tiistai 8. syyskuuta 2009

07.09.2009 kisaharkka Järvenpäässä


Rommin kanssa osallistuttiin Korrien ja Virve Sormusen järjestämään kisaharkkaan Järvenpäässä. Inkan otin mukaan, jotta hieman näkisin missä tilassa se on, jos yritän jotain sen kanssa tehdä.


Paikalle saapumisen jälkeen käytin koirat ensin pissalla ja sen jälkeen nurmikentällä hieman seuraamista kytkettynä. Inka oli hieman levoton kokoajan eli häiriintyi toisista koirista, ihmisistä ja pyöräilijöistä, joten vaihdoin patukan namiin ja tyydyin palkkaamaan muutaman askeleen välein tai pelkästään kontaktin otosta (käytin naksua apuna).


Loppuun leikkiä patukalla ja ihan pikkuisen sain myös vähän vastustusta mukaan. Pääsääntöisesti jäi kuitenkin mieleen, että häiriöherkkyys oli aika voimakasta kun vertaa siihen millainen se on ollut tokokilpailujen yhteydessä.


Juttelinkin vähän Riitan kanssa meidän Bh-kokeesta ja siitä milloin kannattaisi yrittää uudelleen. Kannatti myös sitä, että annan asian hautua vähän aikaa ja jossain testaan sitä ensin eli ei suoraan ainakaan vielä tämän vuoden aikana.


Otin Rommin autosta vasta ihan viime tingassa ja laitoin repun auton viereen ja Rommin siihen makaamaan. Paikallaoloon mennessä pidin taas namia nyrkissä, jotta Rommi ei pääse kertaakaan näissä tilanteissa luisumaan löntystelemään kehään.


Liikkeet:


Tuomarina Virve Sormunen / liikkeenohjaajana Pekka Korri


Paikallaolo maaten


Koirat käskettiin yksitellen maahan. Rommi ei reagoinut toisten käskyyn ja meni ensimmäisellä hyvin alas. Piilo oli auton takana ja Rommi oli oikein hyvin paikallaan, muutaman kerran vähän katseli sivulle ja kerran meinasi laittaa kuonoa maahanpäin, jolloin rykäsin auton takaa. Sen jälkeen makasi ihan hyvin. Kesti myös hyvin paikallaan Pekan kiertäessä koiria ja kun menin Rommin taakse palatessamme koiria kohti niin Rommi pysyi hyvin. Nousi käskystä hyvin sivulle, mutta sitten liikkeen loputtua yritti kokoajan maahan.


Tuomarin kommentti: Hyvä (ei mitään moitittavaa siis)


Paikallaolo istuen


Hyvin jäi istumaan, jäin seisomaan näkyville yhden voittajaluokan koiran ohjaajan kanssa, muut menivät piiloon. Katsoin, että ei pidä ahnehtia vielä. Tämä on ehkä 4 tai 5 harjoitus. Ainoastaan kerran Rommi korjasi asentoa, koska piilosta tuli muutama käsky istua ja Rommi reagoi hieman siihen, lähinnä niin, että ryhti meni hiukan kasaan. Sivulle tulo ihan onnistunut.


Tuomarin kommentti: Koirat voisi istua kokoajan ryhdikkäämmin, joten tähän voisi käyttää esim. lelua apuna (tämä siis oli yleisohje kaikille, ei siis meille). Rommi suoritti liikkeen ihan hyvin, mutta Rommin asentoa kaikissa istumisliikkeissä voisi yrittää saada skarpimmaksi. Toisaalta Virve myös totesi, että jos sillä on tähän fyysinen rajoite, niin ei kannata tähän jäädä sitten kiinni (selkä, lantio). Nämä on tälläisiä pitkäselkäisen koiran ongelmia ja Rommin fysiikassa saattaa tuon takajalan loukkaantumisen vuoksi olla myös fyysisiä rajoiteita, koska lantiossahan nimenomaan on ollut sitä ongelmaa eli tästä voi johtua, että istuu mieluiten vähän selkä notkolla (tekee arkena näin aina) !


Luoksetulo


Itseäni häiritsi kun luoksetulon aloituspaikka oli kiinni kehänauhassa ja annoin sen sotkea keskittymisen.  Voi jessus sentään, perjantain hieno luoksetulo ei toteutunut todellakaan. Meni vasta toisella käskyllä alas ja kun annoin käsimerkin niin jatkoi eteenpäin, jolloin annoin suullisen, jota sitten totteli vasta toisella pysätysmerkillä ja melkein heti ennakoi sen menemällä maahan. Eteen tuli sieltäkin vielä laukalla suoraan hienosti, mutta en ottanut sitä sivulle sieltä vaan sanoin "voi sua" ja en palkannut.


Tuomarin kommentti:

Jätin vähän huolimattomasti ja kiireellä, joten seuraavan kerran huolellisemmin. Myöskin mun pitää harjoitella kehään tulemista ja siellä siirtymisiä suorituspaikalta toiselle, joko pitämällä tiukasti käskyn alla tai sitten vapaasti, mutta niin, että Rommilla ei ole tilaisuutta haistella kentältä mitään eli treenaan tätä erikseen ja ripottelen kentälle merkkejä yms. kamaa, johon se ei saa ottaa kontaktia. Myöskin jokin sellainen käsky käyttöön, jolla voin siirtää sitä kehässä. Toinen vaihtoehto on, että laitan sen maahan ja sieltä käsken sitten sivulle kun olen itse siirtynyt eli koira ei kulje kokoajan mukana. 


Liikkeestä istuminen


Istuminen ei sujunut sitten mitenkään. Ensimmäisellä kerralla käskykin oli vähän liian kimeä ja painostava. Toimin varmaan itsekkin turhan hermostuneesti. Annoin istumiseen vaadittavat käsimerkit, mutta Rommi meni maahan. Virve käski ottaa alusta uudelleen, mutta sama toistui, joten autoin Rommin istumaan ja tein liikkeen loppuun. Liikkeen aikana Virve sanoi, että kannattaa seuraavaksi auttaa koiraa tässä liikkeessä.


Tuomarin kommentti:

Koira ilmeisesti paineistui luoksetulon epäonnistumisesta ja ennakoi jo maahanmenoa siinäkin, joten se sortui sitten tarjoamaan maahanmenoa myös istumiseen (hyvin tyypillisä tälläisessä tilanteessa). Istumista voisin harjoitella niin, että yliviritän koiran seuraamisosuuteen ja siitä sitten istuminen (avustan) ja heitän palkan taaske tai sitten rinnankorkeudelta saa nousta tai hypätä hakemaan palkkansa.


Metallinouto vieraalla kapulalla (keskikokoinen)


Kapulalle meno vauhdikas ja otti hyvin, mutta sitten taas pudotti, mutta itse otti uudelleen suuhun (tämä meidän kisavirhe) ja palautti laukalla, jolloin heti perään kehuin, jotta vahvistuisi laukan otto. Luovutus aavistuksen vino.


Tuomarin kommentti:

Vauhti kumpaankin suuntaan erinomainen. Pudottamiseen Virve jotain sanoi, mutta nyt on sen osalta pää tyhjä (eli ehkä jotain sellaista, että totutan sitä siihen, että kehun kun nostaa). Käski myös harjoitella sisällä PALJON niin, että sijoitan Rommin minuun nähden vinoon ja siitä sen on tuotava kapula (tai ihan vaan pelkkä eteentulo) niin, että opettelee oikaisemaan peppunsa suoraksi.


Tunnari (Kaikki kapulat järjestäjän)


Rommia kiinnosti kovasti Pekka eli kävi kahteen otteeseen tarkistamassa ja haistamassa. Ei minkäänlaista agressiota, mutta kovasti kiinnosti ja oli hiukan varuillaan. Itse liike meni mahtavasti, ei ottanut suuhun, ei maistellut, ei töninyt ja kapuloille meno vauhti oli todella kova ja samoin palautus vauhti. Luovutus suoraan edestä, jeeeeee !


Tuomarin kommentti:

Vauhti erinomainen kumpaankin suuntaan ja työskenteli hyvin. Tarkasti ensin kaikki kapulat ja sen jälkeen valitsi omansa (eli tässä vielä toivottavaa, että ottaisi heti sen oikean).


Seuraaminen (namiavusteinen)


Käytin namia apuna. Nami nyrkissä vasemmassa kädessä ja käsi liikkuu suhteellisen normaalisti, koiran kontakti ohjaajan kasvoissa samalla, ei siis kädessä. Tuntui oikein hyvältä, teimme ainakin kaksi askelta oikealle, täyskäännöksen, hidasta käyntiä ja juoksua.


Tuomarin kommentti:

Olemme hyvän näköinen pari, koiran ja ohjaajan askelmitta ja rytmi sopii hyvin yhteen , jipiiiiiii. Seuraaminen näytti kuulemma ihan hyvältä, paikka on hyvä ja koiran asento hyvä. Alkuun olin kuulemma vähän hätäinen ja yritin kilpailla Pekan käskyjen kanssa, mutta kuulemma rauhoituin itse aika nopeasti ja homma tosiaan pelasi. Sanoin, että nami auttoi niin Virve sanoi, että on nähnyt meidän seuraamista ilman namiakin ja Rommin paikka on silloinkin ihan oikea ja seuraaminen hyvää, joten on onnistunut sitten vaklaa meitä hyvinä hetkinä.


Ruutu



Ilmoitin jo aloittaessa, että meillä on ruutu kesken ja haluan testata hahmottaako Rommi jo ruudun. Otin askeleita ruutua kohden ja toistin "missä ruutu" ja sivulla sitten "ruututemppu". Irtosi hyvin, mutta kaarsi kohtaan, johon olin metallikapulan heittänyt ja selvästi vähän haisteli. Kutsuin luokse ja yritin uudelleen, mutta tulos ei ollut sen parempi ja Virve käski minun viedä Rommin sitten ruutuun. Lopulta tehtiin niin, että Virve kävi  ruudussa ja sen jälkeen sain Rommin ruutuun seisomaan ja maahan, jolloin menin palkkaamaan ruutuun.


Tuomarin kommentti:

En saa koskaan käskeä lähetettyä koiraa ruudusta luokseni eli liike menee heti nollille eli jos näin käy kisoissa, käsken koiran seisomaan ja käyn viemässä sen ruutuun, että tässä se oli. Tai sitten yritän lähettää uudelleen, jos käskyjä on vielä jäljellä.


Virve kehoitti treenaamaan ruutua niin, että joku vieras tekee ruudun eli sinne ei saa johtaa ohjaajan (tai välttämättä tutun kaverin) hajuvanaa vaan koiraa opetetaan menemään tyhjälle. Kiertelen ruutua ja kun koira menee vahingossa ruutuun niin vahvistan sanomalla seiso ja "hyvä" (NAKSU TÄSSÄ VAIHEESSA PARAS APU). Myös voin tehdä paikalle tullessani koiralle treeniä, että "missä ruutu, etsi ruutu" harjoituksia, jolloin se kisapaikalle saapuessa hahmottaa heti ruudun.


Yleistä:


Virven mukaan Rommi oli edellisestä kerrasta edistynyt paljon ja oikein hyvältä näyttää. Tämä oli erittäin kiva kuulla   !


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti