän hyvä, kun Toivo painui suoraan 50 metriä takakulmaan, mutta tosiaan ei nostanut esinettä. Seuraavakin pisto oli hyvä, mutta vähitellen alkoi väsymään. Mervi kävi kaarteella näyttämässä esinettä ja nyt Toivo sinne sinkosi, mutta matkalla sai lelu -esineestä hajun ja haki sen. Tuo kyllä lelun hyvin, mutta luovutusta täytyy alkaa myös treenaamaan. Seuraavaksi sitten tuli lähetyksiä ja erilaisia tapoja yrittää saada esineet kulmista, mutta lopulta todettiin, että vaihdetaan esine ja sitten nousikin yksi esine. Aika voimakkaita apuja kuitenkin jouduin käyttämään, joten jos esineet olisi olleet kulmissa miellyttävämpiä niin ne olisi nousseet niillä Ekoilla pistoilla ja näin ollen olisi kasvatettu motivaatiota.

Tästä oppineena täytyy nyt alkaa oikeasti opettamaan niitä pistoja, kuten aikaisemmin muille koirilleni eli ns. alkuopetustreenejä ja opettaa kotona ottamaan näitä vähemmän miellyttäviä suuhun. Siihen nähden, että oli neljäs esineruututreeni niin olihan ne kaksi ensimmäistä pistoa upeita, joten saan vaan syyttää omaa ahneutta tässä kohtaa !

22.08.2016 OMALLA KENTÄLLÄ TREENIÄ

Toivon kanssa ensimmäistä kertaa avoimen luokan rally-tokon juttuja ilman kylttejä. Mukana tokon avoeste hyppyesteenä ja pujottelu sekä spiraali.

Inkan kanssa taas voittajaluokan juttuja rally-tokon osalta ja olipas vaikeaa oikealla seuruuttaan spiraalia tai pujottelua. Kyllähän se namilla vetäen onnistuu, mutta oikealla puolen seuraamisen opetus 11 -vuotiaalle koiralle ei ole mitenkään helppoa.

Toivo pääsi vielä tokoilemaan, kun tein sen kanssa ohjatun noudon evl:n kolmen kapulan noutoa ilman merkkiä kylläkin. Otin vaan ensin palautuksia ja sen jälkeen noudot kumpaankin suuntaan, ei yrittänyt edes keksikapulalle.

Lisäksi hypyllä metallinoutoa, joka onnistui nyt paremmin kuin viimeksi, mutta aloitin niin, että kapula Toivon suuhun ensin ja siitä esteen ylitys. Tämän jälkeen Toivo esteen taakse ja kapula Toivon ja esteen väliin, josta nosto. Sen jälkeen Toivo esteen taakse selkä minuun päin ja kapula Toivon eteen, josta nosto ja kääntyminen minua kohden hyppäämään. Kaikki ihan hyvin, mutta sitten yhdellä kertaa tiputti kapulan vähän ennen kuin tuli eteen ja sitten käytiin keskustelua, että otetaanko kapula vai ei maasta. Seisoin hiljaa tovin tuijottaen kapulaa ja lopulta nosti omatoimisesti sen kapulan ja toi minulle, jolloin bileet pystyyn :) !

23.08.2016 PIHA-ALUEELLA JA OMALLA KENTÄLLÄ TREENIÄ

Tunnaria tehtiin piha-alueella nurmella niin, että ensin piilotin yhtä pariin otteeseen. Toivon ilme oli jo viime kerran jälkeen muuttunut iloisemmaksi. Nyt sitten sen jälkeen keko nurmelle ja oma sinne eteen ja vähän nurmea päälle, sen jälkeen keon taakse aika lähelle ja nurmea päälle.

Seuraavaksi levitin kekoa hieman ja oman siihen lähelle hieman erilleen muista ja viimeisellä kerralla sitten vielä lähemmäksi reunalle. Nyt ei enää ollut piilotettuna ja hyvin se Toivo sieltä nosti oman kapulan ja ilme parani, joka kerta tuli reippaammin ja ilo näkyi olemuksessa.

Nurmelta sitten lähikentälle hieman rally-tokon avoimenluokan liikkeitä (ei nyt mitään törppöjä tai esteitä mukana) ja sitten seuraamista Oilin ohjeen mukaan eli seuraamispaikan siirtoa hieman taaemmaksi ja edistämiseen puuttuminen kääntymällä vasemmalle hieman hidastaen vauhtia. Ja voi jummi jammi, nyt se kontakti pysyi ja paransi kerta toisensa jälkeen ja päästiin nyt jopa jatkamaan matkaa eikä joka kerta pysähdytty heti käännöksen jälkeen.

Vähän maahan menoa edestä niin, että tarkoituksena oli palkata ne kriteerit täyttävät maahan menot ja ne piru vie oli kaikki hyviä.

Loppuun luoksetulon jättöjä, joissa taas jähmettymistä sivulta maahan mennessä, mutta sain niitä aavistuksen paremmaksi. Taas kävellessä nousi kerran kyynäreet, jonka kävin korjaamassa. Heti, kun lähdin kohti niin laski kyynäreet ja siitä kehuin, silitin hieman ja sitten ylös ja uudelleen alusta.

En siis tässä ottanut luoksetuloa ollenkaan, mutta sitten vapautuksen jälkeen peruutin ja pysäytin seisomaan ja siitä otin sitten luoksetulon loppua seisomasta. Vähän ensin ennakoi pysäytystä, jota tietysti ei ole tässä vaiheessa tulossa, mutta sitten tuli jo erinomaisesti eteen reippaasti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti