perjantai 29. kesäkuuta 2018

15.06. - 17.06.2018 Collieiden palveluskoiraleiri Surkeejärvellä

Lähdimme töiden jälkeen prjantaina leirille Surkeejärvelle Moksiin lähelle Jyväskylää. Ajoin ensin omalla autolla Heidille Keravalle ja pakattiin sitten minun autosta koirat ja tavarat Heidin autoon. Matkaan lähti Riemu, Toivo ja Tarmo sekä runsas määrä tavaraa. Inka taas matkasi Kivinokkaan Jukan kanssa ja vietti siellä viikonlopun.


Ajomatka meni yllättävän nopeasti, kun autossa oli seuraa. Yksin niin väsyttävää ja tylsää ajaa ja tietysti minulle helpompaa, kun en ollut kuskina. Koirat matkusti kaikki takana ja nätisti se Tarmokin oli siellä toisten kanssa yhdessä. Myös majoituspaikalla Tarmo käyttäytyi hienosti ja sai hyvää leirielämä oppia. Tarmohan ei osallistunut koulutuksiin ollenkaan, mutta lauantaina pääsi sitten lounaan aikaan treenaamaan tai tarkemmin leikkimään kentälle ja sama treenien päätyttyä.


Lounaan aikana Tarmo olikin oikein näppärä ja hyvässä vireessä, mutta kun koulutukset loppuivat noin klo 18 aikaan niin päivä oli ollut jo pitkä pikkupojalle ja tyydyttiin vaan ihan pelkästään leikkimään.







Tarmon kuvat: Heidi Bechstein




Tottiskenttä tehtiin pellon laitaan, joten hieman vieraampi alusta treenata. Paikalle kasattiin vinoeste ja oli kankainen hyppyestekin, mutta niitä en Toivon kanssa harjoitellut, kun Toivon jalan jarruantura ei vielä ole parantunut kokonaan. Toisekseen niiden ottamiseen ei ollut tarvetta, kun ne on aika hyvässä vaiheessa Toivon kanssa.


Kouluttaja tottelevaisuus: Anna-Kaisa Loiri (Boksereiden suojelun MM-kultaa, Malinoisilla 2 x Suomen mestaruus suojelussa + 1 x hopea, useampi MM-kisaedustus)


TOIVO 1. kierros


Seuraaminen / silmäkontaktin siirto kainalokontaktiin (Toivo alkujaan opetettu niin, että lelu kainalossa, palataan siihen), paikallaan polkemista ja siitä palkka, otetaan askel eteenpäin.... jne. / ekalla kierroksella vaikutti, että toimisi, mutta toinen kierros osoitti, että Toivolla oli oletettua vahvempi tuo edistäminen, joten mietinnässä sama apu kuin aikaisemmin on mietitty eli ns. vadelmakeppi taas käyttöön (eli esim. lastenraippa eteen estämään ja koira ei saa koskea/nojata raippaan)


Nouto / edessä pito on rauhallinen ja hyvä, joten lähdetään työstämään yksittäistä palaa, nostoja edestä meidän välistä / noudon paluuta pitkällä matkalla.


(Kuvat: Heidi Bechstein ja Jouni Sundberg)



 
 
 
 
 




TOIVO 2. kierros


Seuraaminen / tehtiin samaa kuin aikaisemmin ja todettiin siis, että työtä riittää ja apuna voisi käyttää sitä lastenraippaa estämässä linjalta poissiirtymisen


Eteenmenon edistäminen, maahanmeno HALLINTATREENI / Toivo sai nähdä, kun pallo vietiin kentän päätyyn, pallot pitäisi olla samanarvoisia, mutta nyt oma pallo, joka oli minulla, oli hieman vähemmän arvokas, kuin lainattu vastaava pienempi pallo eli täytyy käydä ostamassa toinen samanarvoinen pallo. Lähdin liikkeelle, lähinnä taas tepastellen ja kun Toivo piti paikkansa hyvin (tai no jotenkin ainakin) niin päästin palkalle takakautta kiertäen hakemalla pallon minun oikealta puolen.


Tätä sitten vaihdellen eli välillä pallon saa kentän päästä, välillä minulta ja katsotaan nyt treenaanko maahan menoa tämän yhteydessä, jolloin pallo tulee minulta vai treenataanko niin, että teen maahan menoa sitten muualla erikseen.





Kuva: Heidi Bechstein




SUNNUNTAI JA JÄLKITREENIT


Seuraavana päivänä sitten eri ohjelma eli jäljelle metsään hyttysten ruoaksi. Tarmolle vähän tylsä päivä, kun oli suurimmaksi osaksi vaan autossa. Toivon aiheena oli keppimotivaation nostattaminen ja ennen lounasta tehtiin keppitreeniä autojen luona ja lounaan jälkeen sitten päästiin itse asiaan eli vieraan tekemälle merkkaamattomalle jäljelle, jossa oli 8 keppiä ja jälki oli sellainen, että jana lähti viistosti ylöspäin kääntymään eli sen jälkeen tuli laatikko, jonka sivut oli noin 50 metriä jokainen. Ensimmäisellä suoralla oli kolme keppiä (suunnitelma: piti olla neljä + tyhjä sivu + 4 keppiä) ja kulman jälkeen sitten ei keppejä ollenkaan ja loput viimeisellä sivulla. Välillä kepit oli myös todella lähekkäin, varmaan vaan 10 metriä väliä.


Keppiharjoitus ennen lounasta tehtiin seuraavasti:


  1. Keppi toisessa kädessä ja namit toisessa, koiran tuli tehdä oikea valinta (tarjoaminen)
  2. Keppi maassa ja namit toisessa kädessä, koiran tuli tehdä oikea valinta saadakseen palkka
  3. Tallattiin alue koiran nähden ja sinne keppi => päästettiin koira etsimään
  4. Samalle tallatulle alueelle laitettiin aina vaan pieniempi keppi niin, että lopuksi se oli todella pieni
Tärkeää oli myös se kuinka koiraa tulee siinä kehua, antaa sille tunne, että se on todella hieno ja yrittää saada koiralle perille, kuinka tärkeä se keppi meille on.


Toivo suoriutui erinomaisesti siihen asti, kunnes ruutuun laitettiin sellainen älyttömän pieni litteä kepin palanen, joka mahtui suurin piirtein mun sormen päähän. Silloin jouduttiin hieman auttamaan, kun Toivo alkoi menettää kiinnostuksensa. Bileet oli aina kovat, kun keppi sieltä löytyi !


Lounaan jälkeen sitten sille oikealle keppijäljelle. Janalle lähti tuttuun tyyliin aika lujaa ja siihen kouluttaja toivoi muutosta, koska jatkaa janalta liian lujaa. Ehdotti, että muutan minun "jälki eteen" käskyn toiseksi, jotta ei tee janaa ns. eteen menona. Sanoi kyllä, että hyvin otti janan ja tosin kävi kyllä tarkastamassa muutaman metrin takajälkeä, mutta kääntyi itse, mutta vauhti jatkuu liian kovana siinä alussa.



Kuva: Jouni Sundberg

Itse jälki sujui hyvin, vaikka kulman jälkeen tuli aika vaativaa maastoa, jossa joutui hieman siksakkaa ojienpohjalla varsinkin, kun kulma tuli aika haastavaan kohtaan. Kepit nousi muistaakseni kaikki ja loppua kohden Toivon ilme vaan parani, kun kepeillä nyt vietettiin aikaa kehun Toivoa ja aina ennen uutta lähetystä eteenpäin kepiltä näytin vielä mihin laitan keppin talteen ja kerrottiin Toivolle mikä aarre se on. Viimeisellä kepillä vielä kaivettiin kaikki kepit esille ja ihasteltiin näkymää ja siitähän Toivo oikein innostui olemaan rinta rottingilla.


Oikein hyvä fiilis tästä kyllä jäi ja uskon, että tämä sai keppimotivaatiota hieman nostettua !


**********
Leirillä oli mukana myös yksi Toivon ja Ketkun pennuista. Ralla oli Ilonan mukana leirillä ja pääsi peräti osallistumaan metsäjälkeen lauantaina. Sunnuntaina lounaalla ehdittiin ottamaan muutama kuva Toivosta ja lapsukaisista, tosin aika kiireellä, kun piti ehtiä metsään aika pian takaisin.


Aikamoinen sekamelska siitä kuvaamisesta syntyi, kun Ralla ja Tarmo halusivat vaan painia sekä Toivokin siihen pyrki leikkimään lastensa lisäksi. Ralla tuntuu olevan aikalailla samanlainen luonteeltaan kuin Tarmo !



Toivo, Ralla ja Tarmo / kuva: Heidi Bechstein





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti