lauantai 21. tammikuuta 2012

20.01.2012 kisamaiset treenit AT-Canis -hallissa


Mariannen ja hänen pikkuveljensä kanssa suuntasimme Juvanmalmille heti töiden jälkeen. Rommilla ja Inkalla oli tarkoitus ottaa kisamaiset treenit ja hiukan suunnitella kisakalenteria sen mukaan. No selväksi tosiaan tuli mikä on tilanne ja tämä aiheuttaa aikaisemmin tehtyjen suunnitelmien ja tavoitteiden tarkistamista. Lisäksi joudun miettimään tarkkaan kuinka jatketaan, pyyhettä kehään en heitä todellakaan, joten nyt täytyy vaan löytää oikeat narut mistä vetää.


Rommin kisamainen treeni loppui siihen, kun Z:ssa istui maahanmenon, jolloin käännöksen jälkeen komensin sen maahan, joten sen jälkeen sitten en enää jatkanut täysin kisamaisesti. Jo aikaisemmin jouduin puuttumaan ruutuun, mutta sen olisin tehnyt kisassakin. Ohjatussa sitten kanssa sähellystä, mutta samoin olisin menetellyt kisassakin niin kauan kunnes tuomari olisi viheltänyt homman poikki.


Mariannen Lumo aloitti treenit ja sen jälkeen oli Rommin vuoro. Tämän jälkeen Leo ja sitten viimeisenä Inka, joka oli kerännyt autossa sellaiset kierrokset, että oksat pois. Sehän toki istuu autossa sievästi rauhallisena, mutta Rommin käväisy hallissa ja ruokansa syöminen omassa boxissa taisi saada pikku rouvan aivan tolaltaan. Kun toin sen halliin niin se oli niin innoissaan, että lähti älyttömän hyvin kehään seuraamisen aloituspaikkaan, mutta sen jälkeen kaikki levis..... aivan kirjaimellisesti se huusi seuraamisen ajan, kerran älähdin kunnolla "hiljaa", mutta pystyi olemaan hiljaa noin kymmenen metriä, jos sitäkään.... tässä vaiheessa olisi pitänyt heittää se autoon ja lopettaa siihen.  No jäähylle se kyllä lähtikin seuraamista seuranneen luoksetulon alussa, kun kiidätin sen kentän toiseen päähän oikein vauhdilla. Siellä ei piipittänyt ja tulee muuten tästä lähin lentämään omissa treeneissä kuin leppäkeihäs, jos tuollain vinkuu ja kitisee, toki jatketaan myös erikseen hiljaisuuden harjoittelu treenejä. Ruudun alussa ja ohjatun alussa otan itse hatkat tai sitten pääsee taas Inka jäähylle, jos mun poistuminen ei riitä, tänään se riitti.



Ääntelyongelmaa on ollut nyt vain kaksi kertaa tänävuonna ja viime vuonnakin syksyllä sitä oli todella vähän. Viime keskiviikkona Jessicalla Koirakulma Areenalla ja tänään AT-canis hallilla on näkynyt hermostumista. Edellisen kerran samantyyppistä tilaa on ollut näkyvillä juuri tässä AT-Caniksen hallilla ja silloinkin Inka oli viimeisenä. Jos ollaan tarkkoja niin tällä kyseisessä hallissa se on ollut ylikierroksilla, joka kerta kun on hallissa ollut (2 - 3 kertaa). Silloin se ilmeni vaan seuraamisen vasemmalle käännöksessä ja peruutuksessa sekä muutama pienni ininä lisäksi. Jessicalla halliin tuli levollisena, mutta jostain syystä alkoi hermostumaan.... edellisellä kerralla Jessicalla oli maltillisempi. Hakkilan hallilla ja Vuokkoset Areenalla on ollut lähes äänetön, ainoastaan ruutuun mennessä on jokunen haukku tullut, mutta sitä on työstetty ja tänään se olikin ohjatun lisäksi kait ainoita valopilkkuja näissä treeneissä eli teki aika täpinässä ruudun kahteen otteeseen täysin ilman ääntä. Ohjatun viennissä jouduttiin 2- 3 kertaa puuttumaan ääntelyyn kapuloisen viennin ajan, muuten äänetön ja omaan makuuni lähes täydellinen suoritus ilman mitään merkin näyttö apua. Vuokkoset Areenalla se odottaa myös täysin rauhallisena vuoroaan omissa oloissaan tai kanssani, mutta ehkä siinä ero, kun laitan seinään kiinni ja en millään tavalla kiinnitä Inkaan huomiota, sama tilanne kuin Ojangossa treeneissä.



Jessican jälkeen olin ajatellut, että seuraavaksi otan Inkan suoraan autosta, ei ehdi kiihtyä, mutta tänään tulin halliin sisälle ja aloitimme kisamaisen treenin aivan heti ja se ei ollut oikea ratkaisu. No täytyy miettiä mikä olisi tuossa hallissa oikea ratkaisu. Hyvinkään kisassa kävin hallissa ensin ja toisella puolella oli tilaa ns. totuttaa koiraa halliin ja mä leikin ja otin hieman treeniä sen kanssa. Sitten vein autoon ja toin odottaan paikallaoloa. Se toimi silloin, joten ensikerralla kokeilen, että tuon Inkan AT-Caniksen halliin ja purkaan ensin palloon sen turhauman, lisäksi se saa aloittaa ensimmäisenä. Toki tämä ei kisatilanteessa ole mahdollista, mutta puretaan ensin tilannetta tässä hallissa tai toisessa kun tilanne on samantyyppinen.



Nyt kuitenkin olen itsekseni analysoinut Inkan tilannetta ja tullut siihen tulokseen, että Inkan tavoitteet kesäkuun colliemestaruus kisaan lähdöstä siirtyy vuodelle 2013 ja 2014, jos Rommi on pysyy terveenä ja sen kehityskäyrä kohti kesää jatkuu näin hyvänä, muutenkin Rommi kohta jää eläkkeelle niin tämä on Rommin tilaisuus osallistua mestiksiin. No tilanne tietenkin voi muuttua, kun kesäkuun eka päivä taitaa olla viimeinen ilmoittautumispäivä, joten laitan sinne sen koiran, jolla on paremmat mahdollisuudet pärjätä. Kuitenkin pidän vielä kiinni siitä, että tavoitteena on lähteä kisaamaan Inkan kanssa toukokuussa evl:n ja piirimestaruuskioihin mennessä Inkan pitäisi olla ykköskannassa kiinni, mutta kaikki talven ja alkukevään kisoihin osallistuminen jää nyt pois harkinnasta kokonaan. Kevään kisat olen laittanut tavoitteeksi, sen takia, että syksyllä on tavoitteena ykköstulos, joten sitä ennen täytyy olla hieman kisakokemusta. Tämän kisa aloituksen keväälle olen tehnyt myös sen takia, että viimevuoden kokemuksen mukaan sain sen toukokuun aikaan suurinpiirtein hiljaiseksi ja rauhoittumaan, ihan vielä täysin hiljainen se ei ollut, mutta johtui siitä, että en ollut osanut huomioida ihan kaikkia osa-alueita eli ääntelyä tuli ekassa kisassa hyppynoudon sivulle tulossa ja älyttömän pieni piipahdus luoksetulon jättössä kun olin puolen välin yli ja sekin oli varmaan sellainen piipahdus, että kuuliko edes kukaan muu kuin minä.


Nyt vaan on oltava realistinen ja mietittävä mikä on parasta koiran jatkoa ajatellen, onko se, että minä pääsen sen kanssa kisaan mahdollisimman pian ja sen jälkeen joudun vielä vahvemmin korjaamaan ja en ehkä saa sitä aisoihin vai teen kuten viime vuonna, että hoidan ongelmat ensin jotenkin edes hallintaan ja teen koiralle liikkeet niin varmaksi kuin mahdollista, jotta pystyn keskittymään treeneissä kunnolla myös hiljaisuuden harjoitteluun ja viretilan laskemiseen ja oikeaan mielikuvaan. Tähän kuuluu myös kevään harjoituskisat ja lisäksi kun nyt on tulossa paljon Inkalle koulutuksia niin käydään ne läpi ensin ja vahvistetaan yhteistyötä ja suhdetta. Kisaamaan me ehditään kunhan saadaan paketti kuntoon.


Olen myös miettinyt mistä tämä johtuu ja mitä pitää tehdä sekä päätynyt euraaviin asioihin:



  • Uuden Vuoden jälkeen jäänyt stressi tila päälle, näkyy hermostuneisuutena ja väsymyksenä

  • Juoksu tekee tuloaan, on aloittanut merkkaamisen, mutta juoksuun on aikaa luultavasti vielä 1 - 2 kk

  • Nuolee takapäätään, peräaukko siistin näköinen, mutta ympäristön karva punoittaa sekä eilenkin erittäin kostea nuolemisesta, hiivapesu ?

  • Ruokavalion tarkistus, treeninamien tarkistus / käyttöön esim. broilerin siipi loppupalkaksi ja sisäelimet, puhdas kana, ei mausteita ?

  • Lelujen käyttö purkamaan stressiä vai lisääkö sitä, ei kuitenkaan liikkeisiin, kun nami rauhoittaa ?

  • Treenirutiinien muutos, uusien kisarutiinien tekeminen

  • Päätettävä miten reagoidaan kiihtymiseen / pysyttävä itse rauhallisena ja selkeänä

  • Fyysisen kunnon nostaminen

  • Vitamiini kuuri / biotiini  kuuri

  • Stressilääke, dappipanta ?


No näistä mietinnöistä sitten itse treeneihin, joista toki löytyi paljon hyvääkin tänään. Suorituksista on tulossa videot, mutta valitettavasti en niitä osaa tänne ladata !


ROMMI



  • SEURAAMINEN / ihan kivaa, mutta väsyy loppua kohden, alkaa juoksussa jätättää ja tiputtaa kontaktia, samalla sivusuunnassa irtoamista, menen myös mukaan tuossa jätättämisessä, lopussa yksi huonompi vino perusasento

  • LUOKSETULO poikittain kentän läpi ruudun merkille / erinomainen, sivulta maahan vauhdilla, hyvä vauhti, hyvät pysähdykset, jopa maahan hyvin ja hyvin eteen ja sivulle

  • RUUTU ei alustaa, luoksetulon matalat merkit häiriönä, lähetys merkki ja merkki lähellä hallin sisäänkäyntiä ja matkalla sivustalla meidän laatikot/namit/reput penkillä / taas vaikeuksia mennä merkille kun seinät niin lähellä ja tavarat myös, merkkinä iso keltainen, jota vielä ei ollut aikaisemmin käytetty, karsastiko sitä taas......... / meni kohti merkkiä ravilla, ei osanut, palas takas ja lähetin uudelleen, jolloin merkille ja ruutuun hyvin, vauhti hyvä ja pysäytys oikeaan kohtaan ja loppuosa oikein hyvin loppuun asti


VÄLIPALKKAUS



  • Z:ta, istu-maahan-seiso / muuten kivasti, mutta ei mennyt maahan vaan jäi istumaan => tähän loppui kisamainen, kun käskin menemään maahan, kun kiersin merkin ja näin, että istuu / istuminen ja seisominen ihan hyviä

  • OHJATTU NOUTO / haukahti kerran ainakin kapuloiden viennin ajan, älähdin..... muuten ok, mutta suuntas suoraan ohi merkin ja jouduin pysäyttää ja komentaa merkille useampaan kertaan, merkiltä yritti keskelle ja taisi palata taas merkille ja jouduin astumaan pari askelta sivuun, että sain oikealle kapulalle, paluu hyvä (kehuin kylläkin) ja laukkas kohti ja korjas hyvin itsensä suoraksi eteen (osaa korjata vasemmalta tullessa)

  • HYPPYNOUTO / heitto meni vinoon, koira korjasi (vain kaksi lautaa esteessä)

  • TUNNARI / taas ääntä sivulla, johon puutuin, jonka seurauksena ravilla kapuloille, palautti laukalla, vähän suu kävi auki kapuloilla, mutta ei koskenut, otti oman hyvin, ei yrittänyt nostella muita, pito tais olla ihan ok

  • KAUKOT / hieman meni vinoon niiden aikana ja oliko tokavika vaihto kun meinasi tehdä sen ihan oikein kylläkin itse ja siinä vähän sitten jumppausta


VÄLIPALKKAUS JA AUTOSSA OMA RUOKA LIHAPULLILLA HÖYSTETTYNÄ, JOKUNEN NAKKI TUOLLA VÄLISSÄ, KUN KERTA KISAMAINEN LOPPUI. Kolme ekaa liikettä putkeen palkkaamatta ja erittäinhyvä ilme koiralla, häntä heilui korkealla ja iloisen oloinen, joten siinä ei ongelmaa.


Kun saadaan ruutu ja ohajattu varmaksi niin pitäisi alkaa tulosta syntymään. Voisi olla colliemestaruuskisoihin erinomaisessa kunnossa, jos kunto kestää hellettä ja saadaan fyysistä kuntoa paremmaksi ja tietysti Rommin terveydestä kaikki on kiinni eli kuinka selkä ja lantio pysyy kunnossa. Inka tarvitsee nyt aikaa saada homma hallintaan.


No nyt sitten päästään Inkaan. Kun hain sen autosta niin se oli innoissaan lähdössä mukaan, mutta ei mitenkään näyttänyt sen kummemmin hermostuneelta. Sanoin, että nyt Inka pääsee treenaa ja sitten mentiin remmi vinkuen sisälle halliin, irroitin remmin ja rauhoitin parilla namilla ja sitten komensin sivu käskyllä pysymään sivulla kun mentiin aloituspaikkaan, josta seuraaminen aloitettiin.


INKA



  • SEURAAMINEN / kitisi ja vinkui koko ajan, ei pelkästään askelissa, jopa tavallisissa käännöksissä, kerran ärähdin kunnolla.... vaikutus lyhytaikainen

  • LUOKSETULO / vinkunaa ja kitinää jo sivulla, huomautin.... no kun lähdin ja jätin niin vinkuna jatkui ja sitten mentiin kentän toiseen päähän rauhoittumaan makuulle...... oli muuten hiljaa, uusi yritys ja sain nytkin hieman huomauttaa / lähdin noin 1 - 3 metriä selkä koiraa kohden sitten käännyin ja jatkoin osan matkaa peruuttaen ja lopun taas normaalisti / nousi taas omia aikojaan, käskin maahan, seisominen ihan hyvä, mutta taas liikkui ennen aikojaan, joten palautin alkuun ja samalla kuviolla liikuin itse ja nyt saatiin hyvä luoksetulo niin seisomisen kuin maahanmenon osalta (paitsi maahanmeno vino) / viimeinen pätkä myös vauhdikkaasti suoraan sivulle

  • RUUTU / poistettiin luoksetulon häiriömerkit eli luoksetulo oli yhä kentän läpi ruudun merkille / Mariannen pikkuveli nosti vielä merkkiä / Inka ei tuntunut mitenkään merkkaavan sitä ruudun merkkiä / jouduin taas käskemään rauhoittumaan ja siirtymään pois Inkan sivulta.... vähän oli kekäleenä sivulla, mutta kun lähetin merkille meni sinne vauhdilla ja siitä ruutuun hyvin, oikeaan paikkaan ilman alustaa, palkkaus seisomisesta / ei haukahtanut lähdössä, ei yhtään haukkua

  • RUUTU / sama uudelleen, otin sivulle => ei lennosta lähtöä / hyvin merkille ja hyvin ruutuun => ei haukkumista, JEE , NAMIPALKKAUS MERKILLÄ APPARILTA ON AUTTANUT (luultavasti)


VÄLIPALKKAUS



  • Z:TA / alkuun pari perusasentoa käsky sanan jälkeen, voi voi, sen olisi pitänyt olla "liike alkaa" -jälkeen, jotenkin mä ihmettelin, että nyt jokin ei ole kohdillaan, mutta sitten vielä yksi parin askeleen lähtö / itse Z:tan tein alkuun liian kisamaisesti, kun Jessicalla juuri tehtiin niin / kesken kaiken havahduin ja kävin palkkaamassa asentoa / taisi muuten Inkakin jäädä vääriin asentoihin, istuminenko meni seisomiseksi vai mikä, en muista / ei kuitenkaan enään kitissyt ja ollut sentään täysin innoton liikkeen suhteen

  • HYPPYNOUTO / taas kapula vinoon, ei ääntelyä, oikein hyvä kokonaisuus

  • OHJATTU NOUTO / arvonta, ei taidettu ottaa, jotta minimoitiin ääntelyä, kahteen kertaa kapuloiden viennin aikana jouduin älähtää ja poistuin paikalta voivotellen, kiersin ruudun rauhassa ja tulin vierelle / hyvin kiihtynyt / hiljaa merkille hyvin ja hyvin hakemaan vasemman kapulan, hyvin palautti, hiukan liian kauas eteen jää luovuttamaan / ok

  • TUNNARI / istuttiin Mariannen kanssa maassa ja Inka meidän kanssa siinä sivulla maassa, kaksi ensimmäistä maltillista, kolmannella häsellystä ja toi väärän, jatkettiin ja saatiin pari onnistunautta / kun laitan namikeon Inkan eteen, ei se rauhoitu vaan syö hirveällä hopulla, mutta kun annan kädestä hieman säädelleen ja rauhalla niin rauhoittuu paremmin

  • KAUKOT 18 askeleen päästä / namit sivuilla, alkuun jotain törttöilyä, taisi istuminen suuntautua liian vähän taakse, mutta toisella yrittämällä parempaa, mutta siinäkin viimeisessä vaihdossa maahan pientä etenemistä


Loppuun sitten heitin Inkalle muutaman kerran kahta narupalloa, jotta rentoutuisi, ei kuitenkaan liikaa, ettei menisi stressin puolelle. Tälläiset treenit tänään. Inkan osalta positiivista se, että ruutuun oli saatu merkiltä lähtöihin hiljaisuutta ja ohjattu oli erinomainen ja kaari kapuloille voimakas, joten oli tässä hyvääkin. Luoksetuloon nyt kuria ja hiljaisuutta niin sekin on hyvä, kun itse lasken kriteeriä siinä seisomisessa.


 










 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti