perjantai 5. syyskuuta 2008

05.09.2008 tottista ja janoja


Vapaapäivän jouduin ottamaan töistä ihan koiraharrastuksen takia. Aamulla ensin jätkien kanssa kunnon lenkki koirat vapaana metsässä ja sen jälkeen Rommin kanssa kaverin luokse ja Rommi kaverin auton takakonttiin, seuranaan kaverin koira (kylläkin takapenkillä) ja auton nokka kohti Lahden suuntaan.


Ensin käytiin urheilukentällä ottamassa tottista. Rommi aloitti ja kaverin koira meni paikallaoloon. Seurautin Rommin vapaana kentälle ja epähuomiossa sitten aloitin seuraamisen vapaana, joka ei ollut tarkoitus.



  • Seuraaminen vapaana (Lähti hyvin, mutta matkalla kontakti tippuili, "seuraa" käskyllä palasi, mutta aivan liikaa jouduin käyttämään kehua ja käskyä, täyskäännös aika hyvä,  juoksuun siirtymisessä ongelmia kontaktin kanssa ja oma katse oli kyllä eteen, mutta katse liikaa alas)

  • Seuraaminen kykettynä (Koska en ollut täysin tyytyväinen, laitoin remmiin, nyt keskityin enemmän pitämään katseen suoraan eteenpäin ja askeleet enemmän oikealle, jotta kävelisin suoraan, kontakti paranee kun katse ylempänä ja suoraan, muutama puuttuminen remmistä kontaktin herpaantumiseen, täyskäännös huonompi, käännyin liian nopeasti)

  • Nouto kapulalla (Heitin kapulan, koira vapaana sivulla, kävin heittämässä vielä kauemmas ja palasin koiran sivulle, jonka jälkeen lähetys, kehu kun otti kapulan ja juoksin poispäin kannustaen ja heitin jonkin matkan jälkeen pallon eteenpäin, luopui kapulasta vähän ennen kuin saavutti minut)

  • Eteenmeno (Pallot, 2 kpl, viety etukäteen, kentän laidalla näkyvillä, osoitin palloja ja taputin rintaan toistellen "eteen, eteen, pallo" ja etenin sitten vielä lähemmäksi sekä ennen lähetystä toistin vielä "eteen, pallo, pallo", vauhti tasaista, ei osoittanut suurta intoa asiaan, mutta suoritti ihan kelvollisesti ja haki kummatkin pallot, loppuun leikkiä)

  • Paikallaolo (Toisen koiran suorittaessa Rommi paikallaoloon, vähän kävin tekemässä pyrähdyksiä koiran lähellä, kun pari kävi hakemassa kapulan)

Kenttätreenien jälkeen jatkettiin matkaa, tehtiin koirille muutamat janat odottamaan, valitettavasti janoilla pyöri sitten sienestäjiä. Janojen vanhenemisen välissä käytiin läheisellä kentällä ottamassa esteitä.



  • Hyppynouto (Harmittava takaisku, hyppäsi menosuuntaan, otti kapulan hyvin, mutta jäi seisomaan esteen taakse kapula suussa. Ei uskaltanut kiertää estettä. Valitettavasti oli tehtävä periaatteitani vasten niin, että pyysin koiran kiertämään esteen eli toistin "tuo" ja kehoitin tulemaan. Näin voi käydä kisoissa ja pakko rohkaista, että saadaan ne muutamat pisteet irti. Luovutus aivan vino. Harmillista, vähän kun vielä olisi aikaa kasvattaa rohkeutta ja ottaa paluuhyppyä kapulalla, tämä tietää jatkossa vaikeuksia ja koiralle konfliktia, ei yhtään mustavalkoista touhua, pirhana !)

  • Vinoeste nouto (Avustaja esteen sivulla ja itse kiipesin harjalle kannustamaan, ihan ok ja luovutus ok)

  • Hyppynouto (Hyppyä hieman laitettiin matalammaksi ja nyt sujui moitteetta, eteentulo väljä, mutta parempi kuin aikaisemmin)

Sitten ne janaharkat, jotka menivät aivan pilaalle.



  1. Noin 15 metrissä jälki, joka lähti oikealle. Hieman oikoi ja etenemin janalla hidasta, mutta lähti oikeaan suuntaan, hieman poukkoilevaa eteneminen, keppi nousi helposti)

  2. Noin 15 metrissä jälki, joka lähti oikealle taas, oikoi jäljelle ja otti takajäljen, ajoi kahta jälkeä samanaikaisesti ja meni aivan sekaisin, toinen jälki jäljentekijän ja toinen sienestäjän. Puutuin liikaa hommaan ja meni täysin pipariksi, sinkosi kesken kaiken tielle ja minä tyhmä käskin takaisin ja yritin ottaa jäljen taas ylös ja kyllähän se otti, mutta sen jäljen, jolta keppiä ei löytynyt eli sienestäjän.)

  3. Noin 15 metrissä taas jälki, joka lähti vasemmalle, tein jäljen itse koiran nähden, ajettiin heti ja nyt tein todella huono päätöksen ja janalla korjasin koiraa fyysisellä kontaktilla, jotta ei olisi oikonut niin pahasti kuin yritti, johtuen, että oli nähnyt jäljen teon, tyhmä ratkaisu, itse jälki sujui hyvällä alustalla upeasti ja keppi nousi varmasti)

Huomenna on pakko tehdä kolme janaa, joista ajetaan kaksi ja yksi jää vara janaksi. Ei ollut tarkoitus ottaa jälkeä kuin vasta sunnuntaina, mutta huomenna on pakko ottaa korjaava harjoitus, koska sunnuntaina ei harjoitella janoja vaan pyritään keskittymään keppien ilmaisuun.


Lahdesta kotiin palattuani Rommi äkkiä sisälle ja Pablo autoon. Kisaharkka treeneihin kovalla kiireellä tokokentälle Ojankoon.



  • Paikallaolo avo (Takapakkia ja paljon, voi hitsi, nousi istumaan toisen minuutin kohdalla ja hipsi eteenpäin kohti piiloa, jouduin palauttamaan riviin. Tämä toistui vielä kerran ja jouduin uusimaan niin, että muut seisoivat koiriensa vieressä, hetki piilossa ja paluu koiran viereen, Paineistui viereisestä koirasta, jonka vuoksi ilmeisesti eteni, täytyy harjoitella ryhmässä lisää. Vähän pelkäsin, että kuinka käyttäytyy yksilöharjoituksissa kun vein aika napakasti pannasta paikallaoloon riviin. Pablo ei kestä vihaisia otteita, mutta näytin nyt selvästi, että olin näreissäni.)

Ennen omaa suoritusta, otin eteentuloja läheltä, sivulletuloja ja kerran kaukokäskyt sarjana (palkkasin sivulle siirryttyäni), jotka menivät aivan mahtavan hyvin.



  • Seuraaminen (Otin vain lyhyitä pätkiä, lähtö suoraan perusasennosta ja palkkaus kiepsahtamalla koiran eteen, paikka hyvä, kontakti välillä katoaa, yhden kulman tein, mutta siinä katosi heti kontakti)

  • Seuraaminen täyskäännös (peruuttamalla lähtö ja seuraaminen oikealle kääntyen, nami oikeassa kädessä ja sen sai sitten heti käännöksen jälkeen eli oikealle täyskäännös)

  • Ruutu (Frisbeen päällä nami, apuohjaaja pitää koiraa, viimeisellä lähetys tyhjään ruutuun, kävin tekemässä huijaus viennin alustalle, pysäytys seisomaan ja siitä maahan. Vapautus, joka kerralla ruudusta, tulee kovaa luokse)

  • Paikallaolo alo (Toinen paikallaolo, jäin näkyville kuten alokasluokassa, aika noin 3 minuuttia, rauhallinen ja hyvä suoritus)

Treenattava paljon paikallaoloa ilman muita koiria niin, että olen piilossa, ei saa olla häiriötä !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti