torstai 13. joulukuuta 2012

13.11.2012 tehiskoulutus

Meillä oli keskiviikkona tehiksessä Pesosen Heidin vetämä koulutus. Inkan kanssa alkuun olin päättänyt ottaa ohjattua ja kaukoja, mutta päätin sitten vaihtaa sen luoksetulon pysäytyksiin ja kaukoihin.

Ennen omaa vuoroa valmistauduin vähän samaan tyyliin kuin kisoissa. Pallottelin ulkona tennispallolla, sama jatkui hallin sisällä odotustilassa, hieman kaukoja ja sivuaskeleita ja sen jälkeen lihapullaa napaan. Tämä näytti toimivan, mutta kiihtyi taas hiukan keskustelujen aikaan, joten luoksetulossa normisuorituksen näyttössä hieman purkautui taas ääntä, kun lähti ekaan pätkään.

Päädyttiin Inkan kanssa sitten harrastamaan agitokoa ;o) !

LUOKSETULO

Ensin hieman pohdittiin sitä miksi se Inka pysähtyy huonosti kisoissa (siihen voi vaikuttaa myös palkkaamattomuus, mutta todettiin, että olen niitä kyllä harjoitellut ja myös niin, että palkka voi tulla useamman liikkeen jälkeen esim. luoksetulon seisahtumisesta). Tiinan mukaan Inka kisassa launtaina oli ekalla välillä kiihdyttänyt niin voimakkaasti, että kovasta vauhdista sen on vaikea pysähtyä, joten tästä lähdettiin liikkeelle eli kuinka saadaan Inka sellaiseen vauhtiin, että päästään treenaamaan sitä stoppia kunnon vauhdista.

Tolpan tai jonkin muun kierroilla ei Inkaan ei saa sellaista vauhtia, että se onnistuisi. Kiertoja on tehty paljon ja se tuottaa ääntä sekä vauhti käännöksen jälkeen hidastuu muutenkin. Tämän takia kaivettiin sitten agilityputki esille ja lähdettiin sitä kautta työstämään. Tämä toimi oikein kivasti !

Alkuun päästin Inkan liian lähelle, joten voin vähän aikaisemmin pysäyttää. Myös sen jälkeen, kun olen lähettänyt Inkan voin lähteä itse juoksemaan (tai siis pitääkin) ja käännähdän koiraa kohden ja käsken seisahtuun (alkuun käytän kroppaakin voimistaan pysäytystä) !

KAUKOT

Loppuksi katsottiin sitten sitä kaukojen tekniikkaa. Omasta mielestäni ollaan paljon edistytty itse tekniikan kanssa uudelleen opetuksella, mutta vielä siinä ei ole varmuutta kisoihin tai liikkurin kanssa tehtyihin harjoituksiin. Inka menee epävarmaksi ja jumppaa itsekseen tai tarvitsee esim. kisoissa toisen käskyn korjauksen. Vaikka tavoite on, että takatassut ei liiku niin olen Inkalle sallinut hieman toisen tassun liikkumisen, koska se on niin paljon vähäisempää, kun koko sen aikaisempi tassuttelu.

Heidi oli kyllä aivan toista mieltä eli Inka ei saa liikuttaa takajalkojaan yhtään missään vaiheessa ja jatkossa seuraan sitä vasempaa takatassua, kun se kerta yleensä on se tassu, joka liikahtaa.
Nyt vaan on jatkossa kiinnitettävä huomiota siihen kuinka Inka menee alas jo sivulta tai siis jumpassakin se eka alasmeno, ettei jää takajalat retkottaa ulospäin, siitä lähes mahdoton nousta liikuttamatta takajalkaa.

Itse myös olen sitä mieltä, että tälläiset kaukotreenit olisi Inkalle hyväksi, että isoporukka istuu, kyykii ja seisoo sen vieressä olisi Inkalle tarpeellisia.

MUITA HUOMIOTA

Seuraaminen, varovaisuus ja innottomuus / Liikkurin kanssa pieni pätkä seuraamista ja sitten pysäytys perusasentoon ja liikkuri sanoo normaalit liikkeen päättävät värssyt. Kehutaan koiraa nostattavasti (tissijumppa) ja sitten käsketään se seuraamaan uudelleen ja kun seuraa hyvin ja oikealla asenteella => palkataan kunnolla lelulla. Tätä samaa kaaviota toistetaan muutaman kerran !

Seuraaminen, edistäminen / Jos vasemmalle käännökset ja huomautukset eivät toimi niin kokeillaan seurauttaan niin kauan, kunnes koira alkaa seuraamaan kunnolla, tarkoittaa tosiaan, että esim. 20 metriä hallin kentän päästä päähän menee oikealla paikalla, eikä niin, että vain hetkeksi korjaa.

***************
OHJATTU NOUTO
Heidin koulutuksen jälkeen Tiina ja Villi ottivat vielä ohjattua Mirjamin liikkuroimana ja innostuin sitten itsekkin korjaamaan lauantain kisasuoritusta. Onneksi Mirjami jaksoi vielä meidätkin liikkuroida. Inka repäistiin ihan lähes kylmiltään kehään ja aavistuksen vikisi ekalla kerralla. Mirjami jätti haettavan kapulan ihan noin viiteen metriin eli viisi sivulle ja viisi ylöspäin, loput oikeilla paikoillaan. Inka ei yhtään katsonut vientiä vaan tuijotti minua tai merkkiä.

Merkille menot olivat hyviä ja innokkaita, mutta ekalla lähetyksellä pikkuisen äänähdyksiä matkalla merkille. Merkillä kääntyi väärään suuntaan........ hohoijaa ja sen jälkeen keskikapulalle, juoksi takaisin merkille ja kohti minua. Pysäytin tilanteen ja laitoin merkille sekä kävin näyttämässä kapulan. No johan onnistui !

Toisella toistolla alkoi taas vikiseen ja tartuin poskesta turhankin moittivasti, meinaan sovittiin Jessican kanssa, että se moite olisi vähän toisenlainen, mutta nyt lipes meikäläisellä. No tuloksena hiljainen ja keskittynyt Inka, joka meni merkille vauhdilla, hyvä asento merkin takana ja hienosti kapulalle ja vapautus lennosta. Siisti ja erinomainen suoritus eli moite teki tehtävänsä ja Mirjamin mukaan ei ollut kovinkaan närkästynyt moitteesta.

******************

Vielä treenien jälkeen pikkuiselle lenkille Villin ja Tiinan kanssa. Inka jo hallilla innostui Villistä ihan hirveästi. Kaipa se muistuttaa niin kovasti sisartaan Maisaa, että Inka koki jonkinlaisen herätyksen. Kun pääsi vapaaksi Villin kanssa polulle niin Inkalta näytti melkein häntä irtoavan innostuksesta ja ei yhtään välittänyt, vaikka Villi vähän välillä närkästyneenä kommentoi Inkan leikkiin kutsumisia. Enpä oikeasti ole nähnyt Inkaa noin onnellisena toisen koiran kanssa sen jälkeen kun Rommista aika jätti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti