perjantai 29. toukokuuta 2009

28.05.2009 tokokoulutus Ojangossa


Eipä nää treenit tähän lopu, eipä juu, vaikka ohjaaja jo olisi ihan loman tarpeessa. Tänään olikin sitten Hskh:n tokokoulutus voi/evl luokissa kilpaileville/kilpailuoikeuden omaaville.


Tänään meitä oli kuusi koirakkoa paikalla kahdeksasta. Aloitimme heti ensimmäiseksi paikallaoloilla. Ensimmäisenä istuminen, jota en ole Rommin kanssa aikaisemmin ollenkaan ottanut. Jäi kyllä hyvin istumaan ja kävelin koiran eteen noin 3 metrin päähän, välipalkkauksen jälkeen rupes sitten haistelemaan maata ja menemään myös maahan, joten jäin sitten vielä lähemmäs seisomaan.


Seuraavana vuorossa paikallaolo maaten, jolloin kaikki ohjaajat siirtyivät piiloon. Rommi oli kuulemma ollut ihan rauhallinen, vähän ehkä korjannut takapään asentoa, mutta muuten ihan levollinen eli edellisen kerran haukkuminen ei toistunut eli sekin oli siis kisa väsymyksen ja sen sirkuskentän episodin jälkeistä hermostumista.


Puutuin Rommin haukkumiseen muutamaan otteeseen laittamalla sen kauemmas maahan ja se toimi taas ihan kivasti. Ei paljoa pyrkinyt haukkumaan, mutta puutuin jokaiseen haukkumiseen. En alkujaan suunnitellut ottavani ruutua, mutta koska lauantain ruututreenit eivät ihan täysin onnistuneet niin päätin kuitenkin hakea siihen vähän lisä mielipidettä ja toiseksi aiheeksi otin myös tiistain epäonnistuneen metallinoudon, vaikka eilen se onnistuikin vielä kaikenlisäksi sillä pikkukapulalla.


Ruutu oli merkattu myös sivuilta kuten pitääkin ja kävin alkuun näyttämässä ruudun ja palkkasin sitten seisomisesta kuten normaalisti. Sen jälkeen uusinta ja nythän se "onneksi" teki sen virheen eli pysähtyi etureunaan, jolloin odoteltiin aivan lyhyt hetki hiljaa, mutta kun ei korjannut niin juoksin sitten ruutuun ja otin pannasta kiinni ja vein nätisti oikeaan kohtaan ja näytin Rommille, että tässä se ruutu oli ja sitten juoksu lähetyspaikkaan ja lähetys ruutuun, jolloin "jes, seiso" ja samalla heitin palkan Rommille ja juoksin sitten ruutuun palkkaamaan lisää eli kunnon juhlat sinne ruutuun (tai olikohan tarkoitus niin, että juoksen vaan suoraan palkkaamaan ruutuun) eli näin opetetaan sitä oikeaa paikkaa kun ei itse korjaa kun olen hiljaa.


Tarkoitus oli ilmeisesti, että Rommi seisoo ja menen juosten palkkaamaan Rommin eli en heitä lihapullaa, mutta Rommi alkoi tulla minua vastaan, joten harjoitusta muutettiin tosiaan niin, että tehtiin sellaista, että jätin Rommin ruudun eteen lähetyspaikalle ja menin itse ruutuun ja huusin "ruutu, ruutu (TULE)" ja kun Rommi tuli käskin sen heti seisomaan ja siitä maahan sekä palkkasin sen namilla ja käskin odottamaan sekä palasin sinne lähtöpaikkaan, jolloin sitten liikkeenohjaaja käski minut kohti ruutua, kääntymään vasemmalle ja palaamaan kohti lähtöpaikkaa ja sitten menin palkkaamaan koiran ruutuun. Uudelleen sama juttu, mutta tälläkertaa pyysinkin tulemaan viereeni sivulle ;-), ihan jeees ja Rommilla tuntui olevan kivaa !


Loppuun vielä sitten motivointia varten toisenlainen juttu eli Rommi sai nähdä kun apuohjaaja vei namikipon (tässä tapauksessa kahvipaketin pussi, jossa lihapulla) ja lähetin koiran ruutuun ja välittömästi lähdin hipsimään perään, kun syö namin (ajoitus tärkeä eli lähes heti kun on pussilla) huudan, että seiso ja maahan ja palkkaan uudelleen namilla) ja tätä toistetaan !


Ihan oikeasti Rommilla tuntui olevan kivaa. Jessica huomautti, että jos on toimiva ruutuharjoitus niin ei sitä kannata muuttaa tai opettaa esim. näyttöruutua, mutta jos on ongelmia ja motivaation puutetta on tarpeen tehdä jotain. Tämä on tärkeä asia ajatellen meidän Pabloa, jota tuskin kannattaa mennä palkkaamaan ruutuun vaan tehdä kuten Pia neuvoi eli vapauttaa ruudusta tulemaan luokseni. Rommille tuo tapa taas ei ole ollut niin kauhen palkitseva, mutta Pablosta se on selvästi kaikkein hauskinta !


Ruudun jälkeen otettiin noutoa ja tein ihan kisamaisen suorituksen metallikapulalla, jonka maavara on lähes olematon. Eilen nosti hyvin, mutta aikaisemmin on ollut vaikeuksia nostaa samaista kapulaa ja sitten tiistaina oli vaikeuksia palauttaa laukalla isoa kapulaa. Eli minulta puuttuu nyt se keskikokoinen kapula. Rommi otti kapulan aika hyvin, mutta sitten se tippui ja kun yritti ottaa uudelleen niin meni vieritykseksi hetken ja katseli myös minua, mutta en sanonut mitään vaan odotin, jolloin otti sen suuhun ja palautti ravilla. Seuraavaksi tehtiin niin, että laitoin kapulan vähän taakseni ja sen jälkeen aloin tuijottamaan kapulaa, jolloin Rommi kiinnostui siitä oma-aloitteisesti ja alkoi ilman käskyä sitä nostamaan, vaikeata se oli ja välillä yritti kaivaa sen jopa maasta Päättämätön, mutta sitkeästi se jätkä yritti ja saikin sen. Harjoitusta toistettiin ja ihan yritystä oli ja onnistumista. Koko porukka hurrasi Rommille kun se nosti kapulan. Otin vielä isolla kapulalla metallinoudon ja se meni ihan hienosti, paitsi palautus ravilla ja yhä kannustusjoukon kera Silmänisku ja kun kysyin Jessicalta, että pitäisikö mun ostaa se keskikokoinen kapula niin hän sanoi, että ei hänen mielestään, koska hyvin nostaa ja tuo isonkin. Jatkamme myös metallin kanssa vauhtinoutoja ja huolissaan ei tarvitse olla (ainakaan vielä), koska niin reippaasti se poika yritti !


Siinä Rommin osuus ja listataan muiden harjoitteita, koska niistä voi olla hyötyä itsellenikin:


Tunnariin vähän lisäväriä:


Sijoitetaan hyppyeste tai jokin esine mitä koira voi kiertää ohjaajan taakse, apuohjaaja käy laittamassa tunnarit riviin 10 metrin päähän, tavoite, että koira katsoo tunnareita. Kun tulee lähetyksen aika, pyydetäänkin koira hyppäämään esteen edestakaisin (ei tarvitse välittää, vaikka kiertäisi takaisin tullessa) tai kiertämään esim. tolpan ja vauhdista lähettää koira sitten tunnarikapuloille. Voi olla alkuun vähän ällistynyt, mutta ainakin meidän esimerkkikoiramme oli aivan onnesta soikea. Koiran lähtiessä palauttamaan kapulaa juoksee ohjaaja karkuun ja saalisvapautuksella antaan joko tiputtaa kapulan ja heittää lelun koiralle tai käytänössä varmaan hyvä, että koira saalistaa lelun.


Tunnarin alkuharjoitukset:


Jätetään koira kiinni puuhun tai apuohjaajalle, ohjaaja piilottaa kasvillisuuden joukkoon yhden kapulan ja sen jälkeen heti palattuaan lähettää koiran etsimään tunnariin valitulla käskysanalla.


Jos koiralla ongelmia, kuten tekee homman noutamalla, voi yrittää jättää koiran esim. 10 metrin päähän ja itse mennä kapuloiden sivulle, hieman ennen kapuloita ja koiran tullessa vielä muistuttaa, että "oma", jos matka on liian pitkä, voi koiran tuoda lähemmäs. Jos ei toimi niin paluu piilotettuun yhteen kapulaan.


Vihjeitä ongelmiin:


Puutarhaverkko, jonka voi piilottaa nurmikkoon. Nippusiteellä kiinni muut kapulat, voi siis nostaa vain sen oman. Vanerilautaan naulattu muut ja voi vaan nostaa oman (hankala kuljettaa) !


Kaukokäskyt:


Vain joko etu- tai takapää liikkuu, ennen hyväksyttiin seilaaminen, mutta nykyään se on kiellettyä eli koiran täytyy pitää jompikumpi pää paikallaan. Taidan viimeisellä harjoituskerralla ottaa kaukokäskyt Rommilla, jotta nähdään miten ne sujuu, ollaanko ihan pihalla !


Jos koira pitää takapään paikoillaan, ei se istumisesta seisomaan mennessä saa silloin liikuttaa takaosaa taaksepäin vaan nimenomaan sitä etuosaa, jep jep, tosi vaikeeta, miten ihmeessä mä tuon saan aikaiseksi ja sitten vielä se maahanmeno oikein.


**********


Koulutuksen jälkeen muiden lähdettyä otin Inkan ja Pablon treenaamaan.


Inka



  • Noutokapulan luovutus / Inka istumaan, kapula suuhun ja patukka ohjaajan leuan alle ja kutsun koiran eteen ja otan kapulan sekä laitan sen sivulle ja palkkaan tiputtamalla kapulan koiran ja itseni väliin (liikun hiukan taakse) / Ongelma: Inka hiukan hypähtää taaksepäin luovutuksessa, ei kuitenkaan räiskinyt kapulaa mun varpaisiin tälläkertaa

  • Nouto, pysyminen paikallaan / 1 ) annoin paikka käskyn ennen heittoa ja sitten kiersin koiran ympäri, hieman kitisi ja muutama haukku, lähetin noutamaan ja luovutus eteen, jouduin hiukaan pomppimaan, että otti laukan, palautus hidas eli paineistuu vielä tuomisesta eli kunhan saadaan palkka leuanalta mielekkäämmäksi niin eiköhän ala parantua / 2) Otin vielä toisen kerran, mutta silloin hain itse kapulan ja palkkasin Inkan patukalla kun palasin koiran sivulle / 3) sama juttu kuin tuo ensimmäinen, mutta nyt sitten otin lopun suorana iskuna patukkaan, joka tuttu juttu Inkalle

  • Luoksetulon pysäytys / narupallo / kisamainen aloitus, mutta pysäytyksestä palkan heitto taakse (pallo kädessä pysäyttäessä) / lisäksi kaksi läpijuoksua, joista toisessa karkasin hieman juoksemaan

  • Luoksetulon loppuosuus seisomisesta / saan näköjään juosta hieman karkuun ja kunnolla hilpasta poispäin / narupallo

  • Kaukokäskyt / takapalkkana lihapullat, nousut oli paremmat kuin eilen päivällä ja otin myös niin, että jätin istumaan ja menin noin 4 metrin päähän ja laskin sieltä alas maahan ja sieltä suoraan palkka / sen jälkeen otin myös pidemmältä matkalta ja yhtään ei jäänyt suorittamatta, mutta toki istuminen jää vähän vajaaksi, ei kuitenkaan mikään täysin puoli-istuva asento / paljon kuitenkin parannettavaa, jotta istuu kunnolla, varmaan kuitenkin aika lähellä Inkan arki-istumista

  • Hyppy / narupallo / 1) hyppy ja istumisesta palkka , kutsu pallon kanssa takaisin esteen yli/ 2) hypyn jälkeen heitto ja siitä kutsuminen takaisinpäin pallon kanssa esteen yli/ 3) hyppy, istuminen ja palkka vasta sivulle tulon jälkeen

  • Seisomassa pysyminen kun kävelen koiran taakse / narupallo / ei moitittavaa

  • Luoksetulo läpijuoksuna / narupallo


Pablon treenien jälkeen otin Inkalla vielä paikallaolon niin, että olin piilossa ja kävin välillä palkkaamassa. Laskin noin 3 x 60 ja tarkkailin Inkaa peilin kautta. Viereisillä kentillä agilityä ja tokoa, lähimmät kentät kuitenkin tyhjiä.


Pablo



  • Luoksetulon pysäytys ja palkkaus taakse / läpijuoksu ja eteentulo / palkkasin myös paikallaan pysymisestä

  • Seuraaminen

  • Jäävät / vähän vapaamuotoisemmin, mutta vain kerran

  • Seisomisessa pysyminen / ongelmia kun kääntyy

  • Kaukokäskyt / nousee ylös kunnolla

  • Hyppy / ihan mukava suoritus Pablolta, ehkä voisin hieman hiota eteentuloa vieläkin varmemmaksi

  • Luoksetulo / odotin hetken paikallaan kun oli lähtenyt tulemaan ja sitten juoksin lujaa karkuun ja lennosta palkka kädestä


Taas jäi lenkit tänään vähäiseksi, onneksi olen ensiviikolla lomalla ja ehditään kunnon lenkille päivällä. Yritin korvata lenkin sitten niin, että saivat olla sen vähäisenkin vapaana metsässä, mutta ei ne pahemmin innostuneet leikkimään. Vähän Inka ja Rommi yritti saada jotain aikaiseksi, mutta ei mitään hirveää rallia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti