perjantai 27. helmikuuta 2009

26.02.2009 Rommilla fysioterapia


Duunipäivän sitten mietin kokoajan tuota Rommin tilannetta ja myöskin harrastamista sen kanssa. Tokokisakin on jo varattu kipulääkkeen tauon ajalle (pidetään taukoa kun otetaan ne uudet kilpirauhaskokeet).


Olen myöskin ilmoittanut Rommin Aktiivicolliet Ry:n tottiskoulutukseen ja Scy Ry:n tokoleirille, mutta katsotaan nyt. Inka lähtee varmaan mukaan kanssa ja jaan ehkä meidän koirapaikan niiden kesken, katsotaan nyt.


Nyt tänään mietin sitä, että kannattaako mun enää harrastaa Rommin kanssa eli pitäisikö mun lopullisesti siirtää se syrjään Suskin koulutuksista ja pk-ryhmästä. No ainakin agility taitaa jäädä kokonaan pois, täytyy keskustella siitä vielä fysioterapeutin kanssa. Toisaalta noista treenivideoilta on paljastunut kuinka hyvältä ja aktiiviselta Rommi vaikuttaa, joten en oikein tiedä. Myöskin sillä on niin paljon hyvää pohjaa rakennettu, että en haluaisi luovuttaa.


Entäs sitten Pablo, realistisesti, mitkä meidän mahdollisuudet on ihan oikeasti, pitäiskö mun antaa olla noiden ylempien luokkien kanssa. Riittahan aikoinaan mua kehoitti keskittymään Inkaan, jos haluan edetä tosissaan, lähinnä oli kyse Rommin ja Inkan väliltä valitsemisesta.


*******


Töiden jälkeen otin vain Inkan ja Pablon lenkille kaksistaan. Pölyhuiskakin oli siinä pihalla rääkymässä ihan viimeistä päivää flexin päässä, mutta ei nuo siitä välittäneet.


Kotiin palattua vaihdoin vaatteet ja otin Rommin mukaani, kuonokoppa sai jäädä hyllylle ja laitoin valjaat ja kuonopannan sekä niistä sitten kummastakin oman remmin. Eihän me päästy kun roskikselle kun tuli vastaan Jack Russelin terrieri ja Rommi alkoi remmirähjäksi, no minkäänlaista vaaraa minulle ei Rommista tässä tilanteessa ollut, mutta ikäväähän käytöstä tuo on.


Jonkun matkan kuluttua totesin, että en pidä tuosta kuonopannasta ja nappasin sen pois. Muutenkin Rommin kanssa lenkki oli ihan mukava, ainakuin tuli ihmisiä vastaan niin otan sen sivulle ja kontaktiin, en houkuttele mitenkään namilla. Se vaan tietää, että siitä tulee namia ja samajuttu koirien kanssa. Dobberikin, joka kärkkyi Rommia ohitettiin ihan löysällä remmillä seuraamalla ilman mitään kiinnostusta vajaan kahden metrin päästä.


Minua huvitti kovasti kotiin tullessa kuin naapurin pieni tyttö kysyi, että "onko tuo se jota ei saa silittää" ja minä "on". Kutsuin Rommin sivulle ja taas tyttö kysyy "se pyörii sun ympäri" ja minä "juu, mä pyysin sen pyörimään" ja tyttö "mitä sä säädät sen remmin kanssa" ja minä vastaan "no kun mä yritän ohjaa sen rauhassa tästä ohi, kun se on vähän kipeä" eli se remmillä säätäminen tarkoitti sitä mun namikättä Nolostunut !


********


Iltalenkille Rommi pääsi sitten fysioterapiaan ja Risto hoiti taas muut pissalle.


Rommilta ei löytynyt mitään sellaista kunnon kipua tai jumia mistään. Mutta selässä yhdessä kohtaa oli hiukan lämpimämpi kohta, jota mun täytyy kotona seurata eli jos tunnen sen olevan lämpimämpi niin laitan siihen kylmöpussin 10 minuutiksi tai pakasteesta jotain 5 minuutiksi. Hoidon loppupuolella se kohta ei enää ollut kuuma, kohta ei ole ristin kohdalla vaan aavistuksen edempänä, jossain 4 nikaman lähettyvillä.


Selästä löytyy ihan hyvät lihakset ja selkä on kuulemma ihan vahva ja muuallakin löytyy lihasta sieltä mistä pitääkin. Rommi on kuulemma ihan hyvässä kunnossa ja rasvaa on ihan sopivasti. Etupään lavan päällä vähän ohuet lihakset, mutta alapuolelta löytyy kunnon lihakset, joten käyttää etupäätä. Sanoi, että yleensäkin colliella ei ole tuossakohtaa niin paljoa tyypillisesti lihasta kuin joillain muulla rodulla. Etupää on myös joustava.


Takajalan vääntö alkaa sieltä lonkasta asti ja kertyy lisää siitä alhaalta, mutta tosiasiassa se kintereen alaosan vääntö ei ole niin paha kuin miltä näyttää, kun jalkaa tarkastellaan ylhäältä asti. Ei kuitenkaan ollut sillälailla levoton hoidon aikana, että voitaisiin ajatella kipuilevan paljon. Takapäässä kuitenkin on virheasento ja keskustelumme päätteksi päätettiin jättää agility pois, mutta pk-puolen harrastuksiin ei vielä otettu kantaa, pidetään vaan nyt vähän aikaa taukoa hyppyyttämisestä varsinkin kun on liukasta, mutta eihän mulla olisi ollut aikomuskaan sitä näillä keleillä hyppyyttää tai ottaa vinoestettä.


Istumaan ja maahan mennessä käyttää itseään symmentrisesti eli juuri kuten pitääkin. Hoidon aikana siinä kohtaa missä oli se kuumotus niin alkuun vähän liikkui hermostuneesti ja sama alkuun siellä takana, mutta äkkiä rauhoittui ja piti vaan sellaista matalaa mielihyvä mutinaa kokoajan.


Muutenkin koko reissu meni hyvin, eläinkaupassa oli myyjälle ihan ystävällinen ja suhtautui hyvin Tamaraan, varsinkin sen jälkeen kun sai namia. Muuttui vaan niin aktiiviseksi ja tarkkaavaiseksi saatuaan namppaa, ettei meinannut rauhoittua hoidettavaksi, joten lisää nappaa sai vasta lopussa. Oli hieno poika koko reissun ajan !


Juteltiin myös tuosta kipulääkkeestä ja vähän mietin sitä, että en näe sen syöttämiselle kovin olevan mitään perustetta, koska se ei selvästikkään ole pahassa lihasjumeissa tai kipupaikkojakaan ei ole, ellei sitten löydy mitään selvää sairautta, kuten se kilppari. Suurta eroa ennen kipulääkettä en näe, ainoastaan aamun läähätys vähempää, mutta mitenkään liikkeisiin ei ole tullut nopeutta, ei venyttele sen enempää, leikkii yhtä paljon kuin ennen ja ruokahalu on aina ollut hyvä. Lähinnä pelkään enemmän kipulääkkeen sivuvaikutuksia pitemmällä tähtäimellä tai sitä, että ei enää sitten tarvittaessa ole kipulääkeellä tehoa. Mietin myös sitä vaihtoehtoa, jos sille syöttäisi kipulääkettä kuureina, kuten näiden liukkaiden kelien aikaan, kun takajalat lipsuu tai vastaavaa.


Nyt syötetään lääkettä kuitenkin vielä maaliskuun ja sitten pidän 2 - 3 kk taukoa ja seuraan tilannetta (suositeltiin pitämään taukoa ennenkuin otetaan se uusi kilpparitesti).


Myöskin puhuimme siitä, että parasta on käyttää Rommille vain valjaita ja tukena pantaa, jos se hiiltyy liikaa, niin siitä voi hieman hillitä menoa. Mutta kuonopanta kannattaa jättää pois.


Rommille varattiin uusi aika kahden viikon kuluttua ja silloin hoidetaan jo vähän syvemmältä. Sen jälkeen varmaankin varataan aika osteopatiaan huhti- tai toukokuulle. Nyt kuitenkin kaksi päivää ollaan sairaslomalla, ei riekkumista tai pitkiä lenkkejä !


 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti