maanantai 24. elokuuta 2020

Toivolle Inkoosta tokosta EVL 3. TULOS 23.08.2020


Elokuun toisesta tokokisoista ei sitten tullut aivan yhtä hyvä kuin edellisen viikonlopun kisasta, mutta paljon siellä oli hyvääkin. Ongelmat johtuivat lähinnä vireestä ja häiriön sietokyvystä. Suorituksessa näkyy, että ollaan treenattu yksin, ilman kehänauhoja ja rekvisiittaa. Erittäin vilkas koira huomaa kaiken ja keskittyminen ei tällöin ole parhaimillaan.

Oli ehkä myös pieni virhe ilmoittaa Toivo tokokisaan kentälle, jossa on muutamaan otteeseen käynyt treenaamassa tottelevaisuutta. Silloinkin sen vire oli normaalia korkeammalla, kun viimeksi käytiin tällä kentällä, pelkästään eteenmeno mielessä.

Viime kisan paikallaolon häiriöt oli liikaa makuun aikana, mutta istumisessa oli silloin ihan kivasti ja nyt sitten ei kyllä häiriötä ollut, mutta Toivo hermostui täysin. Onneksi oli kokeneen koirat kummallakin sivulla. Oliko ongelma sitten syntynyt viime kisassa vai viikolla, todennäköisesti ne vaan aiheutti sen ns. viimeisen pisaran ja ongelma on sielä muhimassa. Joulukuun erikoisvoittajan kisassa Toivo käyttäytyi paikallaolossa hyvin, ei nyt mitenkään levottomasti, mutta oli siisti suoritus.

Kummassakin kisassa oli nyt uroksia Toivon vieressä, joten mitään narttu höhötyksestä ei nyt ollut kyse. Kiihtyy kyllä muista koirista, mutta tuli kuitenkin kehään rauhassa ja alkuun istui rauhallisena, mutta sitten alkoi hermostumaan, joten liittyykö siihen, että tietää minun poistuvan kohta. Epävarmuus ? Toisaalta ei ole mitenkään epävarma koira ja ainahan se kiihtyy, kun muita koiria näkee alkuun, mutta lenkillä tuskin edes kiinnittää huomiota enää hetken kuluttua.

Viikolla saimme tehtyä tiistaina erinomaisen paikallaolotreenin kahden koiran avustuksella. Keskiviikkona Heidin kanssa Toivo teki Kaislan avustuksella meille rauhaa paikallaoloon ja sen lisäksi vähän häiriötä Kaislalla ja Toivo oli oikein hienosti, hiljaa ja reagoimatta, mutta torstain tokokoulutuksessa paikallaolossa tapahtui sitten aika paha häiriö ja mielentilan ratkeaminen, kun paikallaistumisessa ei olisi halunut, että menen piiloon (matka oli tosi pitkä, ei pitäisi kuitenkaan vaikuttaa) ja juuri, kun olisin laittanut Toivon istumasta maahan, alkoi naapuri koirakko palkkaamaan koiraa lelulla parin metrin päässä ja Toivo meni aivan tolaltaan, vinkui ja hermostui, jolloin poistin sen rivistä ja toin paikalle vasta, kun toinen koira oli kauempana. Sen jälkeen saatiin hieno paikkis ja myöhemmin Riemun kanssa myös rauhallinen paikkis oman vuoromme jälkeen.

Nyt kuitenkin kisassa Toivo käyttäytyi samaan tapaan, levoton, vinkui ja nousi heti kuulemma seisomaan. Harmittavaa oli, että oli ihan levollinen, kun mentiin kehään ja rauhassa kontaktissa siihen asti, kun liikkeenohjaaja alkoi puhumaan, puhumaan ja puhumaan.......... se tuntui kestävän ja kestävän.****

No se siitä pohdinnasta, mennään itse kisaan.

Yllättävää oli, että kiertomerkki oli haalistunut punainen, vähän toki oranssiin vivahtava ja sama juttu ohjatun merkki puolipallo oranssinpunainen tai näytti ihan punaiselta. Se miksi se hämmästytti niin liikkuripäivillä on ollut suoritus, että nurmelle ei laitettaisi punaisia merkkejä niin en olisi olettanut, että näin kokenut liikkuri niin teksisi, mutta onneksi olin testannut viikolla punaisia merkkejä ja ne ei tuottaneet ongelmaa Toivolle. Mutta koirahan on puna - vihreä sokea, joten en pidä tällaisesta kikkailusta, vaikka meille se ei ongelmaa aiheuta. 

Ruudun nähtyäni nousi jo valmiiksi kauhistuminen, valkoinen nauha ja haalistuneet vaalenpunaiset merkit näkyivät jo omaan silmään tosi huonosti, joten mietin, että miten koira ne näkisi. No kyllähän hyvin koulutettu koira osaa suunnan ja löytää sinne, mutta meille olisi ollut vähän paremmin näkyvät merkit tuonneet vähän enemmän varmuutta ohjaajalle. Kehänauha loisti valkoisena vielä siinä, vaikka punavalkoinen olikin.

TOKO INKOO EVL 23.08.2020

1. Paikalla istuminen / 0

Toivo oli aika kiihtynyt, mutta sain sen rauhoittumaan paikallaoloon mentäessä ja menimme omalle paikallemme. Toivo oli ihan hiljaa ja rauhallisen oloinen, kunnes ensin alkoi seurailemaan viimeisen koiran vientiä paikalleen ja kun liikkeenohjaaja alkoi puhumaan niin Toivo vinkaisi muutaman kerran ja kun hyssytin niin hermostui entisestään. Olin kuulemma ehtinyt vain piiloon niin nousi ylös seisomaan, seisoi hetken, astui askeleen, seisoi taas tosin, jonka jälkeen taas otti askeleen, mutta sen jälkeen seisoi, kunnes tulimme esille.

2. Paikalla makuu ja luoketulo / 7

Liike alkoi korjauksella, jolloin käskin Toivon istumaan. Ekalla käskyllä katsoi liikkeenohjaajaa, mutta toisella käskyllä istui. Sen jälkeen sitten käskytettiin maahan ja Toivo onneksi reagoi tähän ja tuli vasta omalla käskytyksellään luokse, mutta suoraan sivulle eteentulemisen sijaan. Pistemenetys tuli siitä, että reagoi vasta toiseen käskyyn istumiseen ja siihen, että vinkui.

1. kierros

Itse suoritus alkoi kauko-ohjauksella, joka on varmaan pahin liike aloittaa meille. Toivolle sopii aloitukseen liike, jossa saa juosta. Nyt oli kovin vaikeaa Toivolle, kun kauko-ohjaus tehtiin kehäsihteereiden teltan edessä, todella lähellä telttaa ja kehän reunaa. Koiran kylki telttaa kohden,


3. Kauko-ohjaus / 5

Toivo oli aavistuksen levoton kehään mennessä ja viime kerran hienosta yhteisestä suorituspaikkaan menosta ei kyllä voi puhua. Ehti ihmetellä kehäsihteereitä ja viistosti vasemmalla takana olevia työntekijöitä, jotka olivat 3 - 4 ihmisen ryhmässä eli otti häiriötä ja ihan siihen suorituspaikalle ei menty sujuvasti.

Kaukoissa kuitenkin suoritti käskyjä, vaikka ajatus oli vähän siellä sun täällä. Mutta yhden käskyn kohdalla jäi kiinni sivustalla liikkuvaan koiranpentuun, joka kulki siitä omistajansa kanssa, joten en saanut Toivoon siinä yhteyttä. 

4. Kiertonoutohässäkkä / 8

Voi apua, en tiennyt yhtään missä on aloituspaikka ja miten saisin Toivon kohdistamaan katseen kiertomerkkiin, kun sitä ei sen kanssa saisi tehdä lähetyspaikalla. Lähetyspaikka oli merkitty nurmeen niin, että se oli vaikea havaita. Läpyskä naulattu maahan. 

Onnistuin kuitenkin tässä ja merkin kierto meni hyvin, istuminen oli hyvä ja kapulalle meni hyvin, mutta katsoin, että Toivon rintamasuunta oli aikalailla ohi esteen niin hyppy käsky tuli aika voimalla, en sentään karjaissut, mutta hypyn kautta Toivo tuli ja eteen suoraan, joka lämmitti mieltä.

5. Tunnistusnouto / 10

Tämä tehtiin taas teltan edestä samaan paikkaan kuin kauko-ohjaus. Onneksi en suorituksen aikana huomannut kehänauhan vieressä olevia ohjatun kapuloita, eikä ne onneksi Toivoa häirinneet.

Toivo meni laukalla kapuloille, otti oman ja toi sen laukalla takaisin, muutama askel tosin ravia ennenkuin tuli eteen, luovutus ihan hyvä ja sivulle hyvin. 
2. kierros

6. Z, seiso - istu - maahan / 9

Kehään ei taaskaan menty ihan hyvin yhdessä kontaktissa, mutta vieressä sivulla kyllä nätisti. Nyt Toivo teki kyllä kaikki asennot oikein, joka kyllä lämmittää mieltä, kun istuminen on ollut niin vaikea liikkeenohjaajan kanssa.

7. Ruutu / 0

Ruudun lähetyspaikka oli siinä mihin Z:ta päättyi, joten käänsin Toivon ympäri ja ohjasin uudelleen lähetyspaikkaan. Kauhistutti, kun kehänauha tuntui olevan niin lähellä, mutta hyvin se Toivo lähti suoraan eteen ja sain pysäytettyä hyvin.

Mutta Ohjatessani ruutuun Toivo lähti, jotenkin vinoon ja en reagoinut tarpeeksi nopeasti pysäyttääkseni Toivon ja uudelleen ohjauksella Toivo laukkasi muutamia metrejä kehä nauhan väärällä puolella. Hienosti korjasi kohti ruutua ja pysäytin seisomaan, siitä maahan ja loppuosa meni myös hyvin. Voi harmi, miten hienosti liike meni, olisin tässä kyllä tarvinut video pätkän, jotta olisin voinut katsoa miten ohjasin itse ruutuun ja miten pitkälle ehti ennenkuin pysäytin ja ohjasin uudelleen.

8. Luoksetulo / 8

Tämä oli Toivolta hieno suoritus, mutta vinkui silloin, kun poistuin luota, joten siitä meni pisteitä. Tuli kuitenkin loppuun asti laukalla ja pysäytykset oli ihan kivoja.

9. Seuraaminen / 7

Tämä jännitti vähän, kun näin meitä edellisen koiran suorituksen ja heidän pisteet oli vain 8 ja mielestäni koirakon seuraaminen oli todella hyvää, lukuunottamatta, että peruutuksessa lopussa hieman aukesi. Saadaanko edes mitään pisteitä 😁 !

Toivo ei ollut nyt yhtä hyvä kuin viime viikolla. Paikka eli mielestäni liikaa ja asenne ei ollut yhtä hyvä. Tässä olisi pitänyt taas olla kyllä video, jotta näkisin kokonaisuuden. Käännökset eivät olleet samalla tapaa imussa. Peruutus oli ihan ok, mutta en osaa sanoa kuinka suoraan oli pysähdyksissä, ainakin yksi pysähdys oli vähän hidas ja liikaa taakseni. Seuraaminen tuntui kovin vaikealta, kun tuntui olevan kaikki paikallaan käännökset, kolme askelta vasemmalle ja kolme askelta oikealle. 


10. Ohjattu nouto / 10

Viimeinen liike meni nappiin. Toivon pysäytin ympyrään ja haettavalle kapulalle meni suoraan ja toi sen siististi eteen ja hiljaa sivulle.

Tähän oli hyvä päättää tämä kilpailu ja kehästä poistuttaessa Toivo hyppi ilmaan monta hyppyä iloissaan pompahdellen. Toivo oli oikein iloinen eli siihen nähden kisa oli onnistunut.


YHTEENSÄ: 206 pistettä, 3. tulos, sijoitus 4/7, tuomari: Ilkka Sten

Kisan ykkönen ja kakkonen saivat vain ykköstulokset ja kumpikin koira oli tokon valtakunnallisesta valmennusryhmästä ja kolmantena oli kakkostuloksella viime kisassa valioitunut bordercollie uros. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti