sunnuntai 14. syyskuuta 2008

13.09.2008 Lahdessa jälkikisat Rommilla


Aamulla oli erittäin aikainen herätys. Koirien tarkastus alkoi jo klo 8.00 Kärkölässä ja halusin olla paikalla ajoissa. Käytin äkkiä Pablon ja Rommin aamulenkillä ja sitten tavarat ja Rommi autoon ja matkaan.


Tarkastus sujui oikin hyvin, ei yhtään vierastanut sitä sirulaitetta, kuten kerran näyttelyssä. Muutenkin käyttäytyi mallikkaasti. Koirakkoja kisaan osallistui noin 90 kappaletta ja tottelevaisuudet olivat Kärkölässä yleisurheilukentällä eli ei mitkään kyläkisat todellakaan. Olin jo viikon kauhulla ajatellut kuinka selviämme tottiksesta tälläisen yleisömäärän katsellessa, kestääkö ohjaajan hermot ollenkaan !


JÄLKI, arvosteleva tuomari: Ari Multala


Aloitimme maastosta jäljellä ensimmäiseki, arpaonni toi meille jäljen nro 3. Jäljet olivat oikein hyvässä maastossa eli kävi sinäsä tuuri, että päästiin selvään ja mielekkääseen maastoon ensimmäisissä kisoissa. Janalle Rommi lähti määrätietoisesti itselleen tyypilliseen tapaan melko hitaaseen tahtiin ja aivan suoraan, otti takajäljen ja tuomarin ilmoittaessa "takaisin janalle",  huusin Rommille, että "takaisin, takaisin" ja käänsin sen toiseen suuntaan, jolloin lähti jäljestämään, kaksi ensimmäistä kulmaa otti äärimmäisen hyvin, ei pyörinyt yhtään.Kulmia oli varmaan nuo kaksi, mutta käytännössä niitä oli kyllä kolme, koska jälki kääntyi aika jyrkästi kohti janaa ja päättyi aivan lähelle janamerkkejä, jossain kohtaa jäljen kääntyessä takaisin janaa kohden oli Rommilla hieman vaikeuksia, mutta sielläkin eteni kokoajan määrätietoisesti.


Rommi jäljesti hyvää vauhtia, aikaa kului 10 minuuttia siitä kun lähdimme ja palautin kepit. Keppejä saimme neljä + viimeisen kepin eli 5 keppiä ja janalta lähti 6 pistettä eli yhteensä 144 pistettä, menetimme takajäljen vuoksi pisteitä, sekä tuomari rankaisi Rommia ilmeisesti siitä, että se bongasi jälkeä janalta korkealla nenällä sekä eteni janalla turhan hiljaa. No omasta mielestäni se eteni janaa tasaisieen tahtiin ja reagoi jälkeen heti, joten samako tuo on, jos ei syöksy sinne janalle vaan alusta asti haistelee ja etenee suoraan. Keppi jäi ilmeisesti toiselle tai kolmannelle suoralle, sen verran jännittynyt olin, että en tarkalleen muista mistä sitä keppiä ei otettu. Kolmessa kohtaa muistaakseni tarkasteli enemmän eli varmaankin yhdessä kohtaa oli se keppi, mutta vaikka katsoin niissä kohtaa maahan, en itse keppiä bongannut.


Itseeni sain olla tyytyväinen, että maltoin janalla lähteä koiran perään kun koira oli mennyt liinan mitan eteenpäin ja sama juttu janalta maastoon lähdettäessä. Myöskin koko jäljen pysyttelin sen liinan mitan päässä. Viimeisen kepin bongasin ennen Rommia kun Rommi sitä paikallisti, mutta odotin rauhallisesti, että jätkä sen saa nostettua. Erittäin hienoa työtä koiralta, vaikka se yksi keppi metsään jäikin. Jälkeä arvostelevaan tuomariin suhtautui positiivisesti.


Jälkipisteet: 144


ESINERUUTU, arvosteleva tuomari: Jussi Hämäläinen


Nyt kaikki oli kiinni sitten esineruudusta. Esineruudun ongelmat alkoivat jo esittäytymisessä tuomarille. Rommi haukkui ensimmäisen kerran tuomarille ilmoittautumisen aikana, sävy oli vähän varoittava. Ruutu oli sijoitettu metsään eli lähetys ei tapahtunut miltään tieltä ja etsintälinja oli täysin vino, todella vaikea hahmoittaa. Ruutu oli aika synkässä metsässä, hankalakulkuinen ja hyvin risukkoinen eli vaikea koiralle, joka muutenkaan kiertää risukkoja, näkyvyys kyllä hyvä, vaikka synkkä olikin.


Tarkoituksena oli lähettää Rommi keskeltä, mutta lähetin sitten lopulta aika läheltä alkua ja Rommi lähti todella hiljaa liikkeelle ja melko aikaisessa vaiheessa pysähtyi ja haisteli, mahdollisesti haistoi 10 metrissä olevan piilotetun esineen risukon keskeltä, mutta kanttia sillä ei ollut mennä risukkoon. Kahteen kertaan sain sen irtoamaan takalinjalle, mutta en päässyt edes puoleen väliin asti ruudussa kun se kääntyi aina samaan kohtaan. Rommi häiriintyi aina kun yritin etsintälinjalla liikkua, samoin tuomarin liikkumiseen tai yskimiseen. Jokaisella askeleella rasahti ja jätkä kääntyi katsomaan kysyen, että mitä nyt. Kun esinettä ei sallitun ajan aikana löytynyt, ei jätkä meinannut millään tulla pois ruudusta, vaikka enhän mä vihainen ollut, tuli raukka sitten tuomarin kautta luokseni :o) !


Otettiin sitten lopulta autojen luonna yksi esine puskasta ylös, jotta sain palkattua koiran, kun se autolle tullessa kulki häntä alhaalla. Tämä oli hyvä neuvo kanssakilpailijoilta. Muutenkin täytyy sanoa, että olipa mukavaa porukkaa nämä muut kilpailijat/järjestäjät ja tuomaritkin.


Esineruudun pisteet: 0


TOTTELEVAISUUS, arvosteleva tuomari: Ossi Harjula


Vähän mietitytti, että kannattaako lähteä ottamaan tottista ollenkaan, mutta muiden kannustuksesta käytiin tekemässä maksettu harjoitus. Nyt kun tunsi jo muut kisaajat ja yleisökään ei enää pelottanut ihan mahdottomasti, niin lähdettiin kokeilemaan. Olimme ensimmäisenä suoritusvuorossa.


Ilmoittautuminen: ok / ei reakointia tuomariin


Seuraaminen



Otti kontaktin hyvin, liikkeellelähtö hyvä, ei reagoinut laukauksiin (4 kpl + 4 kpl naapuri kentältä), mutta vähitellen otti etäisyyttä sivusuunnassa ja kontakti putoili, varsinkin juoksussa kontakti kokonaan pois, hidas seuraaminen oli hyvä, käännökset tein itse tosi hitaasti, ei istunut pysähdyksessä.


Henkilöryhmään ei olisi halunut tulla, alkoi jätättää kunnolla ja jouduin komentamaan sivulle useampaan kertaan. Istui henkilöryhmässä, mutta vasta kun hieman painostin.


Istuminen



Istuminen olisi saanut olla nopeampi / arvostelu: hyvä


Maahanmeno



Maahanmeno oli hidas ja sitten ohjaaja mokasi, kun tuomari antoi luvan kutsua koiran, lähdin minä kävelemään koiran viereen, tuomarin kohdalla tuomarin sanoessa "luoksetulo" tajusin vasta, että tokoako ollaan tekemässä, kääk, joten luoksetuloon jäi sitten vain noin 10 metriä matkaa. Eihän se jätkä tarpeeksi saanut vauhtia. Homma meni sen osalta pieleen, vaikka eteentulo oli suora ja sivulle tuli suoraan.


Nouto



Palautti ravilla, tuomari olisi toivonut kauttaaltaan lisää vauhtia liikkeeseen. Ei minusta kuitenkaan huono suoritus, kyllä se tästä paranee.


Hyppynouto



Kolautti mennessä esteeseen pahasti ja palautti kapulan kiertämällä esteen, eteentulo vähän vino.


Vinoestenouto



Liike meni nollille, kun kiersi esteen. Johtui varmaankin hyppyesteellä sattuneesta kolahduksesta, joka oli aika voimakas ja olisin voinut tsempata koiraa enemmän hypyn jälkeen, lähinnä aikaa tuhraantui, kun odottelin typeränä tuomarilta lupaa kiittää koiraa tai lopettaa liikeen (tokon tapaan), ehdin hiljaa vaan sanoa sille "hyvä poika" ja tästä sainkin Pialta noottia :o). Toi kyllä kapulan vinoesteen takaa, mutta eihän siitä pisteitä saanut, luovutus taas vino, johtuen, että kiersi lisäksi myös takaisin tullessa sen kapulatelineen.


Eteenmeno



Parimme oli lähtenyt paikallaolosta, joten tuomari tuijotti meitä tiiviisti. En pystynyt yhtään psyykkaamaan Rommia, joten aika vireettömästi ilman kontaktia liikkeelle ja eihän se lähtenyt kunnolla, vaan kaarsi jo aika äkkiä vinoon vasemmalle ja vasta toisella käskyllä meni maahan. Nousi ylös ensimmäisellä käskyllä istuman.


Paikallaolo



Erinomainen, ensimmäisellä käskyllä alas, jäi hyvin ja oli pysynyt rauhallisena aloillaan. Nousi istumaan ensimmäisellä käskyllä.


Tottispisteet tänään: 52


YHTEENSÄ: TOTTIS 52 / ESINE 0 / JÄLKI 144 = 196 pistettä, ei tulosta


Paikalla oli muitakin tuttuja kisaamassa, Pia ja Tessa mali, joiden tottissuoritus oli päivän paras 93 pistettä (siis koko se 90 koiraa). Pialla ja Tessalla jäi tulos kiinni esineruudusta, tosi harmillista, kun heillä muuten meni niin hyvin, janaltakin tuli peräti 39 pistettä eli kun tietää miten heidän janat menivät vielä kuukausi sitten, niin ei auta kuin hattua nostaa. Mukana oli myös Kristiina ja beussi uroksensa kanssa, joiden tottista oli myös ilo seurata, mutta valitettavasti heidänkin tulos jäi siihen esineruutuun, kun aika loppui kesken koiran tuodessa esinettä ja tiputtaessa sen, hitsi kun huonotuuri !


Esineruudusta esineen nostivat vain 4/11 koirasta. Esineinä oli koiran kaulapanta/remmi teipattuna kasaan, teipattu pussukka ja jumppamatosta leikattu pyöreä pala. Yksi esine oli alussa 10 metrissä risukasaan piilotettuna, toista en tiedä missä oli, mutta viimeinen oli ihan oikeassa takakulmassa. Tuloksen JK1 saivat jäljeltä vain 3/12 koirakosta.


Olipahan tämä kokemus, ei auta kuin treena vaan enemmän erilaisilla esineillä ja paskemmassa maastossa. Rommi on niin pirun herkkä, että ei kestänyt mitenkään niitä rasahduksia, joita aiheutimme tuomarin kanssa etsintälinjalla, muutenkin kääntyi liikaa katselemaan, että mitäs nyt ja en saanut oikein palaamaan luokseni uudelleen lähetystä varten, jotta oltaisiin voitu edetä ruutua eteenpäin kunnolla. Kaiken lisäksi tämä osuus on meillä toiminut harjoituksissa loppukesän aivan mahtavasti häiriönkin alla.


Tottiksen kanssa riittää töitä, varsinkin henkilöryhmän kanssa, mutta hyvääkin siinä oli, koira kesti täysin paukut (no senhän kyllä jo tiesin etukäteenkin, mutta ainahan kisatilanne voi tuoda yllätyksiä), paikallaolo oli erinomainen, kapulan toi, vaikka satutti hieman itseään, jäävissä liikkeissä suoritti oikean liikkeen, vaikka hidas olikin, seuraamisessa ei jätättänyt (paitsi henkilöryhmässä). Kaikki nämä kuitenkin on opetettavissa, joten ei tässä olla toivoa menetetty mitenkään.


Esteiden kanssa saa töitä tehdä, varsinkin kun se metrinen hyppy pitäisi saada kuntoon, sen epäonnistuminen aiheutti myös vinoesteen pieleen menemisen. Koiran virittelyä en osaa vieläkään tehdä kunnolla ja se koiran tsemppaaminen läpi suorituksen, siinä on paljon opittavaa, no ehkä seuraavissa kisoissa on karissut jo tämä ensimmäisen kisan hermoilut (varsinkin "pelkään" tuomareita). No eteenmeno on ollut paljon parempi aikaisemmin, kärsii motivaatiopulasta nykyään, joten nyt talvella pureudutaan näihin ongelmiin ja korjataan ne :o), ehkä keväällä uusi koitos, jos tottis riittää tuloksen saamiseen, keskeneräisellä tottiksella ei enää lähdetä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti