tiistai 17. toukokuuta 2011

14.05.2011 Korrien koulutus Ojangossa


Perjantaina 13.05.2011 otin ehkä hieman treeniä omalla kentällä.


Inka



  • Noutokapulan heittoa ja suoraa palkkausta

  • Luoksetulon alkuosan palkkausta

  • kaukojen ylösnousuja Inkalla

  • Kiertojen kautta luoksetulon pysäytyksiä


Rommi



  • Metallinouto / täydellinen, laukkasi kumpaankin suuntaan ja palautus eteen hyvä, luovutus ok, en ottanut sivulle

  • Luoksetulo pysäytyksillä maasta / ravasi, mutta pysäytykset kuin seinään

  • Luoksetulo läpijuoksu maasta / pieni namiavustus ja reipas laukka, oikein tuli kovaa


Perjantai kuitenkin meni lähinnä Rommin osteopaatilla vierailessa. Saimme päivän parhaat uutiset Maaria Kaiperlalta. Hän oli odottanut Rommin olevan paljon huonommassa kunnossa. Maaren mielestä Rommia ei missään nimessä jätetä sairaseläkkeelle, koira tarvitsee tekemistä ja se ei ole sellaisessa kunnossa, että sen kanssa ei voisi treenailla. Juuri treenaaminen ja kuntoilu pitää sen kunnossa eli varovasti aloittaan treenaaminen ja niihin ns. lukkoihin käytetään tosi herkkua eli siihen luoksetuloon ja näyttääkin tosiaan, että fyysistä vaivaa laukan nostamiseen ei tosiaan enää ole, kipulääkkeet lopetettiin toukokuun alussa. Kesällä aletaan kuntouttamaan uimalla, mutta käytetään pelastusliiviä tukemaan, ettei rasitus kohdistu selkään liiaksi. Paljon vapaana metsässä liikuntaa ja peltojälki kuulosti kuulemma erinomaiselta puuhalta. Kisakentillä aktiivisesti kisaavia koiria on paljonkin huommassa kunnossa ja kisaavat ongelmitta. Nyt vaan säännöllisesti pidetään hoidoilla kunnossa ja kehitetään hyvää lihaksistoa tukemaan.


Lauantaina aamulla suunnattiin Ojankoon, jossa oli HSKH:n tokojaoston järjestämä Korrien koulutus. Olin mankunut itseni Korrin Pekan koulutukseen, koska Riitalla olen vuosien aikana käynyt sen verran, että oletin saavani Pekalta enemmän uusia ajatuksia. Toisaalta paikan päällä hieman ensin harmitti, kun tajusin Riitalla olevan kaikki edistyneemmät koirat. Ajattelin, että olisin saanut enemmän hyviä vihjeitä seuratessani EVL:n koiria, mutta näin jälkikäteen olen hyvin tyytyväinen Pekan koulutukseen, koska oli ihan hyvä taas kuunnella hieman näitä perusasioita ja koiran virittämistä. Heräsi taas hiukan ajatuksia kuinka treenejä tulisi muuttaa. Lisäksi omalla osuudellani sain taas sellaista oppia ja ratkaisuja ongelmiimme eli saamani hyöty ja eräät huomiot auttavat kyllä kovasti jatkossa.


Pekka keskittyi muutaman ensimmäisen koiran kanssa vireen käsittelyyn, kuinka saavutaan kehään tuomarin eteen. Itse hän antaa koiran olla aika vapaasti kentän ulkopuolella, aktivoimatta sitä mitenkään, kentällä tapahtuu se kiva, eikä kentän ulkopuolella. Opettaa koiralle vihjesanan kautta, että nyt lähdetään tekemään esim. "Nyt se alkaa" ja kuten itse nykyään käytän "Nyt on Inkan vuoro" tai "Inkan vuoro alkaa". Myöskin keskityttiin niin sanottuihin ohjelmatreeneihin, joista tässä esimerkkejä:



  • Vihjesana, jolla koira nostaa virettä ja mennään hyvällä vireellä kehään. Annetaan vihjesana liikkeeseen esim. seuraaminen ja heti vihjesanan jälkeen palkka.

  • Sama kuin edellisessä, mutta otetaan muutama askel seuraamista tai ihan puolikkaasta askeleesta jne. => palkka

  • Sama kuin edellisessä, mutta otetaan pieni pätkä seuraamista, hyppynouto ja luoksetulo => palkka


Tätä voidaan sitten jatkaa pidemmällekkin ja tehdä palkkaamattomuustreenejä, kuten palkata esim. hyppynoudosta ja jättää luoksetulo palkkaamatta ja päälle vaikka ruutu, josta superpalkka. Tuon edellä mainitun kolmen liikkeen osuudella harjoitellaan samalla liikkeiden välejä eli siihen voi ottaa ns. kuljetussanan, jolla pidetään virettä yllä, kuten esim. "tuleppa" tai "mukana" !


Muista seurata kuinka äänensävyt vaikuttavat, mitä koira pitää siitä, että siihen kosketaan taputtamalla kiitokseksi eli palkkaus kehullakin sitten koiran mukaan. Koira pitää pystyä rauhoittumaan myös esim. tunnari liikkeen alkuun mennessä. Opeta koira myös siihen, että tuomari voi puhua pitkäänkin ja pidä yhteys koiraan siinäkin tilanteessa, älä anna napanuoran katketa. Koira on aina tärkein, puhui tuomari tai liikkuri mitä tahansa. Lisäksi pitäisi harjoitella myös liikkurin mokia, jotta kisassa koira ja ohjaaja osaa toimia tilanteen tullessa oikein.


Palataan näihin myöhemmin ja jatketaan Inkan treeneistä.


1. kierros ja ruutu harjoitukset


Epäilin itse, että Inka ei osaa hahmottaa ruutua ja toinen asia oli sitten tämä ruutuun ohjaus, jos menee ohi tai sivulle. Inka ei sitä oikein osaa vaan tahtoo lähteä luokseni helposti. Myöskin pysähdys seisomaan on ollut hidas ja liikkuu eteenpäin maahanmenossa.



  • Ruutu / kisamainen lähetys liikkeenohjaajalla => Inka meni ihan hyvin ruutuun suoraan ja pysähtyi nopeasti seisomaan, maahankin meni hyvin.



Pekka ehdotti, että tehdään Inkalle liikkuvaa ruutua ja ruutu siirtyi kehän etureunaan, missä oli ns. yleisö. Pekka sanoikin, että tälläisissä tilaisuudessa hän yleensä laittaa ruudun sinne missä on porukkaa, koska harjoituksissa näin harvoin pystytään tekemään, ei ole yleisöä niin paljon, tuoleja ja reppuja. Ruudun siirron ajan olin kentän ulkopuolella ja kun tulimme kehään jouduin ensin seurauttamaan/viemään Inkan kehän toiseen laitaan, kuten yleensä kisoissakin tapahtuu. Virittelin Inkaa vihjesanoilla siirtymissä ja kun oli sivulla pyysin etsimään ruudun ja kuittasin kun se mielestäni katsoi ruudun. Sen jälkeen lähetys ja pysäytys.



Seuraavaksi taas sama juttu ja yleisö siirsi ruudun edellisen ruudun lähelle, mutta kentän toiseen laitaan, jossa aikaisemmin oli hyppyeste ja hyppyeste siirrettiin aika lähelle sitä paikkaa missä ruutu aikaisemmin oli. Taas samat virityset ja lähetys ruutuun, hieman Inka kaarsi, mutta aika suoraan ja määränpää oli selvästi sillä mielessä, hyvä pysäytys seisomaan.



Pekan mielestä Inka kyllä hahmoittaa ruudun. Moni koira tuossa viimeisessä tilanteessa olisi etsinyt ruutua siitä kohtaa missä este nyt oli tai tarkemmin sieltä esteen takaa. Hänen mielestään myös pysäytyksien noudattaminen toimi Inkalla ihan hyvin ja maahanmeno myös. Itse oletan tämän seisomisen venyvän silloin kun ensin käytän sitä "Yes" -sanaa ja sen jälkeen vasta "seiso", koska nyt pysähtyi välittömästi. Ruudun ohjaukseen emme päässeet, koska harjoittelimme sitä ruudun loppuosaa.


Koulutustilanteessa ilmeni Inkalla hermostumista väliajoilla kun laitoin sen maahan, rupesi inisemään ja kitisemään, josta kielsin. Nousi luvatta maasta..... ja minä taas tuskastun lisää. Pekka kysyi olenko kokeillut namia siinä Inkan edessä, joten käskin "käy siihen" ja laitoin namin noin puolen metrin päähän ja vähän ajan kuluttua annoin Inkalle luvan hakea namin. Vähitellen pidennetään odotus aikaa. Kuinka yksinkertaista, mutta miksi ei sitä itse tajua, vaikka samaa on tehty treenikavereille patukan muodossa, hei haloo tahvopää... miksi jonkun toisen täytyy kertoon. No onneksi on näitä koulutuksia.


Tässä välissä kuitenkin otimme niitä kaukoja tai enemmänkin kävimme läpi kuinka voisin saada Inkan paremmin menemään taaksepäin seisomisesta maahan.



  • Kaukokäskyt takapalkalla / Inkalla näkyvillä pahoja vaikeuksia tänään varmuudessa eli ongelma syntyi viime maanantain kisaharkassa kun itse olin niin epävarma niiden liikkurin käsimerkkien kanssa, kun ne olivat vastoin päin kuin meillä. Pekka sanoikin, että en saa koskaan mennä epävarmaksi vaan sellaisessa tilanteessa minun kannattaa antaa sitten, vaikka eri käsky kuin liikkeenohjaaja näyttää, koira ei saa nähdä epävarmuutta / Inka jumppaa ns. itse eli ei tahdo pysyä asennossa ja toinen ongelma on, että seisomaan nousu vähän takkuaa, meinaa tulla istumaan ja tarvii tosien käskyn

  • Kaukokäskyjen seiso - maa / Inkan jalkojen väliin nami ja ensin ihan läheltä käsimerkki ja käsky, näin koira saa sen namin heti jalkojen välistä, tästä on helppo edetä sitten kauemmas / namin laitto jalkojen väliin vaikeaa


Tämän jälkeen sitten ruudun loppuosa seuraavasti:



  • Ruutu / jätin Inkan ruudun keskelle makaamaan ja menin aloituskohtaan, josta tehtiin sitten ruudun loppuosa. Inka pysyi hiljaa ja rauhallisena ja ei ennakoinut, käskystä hyvää laukkaa sivulle ja loppuseuraaminen ihan hyvä ja perusasento. Ruudun tämä osuus siis myös meni hyvä ja Pekka kehui, että Inka tulee hyvin sivulle, ei pyrähdä eteen vaan hienosti juuri oikeaan paikkaan. Jes.... jotain sentään olen osanut tehdä.


Viimeiseksi tällä kierroksella tehtiin sitten sellainen ruutuleikki, jossa harjoiteltiin hyötyleikkinä ruudun paikkaa. Eli "hetsatin" pallolla ja sanoin Inkalle, että missä ruutu ja sanoin "ruutuun" ja kun Inka oli oikeassa paikassa (ruudussa) heitin Inkalle lelun ja sama sitten jatkettiin eli houkuttelin sen tiputtamaan pallon ja taas kävelin ruudun lähellä eli pysyin itsekkin (tai yritin) liikkeessä. Tämä tosiaan on koiran kanssa peuhaamista ja siinä samalla tulee käytettyä se leikki hyödyllisesti hyväksi myös !



Ensimmäisen koiran aloittaessa toista kierrosta kävin toisella kentällä ottamassa paikallaolot toisen ryhmän kanssa. Hain Inkan autosta, vire vähän vääränlainen kun tulimme juoksujalkaa ehtiäksemme, kun muut oli jo rivissä.



  • Paikalla istuminen / jäin näkyville, Inka vähän haisteli ilman halki naapureita, muuten ok

  • Paikalla makaaminen / meni maahan evl tyyliin ok, mutta kun olin jättänyt sen niin noin 3 - 5 metrin kuluttua nousi seisomaan, kävin korjaamassa ja sitten lampsin piiloon / oli taas mennyt ns. lonkka-asentoon (4 min), nousi ylös ihan ok


2. kierros metallinouto



  • Metallinouto, palautukseen vauhtia / huom ! yleinen virhe, kun koira palauttaa ravilla niin ohjaaja palkkaan sen siitä, kaivan lelun esille ja silloin koira nostaa laukan ELI PALKKAA SEN RAVISTA eli ennen kyllä tein Inkan kanssa tämän oikein, mutta silloin se aina laukkasi jo heti ja palkkasin oikeasta toiminnasta ja nyt olen ns. palkannut ravista. Alkuun tein Inkalla kisamaisen suorituksen, jossa nähtiin sitten ongelma, laukkasi kapulalle hyvin, mutta palautti ravilla ja tiputteli edessäni kapulaa varmaan 4 - 5 kertaa mun nilkkoihin. Pekka kehoitti mua aina tuollaisessa tilanteessa auttamaan koiraa, eikä vaan odottamaan, että se räpiköi sen kapulan kanssa edessä. No normaalisti näin olisin treeneissä tehnytkin, mutta nyt sitten vaan odotin  !



  1. Liikkeenohjaaja käskyttää,  Inka minun sivulla perusasennossa, heitän kapulan ja käsken Inkan istua ja odottaa, käyn heittämässä kapulan itse eteenpäin ja käsken koiran noutamaan, kun koira ohittaa minut juoksen takaisin aloituspaikkaan ja otan koiran vastaan hieman ohjaten sen eteen, koska eteentulossa oli sitä kapulan pito-ongelmaa. Nyt toi hyvin eteen ja piti ihan ok !

  2. Liikkeenohjaaja käskyttää, Inka minun sivulla perusasennossa, heitän kapulan ja liikkuri käy heittämässä eteenpäin, jolloin Inka karkasi ja jouduin aika kovasti puuttumaan ja käskemään takaisin sivulle, josta Pekka sanoi, että HÄN EI OLISI SIIHEN PUUTTUNUT, koska enää en voinut siihen sivulla tapahtuneeseen virheeseen puuttua se tapahtui jo ja NYT KUN OLI TARKOITUS KORJATA SITÄ PALAUTUSVAUHTIA NIIN EI ITSE OLISI KÄSKENYT TAKAISIN, jep jep.... olenkohan joskus jollekkin lausunut tuon saman ja nyt sitten itse mokaan (johtui lähinnä siitä, kun ruututreenissä koira lähti omia aikojaan ja ohjaaja kutsui takaisin ja kehas sitten kun koira oli sivulla ja Pekka kehui ohjaajan toimintaa, ajattelin siis vähän lyhykäisesti ja ajattelin kanssa toimia fiksusti, vaikka tilannehan oli ihan toinen)

  3. Liikkeenohjaaja käskyttää, Inka sivulla perusasennossa, heitän kapulan ja käsken Inkan noutamaan. Palauttaa laukalla ja eteentulo pienellä avustuksella hyvä ja luovutus ok






Pekan mielestä kun kisa on näin lähellä olisi hyvä, että vapautan jo kun palaa laukalla eli saa tiputtaa kapulan. Sisällä treenaan sitten tuota pitämistä ja eteentuloa erikseen. On kuitenkin muistettava, että Inkan pitää nostaa laukka houkuttelematta !


Seuraavan oli vuorossa tunnarin harjoitteleminen liikkeenohjaajan ja häiriön kanssa kisamaisesti.



  • Inka haisteli ensin rivin kokonaisuudessaan ja palasi sitten takaisinpäin ja nosti sen oman. Palautti kapulan ravilla ja luovutuskin ihan kohtuullinen. Suoritus oli ihan tämänhetkisen tason mukainen, epävarmuus näkyy vielä hieman palautus vauhdissa ja siinä, että tarkistaa kaikki kapulat ensin. (mun omat kapulat, pestyt muut ja oma uusi)




Lopuksi sitten vielä sitä ohjatun eteentuloa, mutta teimme sen ilman kapulaa. En tiedä kuinka paljon Pekka itse käyttää ns. kujaa ohjaamaan, tämä harjoitustyyli tuli ennemminkin minun puolelta, koska koira ei edessäni osaa (en ole opettanut ja en osaa opettaa) korjata asentoa oma-aloitteisesti tai avuillakaan esim. joku oikaisee jalalla jne. !



  • Tein ns. kujan eteeni ruutu merkeistä, ensimmäiset heti jalkojeni sivuilla ja seuraavat hieman ulompana eli tarkoitus tehdä hieman sellainen V-muoto niistä, käytin vain neljää merkkiä, mutta ehkä yhdet merkit olisi vielä olleet hyvät. Myös lautoja Pekka ehdotti.



  1. Jätin koiran vinoon ja sieltä kutsu ja hieman ohjaus kädellä, mutta Inka tuli suoraan sivulle

  2. Jätin koiran vinoon ja sieltä kutsu ja voimakas vartaloapu ja voimakas käsiohjaus, tämä toimi

  3. Jätin koiran vinoon toiselle puolelle ja kutsu sekä voimakkaat vartalo ja käsiavut


Vähitellen noita käsi- ja vartaloapuja vähennetään. Myöskin tuota kulmaa sitten vielä jyrkennetään ja laitetaan koira melkein samalle tasolle ohjaajan sivulle.


Ihan lopussa sitten vielä paikallaolot alo - voi tyyliin.



  • Paikalla makaaminen / jäin näkyville, taas otti vähän ajan kuluttua lonkka-asennon, nousi vasta kolmannella käskyllä sivulta ylös eli olisi ollut nolla, apua..... otettu vain evl:n paikallaoloja, nousee hyvin ylös kun käsken yksinään, mutta ryhmänousu takkuaa !




********************


Tähän tulossa muistiinpanoja yleisesti liikkeistä ja koulutuksesta, kunhan ehdin ja muistelen.


 



  • Tavallisten treenien lisäksi olisi hyvä järjestää, joskus temppuratoja ja häiriöratoja myöskin sekä ohjelmatreenejä

  • Ohjelmatreeni voisi käsittää esim. kehään tuloa ja siirtymiä kehässä

  • Häiriöradalla naapuri kehässä voisi laittaa toiseen päähän vanhan idarin, josta voisi kulmasta lähettää koiran kehän toiseen kulman, jossa olisi ruutu vinottain, matkalle toiselle puolelle ruutua ohjatun kapuloita ja toiselle puolelle tunnareita. Idaria voisi jatkaa laittamalla luoksetulon merkit ja matkalle voisi laittaa esim. hypyn siivekkeen tai jotain vastaavaa, myös leluja tai vastaavia. Tässä voi samalla tehdä evl -lähetyksen kuin voittajankin.

  • Temppuradalla voidaan opettaakehittää koiran ohjattavuutta, kuten jos ei löydä ruutua heti, voidaan näin kauko-ohjata koiraa


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti