torstai 17. heinäkuuta 2008

17.07.2008 Tottista Ojangossa


Pian kanssa oli treffit vähän ennen puoltapäivää Ojangossa. Ajoin paikalle hieman ennen Piaa ja otin kontakteja Pablolla, nyt palkka tuli minun kädestä ja namialustaa ei käytetty. Laitoin jätkän aika prässiin, mutta ihan innolla se teki. Tätä jatketaan !


Tottiksen treenaamisen aloitin Rommin kanssa ja Pia toimi apuohjaajana häiriten meidän kontaktia. Sivulletuloissa ja kontaktissa käytän palloa, koska namilla Rommin kontakti pysyy herkeämättä, sen verran ahne se on, mutta pallolla saadaan ehkä vähän todellisempi kontakti. Itselläni on vaikeuksia vapauttaa ja palkata koira oikein, tahtoo jäädä jokin osa sanomatta tai vanhat käskysanat lipsahtaa suusta tahtomattani.



  • Sivulletulo (pallo)

  • Kontakti häiriön alla (pallo)

  • Hyppy (1 m), liikuin itse vierellä pallon kanssa

  • Luoksetulo, pallo leuan alla (Pia vei Rommin kentän kauimpaan nurkkaan ja sieltä luoksetulo, ei tullut täysin hyvin eteen, pieni korjaus askeleilla, joista olisi päästävä pois, mieluiten ei palkkaa väärästä eteentulosta)

Inkan vuoro oli seuraavana ja otin sen kanssa ensin harjoituksia liikeenohjaajan kanssa niin, että palkkasin patukalla jokaisen liikkeen.



  • Liikkeestä maahanmeno (koko liike kerralla)

  • Luoksetulo (+ luoksetulossa paikallaan pysymisen palkkaus)

  • Liikkeestä seisominen (palkkasin seisahtumisesta pallolla)

  • Alo hyppy (koko liike kerralla)

  • Ruutu



    1. Pallo ruudussa (Inka näki pallon viennin, erinomainen)

    2. Tyhjään ruutuun (Vein mukamas pallon ruutuun. Inka ei pysähtynyt ruutuun ja sitkeästi etsi kentän takaa palloa ja ei tullut, vaikka kuinka kutsuin, lopulta sain sen tulemaan, kun heiluttelin palloa)

    3. Pallo ruudussa (Inka näki pallon viennin, erinomainen)

    4. Tyhjään ruutuun (Vein mukamas pallon ruutuun, pallo apuohjaajalla. Eteni hyvin ja kehuin kun oli ruudussa ja juuri oikeaan aikaan Pia heitti pallon ruutuun. Meni aivan nappiin.)


  • Hyppy (1 m), vein patukan (vai oliko se pallo) esteen taakse. Ensimmäisellä yritti mennä sivusta, mutta Pia sai estettyä, seuraavalla kerralla itse lähdin vähän kanssa etenemään, että ei mene toiselta sivulta. Inkan ponnistaa ja hyppää oiken hyvin).

Seuraavaksi oli Pablon vuoro ja aivan tarkoituksella päätin pitää sillä aika pitkän treenin tälläkertaa.



  • Täyskäännös oikealle (namilla ja liinassa)

  • Ruutu (oli tainnut hieman unohtaa ruudun idean, sivusta taas sisälle, joten Pia vei seuraavan kerran namin Pablon nähden, vapautus ruudusta saa Pabloon vauhtia)

  • Jäävät likkeet (maahan - istu - seiso, kerroin Pablolle etukäteen mikä liike tulossa, yllättävän nopeasti suoritti maahanmenot, istumisessa ja seisomisessa vielä hiottavaa)

  • Avo hyppy (alokasluokan hypyn kertausharjoitukset tuoneet hieman epävarmuutta, varmistettava taas hyppyyn irtoamista ja pitäisi saada hyppyn jälkeen etenemään enemmän suoraan eteenpäin. Tein muutamia toistoja, käyttäen namia esteen takana)

  • Luoksetulon pysäytys (pysäytys merkit)



    1. Käsky + käsimerkki (lihapullan heitto palkaksi)

    2. Käsimerkki (lihapullan heitto palkaksi)

    3. Läpijuoksu


  • Kaukokäskyt (maahan - istu, lauta etutassujen edessä, kovin läheltä joudun vieläkin nostamaan istumaan)

Rommin seuraavalla vuorolla oli selvästi haluttomuutta taas näkyvillä ja se tahtoo johtua patukasta, heti pallon tultua peliin innostuu aivan erilailla.



  • Nouto, kolmio (Pia piti Rommia, tahtoi hieman haukkua, yritin kieltää, mutta eihän se usko, huoh. No vielä ei onneksi hauku, jos heitän vierestä. Menee kapulalle ihan kohtuullista laukkaa, mutta palautti ravilla, yritin juosta kentällä edestakaisin, mutta kunnon laukalle en sitä saanut.)

  • Hyppynouto patukalla (Vein patukan matalamman vaneri esteen (noin 80 cm) taakse. Pia oli taas esteen toisella sivulla varmistamassa, ettei men sivusta. Rommi yritti suorittaa viereisen matalan A-esteen hypyn sijaan eli väisti estettä, joten jouduin sitä hieman torumaan. Lopulta sain sen hyppäämään esteen ja otin vielä toiston.)

  • Vinoeste nouto patukalla (Kyllähän se suoritti, mutta innottomasti)

Rommi muuttui kovin epävarmaksi ja haluttomaksi, joten vetäisin pallon taskusta ja teimme hypyn ja vinoesteen uudelleen. Pallolla toimien Rommi on kuin toinen koira, ainoa ongelma oli, että tahtoo heittää pallon mun nilkkoihin, mutta samaa ei tee kapulalla. Nyt pyrin enemmän siihen, että luovuttaa pallon mun käteen.



  • Hyppynouto pallolla (erinomainen)

  • Vinoeste pallolla (erinomainen)

  • Eteenmeno (Pia vei pallon ennen treeniä ja Rommi näki pallon viemisen autosta. Ensimäisellä lähetyksellä lähti täysin vikasuuntaan vasemmalle. Seuraavalla lähetyksellä tuli koirakko häiriöksi aivan lähelle palloa ja näin ollen meille tuli turhaa virtaa laskevaa viivettä. Tämän vuoksi Pia kävi näyttämässä pallon. Siitäkään huolimatta eteneminen ei ollut hyvää, joten otin vielä uusiksi ja nyt vietiin pallo yhdessä ja uusi lähetys, sekin juuri ja juuri hyväksyttävissä rajoissa)

Inkan kanssa treenattiin vielä lyhyt hetki jääviä liikkeitä ja luoksetuloa. Tyttö oli erinomaisessa vireessä. Kerroin myös Inkalle aina, että mikä liike on tulossa. Palkkana oli narupallo !



  • Maahanmenoja

  • Istumisia

  • Seisomisia

  • Luoksetulo läheltä (pk), narupallo leuan alla

  • Luoksetulo kauempaa, narupallon naru hampaiden välissä, hieman heilutin palloa ennenkuin kutsuin Inkan luokse. Kädet aavistuksen etupuolella ja aika leveä haara-asento eli paljon apuja käytössä tänään)

Ihan viimeiseksi otimme kaikilla koirilla paikallaolot. Pablon ja Rommin kanssa avoimenluokan paikallaolot, menimme piiloon vinoesteen taakse. Pablon parina oli Tessa ja Rommin parina Sulo. Kummallakaan ei ollut ongelmia itse paikallaolossa. Pablon kanssa saa olla tarkkana, että ei nouse liian aikaisin tai ilman käskyä. Viereisellä kentällä oli häiriötä, kun siellä harjoiteltiin myöskin tokoliikkeitä.


Tessa juoutui vielä Inkan kanssa harjoittelemaan paikallaoloa uudelleen, kuitenkin nyt niin, että Pialla oli selkä koiraan päin. Inka muutamaan kertaan äänteli, joten ihan nappiin ei mennyt. Otettiin sitten vielä uusinta ja kun käännyin Inkaan päin huomasin sen nousseen seisomaan. Lähdin ihan rauhallisena takaisin koiran vierelle, en sanonut mitään, mutta pistin sen takaisin alas ja sanoin vain, että "paikka". Nyt pysyi hyvin ja aivan lyhyen hetken kuluttua palattiin koirien viereen. Istumaan nouseminen oli vähän nihkeämpää pehmeä koira kun on, mutta otin sitten muutaman toiston ja sain sen nousemaan ylös ilman apuja. Toivottavasti uskoi tästä yhdestä kerrasta ja täytyy vaan "toivoa", että musta ei huokunut minkäänlaista suuttumista kun laitoin Inkan takaisin maahan. Toisaalta en usko, että mitään sellaista hajua olisi minusta erittynyt, kun en ollut mitenkään hermostunut, laitoin vain maahan ilman mitään houkutteluja tai käskyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti