keskiviikko 30. syyskuuta 2020

26.09.2020 Toivolle JK3 koulutustunnus Scy:n pk-mestaruus kisoista Kouvolasta

Yllättävän paljon jännitti ennen kisaa, vaikka yleensä en nyt ihan mahdoton ole jännittämään. Yö tuli nukuttua todella katkonaista unta. Jäljen osalta ei mielestäni ihan nyt ollut pari viimeistä treeniä mennyt putkeen, mutta onneksi sain viimeisessä jälkitreenissä Toivon mielentilan oikeaan suuntaan, kun edellinen jälki meni keskiosastaan vähän pieleen ja painostin ehkä liikaa Toivon hukattua jäljen.

Esineruutuun oltiin saatu vähän lisä intoa ja kestävyyttä parin vikan viikon aikana, joten ainakin kaksi esinettä olettaisin sieltä nousevan, kolmeen olisi mahdollisuus, mutta jos on lähiesineitä niin enpä tiedä kuinka saan irtoamaan. Tottistreenien viimeistelyt meni aika hyvin suunnitelmallisesti ja ihan viimeiset treenit panostin nostattamaan seuraamiseen iloa.

Sää suosi kivasti kokeen aikana, kaunis aurinkoinen ilma, aika lämmin, mutta ei sitten kuitenkaan mitenkään tukahduttava. Kisapaikalle lähdin vain Toivon kanssa, Tarmoa en ottanut mukaan, kun se sitten kiihdyttää Toivoa ja haluan keskittyä vaan Toivoon.

Onnistuin sitten nostamaan vuoronumeroliivin numerolla, jolla olin suoritusvuorossa viimeisenä niin maastossa kuin tottiksessa. Koirien tarkastuksessa Toivo oli vähän vallaton, kun kerta tuomari häntä rapsutti niin syliinhän olisi tunkenut. Kentältä ajettiin Uittiin bensa-asemalle, josta jakauduttiin kahteen eri ryhmään. Meidän jälki olikin sitten vähän toisaalla kuin muiden ja alkuun katselin, että mihin ihmeeseen mua viedään. Toiset jäi taivaallisen ihanaan maastoon ja matkalla näytti maasto vaan huononevan, mutta onneksi sitten se meidän jälki oli samanlaisessa kivassa maastossa.

Pariin otteeseen ulkoilutin Toivoa ja sitten yritin nukkua autossa, kun oli janalle lähetykseen tunti aikaa. No ei se nukkuminen onnistunut. 

JÄLKI

Janalla Toivo lähti hyvin suoraan ja lähdin perään, kun liina oli 10 metrissä, johonkin jossain vaiheessa kompuroin ja liinaan tuli nykäisy, Toivo pysähtyi katsomaan, mutta jatkoi sitten omatoimisesti, en joutunut pahemmin korjaamaan linjaa, otti jäljen oikeaan suuntaan ja lähti varmasti etenemään, eka kulma hyvin ja vähän ajan kuluttua keppi nousi iloisesti, sitten taas kulmia ja keppi nousi hyvin, mutta sitten alkoi ongelmat. Toivo ajaa maavainuisesti ja nyt selävästi haki ilmasta vainua, en enää osannut tulkita sitä, mutta päätin, että en puutu mitenkään, taapersin vaan sitten perässä ja jälki vaan jatkui ja jatkui, eikä keppejä noussut. Sitten näin autoja vähän kauempana tien vieressä, mutta olin jo vähän pää pyörällä, mutta totesin, ettei voinut olla minun auto ja värikin oli eri. Sitten Toivo ylitti hiekkatien ja teki mieli puuttua, kun oli sanottu, ettei kenenkään jälki mene hiekka tai asfalttitien yli (no en puuttunut ja onneksi en, koska jälki meni sen tien yli, pyysin kaavion nähtäväksi ja tosiaan siinä oli ylitys).

En tiedä vaihtoiko marjastajan/sienestäjän jäljelle, hukkasiko jäljen kulmassa tai piikissä vai mitä kävi, mutta jossain vaiheessa oltiin taas oikealla jäljellä ja kaksi viimeistä keppiä nousi taas iloisesti ja yksi niistä oli viimeinen arvokas keppi. Muutamaan otteeseen kyllä tarkisteli maata tosi pitkään, mutta yritin ohi mennessä katsoa, että onko keppiä. 

No saldo siis oli neljä keppiä eli 100 pistettä ja esineruudussa ilmoitettiin, että janalta saatiin 27 pistettä.

ESINERUUTU

Sitten odotettiin taas pääsyä esineruutuun. Esineruutu lähti liikkeelle hyvin ja lähiesine löytyi heti, mutta sitten tuli ongelma, kun palautuksessa Toivo pysähtyi kuin seinään haistelemaan maata ihan  hulluna ja kusasi, siihen oli kustu jo kuulemma aiemminkin. Esine tippui siihen ja uudelleen lähetyksessä ei sitä noukkinut, otettiin sitten toinen esine muualta ja sitten uudelleen se pudonnut, jolloin toi sen. Sen jälkeen nousi taas lähiesine ja siinä mietinkin, että miten pirussa saan sen enää etenemään, pisteet ropisee, jos se ei liiku, kun aikaa on, mutta onneksi se lähti töihin mukisematta. Se mistä olen varsinkin iloinen niin muoviset esineet nousi, kun niitä ei ole meillä esineruutukassissa. Esineruudusta pisteitä 23 pistettä, 9 esineistä ja 14 pistettä työskentelystä. 

Maastopisteet siis yhteensä: 150 pistettä eli vielä mahdollisuus tulokseen :)

Kyllä siinä sen jälkeen mietti, että nyt on pakko hoitaa tottis, mun täytyy pystyy tukemaan koiraa, sitä varten mä siellä olen. Toivo hoiti esineet kotiin, joten omat hermot nyt kuriin, tottis on kuitenkin mulle se mielekkäin osuus.


TOTTISToivo oli kiihtynyt ja siinä oli hieman työtä pitää se oikeassa mielentilassa. Innostuu niin muista koirista ja turhautuu makuulla odottamiseen, jos menee liian pitkäksi. Vieläkin myöhempään olisin voinut sen ottaa autosta. Pidin sitä varjossa vieraan auton takana ja yritin katkaista sen näkymät muihin koiriin.

Kentälle sitten niin, että pari tuli meidän perässä ja Toivo hieman syrjään ihmisten sivulle ja sieltä sitten ilmoittautumaan. Ilmoittautuminen meni ihan kivasti ja kun lähdin viemään Toivoa paikallaoloon niin se yllätti mut täysin. Oli niin mukana ja tarmoa täynnä, että oksat pois, vähän se pompotti mennessään sivulla, mutta mitä siitä, tiivis ja innokas. Paikallaoloon jätössä selkäni takana oli hieman haistellut maata, mutta parin videopätkästä näkyi, että rauhoittui sitten.Paikallaolo => erinomianen

Paikallaolosta siirtyminen piilon taakse ei ollut sitten yhtä harmoninen, vähän edisti, mutta parempi mitä oletin, yhdessä mentiin ja alas "käy siihen" -kehotuksella meni hienosti alas.

Seuraaminen => erittäin hyvä

Seuruu paikalle menoa pitää piilon takaa vielä tsemppaa, olisi saanut tulla samalla asenteella kuin paikallaoloonkin. Mutta ei siinä ongelmaa ollut.

Seuraaminen oli nyt paljon parempaa kuin viimeksi käydessä tällä kentällä. Tuomarin mukaan Toivon seuraaminen oli näyttävää, tosin pompotti hieman, mutta ei niin vakavaa. Sakaran istumisessa ei ollut koskaan nähnyt koiran korjaavan niin nopeasti ja vahvasti taakse, kun meni hieman yli (no joo pysähdyin vähän liian nopsaa). Henkilöryhmässä mentiin ihan hyvin, vasemmalle kaartaminen voisi omasta mielestäni olla parempi.

Liikkeestä istuminen

No tässä menikin sitten kaikki pieleen, sain luvan suorittaa ja kesken valmistelevan osuuden tuomari sanoi jotain ja käännyin kysyvästi katsomaan, mutta ilmeisesti puhuikin tai viittosi haun tuomarille, joka oli tullut siihen meidän toiselle puolen. No kun matkaa ei enää ollut paljoa, niin en saanut enää rytmistä kiinni ja Toivo jäi seisomaan.

Juoksusta maahanmeno

Valmisteleva osuus ihan kelpo, maahan tosi nopeaan, mutta erikoinen maahanmeno, Toivo oli kahmaissut leikattua ruohon kitusiinsa. Luoksetulo oli nopea, vähän liikaakin, kun Toivo joutui tekemään hypähdyksen eteen ja onnistui vähän törmäämään. Sivulle ihan ok.

Juoksusta seisomaan

Valmisteleva osuus ihan ok nytkin, mutta seisomaan ei ollut jäänty siltä seisomalta, tuli askelia ja vähän tepasteli paikallaan. Luoksetulo taas ihan hyvä, mutta nyt olisi tuomarin mielestä voinut tulla vielä lähemmäs. Sivulle ok.

Tasamaanouto

Otin tukiaskeleen, odotin 2 sekkaa, ennenkuin käskin hakemaan. Toivo lähti laukalla, nappasi kapulan hyvin, mutta sitten lipsahti ja se tippui, nappasi sen uudelleen suuhun ja laukkalla taas minua päin, muutama viime askel sitten putosi raville. Tuomarin mielestä muistaakseni pitäisi luovuttaa lähempänä, mutta mulle riittää tämä, painava kapula.

Hyppynouto

Muuten ihan hyvä suoritus Toivolta, mutta takaisinpäin hyppy ei ollut hyvä, kielii yhä siitä, että pitää käyttää uudelleen osteopaatilla tai fysioterapiassa. Takana on kireyttä tai sitten ikä vaan tuo omat ongelmansa. Viikolla kuitenkin teki ilmavia ja kauniita hyppyjä ihan vaneriesteellä. Eteentuloissa taisi olla kanssa taas parantamisen varaa, saisi tulla tiiviimmin. Itse kyllä hyväksyn treeneissä tämän, koska ei mun mielestä ole liian väljä.

Vinoeste

Odotin luvan heittää ja heitin kapulan, sitten tuli aivopieru itselle ja odotin odotin ja vielä kerran odotin, että tuomari antaa luvan lähettää koiran. No eihän se tuomari anna, vaan ihan itse pitää lähettää kolmen sekunnin jälkeen. No Toivohan ei enää malttanut vaan pinkas liikkeelle, jolloin annoin samalla käskyn. Toisella puolella tapahtui sitten odottamatonta, heitto oli onneksi pitkä. Toivo kämmäs uudelleen kapulan kanssa ja tiputti sen, mutta otti sen uudelleen ja tuli esteen yli ja taaskin varmaan toivottiin tiiviimpää eteentuloa.

Eteenmeno

Sitten olikin jo eteenmenon vuoro. Jännitin, että miten viimehetken treenimuutos toimii, pysyykö Toivo hanskassa vai ei. No valmisteleva osuus oli yllättävän kasassa, vasta pari viimeistä askelta alkoi sitten jo lähtöhalut olla liikaa ja vähän edisti. Lähti hyvin ja vauhdilla eteen, karjasin sitten luvan saatuani oikein kunnolla maahan -käskyn ja Toivohan meni ekalla maahan. Siinä ei paljoa kuule harmittanut, vaikka tuomari vähän mun käskyä kritisoi, sanoi, että oli sillä hilkulla, ettei katsota kaksoiskäskyksi. Mutta en mä mitenkään yrittänyt sitä venyttää, mä vaan yritin saada viestin kuulumaan koiralle asti.


LOPPUPISTEET 80 PISTETTÄ JA TULOS 230 PISTETTÄ YHTEENSÄ => JK3

Aivan mahtavaa ja meidän ensimmäinen koe. Nyt sitten pitäisi saada jälki niin kuntoon, että mahdollisuudet ykköstuloksiin olisi. Jos Toivon kunta pitää niin tottis on mahdollista saada parannettua, noudot on olleet se vahvin osa-alue ja jos ne olisi pelittänyt, kuten normaalisti niin pisteitä olisi ropissut enemmän. Lisäksi olen iloinen, että Toivo äänteli paljon vähemmän kuin viime kokeessa. Nyt ei kommentoinut oikeastaan muuta kuin seuraamisessa liikkeelle lähtöä ja rytmin muutoksia. 

Se mikä jäi kisasta parhaiten mieleen oli Toivon asenne, se oli iloinen, nopea, tulinen ja innokas !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti