sunnuntai 26. toukokuuta 2013

25.05.2013 Tuusulan tokokoe

Matkattiin sitten kokeeseen kuitenkin, vaikka Inka ei ole tuntunut edes arjessa jaksavan oikein mitään täysillä. Varmaan Pablon sairaus on saanut sen hieman stressaantumaan, mutta kyllä se ei itsekkään taida ihan fyysisesti olla kunnossa. Edellisen viikon tokokokeen olin jo peruuttanut Pablon sairauden ja Inkan väsyneen olemuksen takia. Varmaan olisi tämäkin koe kannattanut jättää väliin, varsinkin kun treenejä ei ollut kuin pari ja Inkan asenne seuraamisessa oli todella huono.

Itse kisassa Inkan seuraamiset, liikkeiden välit ja olemus olivat aivan kamalan väsähtäneen ja haluttoman oloisia. Aivan puhki voisi olla oikea määritelmä. Toisaalta tunnari ja ohjattu sekä kummatkin merkit Inka teki äärettömän hyvällä motivaatiolla. Lisäksi Inkan ruutukaan ei olisi ollut hullumpi, mutta toisessa satsissa tuli esille jo sitten vähän oikeaa Inkaa ja samperin samperi sieltä ruutuun lähetyksessä haukahti oikein urakalla merkillä. Ruutuun pysäytys meni kuitenkin liian kaarevaksi mua kohden ja pysähtyi nauhan päälle ja jouduin korjaamaan. Harmittaa vaan kun ei ole luoksetulosta ja ruudusta videota, mutta kun Mariannen vuoro oli niin nopeasti meidän jälkeen niin ei jäänyt aikaa kuvata, kun liikkeitä oli vaan kaksi toisessa satsissa.

Lisäksi eräs tuttuni ilmoitti minulle kisan jälkeen, että hän katseli Inkan menoa, että laukka on epäpuhtaan näköistä ja viittaisi mahdolliseen selkäkipuun, joten oletettavasti lavat on taas täysin kireällä ja ehkä peräti jumissa. Selkä ja takapää ei väreile, jos sieltä kokeilee, mutta heti kun menee lapojen kohdalle niin saan selän reagoimaan. Lisäksi Inkan käytös muutenkin on kuin valeraskaan koiran käyttäytymistä. Olisiko steriloinnin jälkeen hormoonit vieläkin näin sekaisin tai onko tosiaankin mahdollista, että leikkauksesta on jäänyt näin paljon vielä tuntemuksia kroppaan, eikä Inka ole vielä palautunut. Ehkä nyt tosiaan mietin Inkan selän kuvaamista muutaman kuukauden kuluessa varmuuden vuoksi. Toivottavasti kuitenkaan sterilointi ei ole vaikuttanut Inkan luonteeseen kuitenkaan tällätavoin, että se laiskistuu :( ja sen motivaatio tekemiseen laskee !

25.05.2013 Tuusula Kellokoski, tuomari: Hannele Pörsti

1. video / katastrofaalinen z:ta
2. video / seuraaminen, kaukot, tunnari, metallihyppy ja ohjattu



 

 
 
  1. paikalla istuminen 9 / oli liikuttanut etutassua autoa kohden (huomasin sen itsekkin kun palasin)
  2. paikalla makuu 10 / no joo, kitis vähän alkuun, mutta kun olin piilossa niin oli hiljaa

  3. Z:ta M - I - S 0 / jep jep......... ensimmäiseen asentoon asti seurasi hyvin ja maahan ihan kivasti, mutta sen jälkeen alkoi jätättään, käskin ennen istumista seuraan uudelleen ja kiri sivulle, mutta ei pystynyt istumaan ja viimeisellä pysähtyi ensin seisomaan hyvin, mutta sitten lösähti makaan, huonot mukaanotot ja seuraaminen haahuilua
  4. Seuraaminen 5 / aloitti juoksun hyvin ja häntä heiluen, askeleet suhteellisen kivasti ja hidas lähti hyvin ekaan käännökseen asti. Sen jälkeen jätätti ja lopussa jätätti käännöksissä pahasti sekä aivan lopussa haisteli maata, joten hieman huomautin tästä ja kädellä taisin Inkaa hieman hipaista, mutta en saanut siitä varoitusta tai mennyt nollille liike. / Käytännössä seuraaminen oli voittajan seuruu kaavio, ei evl:n, mutta onni onnettomuudessa meille, koska ei kyllä oltais pidempää pystytty tekee millään eilen.
  5. Kaukot 6 / Ensimmäiseen vaihtoon tarvittiin kaksi käskyä, kun Inka vaan haaveili omiaan ja katseli kentän sivuun, kummatkin seisomaan vaihdot todella huonoja, eteni törkeästi eteenpäin ekalla. Seiso - istu ihan ok ja maahanmenot kanssa, mutta sivulle nousemisen mokasi eli oli taas ihan omissa ajatuksissaan, kun annoin käskyn, toisella nousi sieltä hyvin
  6. Tunnistusnouto 10 / huh heijaa, en meinannut millään saada sivulle ja lysähti lopulta lonkalleen mun viereen ja katse autolle. Siinä mietin, että mihinköhän lähtee, kun kehänauhaan oli noin 1,5 metriä. Mutta ei hätäpäitä, oli hijaa ja laukkas iloisesti kapuloille ja aloitti haistelun, nosti oman heti ja laukkas suoraan eteen ja luovutus ok, mutta aavistuksen ennakoi sivulletuloa, mutta paikkasin sen aika hyvin.
  7. Metallihyppynouto 7 / Hannele oli kiltillä päällä ja antoi Inkan poikkeusluvalla hyppää neljällä laudalla :), vaikka ei tiennyt, että Inkalla oli ongelmia / hyppy oli hyvä ja kapulan otti ihan kivasti, mutta vaikka näytti kantaminen ihan hyvältä niin sylkäs sen mun nilkkoihin suoraan seisaaltaan ja en antanut korjaavaa käskyä vaan odotin, kun itse räpiköi se ylös ja luovutti kunnolla
  8. Ohjattu nouto 10 / vähän verenpainetta nosti mielenkiintoinen merkki, joka näytti ihan tatilta hattuineen, liikkurille oli käynyt moka ja lisäksi keskikapula oli noin metrin päässä linjalta lähempänä haettavaa, joka vähän hirvitti, että jos kääntyy jyrkästi niin se on siinä ihan tyrkyllä. Inka odotti ihan hiljaa, merkille hyvin ja siitä kapulalle hyvin kaarella ja sivulle hyvin



  9. Luokseetulo 7 / en tiedä miksi pisteet näin huonot, totteli ekoilla käskyillä kaiken, mutta mä ehkä annoin vähän käskyt milloin sattui, kun syvänäkö petti täysin. Kerran inahti matkalla, kun kävelin poispäin, mutta muuten ei ennakoinut missään tai mitään muutakaan ylimääräistä. Kaikki pätkät samaa tahtia ja laukkalla. 
  10. Ruutu 6 / hyvin suoraan reippaasti merkille. Liikkurin lähetyskäsky tuli aika myöhään ja Inka haukahti ruutuun lähdössä, meni suoraviivaisesti ruutuun vauhdilla ja käskytin ehkä liian myöhään ja voimakas käsky sai kääntymään aika voimakkaasti mua kohden ja pysähtyi viivalle ja siitä jouduin ohjaan. Käskyjä tuli sitten ohjauksen takia lisää. Seuraamaan tuleminen ruudusta oli ihan ok.

    3. tulos ja 219 pistettä, sijoitus taisi olla 7/7 eli ihan nappiin ei mennyt, mutta tosiaan tuo tunnari ja ohjattu oli kyllä ehdottomasti parasta antia koko Inkan kisauran aikana. Tai no ohjattussa on kyllä ollut parempia suorituksia, mutta tänään arvostin tuota voimakasta kaarretta, koska annoin myös käsimerkin niin, että toivoin Inkan ymmärtävän, että tekee voimakkaasti ensin sivuun, koska pelkäsin sitä keskikapulaa ihan oikeasti. Kapulat eivät meinaan kunnolla näkyneet, joten ajautuminen tiukalla kaarteella olisi voinut olla kohtalokas Inkalle.

    Illalla tuli mietittyä myös sitä, että kumpi on oikein, tiukka kaare ja suoraa kapulalle vai kaarteella. Meinaan fb:ssä oli kaverilla tämä pohdintana. Yhden tuomarin mielestä kaarre on sääntöjen mukaan virhe, mutta toisaalta ei toisten ainakaan pisteiden mukaan. Miten tulkitaan suoraviivaisesti kapulalle => tiukka käännös ja suoraan vai voiko sen tulkita, että suoraviivaisuust tarkoittaa, että koira päämäärätietoisesti painuu kapulalle, ilman, että se harhailee. Suoraviivaista mielestäni on, että koira kaarteesta huolimatta selvästi on menossa kapulalle ja tietää mitä tekee, ei se, että se vaan syöksyy päättömästi suuntaan tai toiseen ja mutkan kautta hakee kapulan. Mutta täytyypä katsoa tarkempaan arvokisoissa mitä tuomarit arvostaa. Mä en henkilökohtaisesti tykkää siitä, että mun koirilla on tapana ollut tiukentaa omatoimisesti sitä kaarrosta, jonka olen niille yrittänyt opettaa. Mutta en ainakaan tulevaisuudessakaan aio opettaa koiraa kääntymään voimakkaasti vaan tekemään selvän kääntymisen kumpaankin suuntaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti