tiistai 12. kesäkuuta 2018

09.06.2018 korkattiin jälkikisat Toivon kanssa, ei tulosta

Lauantaina oli erittäin jännä päivä, kun Toivon kanssa matkattiin Lopelle jälkikisoihin. Valmistelut oli menneet hyvin niin jäljen kuin esineruudun osalta. Tottelevaisuuden osalta tiesin, että puutteita on, mutta kokonaisuutena osaaminen on jo hyvää.


Tottelevaisuus                85/100 pistettä
Esineruutu                      29/30 pistettä
Jälki                                Jana 29/30 pistettä, kepit 60/140
Maasto yhteensä:            118 pistettä
Yhteensä:                        203 pistettä


Etukäteen hermoilin lähinnä jäljen janaa ja esineruutua, mutta niiden osalta ei ollut mitään ongelmia eli turhaa stressasin. Vieraan tekemän jäljen kepitkin oli kaksi edellistä viikkoa nousseet ilman ongelmia, joten siinä en odottanut näin suuria ongelmia mitä sitten tuli.


Arvonnassa valitsin sitten viimeisen jäljen, joka tarkoitti, että muutenkin oltiin viimeinen suorittava koirakko esineruudussa ja tottelevaisuudessa. Se oli kivaa, että arvonnassa valittiin lakut, johon oli merkattu jälki, tosi kiva idea (meinaan söin sen kotiin lähtiessä) !


Tämän vuoksi sitten jouduinkin odottelemaan aika kauan, ennen kuin meidät lähetettiin matkaan, mutta onneksi ilma oli lämmin ja aurinkoinen.


JÄLKI


Janalle oli hieman matkaa ja käveltiin se rauhassa, annoin Toivon pissata tien vierustaan niin paljon kuin halusi. Valjaat oli päällä jo ja liina suorana, mutta kiinnitin liinan vasta vähän ennen lähetystä. Olin jotenkin toivonut, että lähetyslinjalla ei olisi puita, kun pari viikkoa aikaisemmin janalla Toivo jäi kiinni puuhun, kun yritin korjata linjaa suoremmaksi.


Vähän hiipi tavallaan kauhu mieleen, kun katselin janaa, mutta eihän siinä tehtävissä ollut muuta kuin lähettää, ei sentään suoraan puuta kohden. No lähetin Toivon matkaan ja se lähti tuttuun tyyliin ampaisten eteenpäin, mutta ei onneksi liian lujaa. Liinan mitan tultua käteen, lähdin perään ja vähän hirvitti, kun lähti sitten vinoon (tuuli toi hajun aikaisemmin jäljestä) ja lähti menemään vähän viistosti sivulle eli ei niin suoraan kuin itse olen tehnyt, mutta kun ei meitä kutsuttu takaisin tai käsketty pois väärältä jäljeltä niin tajusin, että jäljellä ollaan.


Eka suora vähän ihmetytti minua, mutta todennäköisesti Toivo tuulen takia jäljesti hieman sivussa ja jossain kohtaa teki siirron paljon sivuun (ilmeisesti keppi oli siinä kohdassa), mutta luulin sen ennemminkin etsivän jälkeä kuin keppiä siinä vaiheessa. Sitten tulikin kulma, josta Toivo selvisi hyvin ja pystyin rekisteröimään, että oli kulmasta kyse ja annoin sille tilaa (ei siis mennyt tuttuun tyyliin kulmaa kuin juna) ja Toivo selvitti sen hyvin. Liinankäytössä oli minulle hieman ongelmaa siinä, että olin tottunut ajamaan 15 metrin liinalla ja nyt olin kisaa varten liinan katkaissut 10 metriin ja tuntui, että olen kokoajan hieman liian lähellä.


Tämän jälkeen tuli sitten pitkää kaarrosta, jossa oli ne seuraavat viisi keppiä. Aloin jo ihmettelemään, että eikö niitä keppejä nouse, mutta rauhoituin, kun Toivo rupesi tekemään jälkeä todella tarkkaan ja parissa kohtaa teki kyllä selvästi pientä tarkastelua, en osannut siinä vaiheessa kysyä, että "mitä siellä on" vaan yritin itse katsoa sitä kohtaa, että näkyykö keppiä (toivotonta) !


Sitten nousi ensimmäinen keppi ja sen jälkeen heti toinen keppi, jonka jälkeen Toivo jatkoi todella tarkkaa jäljestämistä, mutta ei vaan noussut lisää keppejä, jolloin alkoi hiipiä mieleen ikävä ajatus, että ei tämä alokasluokan jälki voi näin pitkä olla ja kaivoin kepit esille, jolloin tajusin, että 6 keppihän se siinä.


Valitettavasti en ollut saanut keppien palautusaikaa, se unohtui siinä lähdössä sanoa ja yritin sitten vielä nostaa jäljen ylös uudelleen toisesta suunnasta janaa ja ajaa jälkeä sen 20 minuutin puitteissa (tai oikeastaan 15 minuutin, koska piti ehtiä sinne keppien luovutuspaikalle). En ollut katsonut kelloa, kun lähdin janalta niin yritin nyt puhelimesta katsoa aikaa, kun olin laittanut sport trackerin päälle, mutta kun sen olin laittanut päälle niin olin vielä autojen luona, joten siitä oli matkaa lähetyspaikalla niin en ihan tiennyt miten paljon meillä olisi aikaa oikeasti.


Toivo otti jäljen toisesta suunnasta hyvin ylös ensi ihmetyksen jälkeen ja noin 40 metriä meni jälkeä hyvin, mutta sitten tuli kohtaan missä etsi viimeksikin ilmeisesti keppiä ja siinä alkoi ongelmat ja seuraavasta kulmasta ei päästy eteenpäin. Syynä tähän oli tottumattomuus ja hämmennys jäljestää uudestaan niin, että jäljen päällä on vielä minun ja Toivon oma haju ja sitten minun liika painostus jäljellä kiireen takia.


Päätin lopettaa siihen, koska Toivo oli niin haluttoman oloinen ja hämmentynyt !


Harmin paikka, ettei minulla ollut tietoa, että aikaa olisi ollut vielä, vaikka kuinka paljon, koska starttasimme jäljelle arvioitua aikaa noin kymmenen minuuttia myöhemmin ja sitten itse jälki oli ajettu noin viidessä minuutissa ja minulla olisi ollut 15 minuuttia aikaa siinä vielä ja siihen päälle keppien palautukseen aikaan jonkin verran, mutta toisaalta en usko, että Toivo olisi pystynyt ajamaan jälkeä uudelleen, koska niin hämillään se oli eli tätäkin pitäisi harjoitella erikseen joskus.


Janalta saimme 29/30 pistettä eli turhaan olin ottanut siitä painetta ja kepistä nro 5 20 pistettä ja 6 kepistä 40 pistettä, joten valitettavasti jäljeltä ei ollut mahdollista saada tarvittavaa pistemäärää, kun meidän saalis oli 89/200.


Päädyin kuitenkin jatkamaan kisaa esineruutuun ja tottelevaisuuteen, koska sehän olisi meille hyvää harjoitusta ja maksut maksettu niin kokemusta hakemaan vaan.


ESINERUUTU


En ollut syönyt muuta kuin aamulla yhden pienen jugurtin ja vähän juonut vettä, joten päänsärky alkoi ilmoittaa olemassaolostaan ja hieman heikottamaan muutenkin. Sää oli aurinkoinen ja kuuma, odottaminen väsyttävää ja viimeisenä sitten mentiin sinne esineruutuun pitkän odotuksen jälkeen.


Toivo oli loistava, irtosi ensimmäisellä lähetyksellä hyvin takarajalle ja lähti palaamaan minua kohden ilman esinettä, mutta muutaman metrin kuluttua pysähtyi nostamaan koipea, jolloin teki mieli huutaa muutama ärräpää (ei onneksi jäänyt lorottaa) ja heti sen jälkeen sai hajun esineestä ja toi minulle pienen jumppatossun. Luovutus tapahtui innokkaasti ja lähetin sitten Toivon seuraavalle pistolle vähän keskemmältä ja taas lähti suoraan noin 15 metriä ja kaarsi sivuun, jolloin hieman kylmäsi itseäni, että tässäkö se nyt on, mutta sitten lähti syvemmälle ja sieltä toi toisen esineen, joka oli kenkä. Aikaa ei ollut kulunut kuin noin 1,35 minuuttia ja tuomari sanoi, että Toivo työskenteli riittävällä nopeudella, luovutti hyvin ja työskenteli hyvin, mutta yhden pisteen menetys siitä jalan nostosta eli 29/30 !


TOTTELEVAISUUS


Yksi voittajan koira oli jäänyt pois maastojen jälkeen, joten koiria oli nyt viisi tottelevaisuudessa, joten tehtiin ykkösluokan kolmen koiran tottis kolmistaan eli ilmoittauduttiin kolme koiraa kerrallaan. Tämä onnistui sitten kuitenkin ihan hyvin ja Toivon kanssa siitä matkattiin paikallaolon makuupaikalle.


Pari edellistä kertaa Toivo oli yrittänyt siirtyä samassa tilanteessa minun oikealle puolen ja sitä pelkäsin kovasti, mutta nyt se pysyi vasemmalla puolella, mutta piru vie ei kunnolla oikeassa paikassa vaan yritti edistää. Maahan Toivo meni ensimmäisellä käskyllä ja jäi sinne ilmeisesti ihan hyvin ja nousi istumaan reippaasti


PAIKALLAMAKUU, saimme paikallaolosta erinomaisen arvostelussa.


Paikallaolon jälkeen käskin Toivon viereen ja mentiin piilon taakse odottamaan, että edellinen koira suorittaa eteenmenon. Yritin pitää Toivon piilon takana, ettei se näkisi eteenmenoa, josta kiihtyy ihan hirveästi.


Tämän jälkeen Toivo liinaan ja siirryttiin kehän laidalle ns. odottamaan, että seuraava suorittaa tottelevaisuuden. Eteenmenon tullessa Toivo alkoi käymään jo kuumana, joten samalla muistin, kuinka se reagoi nähdessään toisen koiran tekevän eteenmenon. Seuraamista ei saa hanskaan mitenkään !


SEURAAMINEN => en muista mitä tästä saatiin


No sitten alkoi meidän vuoro ja jo sivulla ollessaan se oli lähdössä eteen, en meinannut saada sitä perusasennossa pysymään sivulla, joten liikkeelle lähdettiin niin, että Toivon perusasento oli aivan liian edessä. Seuraaminen kohti pallon normaalia sijoituspaikkaa oli kamalaa, edisti ihan hitosti, mutta oli kuitenkin koko ajan minua kohden aktiivinen, mutta antoi levottoman vaikutelman koko seuraamisesta, kun oli valmis lähtemään suorittamaan eteenmenoa.


Täyskäännöksen jälkeen ei tasoittunut vielä ja sitten vähitellen vähän rauhoittui, mutta edisti yhä ja puski jalkaan. Henkilöryhmässä oli aika vaikea kaartaa vasemmalle tuon edistämisen takia.


LIIKKEESTÄ ISTUMINEN = tämä oli varmaan puutteellinen


Valmistelevassa osuudessa vähän vielä liikaa edessä, mutta istui nopeasti, mutta oli sitten noussut seisomaan heti, pysyi kyllä hyvin paikallaan.


LIIKKEESTÄ MAAHAN JA LUOKSETULO = olisiko ollut erittäin hyvä (en muista)


Valmisteleva osuus oli jo vähän parempi ja maahan meni kuulemma todella nopeasti ja luoksetulo oli vauhdikas ja hieman törmäsi. Sivulle tuli hiljaa ja erittäin nopeasti, vähän jopa yllätyin.


TASAMAANOUTO = hyvä (kait se meni näin tai sitten erittäin hyvä)


Odotti hyvin ja lähti vauhdilla noutoon, voisi nostaa vielä nopeammin, lähti palauttamaan hyvin, mutta sitten tapahtui jokin vahinko Toivolle ja tiputti, mutta otti ilman erillistä käskyä heti sen omatoimisesti ja tuli luovuttamaan. Hieman kuulemma voisi pitää tiukemmin kapulasta luovutuksessa.


No tässä oli ongelmana se, että minulle kävi ajatuskatko ja odotin käskytystä, että saan pyytää Toivoa irrottamaan. Onneksi sitten lopulta itsellä välähti, että eihän se niin mene ja sama toistui myös esteillä, vaikka sen tajusin jo tasamaanoudossa.


METRINEN HYPPYESTE JA NOUTO = erinomainen


Hyvä ilmava hyppy kumpaankin suuntaan, otti kapulan heti, mutta voisi pitää tiukemmin kapulaa lopussa.


VINOESTE JA NOUTO = erinomainen


Aikalailla samanlainen suoritus kuin tuo hyppyeste noutokin.


ETEENMENO = en muista mitä oli arvostelussa


Valmistelevassa osuudessa oli taas hieman edistämistä, mutta ei niin pahaa kuin seuraamisessa heti edellisen koiran tehtyä eteenmenon. Lähti hyvin suoraan ja hyvällä vauhdilla, mutta lähti sitten kaartamaan vasemmalle (pitäisi siis mennä suoraan), mutta eteni kyllä ihan kentän laitaa kohden. Käskin Toivon maahan, mutta kääntyi istumaan ja toisella käskyllä maahan, mutta heti alkoi kohottamaan kyynäreitä, mutta laskeutui siinä lopussa sitten maahan, kun lähestyin.


Tottelevaisuuden pistemäärä 85/100, johon olen todella tyytyväinen. Toivo pysyi kasassa koko homman kuitenkin aika hyvin, jos ajattelee, että emme ole kuin muutaman kerran harjoitelleet niin, että meillä on pari. Ilmoittautumisia toisen koiran kanssa on ollut todella harvoin ja muutenkin tämän kokonaisuuden harjoittelua alla on todella vähän.


Kaikesta huolimatta päivästä jäi hyvä fiilis, vaikka tulosta ei nyt tullutkaan ja järjestelyt kisassa oli hyviä ja ihmiset mukavia, joten ei hullumpi päivä ollenkaan ja se mikä oli rentouttavaa tokokisoihin verrattuna niin ihan jokaisesta Toivon vinkumisesta tai haukahtamisesta ei tarvitse ottaa itse painetta, koska oikeastaan Toivo käyttäytyi oikein hyvin.


Onneksi en jättänyt leikkiä kesken epäonnistuneen jäljen jälkeen ja loppujen lopuksi ei se itse jälkikään huonosti mennyt, mutta keppien kanssa täytyy nyt miettiä mitä pitäisi tehdä, jotta kepit tulisivat kisoissakin minulle asti, ei vain treeneissä.







































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti