tiistai 1. tammikuuta 2008

01.01.2008 tokoa ja agilityä


Uudenvuodenaaton vietimme Riston kanssa ihan kotosalla ja seurailimme koirien reagointia. Rommi ei välittänyt paukuista tuon taivaallista ja Pablokin pelkästään nukkui sängyssäni, vaikka siellä tuntui paukut kuuluvan kaikkein pahiten. Pablo oli yllättävän rauhallinen, olin hieman odottanut sen kohdalla ongelmia. Inka oli hieman hämillään ja levoton paukkumisesta, mutta onneksi sekään ei kovin voimakkaasti reagoinut niihin ja kävi myös omalla pihalla aamuyöstä, vaikka jonkin verran vielä paukkuikin.


Täänään uusivuosi sitten käynnistyi jo ennen puoltapäivää Rommin tokotreeneillä. Tämä olikin meidän ensimmäinen kerta Rommin kanssa treeneissä ja hieman aina "jännittää" uusien ihmisten tapaaminen. Alkuun otimme paikallaolon, jolloin Rommin kanssa olin ainoa, joka jäi paikalleen, muut menivät ns. piiloon.



  • Paikallaolo = Rommi meni hieman hitaasti käskystä alas, itse paikallaolo rauhallinen ja pysyi rauhallisena, kun palasin sivulle, nousi hyvin ylös ja palkkasin taputuksilla, namipalkka vasta kentän laidalla ja koira odottamaan vuoroaan autoon.


  • Tasamaanouto =  Rommi liinassa, istu käsky hieman ennen kun heitän kapulan. Eteenistumisessa ongelmia ja yrittää varastaa. Huomioitavaa: vietti ei riitä laukalla palauttamiseen ja en voi vielä vaatia eteenistumista, sitä harjoiteltava yhä erikseen.
  • Hyppy (alo)  = Rommi aluksi vierasti estettä Huomioitavaa: anna käsky nopeammin, ettei ehdi siirtyä esteen sivulle, toista "seiso" käskyä sivulle siirtyessä !
  • Luoksetulon pysäytys = Pitkä etäisyys, "seiso" käsky + käsimerkki, pysähtyi hieman hitaasti, palkkana pallo / puunkiertoa, josta pysäytys ja pallo lentoon
  • Luoksepäästävyys = ensin kättely (Jani) ja toinen kerta (Maria) kosketus koiraan. Kumpikin onnistui oikein hyvin, täysin vieraita henkilöitä Rommille, täysin rauhallinen, ei yrittänyt haukkua, eikä väistänyt kosketusta (palkka ohjaajalta)
  • Remmissä seuraamista, oikeakäsi olkapään kohdalla (namikäsi), napakka "istu" käsky ja nami
  • Luoksetulo = vapautus ennen eteentuloa ja palkan heitto taakse (tennispallo)

Seuraavalle kerralle on tehtävä treenisuunnitelma ja pysyttävä siinä, nyt treenit olivat aivan liian pitkät ja sekavat Rommille. En ollut tehnyt treenisuunnitelmaa, koska tarkoituksena oli ottaa vain paikallaoloa ja hieman luoksepäästävyyttä ja mahdollisesti yksi luoksetulon pysäytys.


Treenien jälkeen ajoin Ojankoon. Rommi sai hieman sulatella treenien jälkeen saamaansa ruoka-annosta ja näin ollen Inka aloitti.



  • Vinoeste = Ensin matala vinoeste kerran edestakaisin ja sen jälkeen se vielä yhteen suuntaan ja siitä suoraan jyrkälle vinoesteelle, jonka yli kahteen kertaan. Hyvin lähtee jo kiipeämään, vaikka jättäydyn taakse. Taisteluleikkiä palkaksi.
  • Hyppyeste = Aluksi matalammasta kahteen otteeseen ja loppuun sitten ylitys 1 m:stä kiinteästä vaneriesteestä vain toiseen suuntaan, todella upea hyppy ja ensimmäinen metrisestä.

Seuraavana Pablo, jonka kanssa vinoesteen ylityksiä ilman kapulaa ja kapulan kanssa matalammasta esteestä sekä hieman seuraamista.Sitten otin Rommin, jonka laitoin liinaan ja toistin edellisen kerran harjoituksen vinoesteillä, ensin matalalla ja sitten korkeammalla. En vaadi eteen istumista kapulan kanssa, vaan vaihdan kapulan lennossa rättiin.


Seuraavalla kierroksella otin vain Inkan ja Pablon, jonka kanssa luoksetulon pysäytystä lähinnä lihapullaleikin muodossa, luoksetuloa ja kaukokäskyjä. Inka siis ensimmäisenä:



  • Vauhtinoutoa 650 gr:n kapulalla, vauhti hyvä kumpaankin suuntaan.
  • Seuraaminen = palkka esillä, patukka kainalossa, edisti liikaa ja liian korkeassa vietissä, joten otin sen jälkeen seuraamista ihan käsi housun saumassa, käännöksiä oikealle ja vasemmalle, muutama täyskäännös (liian hidas)
  • Liikkeestä maahanmeno = itse ensin peruutan ja annan käskyn sekä kun koira menee maahan, jatkan peruuttamista, välillä käännyn menosuuntaan ja sama juttu
  • Paikallaoloa
  • Luoksetulo istumisesta

Olin jo lähdössä portilla kotiin, kun käänsin auton takaisin ja otin kaikkien kolmen kanssa agilityä.Otin pieniä radanpätkiä ja ilokseni kumpikin niin Inka kuin Rommikin tällä kertaa hyppäsivät aitojen ylitse, eikä yrittäneet mennä "ali" ;-), kaiken lisäksi Inkan hypyissä on ilahduttavaa voimaa ja Rommin suoritus oli todellakin sydäntä lämmittävää. Inkan kanssa harjoittelimme kujakeppejä, aluksi homma ei lähtenyt sujumaan, mutta sitten keksin jättää Inkan istumaan ja ohjaamaan tennispallon avulla läpi kujan. Tuota jatkamme, koska suoritus oli erittäin nopeaa. Pablon kanssa otimme myös radanpätkän ja siinä oli taas puomin ylitys kahteen kertaan ja Pablo ylitti puomin ilman ongelmia.


Illalla otin vielä kotona sisällä 1 kg kapulan pitämistä ja maasta nostoa Rommin kanssa ja sen jälkeen 650 gr:n kapulalla sama juttu.Otin myös niitä luoksetulon eteentuloja, en oikein saa enään Rommia tulemaan tarpeeksi lähelle, varsinkin kun se ei ns. nosta leukaa tarpeeksi ylös (alkuopetukset eivät ole tähdänneet siihen).


Inkan kanssa otin 650 gr:n kapulan pitämistä.niin, että itse istun sohvalla. Otin myös muutaman 1 kg:n kapulan noston maasta, edelleen istun sohvalla, luovutus vapaa ;-). Inkan kanssa harjoiteltiin hieman kaukokäskyjä läheltä ja luoksetulon eteentuloa sekä takapään käyttöä. Pablokin halusi tehdä jotain, joten otin sen kanssa kaukokäskyjä ja muutaman luoksetulon.


Tämän jälkeen pidetäänkin muutama täysi lepopäivä ja vain lenkkeillään, ellei satuta leikkimään, mutta kentälle tuskin mennään. Lauantaina illalla on Purinalla tottistreenit ja sunnuntaina illalla Rommilla ilmeisesti tokotreenit.


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti