maanantai 3. joulukuuta 2007

02.12.2007 Vierumäellä Scy Ry:n tottisseminaarissa


Aamulla saikin sitten puhdistaa auton lumesta, ennenkuin pääsimme Rommin kanssa matkaan. Hyvinkään ja Mäntsälän välillä tuli lunta välillä aika sakeastikkin, mutta onneksi moottoritiellä oli sitten vähän helpompi ajaa.


Kouluttajana oli Marko Koskensalo ja koulutus pidettiin Vierumäellä Maneesissa. Aluksi Koskensalo kertoi hieman omista taustoistaan ja koiristaan sekä piti meille pienen teoriaosuuden kouluttamisesta. Hän myös näytti 6 kuukauden ikäisellä saksanpaimenkoira uroksellaan miten hän pennun kanssa harjoittelee käyttäen ruokaa hyväkseen.


Seuraavaksi sitten oli meidän vuoro tehdä koirien kanssa normaalit harjoitteemme. Pääsääntöisesti homma sujui sitten niin, että pääsimme :o) harjoittelemaan koiriemme kanssa leikkimistä. Koskensalo näytti itse koiralla hieman mallia ja ohjaaja sitten jatkoi itse siitä. Aika valaisevaa kun jokainen koira oli hieman erilainen.


Itse Koskensalo ei treenaa koskaan yksin vaan aina toinen seuraa koiran suoruutta sivulla ja kuinka nopeasti se suorittaa liikkeet, itse ohjaaja keskittyy siihen koiran "tunnetilaan" eli seuraa sitä. Pakoitteita käytetään kun koira osaa jo tekniikan ja sen viettivire kestää pakotteet, ilman pakotteita harvemmin saadaan aikaiseksi näyttävää viettivoimaista tottelevaisuussuoritusta. Pakotteita käyttettäessä täytyy huomioida koiran luonne, pakotteiden avulla on tarkoitus saada koira aktiiviseksi ja pakotteen jälkeinen palkka täytyy tulla oikeaan aikaan. Apuohjaaja voi olla tässäkin avuksi, hän kertoo milloin palkkaat !


Koulutuksen aikana käytettiin pakotteita lähinnä vain jo osaaville koirille ja täytyy sanoa, että yllättävän hyvin ne niitä kestivät ja suoritus parani. Osaksi pakotteet tulivat apuohjaajalta eivätkä itse ohjaajalta, toisaalta nämä collielle käytetyt pakotteet ovat huomattavasti pienempiä kuin, mitä vahvempi viettiselle koiralle olen nähnyt käytettävän. Hyvin valisevaa oli käydä myös Toni ja Heli Salmisen tottisseminaarissa, jonka Hvk Ry järjesti viime keväänä. On osattava hakea opetuksesta se syvin ajatus ja täytyy miettiä miten opittu asia voidaan hyödyntää oman koiran koulutuksessa, koirat ovat niin erilaisia luonteeltaan ja pehmeää koiraa ei voi käsitellä samalla tavalla kuin sen kovempaa lajikumppania.


Rommin kohdalla Koskensalo oli sitä mieltä, että se motivoituu paremmin tällähetkellä namista, joten jatkan sillä. Taistelutahto ei ole kovin voimakas, joten jos haluan sen kanssa käyttää leikkimistä, joudun todennäköisesti hieman sitä paineistamaan, mutta silläkin tavalla saadaan tulosta. Istumisen nopeuttamiseen pysähdyttäessä kehoitti käyttämään ihan "istu" käskyä ja virheellinen perusasento korjattiin ihan kädellä, jota olen pyrkinyt välttämään, tähän asti en ole vain palkannut vaan olen ottanut uudelleen. Jos jäi istumaan väljästi niin remmillä nyppäämällä huomautettiin. Loppuun otettiin luoksetulo niin, että Koskensalo piti Rommia kiinni ja kun kutsuin niin ei heti päästänyt Rommia, jätkä oli hieman ihmeissään, palkkasin patukalla ja sitten juostiin pois.


Toisella kierroksella olikin vaan lyhyt leikkiharjoitus, jonka aikana tuntui, että kunto loppuu kesken. Muutamaan otteeseen Rommi oikein kunnolla tuntui taistelevan, mutta kyllääntyi aika nopeasti, leikki siis saisi olla vieläkin lyhyempi, mutta nyt tietty kun mua opetettiin ja aina kaikki ei mene heti perille niin siinä sitten joudutaan toistaa. Tärkeää on, että koira toimii aktiivisesti, eikä ohjaaja houkuttele koiraa leikkimään !


Joten päivä oli erittäin antoisa ja kotiin päästyämme olimme Rommin kanssa aivan puhki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti