keskiviikko 19. elokuuta 2020

Toivolle tokossa EVL 1. tulos Vihdistä

Edellisestä kirjoituksesta onkin jo aikaa, lähes vuosi ehtinyt vierähtää. Mitään ihmeellistä ei kyllä sinä aikana ole tapahtunut. Koiria ei paljoa ole kouluteltu vuoden aikana, kun lähes kaikki treenit ja treenipaikat peruuntui koronan takia. 


Irokon Footprints On The Moon "Tarmo"


Irokon Footpirnts On The Moon "Tarmo"

Tosin ehdittiin pyörähtää Toivon kanssa Hyvinkäällä 8.12.2019 starttaamassa ensimmäinen tokokoe erikoisvoittajaluokassa 3. tuloksen verran. Tällä yhdellä kisalla saatiin sitten vuoden tokocollie kisassa ykköspaikka.

Tulos ei ehkä anna ihan sitä kuvaa Toivon suorituksesta mitä se todellisuudessa oli. Toivo meinaan tuntui oikein kivalta koko kisan ajan ja mielentila oli hyvä, ei tullut haukkumista kisan aikana. Pidin tosi paljon Toivon asenteesta ja työskentelystä. Kauko-ohjauksessa aiheutin itse Toivolle jumittumisen ja ruutu oli vaan loppujen lopuksi sitten vielä niin kesken, että jouduin ohjaamaan ympyrään ja ruutuun Toivon liian monella käskyllä, jotta siitä olisi enää pisteitä herunut.


Black Gary Moon Walker "Toivo"

Toivo oli siis vuoden colliekisassa tokossa 1. sijalla vuonna 2019 !

Tämä vuosi on ollut aika hiljainen treenien suhteen ja vasta muutama viikko sitten aloin tihentämään treenejä huomattavasti. Lähinnä ollaan treenattu nytkin yksinään kesällä ja muutaman kerran Heidin kanssa. Onneksi Miettisen Pia tuli hieman tässä apuun liikkuroimaan viime hetkellä muutaman kerran.

Keväällä oltiin Keravan Koiraharrastajien kurssilla Toivon tai Tarmon kanssa (4. kerran kurssi, Carita Kuparisen kouluttamana) ja nyt ehdittiin käydä yhden kerran ennen kisaa syksyn kurssia, joka toki tarkoitettu Tarmolle, mutta Toivo käy tästä kurssista pari kertaa.


Black Gary Moon Walker "Toivo"


TOKOKOE NUMMELA, VIHTI 16.08.2020, tuomari Susanna Berghäll

Otin Toivon aivan liian aikaisin odottamaan paikallaoloon siirtymistä ja näin ollen se alkoi hermostumaan, mielentila oli aivan väärä. Autoille oli sen verran matkaa, että sinne koiran palautus olisi ollut myös väärä ratkaisu, kun oltiin kolmen koiran kanssa peräkkäin odottamassa kehään pääsyä. 

Namit alkoivat loppua ja naapurilla oli lelu, joten Toivon olemus oli aivan väärä. Jätin Toivon paikalleen ja hain lelun laukusta, jotta saan Toivon keskittymään minuun. No tietty sillä seurauksella, että se alkaa leikkimään ärräten ja purraten, jollen pelkäsin sen häiritsevän muita eli en saanut mielentilaa oikein kohdalleen.


Paikalla istuminen = 9

Toivo tuli kehään paikallaolo paikkaan ihan kivasti. Tosin oli hieman kiihtyneessä tilassa, mutta jäi istumaan ihan hyvin, aivan pieni inahdus lähtiessä, mutta piiloon en kuulunut mitään. Kehään palatessa kaikki näytti hyvältä. 

Paikalla makuu = 0

Maahan käskyn ostalta Toivo oli rivissä ensimmäisenä. Toivo ei ihan keskittynyt, joten en oikein tiedä oliko lähdössä luokse, kun maahan vähän pompahti eteenpäin, mutta meni nopeasti maahan. Sen jälkeen vaan sitten kaikki meni päin kuusta. Sivustalla viereisellä tiellä, johon ei näy meni koira, joka alkoi kiivaasti haukkumaan. Toivo alkoi kuulostelemaan, käänteli päätä, alkoi hermostumaan, vinkumaan ja lopulta meni istumaan.

Keskittyminen herpaantui kokonaan ja naapurin käskyttäessä koiraansa luokseen, lähti myös Toivo, joka tosin hämmästyi kovasti, kun toinenkin juoksi samaan aikaan ja vähän kaarsi koiraa kohden, kunnes, sitten käänsi rintaman kohti minua ja teki todella suoran eteentulon ja siitä sivulle. Huokasin helpoituksesta, ettei mennyt toisen luokse ja viereinen koira pystyi tekemään virheettömän suorituksen Toivosta huolimatta. Ai, että harmitti, mutta yritin olla näyttämättä sitä Toivolle !Black Gary Moon Walker "Toivo"

1. kierros

Olimme ensimmäisenä vuorossa, joten minulla oli aikaa vain kahden ryhmän paikallaolot saada Toivo oikeaan mielentilaan. Laitoin sen hetkeksi autoon ja sitten olikin vuoro saada se rauhoittumaan. Onnistuin siinä, koska yhtään ääntelyä ei tullut ensimmäisellä kierroksella.

Kiertonoutohässäkkä = 10

Suoritus oli nätti, virittelyt sain tehtyä ihan suunnitellun mukaisesti. Tummansininen merkki oli sinisten konttien edessä, joka aiheutti monelle koiralle hankaluuksia kisassa. Toivo meni suoraa vilkuilematta sivuilleen merkin kiertoon ja reagoi seiso -käskyyn hyvin ja niin nouto kuin hyppykin oli hyvä sekä sivulle hiljaa myös. Eteen olisi voinut mielestäni tulla hieman suorempaan, mutta kuten Carita viime treeneissä sanoi niin tämä suoritus olisi kokonaisuutta katsoen kyllä ihan kympin luokkaa.

Kauko-ohjaus = 8

Tässä oli minulla tavoitteena, että Toivo nousee ekalla kaikki käskyt ja ilman epävarmuutta. Meillä myös on ollut nihkeyttä ensimmäisessä alasmenossa sivulta, joten koska tavoite täyttyi kaikilta osin niin en voi olla muutakuin tyytyväinen. Etenemistä tapahtui lähinnä seiso - istu, koska ei mennyt mielestäni tarpeeksi taaksepäin.

Tunnistusnouto = 10

Tavoitteena tässäkin, että Toivo tulee iloisesti luokseni ilman epävarmuutta. Liikehän on Toivolle helppo, lukuunottamatta luokseni tuloa. Treeneissä tässä oli paljonkin ongelmia ja nämä johtaa muutavan vuoden taakse, kun Toivo kisaharjoituksessa vieraassa paikassa luuli ilmastoinnin sihistessä, että kielsin sitä ottamasta kapulaa, jonka juuri otti samalla suuhun.

Toivo meni laukalla kapuloille, haistoi yhtä kapulaa enemmän, mutta ei koskenut siihen ja otti heti oikean kapulan sen kohdalle tullessa. Tuli reippaalla ravilla ja hyvällä ilmeellä takaisin, istui suoraan ja hyvin eteen, piti kapulaa hyvin. Sivulle hyvin ja hiljaa. Ravista olisi voinut sakottaa, mutta mielestäni oli nätti ja varma suoritus.

Ohjattu nouto = 10

Tätä treenattiin ennen kisaa hullun lailla puolentoista viikon ajan, koska keväällä aloitin treenaamaan uusien sääntöjen mukaan tätä liikettä ja varsinkin keskikapulaa. Toivo, joka aikaisemmin ei huomioinut keskikapulaa pahemmin, alkoi nyt mennä sinne, kuuntelematta mua ollenkaan, sitten virheiden seurauksena alkoi jumittaan myös merkille.

Merkkiä on tehnyt aika kivasti sen jälkeen, kun teimme Tiltu Antikaisen ohjeiden mukaan motivaatiota ja kohdistusta merkille, joten se ei nyt ole ollut ongelmana, mutta tuo pirskatin keksikapula. Lopulta poistin sitä välillä ja tein kaarikävelyä paljonkin. Ongelma toki on se, että yksin treenatessa ei ole liikuria viemässä kapuloita.

Toivo oli hiljaa, keskittynyt ja merkki oli hyvä ja ajoitin käskyn hyvin, ei siis mitään ennakointia näkyvillä (siis treeneissähän en pysäyttele Toivoa vaan se hakee paikan itse tasan merkin taakse), koska käskytin sen ennenkuin tekee paikan valinnan itse. Arpa oli antanut oikean kapulan ja Toivo suoritti noudon hyvin, lähti merkiltä hyvällä linjalla. Kapulan olisi voinut ottaa siistimmin omaan makuuni, mutta ei onneksi pyöritellyt jaloillaan tai mitään vastaavaa. Eteen tuli suht suoraan, mutta omaan makuuni olisi voinut olla vieläkin suorempi, ei se tuomarille kuitenkaan näy, kun olen itse edessä.

2. kierros

Ensimmäinen kierros oli niin siisti, että Toivo sai sitten ihan jalkapallon palkakseen ja kyllähän se kelpasi herralle. Vähän namiakin napaan ja sitten autoon odottamaan seuraavaa satsia. Odottavan aika on pitkä, kun koiria oli 10 kappaletta erikoisvoittajassa.

Luoksetulo = 8,5

Tämä on liike, jossa Toivo helposti lähtee vinkumaan, kun kävelen toiseen päätyyn. Joten, kun kuulin noin 5 m päässä inahduksen niin teki mieli kirota, vire on väärä, mutta sitten en kuullut enää mitään. Maahanmeno sivulta oli kelvollinen, mutta toivoisin paljon räjähtävämpää maahanmenoa. Toivo ei tosin ole koskaan näissä ollut mikään putoavaa tyyppiä. Seisomaan näin pitkältä matkalta on aina haastavaa koiran kanssa, joka tulee lujaa, mutta ei omaa vahvaa jarrutusta, kuten jotkut bortsut. Mielestäni kumpikin pysähdys oli ihan kiva ja eteen tuli ihan loppuun asti samalla laukalla ja istahti eteen juuri täydellisen matkan päähän ja suoraan. Mutta sitten sen piti sivulle siirtymässä pamauttaa yksi haukku ja siitähän pisteet ropisi.

Jäävät / maahan - istu - seiso = 9

Jee, lopultakin sain sen istumaan ja suoritus oli mielestäni oikein hyvä. Toivo ei painanut, sain omaan liikkumiseen hyvin tilaa ja paikka oli hyvä, asennot milestäni ihan nopeita ja napakoita. Ainoa miinus mikä oli, että liikkeen loputtua Toivo haukahti kerran, kun menin iloissani onnistumisesta kehumaan sitä liikaa.

Seuraaminen = 8

Toivo hieman nousi liikaa tuosta kehusta ja liikkeelle lähdössä tuli haukahdus, mutta onneksi se sitten rauhoittui ja teki seuraamisen peruutuksineen, askeleineen hiljaa ja ei mielestäni edes edistänyt vaan paikka pysyi aika hyvin. Peruutus onnistui juuri kuten treeneissä ja oli erinomaista Toivon tasoa. Ainoa miinus omasta näkökannastani oli tuo hitaan kontaktin heikkous, joka ilmenee treeneissäkin. Seuraaminen oli tosi pitkä ja piti ihan muilta kysyä, että kuvittelinko vain, mutta oli se muidenkin mielestä todella pitkä, joten hienoa, että se ei näkynyt Toivossa.

Ruutu = 6

Tietysti viimeinen liike toi sitä dramatiikkaa kisaan. Toivo oli koko viikon ja edellisen tehnyt hyviä eteenmenoja, suoraan ja samoin ruutuun menot oli vaan parantuneet kerta toisensa jälkeen ja tasapaino eteen ja ruutuun oli kiva, mutta kisassa ei toiminut vieläkään.

Ruutu oli oikealla, joten sen suhteen ajattelin, että ei ainakaan vedä niin pahasti puoleensa, kun olen siinä välissä. Toivo mielestäni kohdisti katseen eteen virittelyllä, mutta siitäkin huolimatta lähti rajusti vasemmalle kohti kehäsihteereiden telttaa ja ehkä siitä hieman kuitenkin ohi kentän nurkkaa kohden. Pidin hermoni ja pysäytin sen siinä kohtaa, josta suora linja ympyrään. Lähetin kädellä kohti ruutua, en edes tiedä mitä sanoin, ehkä ruutu ja sitten pysäytin rinkiin. Siitä sitten lähetys kohti ruutua, joka oli kohtisuorassa tietty, mutta jostain syystä Toivo lähti vinosti ohi ruudun. Taas rauhassa odotin, että tulee suunilleen ruudun kohdille ja käänsin sen ruutuun, johon se menikin reippaasti ja siellä sitten nopeasti käsky seisomaan. Maahan meni onneksi heti käskystä ja loppuosa sitten todennäköisesti ihan hyvä, kun saatiin pisteitä vielä.

Hienoa oli, että se totteli korjaavia ohjauksia hyvin ja teki kaiken hiljaa liikkeen alusta alkaen loppuun asti, vaikka palkkaamattomuuttakaan ei oltu ehditty treenaamaan pahemmin, joten olisi hyvinkin voinut hermostua noista minun uudelleen käskytyksistä, mutta keskittyi hyvin niiden osalta.


***** 

Sitten taas odottettiin muut suoritukset, eikä etukäteen tippunut mitään tietoja pisteistä. En ollut pystynyt katsomaan yhtään itse pisteitä ja vaikka tiesin, että kaikki muut onnistui aika kivasti niin en ollut varma miten paljon se yksi nolla tulisi vaikuttamaan. Onneksi sen kerroin oli vain 2, joten sen vaikutus ei ollut niin suuri, kun pelkäsin.

Saimme kisakirjan viimeisenä ja vähän piti tarkistaa vielä muilta, että olihan se ykköstulos :). Aivan siisti fiilis onnistumisesta. 

Yhteistulos: 259 pistettä / 1. tulos erikoisvoittajaluokastaBlack Gary Moon Walker "Toivo"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti