torstai 29. joulukuuta 2016

28.12.2016 Lahdessa Oilin yksärillä

Ninan kanssa lähdettiin keskiviikko illaksi Lahteen Huotarin Oilin koulutukseen ja tällä kertaa ihan yksityistunnille. Nina ja Aave olivat ensin ja harjoitukset olivat sellaisia, että sopivat kyllä meille myös, vaikka meidän ongelma ei ihan samanlainen ole. Aavella on tapana vähän käyttää silmiään ja kyttäillä merkkejä yms., kun taas Toivo vuorostaan on ylikiinnostunut muista koirista ja ihmisistä.

Kummatkin saatiin ohjeeksi saada koira aktiivisemmaksi meitä kohtaan eli nyt lähdetään sitten perusasennosta ihan hakemaan sitä aktiivisuutta ja Toivolla kontaktia saatava jo siinä ylös suoraan, eikä niin, että se hakee kontaktia minun silmiin. Eli ryhti suoremmaksi koiralle ja treenit siirrettävä peilin eteen, myös seuraaminen, mutta aloitetaan nyt ensin se peilin edessä perusasennossa.

Alkuun nyt käytetään oikean asennon etsimiseen namia ja käsiapua sekä opetetaan koskemaan käteen, jolla saadaan sitä aktiivisuutta minua kohtaan. Käsky tulee nyt valita ihan uusi, koska käyttämäni "koske" on sillä muuten käytössä ruudun alustalla ja myöskään se "katso" ei käy, koska sillä olen pyytänyt ottamaan kontaktia silmiini ja sitähän ei nyt haluta vaan kontakti aktiivinen ylöspäin suoraan, ei silmiin. Valitsivat sitten Niinan kanssa minulle käskyn "tökkää", "tök, tök, tök", että silleen ;) !

Sitten kun tuosta lähden liikkeelle niin käsi apuun alkuun, mutta ensin sivulla pitää toimia ilman käsiapua pelkästään niin, että pidän käden selän takana (tök,tök) !

Tämä tarkoittaa, että viikossa parissa pitäisi päästä jo liikkeelle eli tätä täytyy tehdä joka päivä ja paljon, jotta edistytään. Ei niin, että ollaan kuukauden kuluttua samassa tilassa. Samaan aikaan ei tehdä sitten niitä muita meidän vaihtoehtoja seuraamiselle.

Kokeiltiin meinaan treenata terävillä pysäytyksillä mitä ollaan nyt tehty, mutta Oili oli sitä mieltä, että Toivosta se on vaan jonkinlainen leikki. Se on aika kova koira ja ei reagoi huomautuksiin pahemmin ja on omaksunut leikin, että seuraa heiman edessä ja peruuttaa terävässä pysähdyksessä täydelliseen perusasentoon oikealle paikalle.

Siis Toivon seuraaminen ei ollut mitenkään huonoa ja asenne sillä oli oikeastaan ihan kiva, mutta Oili oli kanssa sitä mieltä, että siitä saa makean ja näyttävän varsinkin palveluskoirapuolelle, jos se saadaan taemmas sekä pitämään kontaktin ylös suoraan, eikä niin, että yrittää ottaa kontaktin silmiin ja tulee sen takia eteen.

Pysähtymisen lisäksi tehtiin sitten sitä jalka eteen juttua pysähdyksessä ja olipas se aika hyvä treeni, kun taas oli joku, joka ohjasi ja komensi tekemään, kun välillä itse unohti kommentoida koiran väärää toimintaa tai pysähtyä sopivassa kohtaa. Alkuun tehtiin vaan kumartumisia tai oikean jalan siirtymisiä sekä askel oikealla jalalla ja painonsiirto kunnolla oikealle jalalle. Näistä Toivo suoriutui hyvin. Sitten lähdettiin liikkeelle ja tämä harjoitus kuulemma sopi Toivolle paremmin ja tämän Oili sanoi olevan parempi Toivolle kuin se äkkipysähdys, jota pitää vähän sellaisena leikkinä. Muutenkin Oilin mielestä ei pahemmin välitä siitä, että sitä huomautetaan eli ei ole mitenkään tämän suhteen pehmeä. Kehoitti kokeilemaan, että sen ihan konkreettisesti nostaa nätisti oikeaan paikkaan, ei mitään vihaista nostamista tai sähläämistä. Toivo ei varmaankaan tykkää, että se fyysisesti nostetaan tai kosketaan ja tehoaa siihen varmasti paremmin kuin huomautus suullisesti ja kädellä komennus oikeaan seuraamispaikkaan. Tämä olisi vaihtoehtoinen treeni tuolle, että opetan sen sivulla olemaan aktiivisempi ja avoinna enemmän minua kohtaan eli jos en halua muuttaa täysin treenitapaa niin sitten tällä toisella tapaa, ei kumpaakin yhtä aikaa, kuten kovasti olisi kiusaus !



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti