tiistai 20. tammikuuta 2015

19.01.2015 Ahkerat 1 -kurssi alkoi

Maanantaina illalla samaan aikaan kuin aikaisemmin alkoi uusi tokokurssi. Tällä kertaa nimityksellä Ahkerat 1, jossa koirakkojen taso on hieman vaihteleva. Näitä junnuja on kolme ja vähän kokeneempia sitten toiset kolme.

Edellisestä ryhmästä on kaksi koiruutta, jotka ovat aikapaljon Toivoa nuorempia. Espanjanvesikoira  ja Lyhytkarvainen collie narttu. Sen lisäksi meillä on kaksi evl:n koiraa, joista toinen on Australianpaimenkoira Ripa  ja toinen Bordercollie Tilda sekä voittajaluokassa starttaava Staffi Örkki. Ripa oli nyt poissa, joten koiria oli tällä kertaa paikalla viisi.

Kaikkien koirien ohjaajat ovat minulle ennestään tuttuja, mutta heidän koiransa eivät tai no Sannan Tilda bortsun Toivo on tavannut kyllä kouluttajienkoulutuksessa aiemminkin. Selvästi huomasi, että uudet koirat kiinnostivat kovasti ja niitä jäätiin välillä oikein tuijottamaan.

PAIKALLAOLOT

Paikallaoloilla aloitettiin ja voi Toivoa, kun se vire on niin väärä (pitäisi päästä vähän ensin purkamaan pallolla sitä painetta ennen vuoroa, mutta ulkona on niin jäistä ja hallin kentät varattuja) ja lisäksi pientä poikaa taitaa jännittää ja ahdistaa tilanne hieman. Jouduin taas hieman nuhtelemaan ja ottamaan puhutteluun siinä rivissä. Alas maahan meneminen oli todella vaikeaa, ei sitten yhtään ollut kuulolla poika parka. Maahan ja istumaan tehtiin koira kerrallaan, kuten jatkossa aloissakin uusien sääntöjen mukaan tulee tapahtumaan. Kummankin puolen koiria piti niin hirveästi ilman halki haistella ja vähän vinkua maassa ollessaan, joten jouduin palkkaamaan ja pysyttelemään lähellä. Jessicalla käytetty nami vähän pidemmällä ei oikein täällä toiminut. No kyllä se maassa pysyy, mutta levottomuus on suurta, vähän vinkunaa ja vierustovereiden tiirausta.

Seuraavaksi oli varmaan tarkoitus, että otetaan jääviä kolmen ryhmässä, mutta mä jotenkin ensin ymmärsin, että ensin tekee toinen junnuista, sitten Toivo ja lähdin harjoittelemaan merkin kiertoa. Meillä oli omatoimitreeninä ruutu, merkin kierto ja hyppy.

MERKIN KIERTO

Tein kuten Jessicalla, mutta olin nyt lähempänä ihan sen takia, että takana treenattiin hyppyä niin tilaa ei ollut enempää. Pari kertaa kävin näyttämässä merkin harjoituksen aikana, koska Toivo oli niin hämillään uusista koirista. Toinen niistä teki hyppyä Toivon takana ja toinen jotain muuta siinä sivulla. Varsinkin bortsunarttua Toivo jäi välillä ihastelemaan kovasti ja tälläisessä tilanteessa kävin näyttämässä se merkin, jotta ei ajaudu Tildan luokse. No aika kivasti Toivo kokoajan oli hallussa ja ei päässyt häiritsemään muita.

Ainoa ero oli Jessican treeniin se, että vähän aikaisemmin kehuin Toivoa, kun lähti tulemaan minua kohden, koska häiriöt oli niin kovat. Lähti kuitenkin hyvin ilman käsimerkkiä. Lähinnä palkkasin namilla, kun tahtoi jäädä kyttäämään palloa ja irtoaminen oli taas hankalampaa.

JÄÄVÄT JA SEURAAMINEN RYHMÄSSÄ

Jenni pyysi Toivoa liittymään mukaan omaan kolmen koplaansa, kun ollaan valmiita merkillä. Toisaalta mun väärin ymmärrys oli ihan hyvä, koska Toivo hieman sai purettua ylimääräistä energiaa siinä merkkitreenissä.

Todella vaikeaa oli kuitenkin tehdä kahden muun koirakon keskellä jääviä. Ei tahtonut Toivo oikein tulla mukana kunnolla ja kaikkiin niihin asennonvaihtoihin tarvittiin käsiapua ja myös parempaa seuraamista joutui aika lailla "yrittää" vaatia. Kun, jos Toivoa olisi vaan vierustoverit kiinnostaneet, mutta suurin kiinnostus meni kyllä taas Tildan suunnalle. Tilda harjoitteli vieressä ruutua ja voi, että kun Toivo jäi vaan välillä tuijottamaan. Taisi poika raukka TAAS rakastua !

Vähän alkoi keskittyminen parantua, kun päästiin ryhmän laitimmaiseksi kauemmas ruudusta (siis  metrin) niin sain sen seuraamisen ehkä vähän edes paremmaksi.

Tämän jälkeen tehtiin sitten seuraaminen kolmen koiran ryhmässä peräkanaa. Toivo ensimmäisenä jonossa. Toivo ei oikein ollut kyllä kartalla ja lähtö oli ihan kelvollinen ja käännös vasemmalle meni jotenkuten, mutta sitten Toivo herpaantui vaan katsomaan eteensä Örkki Staffia ja ruutua treenaavaa Tildaa, joten vetäisin sen pois ryhmästä ja kierrätin sen ryhmän viimeiseksi. Toivo ihan unohti lelun mun kainalossa, namit ei motivoi tässä mitenkään, joten voimat meikäläisellä vähässä.

Lopulta sain kuitenkin vähän sinne ihan kelvollistakin seuraamista mukaan ja palkkasin lelulla pari pienempää pätkää.

Kyllä täytyy sanoa, että kovasti otti pikku jätkä häiriötä muista koirista ja koko tilanteesta.

HYPPY ALO vanhat säännöt / uudet säännöt

Harjoittelin sitten hyppyä useammalla tapaa. Ihan vaan namiastialle menoa ja hypyn loppuosaa erikseen. Sitten tein sitä uusien sääntöjen alo/avo -hyppyä ja loppuun sitten kokonaisuudessaan alokasluokan nykyisen hypyn. Palkkasin myös paikallaan pysymistä hypyn takana.

Tästä Toivo suoriutui erinomaisesti !

RUUTU n. 10 - 15 metriä / 2 eri suuntaa

Ensin lelulle ruutuun. Ei käsimerkkiä enää käytössä lähetyksessä, ainoastaan ruudun etsiminen virityksenä. Lisäksi tein muutaman kerran suoraan tyhjään ruutuun ja "yes" -sanalla merkkaus, kun tulee siihen kohtaan, kun haluan ja palkan heitto ruutuun. Yritin tähdätä juuri siihen kohtaan mihin Toivon haluan.

Ruutu treeniä Toivo teki myös todella hyvin ja intensiivisesti. Ei yhtään muiden kyttäämistä, mutta palkkana oli pallo ja tehtävä mieleinen. Heti näkyi siis tekemisessä ja keskittymisessä.

Pitäisi alkaa muuten harjoittelemaan maahan menoa niin, että olen kauempana !

LOPPUUN VIELÄ JÄÄVIÄ KOKO RYHMÄLLÄ JA LUOKSETULOA KOIRA KERRALLAAN RIVISTÄ / 5 KOIRAKKOA

Jäävissä oltiin staffin ja collien välissä. Kovasti seuruu osuudella tahtosi Toivo irrota Inan ja Örkin suuntaan ja taas tarvittiin apuja asentoihin. Toivo siis ei ollut menossa Örkin luokse, mutta sivusuunnassa irtosi minusta. Lisäksi en pystynyt lähtemään rivistä ihan samaan aikaan, kun en saanut Toivoa kuulolle tai se edisti niin rankasti, että oli otettava takaisin.

Luokse tuloa rivistä tehtiin ensin toisesta suunnasta ja sitten toisesta suunnasta. Toivo oli ensimmäisen kierroksen toiseksi viimeinen koira. Olin vähän lähempänä ensimmäisellä kerralla. Hyvin Toivo odotti muiden luokse tulojen ajan ja tuli omalla vuorollaan ihan kivasti. Toisesta suunnasta oli vähän haastavaa, jäin tarkoituksella lähemmäs, jotta voin puuttua tarvittaessa. Vähän Toivo Inan käskystä nytkähti samalla, kun Örkki vierestä lähti. Pysyi kuitenkin paikallaan eikä lähtenyt, mutta sitten ennen kuin Toivo pääsi niin collie lähti vierestä ja vasta sen jälkeen Toivo. Toivo tuli ihan hyvin, mutta eteentulo livahti jännästi sivulle oikealle.

Luokse tulo olisi kyllä valmis, jos ottaisin kisassa suoraan sivulle suoraan Toivon niin liike olisi valmis. Meinaan hypyssä tuli käskettyä vahingossa Toivo sivulle suoraan ja hienosti tuli.

Jos haluaisin kisaan mennä aikaisemmin niin tällä tavoin voisin varmistaa alossa pisteiden menetyksen, mutta jatkoa varten se ei ole järkevää, kun pk-puolella pitäisi saada Toivo tulemaan eteen.
En tajua miten tämä eteen tulo on näin vaikeaa Toivon kanssa. Rommin ja Pablon kanssa ei muistissa ole kyllä, että olisi pitänyt tällä lailla vääntää tätä. No kummatkin on kyllä kiertäneet takakautta, joten voi johtua siitä, kun Toivo tekee sivulle tulemisen etukautta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti